Kaynın düğünden önce yeni gelin evinde kalması ?

Kimse bana sormadı. Tebliğ edildi. Bu durumun ben daha evime girmeden olması evlendikten sonra olmayacağının teminatını vermiyor. O veya bu nedenden hiçbir zaruret hali olmadan emek emek dizdigim, döndüğüm zaman bıraktığım gibi bulmak istediğim evime bana sorulmadan gidilip kalınmasını doğru bulmuyorum. Bir zaruret halidir gidilir. Mecburdur kalınır. Ben evimi sermişim, daha ben girmeden kaynın zoru ne?

Biz nişanlandıgimizda o ilcede calismaya başladığı icin ev tutup kendisi oturmaya başlamıştı esim. 10 ay orada oturdu evlenene kadar. O hem yatsin kalksin hem otursun diye 2 cekyat almıştık onunla idare ediyordu. O sırada çokça kez ailesi gitti geldi. Bu yüzden mobilyalari dugune cok yakin bi tarihte teslim etmelerini soyledik alırken. Sahsen kimsenin ben evde yokken evimde istedigi gibi yatıp klakmasini esyalarimi kullanmasini da istemem. Titiz biri degilim kendi gunluk hayatim icinde. Ama evimin disindan birinin pisligi baska kendimin pisligi baska. Tiksinirim başkasının kirlettigi hissinden. Yatağın kalin naylonunu acmamasini tembih etmistim esime bir de mesela. Ne olur ne olmaz. Cok huylanirim sonra. En basitinden ornek vereyim, evlendikten sonra gözümün önünde olanlardan bile. Soguk yer insani kayinvalidemler, sanki sicaklama hisleri yokmuşcasina bize geldiklerinde klimadan huylanip gece kapatmislar üstüne de kat kat örtüp yatmis. Sabah yattigi carsaf yastik koltuk bile terinden ıslaktı. İgrennncc bir sey. Banyoda sacima kullandigim urunu karistirmak icin kenarda tuttugum küçük kaseye kadin kulodunu çitileyip suya ıslamıştı. Bunlar gozumun onunde bile oanalr. O sebeple kimseyi kendi evimde ben yokken birakamam. Bu "esyasini kutsayanlari anlamiyorum" falan diyenleri de ben anlamiyorum. En temiz sandığımız insanlarin bile bize gore farkli aliskanliklari var. Kokusu bile baska insanlarin her yere siniyor
AdChoices
ADVERTISING​

Uzun yazıp açıklamışsınız fakat anlamadınız sanırım benim aile büyüklerimde bu şekilde düsünür diyorum. Tutup şuan sorduğum kanısına nasıl vardiniz ? Ailemizde onlarca düğün dernek oldu kiz tarafida olduk erkek tarafida hiç mi büyükleriniz yorum yapmaz? Ailenizde ne hos karşılanır ne karşılanmaz bilmez misiniz ? Siz soru-cevap ile ögrenirsiniz sanirim. Dayilarim evlenirken ananemin gösterdigi tavri görmüs olamam yada kuzenlerim evlenirken büyük teyzelerimin ? Biz böyle görük hanimefendi. Yeni evlenmiş çift aileleri yemeğe davet edene kadar evine alişır birbirine alisir buna saygi duyulur.
Bir evlilikte kadin uygun gördü erkek uygun gördü savaşina girilmez. Eşimin istemedigi seye ben saygi duyarim oda benim istemedigime ve orta yol buluruz.
Son verdiginiz örnek saçmalik ötesi çok şükür ne kayinailem ne biz bu kafada insanlar değiliz. Biz hicbir zaman aile beklentili yola cikmadik her seyi kendimiz yaptik evimizi kendimiz esyamizi kendimiz aldik. Eşim ve ben kendi düzenimizi kurduk sizin dediginiz gibi benim evimi temizleyen, cocuguma bakan, yada nerde bu eş aile diye yirtilanan bir kadin oldugumu mu saniyosunuz?
Avrupada şöyle böyle diyen bir kadınsiniz. Benim babanem ukraynalı, dedem ise bulgaristan göçmeni
Ananem ise boşnak. Kayin ailem ise Anadolunun bağrindan gelmiş insanlar ve bu düsüncede bu kültürdeler. Siz kime neyi anlatiyosunuz acaba? Ben kendim teklif etsem dahi benim kayinvalidem kendi müsade etmez bu duruma. Herkesi kücük dünyaniz kadar sanmayin

