Tiryakilerin çektikleri eziyetin sigarasızlıkla ilgisi yoktur. Sigarasızlık gerçi bu eziyetin başlamasına neden olur ama asıl savaş insanın kafasında gerçekleşir ve buna kuşku ve kararsızlık yol açar. Tiryaki işe başından bir özveride bulunduğu inancıyla girdiği için bir süre sonra yoksunluk duygusuna kapılır bu da bir tür strese yol açar.
Ne zaman beyni “yak bir sigara” dese strese girer.
Sigarayı bırakır bırakmaz sigara içmeye gereksinim duymaya başlar. Fakat sigarayı bırakmış olduğu için içemez, bu durum onu iyicene depresyona sokar ve bu depresyon onu tekrar sigaraya iter.
Sigarayı bıraktığı için depresyona giren birini ömrümde duymadım desem?
Can sıkıntısı olarak tezahür ediyor şahsen bende. Hamilelik ve takibindeki 2-2 buçuk sene boyunca bıraktım. 16 yaşımdan beri içen ve "Kesinlikle bırakamam, içim sıkılıyor" diyen ben, kendim için değil, bir başka canın sorumluluğu için, onun bedeninden çalmamak adına bıraktım. Ne zaman ki süt işimiz bitti ve ben geri başladım.
Kronik depresyonum var ve hatta daha fazlası, doktorum "Sen zorlama, günde 4-5 tane onelardan içebilirsin" demişti, içmedim. Depresyona girmedim o süreçte.
Ki sporla yerini doldurdum, inanılmaz vakit arttırdım, aldığım kiloları verdim, kmlerce tıkanmadan koşabildim.
Öfke sorunu yaşamadım, gerilmedim, hiçbir şeyi sigaranın bahanesi etmedim. Ve hatta "Sigarasız beynim çalışmıyor" diyordum başlarda, o ilk ayı atlattıktan sonra dimağım yeniden açıldı. Sadece ilk bir ay kadar açıkçası aptala bağlamıştım. Bu sanırım arınma süreci ile ilgili bir etki.
Sonuç olarak başladım.
Çünkü bir gün yine canım çok sıkılıyordu. Çok.
Belki o an yürüyüşe çıksam, birkaç arkadaş ile buluşup sadece çay içip iki muhabbet etsem başlamayacaktım. Ve fakat en yakın markete gidip, bir paket sigara almayı tercih ettim. İç sıkıntısı, bir boşluk doldurmaca hali bence totalde.
Bu yüzden her şeye tutunabiliyor, stres oluyor, öfke oluyor, rahatlama oluyor, alışkanlık haline geliyor, seviliyor, belki depresyona da giriliyor...
Sıkıntıdan hep.
Ve yeniden bırakmayı düşünüyorum, ne zaman hayata geçiririm bilmiyorum ama sigarasız zamanımın enerjisini ve cilt rengini geri istiyorum.