Kıbrıs tüp bebek uzmanı Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen ile tüp bebek hakkında herşey

Tüm islam aleminin Ramazan Bayramını kutlarız ♡
 

Eklentiler

  • IMG-20170625-WA0000.jpg
    IMG-20170625-WA0000.jpg
    59,3 KB · Görüntüleme: 31
merhaba dr. hanım
ben piko hastasıyım ilk tüp bebek denememiz de 24 yumurta toplandı 2 si döllendi fakat kalitesizdi.2 tüp bebek denememizde 5 yumurta toplandı 2 embriyo döllendi 3.gün embriyosu 4 hücreliydi geç gelişiyormuş 2 side transfer yapıldı tutmadı. eşimin sperm testi çok iyi .acaba sorun nedir. sizce yumurta donasyonumu yapmalıyım artık tüp bebek denemek istemiyorum. yaşım 34

"Selamlar melek-gel, bence yumurta donasyonu için acele etmemek gerek. Öncelikle kendi yumurtalarınızla birkaç deneme yapmak daha iyi olacaktır. Zor bir süreç biliyorum. ..bol şans dilerim..."

Saygılar
Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen
 
Merhaba Mürüde Hanım, Eşimle 18 aydır korunmuyoruz, 3 ay klomen tedavisi ve bu ay aşılamamız negatif sonuçlandı. Benim tek sorunum rahim ağzı uzunluğum 5 cm doktorum standarttan uzun dedi. Eşimin sperm sorunu var aşılamamızda yıkanmadan sonra 7.5 milyon %97 ileri hızlı sperm enjekte edildi ama morfoloji %1.

Size sorum: Bir aşılama daha mı denemeliyim yoksa bu sperm şartlarında tüp bebeğe mi yönelmeliyiz.

"Selamlar Melekeda, sperm morfolojisi sıkıntılı görünüyor. Bu durumda tüp bebek daha iyi bir seçim olabilir. ..bol şans dilerim..."

Saygılar
Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen
 
Öncelikle şuan bu konuyu gorudugum için çok mutluyum doktor hanım benim bir kızım var ilk bebek istediğimiz ay oldu şükür.. 15 aylık şuan ve biz eşimle 3 aydır tekrardan bebek istiyoruz korunmuyoruz.. baştan beride ne spiral ne hap kullandım.. cuma günü doktora gittiğimde bazı testler istedi hormonlarima bakıldı adetimin 2. Günü idi. FSH değerim ve estradiol değerim sanırım yüksek.. iki gündür çok üzgünüm tansiyonum çıkmaya başladı bile.. ne gerekiyorsa yapmaya hazırız bende esimde...bir bakarmisiniz durumum acil. Tüp bebek tedavisi gerektiriyor mu ??


"Selamlar kokuluçilek, bu durumda sadece bu hormon testleriniz ile bir yorum yapmak doğru bir yaklaşım değil. Bence doktorunuz ile iletişime geçiniz. Yaşınıza göre gerekli incelemeler yapıldıktan sonra eminim ki iyi bir yol çizilecektir."

Saygılar
Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen
 
Tüp bebek için kimler başvurabilir?
Genç ve yeni evli çiftler için iki senelik korunmasız ilişki sonrası %90 oranında gebelik beklentisi vardır. İki senelik korunmasız ilişkiye rağmen gebelik elde edilmediyse yardımcı üreme tekniklerinden destek almak gerekmektedir. Kadın yaşı otuz beşin üzerindeyse evlilik süresi gözetilmeksizin tedavi planlaması yapılmaktadır. Erkek hastanın sperm sayısının 5 milyonun altında olduğu durumlarda, kadın hastanın tüplerinin çalışmadığı ya da yumurta sayısının azaldığı durumlarda ve 2 yada 3 aşılama denenmesine rağmen gebelik elde edilmediği takdirde tercih tüp bebek yöntemini denemek olacaktır.

Tüp bebek ile ilgili video'muzu aşağıdaki linke tıklayarak izleyebilirsiniz:
 
Yumurta Donörü Nasıl Seçilir?

Yumurta bağışcısı (donörü), çok titiz bir kontrol sürecinden sonra seçilir. Yumurta bağışçısına sağlıksal tüm testler yapılır. Donörün aile yapısı, fiziksel ve ruhsal sağlık durumu, hormonları, genetik hastalıkları incelenir ve bu etkenlerin sağlıklı olduğundan emin olunur. Ayrıca yumurta bağışçısının saç, göz, ten rengi, vücut yapısı & kan grubu gibi özellikleri hasta ile en uyumlu donör olarak seçilmesine büyük ölçüde önem verilir.

Saygılar
Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen
 
YUMURTA TOPLAMA (OPU) AĞRILI BİR İŞLEM MİDİR?

Tüp bebek tedavisinde yapılan yumurta toplama işlemi, damar yolu ile uygulanan sakinleştirici ve ağrı kesici ilaçlarla rahatça yapılabilmektedir. Hasta, işlem sırasında ağrı duymuyor.

Saygılar
Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen
 
Embriyo Donasyonu Kimlere Uygulanır?

Hem erkek hem de bayanda kısırlık problemi olan durumlarda tercih edilir.

Kadında;

– Rahmi olupta erken menapoza girmiş kadınlara,

– Menapozdaki kadınlara,

– Herhangi bir nedenden dolayı yumurtalıkları alınan kadınlara,

– Radyoterapi veya kemoterapi nedeniyle yumurtalık etkinliğini yitirmiş kadınlara,

– Yumurta sayısı azlığı ve düşük kaliteli yumurtaya sahip kadınlara,

– Devamlı suretle düşük yapan kadınlara,

– Genetik hastalığı olan ve bu hastalığını çocuklarına bulaştırma riski olan kadınlara,

Erkekte;

Sperm örneğinde sperm olmayan (azospermi) erkeklere uygulanır. (Bu erkeklere embriyo donasyonu öncesinde başka tedaviler de deneniliyor.)