Böyle şeylerin neden sorun edildiğini ömrüm boyunca anlayamayacağım sanırım. O koltuğa ilk yeni gelinin totosu değmezse büyüsü mü bozuluyor?
Evet şaka bir yana gerçekten acil durum olur hiç sorun etmem ama sırf öylesine gezmek içinde ben yokken gelsin istemem daha evin eşyalarını ben açıp kullanmamışım şaka gibi yani

Ben sorun etmezdim ne olabilir ki en fazla bence sorun etmeye değmeyecek bir konu eğer nişanlına bu fikrini söylersen gözünde itici bir duruma düsebilirsin

Ben sorun etmezdim ne olabilir ki en fazla bence sorun etmeye değmeyecek bir konu eğer nişanlına bu fikrini söylersen gözünde itici bir duruma düsebilirsin
Kiz yerleştirmiş temizlemis, düğünü olup gelip oturacak. 1 hafta evde oturan kaynın ahıra cevirdigi evi mi temizlesin. Ne gerek var??

Bu konu kast sistemine bağlanacak sanki valla eşyasında falan değilim ya. İşin neresinde olduğumu ben de bilemiyorum
İşin “koca tarafında”olanlardansınız o zaman :) kocasının tarafından birisiyle alakalı bir olay olduğunda gözüne batıp aynı şeyi kendi ailesinden birisi yapsa dünyanın en anlayışlı insanı olacak kitle. Hiçbir anlamı olmasına gerek yok tepki gösterdiğiniz şeyin onu kocanızın tarafından birinin yapmış olması yeterli.

Yoksa koca adam oturup evinizi kirletecek ya da gardrobunuzu kurcalayacak değil ya. Benim asla kafama takacağım bir şey değil. Yeni gelinim eee ne olmuş yeni gelinsem illa ilk ben mi oturcam o koltukta. Es kaza orda kalan ben olsam ay canım sıkılmasın abla sen de kal derim. O zaman kocamın kardeşi de kalabilir.

Ne kadar anlamlı şeyler yazmışsınız gerçekten kafa yapınız takdir edilesi.
Anlatılmak istenen belli
Ben yokken gelip kalınmasına gerek yok
Evet ev ikimizin eşimle müşterek her şeyimiz ama her şeyin kuralı var
Daha gelin olacak arkadaşımız kullanmamış eşyalarını gidip kaynı açıp oturacak ne gerek var pislenecek ev dökülecek vs
Daha yeni gelin evi orası
Bi arkadaşımız evlenir içine girer oturur sonra misafir olarak gelinip kalınır
Bizde doğuluyuz Erzurumluyum yedi ceddim erzurumlu annem babam ikisi de. Bizde asla yeni gelin evine girmeden gidilip kalınmaz hatta evine alışana kadar misafirliğe bile gidilmez bi evine düzenine alışsın diye
Sizin düşüncelerinize canı gönülden katılıyorum.

Eşya yok demistiniz

Yalnız dünyası evlendiği evden ibaret olan sizsiniz ben değil
Sülalenizin nereli olduğunu açıklama gereği neden duydunuz anlamadım ben de anlatayım mı? Zira beni uzaylı filan sandınız herhalde
Ailedeki birilerinin yaptığı sizin için tek geçerli doğru olabilir bilinciniz bu kadardır birşey diyemem ama olması gereken insanın kendi doğrularına sahip olmasıdır kendi aklımız fikrimiz varsa hani herkesin vizyonu da farklı hani neyse çok zorlamayayım sizi
Ben Avrupa da şöyle böyle demedimki onu nereden uydurdunuz?
Hem evlilikte kadın uygun gördü erkek uygun gördü savaşına girilmez diyip hem yeni geline saygı tiradları atıyorsunuz, bunu ben size söyledim zaten, neden yeni damada saygı duyulmuyor dedim farkında mısınız? Değilsiniz tabiki. Sanki tek taraflı bakan daha evlenmemiş gelini adamdan ve ailesinden üstün tutan varolan koşulda adamın yaşadığı ileride gelin-damat ortak yaşanacak evi sadece gelinin yönetimine veren ben gibi cevap veriyorsunuz iyimisiniz siz?
Ben şuan anneannenize babaannenize sordunuz demedimki hanımefendi uydurup uydurup yazıyorsunuz tesadüfe! bak dedim

