Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
size 7 aylık işsiz bir mezun olarak sektörün durumundan biraz bahsetmek istiyorum bayanlar. iş yok! bundan eminim. benimle birlikte mezun olan arkadaşlarımdan iş bulanlar bir elin parmaklarıyla sayılabilir kadar ve "kimyager" olarak çalışanlar sadece 1 kişi. şu an yapabileceğimiz, tecrübemize uygun(sözde!!) işlerin kimyagerlikle bir alakası yok ne yazıkki. en revaçta olan işler klinik araştırma uzmanları ve ruhsatlandırma uzmanları. nedir peki bunlar, ruhtsatlandırma uzmanı bir nevi şirketin bütün tercümelerini yapıcak teknik ingilizce bilen eleman. ha aynı zamanda belli formatlarda ruhsat dosyaları hazırlamanız ve bu dosyaları sağlık bakanlığına sunmanız gerekiyor, yani kimyagerlikle bir alaksı yok. klinik araştırmalar nedir? bize en uygun ve en rahat edebiliceğimiz pozisyon CRA lik, yani bana göre açılımı; ingilizce bilen yönetici asistanlığı... yani gene kimyagerlikle bi alakası yok. pes etmiş durumdayım artık. çok fazla iş görüşmesine gittim ama istediğim pozisyonlara asla çağırılmadım. peki neden; çünkü TECRÜBE istiyorlar.
hokkabaz olduğumuzu düşünüyorlar sanırım. 28 yaşını aşmamış, iyi derecede ingilizce bilen(ana dili gibi tercih sebebi), tercihen ikinci dil (almanca ya da fransızca gibi kesinlikle kolay öğrenilemeyen diller), ve 2-3-4-5 yıl tecrübe. yani ben tecrübeli eleman istiyorum, sektördeki herkes gibi ama senden de mezun olur olmaz bi işe girmiş olmanı, o işte yıllarca tecrübe kazanmanı ve sonra da bırakıp bana gelmeni bekliyorum diyorlar. bu nasıl bir tezatlıktır.
ben üretimde, ar-ge de, kalite kontrolde çalışmıycaksam neden okudum kimyayı, birilerinin teknik ingilizce bilen asistanı olmak için mi?
hacettepe üniversitesini bitirdim, bunu söyleyince ooooo sesileri yükseliyor ama o kadar... iş yok...
pes etmiş durumdayım artık, 7 aylık idealistlik buraya kadar. bankalara başvurucam, bankacı olmaya çalışıcam. ama girsem de bankalara, bi gün şayet beni bi ar-ge ye ya da üretime layık görücek(!) bi firma bulursam kendi alanıma kayma hayaliyle çalışıcam...
neyse durum bu bayanlar... yazık bize...
kimya okudum dediğimizde öğretmenlik mi mühendislik mi diyen, üretimde kimya mühendisi çalıştıran ama aldığımız onca yoğun endüstriyel kimya eğitimine rağmen bizim proses bilmediğimizi iddia eden bi toplumda ne yaparız bilmiyorum... keşke hepimizin imkanı olsa da yurt dışında değerimizin bilineceği yerlerde çalışsak...
bu arada önerilerim de var
1)ingilizce bilmeyen kimyagerler, ne yapın edin muhakkak öğrenin ingilizce, ingilizce istiyorlar diye küsmeyin kızmayın, hatta şansınız varsa almanca da öğrenin, sektörde gerçekten gerekli bir dil. (gerçi ben ikisini de biliyorum ama hala iş bulamadım ne tezat değil mi)
2)iso 9001 eğitimi alın hatta paranız yetiyorsa ve zamanınız varsa iç tetkikçiye ve hatta baş tetkikçiye kadar yükseltin eğitiminizi. gıda düşünüyorsanız ohsas eğitimi de alın, ve iso 14001 eğitimini de unutmayın. ankarada olanlar bana özel mesajla ulaşırsa önerebileceğim danışmanlık şirketleri var
3)en önemlisi bu; çok ciddi paralar gerektiren bi durum ama yapılması gereken de bi durum; GS-MS, HPLS, NMR gibi aletlerin eğitimini alın. okulda öğrendiklerinizi demiyorum, bunları kullanabildiğinize dair bir belgeniz olsun. çok masraflı bir olay biliyorum ama bir kimyager olarak iş bulmak için çok gerekli bir olay. hatta bu eğitimlerin açıldığını duyarsanız lütfen bana da haber verin, işe girmiş olursam kendimi (bankacı ya da başka birşey olayım fark etmez) kimya alanında geliştirmeye devam edicem.
benden bu kadar arkadaşlar. umarım sizler benden daha şanslı olursunuz. ve lütfen bu konuyu güncel tutalım. herkesin birbirinden haberi olsun.
hepinize bol şans
bende kimyagerim arkadaşlar. bende uzun bir arama süreci sonunda iş buldum. deterjan fabrikasında arge sorumlusu olarak çalışıyorum. bir çok kişinin burun kıvıracağı şartları kabul edip başladım ve şuan çok fazla deneyim kazandım. bir yandan da boşvermeyip sertifika eğitimlerine gidiyorum..
herkesin kısmeti bir olmuyor. moralini bozma.merveb
ben 2.snftaym daha ve yazılanları okuyunca brz morlm bozldu
bozulmasın .. doğru zamanları kaçırmadan sertifikalarını GMP,ISO 9001:2008KYS,GLP vb sertifikalarını alıp ,İngizilizceyi halledip stajlarını tam yaptıktan sonra mesleğimiz güzel ve iş bulmak kolay
herkesin kısmeti bir olmuyor. moralini bozma.
eğitimlerini tamamla. ne işe yarayacakki demeden her sertifika programına katıl aktif ol. iyi yerlerde staj yap. tek bir firmada değil farklı farklı alanlarda geliştir kendini.
okulda hocalarla özellikle hplc cihazı olan hocalarla aranı iyi tut aralarda müsait oldukça hplc yaptığı zamanlarda ynaına git, sana yaptırmasa bile izle, takip et. bir bilgi edinmiş olursun falan filan...
bende çok karamasar olduğum zamanlar olmuştu. ama sağolsun kk üyesi bir arkadaş sayesinde kısmetim açıldı ve bir işe kapak attım=)
bundan sonrası biraz da çabayla gelicek.