Bakara Suresi | 45
(Ey müslümanlar!) Sabır ve namazla (Allahtan) yardım isteyin. Şüphesiz bu (şekilde yardım istemek Allaha) gönülden saygı duyanlardan başkasına zor ve ağır gelir. [krş. 2/153, 186]
Bakara Suresi | 46
Onlar, mutlaka Rablerine kavuşacaklarını ve Ona döneceklerini bilirler (de namazlarını yüksünmeden, huşû içinde kılarlar).
Bakara Suresi | 153
Ey iman edenler! Sabır ve namaz/dua ile (Allahtan) yardım isteyin. Şüphesiz Allah sabredenlerle beraberdir. [krş. 2/45-46]
(Âyet-i kerîmede geçen sabır ve namaz, karşılaşılacak güçlüklerin çözülmesi için Allahu Teâlânın yardımını sağlayacak bir vesiledir. Sabır; cesaret, zorluklara göğüs germek, direnmek anlamında da ahlâkî bir disiplindir. Namaz; gönlünde Allah sevgisi olan, Ona saygı duyan ve Onun huzuruna çıkacağına inanan kimsenin iman ve itaatinin bir göstergesi, dînin direği ve kulu Allaha yaklaştıran bir ibadettir.)
Bakara Suresi | 186
(Resûlüm!) Kullarım sana beni soracak olurlarsa (bilsinler ki) ben, şüphesiz onlara çok yakınım. (İsterse gönlünden geçirsin.) Bana dua edenin duasına icâbet eder (kabul eder)im. O halde onlar da benim davetimi kabul ed(ip bana itaat et)sinler ve bana iman(da sebat) etsinler. Tâ ki bu sayede doğru yola (kurtuluşa) ulaşmış olsunlar. [bk. 25/77]
(Allahu Teâlâ kullarına ilmiyle, rahmetiyle, lütuf ve ihsanıyla çok yakındır; yeter ki kullar emirlerine itaatten uzaklaşmasın, iman ve ameline riyâ, münâfıklık ve şirk karıştırmasın, ihlaslı olsunlar. Onun koyduğu sınırları da murâbıt olup korusunlar. [krş. 3/200] İşte kim Allaha bağlanır, Onun kendileri için koyduğu dînî ilkeleri muhafaza eder ve dua ile Ona sığınırsa, O da onu yüceltir ve yalnız bırakmaz. [2/153] Böylece Yaradanın yaratılana olan icabet vaadi gerçeklik kazanır.)
Âl-i İmrân Suresi | 200
Ey iman edenler! (Nefsinizin arzularına, çeşitli zorluklara, her türlü düşmanlarınıza karşı) dayanın, sabır ve sebat yarışına girin, murâbıt olun (nöbet halinde imiş gibi bekleyin, cihada hazırlıklı olun) ve Allahtan korkun (emirlerine uygun yaşayın) ki kurtuluşa eresiniz.
Arâf Suresi | 55
Rabbinize (gönülden) yalvararak gizlice dua edin. Çünkü O, haddi aşanları sevmez.
Furkân Suresi | 77
(Resûlüm!) De ki: Dua (ve ibadeti)niz olmasa, Rabbim size ne diye değer versin? (Ey inkârcılar!) Siz ise, (Allah ve Resûlünün bildirdiklerini) yalanladınız, bu yüzden (bu günah ve onun) cezası, boynunuza sarıl(ıp yakanızı bırakmay)acaktır. [bk. 2/186]
(Dua, kulun Allaha olan kulluğunu bilmesi, Onun dergâhına gelmesi ve kalben Onunla irtibat kurmasıdır. Yüce Allah; Ey iman edenler! Namazla ve sabırla/metanetle yardım isteyin
(2/153),
duanızı kabul ederim
(2/186) buyuruyor. Ancak, hâcet dualarının Resûlullahın öğrettiği bir şekil ve âdâbı vardır. Kimin Allahtan veya insanlardan bir ihtiyacı varsa, iki rekat namaz kıldıktan sonra kıbleye yönelmiş olarak avuç içleri semaya bakacak şekilde, ellerini birleştirmeden omuz istikametinde kaldırır. Allahu Teâlâya hamd, Resûlüne salât ve selam getirdikten sonra Allaha tam teslimiyetle huşû içinde ve yavaş/hafif sesle (7/55), meşru olan şeyleri Ondan ister ve yardım diler. Gerektiğinde bütün müminler de duaya dahil edilir.)
●●●
Allah-u Teala'dan sabır şu 3 şey için istenir:
1) Ibadetlere karşı
2) Musibetlere karşı
3) Günahlara karşı
Güzelce abdest alıp 2 rekat nafile Istiane namazı kılarak da sabır isteğimizi kuvvetlendirebiliriz. İsteğe göre ilk rekatta Kafirun, 2. rekatta ihlas suresi okunabilir. Ya da her rekatta 3-5-7 kere ihlas suresini okuyabiliriz.
Şu sıcak yaz aylarında rahatça oruç tutabilmek için, her gün 5 vakit namazlarımızı eksiksiz kilabilmemiz için, daha öncelerden kazaya kalan namazlarimizi bir an evvel bitirebilmemiz için, bize emrolunmuş ancak yapamadığımız bütün diğer ibadetleri hakkıyla yapabilmek için Allahtan sabır istemeliyiz. Kimimize yaz sıcağında başını örtmek ağır gelebilir, kimimize gecenin bir yarısı uykuyu bölüp sabah namazını kılmak... Bütün emirleri bir olarak kabul edip, hepsini eksiksiz olarak uygulamak için ihtiyacimiz olan en önemli şey sabırdır.
Başımıza gelen büyük-küçük herhangi bir olumsuzluk karşısında da yine Allah-u Teala'dan sabırla yardım istememiz gerekir.
Günahlara karşı iradeli olabilmek için sabır en ama en önemli şeydir. Öncelikle şimdiye kadar bile bile yapageldiğimiz bütün günahlardan tövbe ederek bir daha işlememeye kast etmemiz gerekir. Günahlar sirtimizda yük olmuş bir şekilde Allah'ın huzuruna çıktığımızdaki mahcubiyet ve rüsvaylıktan korkuyorsak ve O'nun rızasını istiyorsak bütün günahların hepsinden vaz geçmemiz, kendimize tertemiz yeni bir sayfa açmamız gerekir. Ardından bir daha eski alışkanlıklarımıza geri dönmemek için de Allah'tan bizlere sabır vermesini istemeliyiz.
Ancak buralarda geçen sabır kelimesinin manası tahammül değildir. Sabır, tahammül gibi sonu olan bir şey değildir. Ve sabır, tahammülün aksine gönülle yapılandır.