– PESA (kanalların içinden ince bir iğne ile sperm aranmasıdır)

– PTSA (yumurtalığın çeşitli bölümlerinden iğne parça alınarak sperm aranmasıdır)

– TESE (yumurtalığın çeşitli bölümlerinden açık cerrahi parça alınarak sperm aranmasıdır) Bu tekniklerle hastaların yaklaşık % 60 ında sperm bulunabilmektedir. Eğer bu durumda da sperm bulunamıyorsa bu durumdaki erkekler embriyo donasyonu uygulanır.

Genetik hastalık taşıyan ve bunu çocuklarına geçirme riski olan çiftler:

– Huntington’s koreası,

– Hemofili,

– Duchenne’s muscular distrofisi gibi hastalıkları taşıyan çiftler,

– Kromozomal anormalliklere bağlı tekrarlayan düşükleri olan çiftler embriyo donasyonuna başvurabilirler.

Saygılar
Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen

logo k.jpg
 
Düzenli bir beraberliğe rağmen çocuk sahibi olamayan çiftler, ne zaman tedaviye başvurmalılar?

Kadının yaşı 35'in altında ve hamile kalmasını etkileyebilecek herhangi bir problemi yoksa bir yıl, yaşı 35'in üzerinde veya geçmişinde hamilelik oluşumunu etkiyebilecek bir problemi varsa altı ay sonra tedaviye başlanmalıdır.
 
2.jpg


Tüp bebek yaptırmanın 8 nedeni


Günümüzde birçok çiftin çocuk sahibi olmasını sağlayan tüp bebek yöntemi, gelişen teknoloji sayesinde aileleri sevindiriyor.

● Azalmış yumurtalık rezervi

● 3–6 kez ovulasyon indüksiyonu (yumurtlamanın ilaçla uyarılması) ve IUI (yumurtlama takipleri ve aşılama) denemesine rağmen hamile kalamamış çiftler

● Tüplerin çift taraflı tıkalı olması

● Yumurtlama tembelliği – polikistik yumurtalık hastalığı

● Çikolata kisti hastalığı

● Ağır erkek faktörü

● Açıklanamayan kısırlık

● Tekrarlayan gebelik kaybı hikayesi
 
Tüp bebek yönteminin aşamaları nelerdir?

● Hormonal ilaçlar ile yumurtalıkların kontrollü şekilde uyarılması

● Yumurta toplanması

● Laboratuvar ortamında embriyo gelişimi

● Embriyo transferi ve transfer sonrası rahim iç zarının hormonlarla desteklenmesi

13507281_575743069274809_8422684221640848638_n.jpg
 
Tüp bebek yöntemi uygulanırken, rahime birden fazla embriyo yerleştirilmesinin nedeni nedir?

Rahime birden fazla embriyo yerleştirilmesinin tek nedeni hamilelik şansını artırmak veye çoğul gebelik ihtimalini artırmaktır.

Saygılar
Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen
 
Çoğul gebelik olması durumunda bebeklerin kaç tanesinin doğacağına nasıl karar veriliyor?

Yapılacak herhangi bir cerrahi müdahale tamamen hastanın rızası alınarak yapılmaktadır.
Erken doğum riski yüksek olabileceği için en fazla ikiz gebelik olmasını önermekle birlikte, daha çok gebelik olmuşması durumunda 1-2 tanesinin sonlandırılması gerektiğini öneriyoruz. En azından iki bebeğin nispeten sağlıklı olarak gebeliği sürdürmesi ve doğmalarını sağlıyoruz. Çoğul gebeliğin devam etmesinin yüzde 5 oranında tüm gebeliğin kaybedilmesine de yol açtığını mutlaka bilmek gerekir.

Saygılar
Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen

280 x 150 (6).jpg
 
Embriyoların sonlandırılmasına hangi aşamada karar veriliyor?

Hamilelik oluştuğunda, doğal olarak çoğul gebeliklerde de her bir embriyo kendiliğinden düşebilir. Bu, yüzde 20 oranında görülür ve ilk 6 hafta içinde meydana gelir. O yüzden biz o aşamaların geçmesini bekler ve genellikle 6 ile 7. haftaya gelindiğinde bu selektif redüksiyon işlemi yapılır.

Saygılar
Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen
 
Mikrodisseksiyon TESE nedir?

Mikrodisseksiyon TESE, ya da sıklıkla söylendiği şekliyle MikroTESE, testisten operasyon mikroskopu eşliğinde sperm aranması ameliyatına verilen isimdir.

Saygılar
Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen
 
TESE yöntemi Kimlere, ne amaçla uygulanır?

Menisinde sperm bulunamayan hastalarda uygulanır. Testiste üretilen spermi taşıyan kanal tıkanıklıkları ekarte edildikten sonra, testiste sperm üretimiyle ilgili sorunlara bağlı olarak gelişen azoospermi durumlarında sperm bulmak amacıyla uygulanır.

Bu tekniğin varoluş nedeni ise azoospermik hastalarda testis içinde küçük odaklar şeklinde sperm üreten bölgelerin varlığının keşfedilmiş olmasıdır. Bu buluş bize hastalardan cerrahi yolla sperm elde edilebilmesinin yolunu açmış ve bu kişilerin yardımcı üreme teknikleri kullanılarak çocuk sahibi olabilmelerini sağlamıştır.

Saygılar
Jin.Op.Dr. Mürüde Çakartaş Dağdelen
 
X