Konu sizin aileniz evliliğiniz kayınvalidenizle ilişkiniz eşinizle neler yaptığınız değil yalnız ne anlatıyorsunuz siz ya. Niye kendinizi ortaya atıyorsunuz şahsi algılıyorsunuz çok saçma değil mi. Bana ne sizden

Dünyanızın büyüklüğü bakış açınızın genişliği gözlemlediğiniz hayatlar kültürler tecrübeleriniz ve rahatlığınızla orantılıdır. Hayat görüşü aile büyüklerinin doğrularından ibaret olan birinin mi dünyası büyük?

1.cümle___Yurtdışında ne olduğu açıkçası beni ilgilendirmiyor onların aile dinamikleri ile Türklerinki bambaşka
2.cümle___babaannem şuralı dedem buralı o oralı bu şuralı, siz kime neyi anlatıyorsunuz
Aklınız başınızda mı sizin olayı sizin ailenize indirgeyip şahsileştirip bir cümlenizde söylediğinizi diğerinde çürütüyorsunuz.
Daha fazla uzatmayın isterseniz yorgunsunuz herhalde uykunuz filan geldi daha fazla saçmalmayın

Yabancılar sınırlarını biliyorlar. Bizde ise gidip kalıp, yiyip içip, laf sokup insanların dedikodusunu yapmaktan başka bir hobisi yok çoğu kadının. Sürekli çoluk çocuk çat kapı gidip hizmet bekleniyor gelinlerden. Karı koca arasına bomba gibi düşüyorlar. Onların gelenekleri bizim topluma göre değil bence de.

Asıl dert ya evlendikten sonra sürekli gelir gelir kalırsa ne yapacağım olmalı. Bence bu daha büyük ve potansiyeli olan bir dert

Peki bunu aynen ilettiniz mi? Yani nişanlınız ne diyor?

Yani evde eşya filan yoksa,nişanlın kalıyormuş işte yatmadan yatmaya öyle demsitin ,yani senin çeyiz gitmemiş yeni esyan gelmemiş anlamadım gerçekten neyden rahatsız oluyorsunuz
Pardon ,siz esyalari serdikten sonra kalicakmis,ben olsam sorun etmezdim acikcasi

Nişanlınıza eşya serme işini kardeşin gidince yapacağım, ben rahat edemem. Söyle erkek gelsin gitsin deseniz

Yani ben orda kendi düşüncemi diyorum ailemdende böyle gördüm diyorum bana kalkıp ananeniz babaneniz evlenirken evine alma mı dedi deniyor. Gercekten insanlar herkesi ceyiz ev delisi zannediyor heralde yok kayinaileye evi temizletir cocuk baktirtir birde maddi zorlukta beklentide olurmuşuz. O kadar abes şeyler ki, o kadar bize ters ki. Ben mobilyam geldiginde caycımı cikarttım çay demleyecektim benim kayinvalidem kızım açma yesyeni eşyani ben termosta cay getirdim dedi. Şimdi bu kafadaki insanlar tutup bana sen kaynini istemiyosun eşyani mi yedik zihniyetinde olacak insanlar olabilir mi? Bizde erkek tarafi olduk aynı şeyi bizim tarafimizda yapti bu kadar basit yani görerek yaşayarak bize bu aksettirildi.

Yazdiklarinizi tekrar okuyun. Benim mesajimi alintilayip " sizin zihniyetinizdeki insanlar şöyle yapar böyle beklentide olur" diyen sizsiniz tutup komşudan mi örnek vereceğim tabiki kendimden örnek verecegim bunu diyorum ama bu zihniyette degilim diyerek aciklamada bulunuyorum.
Yurtdısında ego yok örnek alalim diyen sizsiniz. Bende bu yüzden size bu cevabi verdim.
Ailemde birilerinin yaptigi değil hanimefendi bizim kültürümüz bu. Aileye yeni katilan birine gelin/damat saygi göstermek kendi ailemizi tanitmak demektir. Bize görede yeni evlenmis insanlarin evine (keyfi) müsadesiniz giden, çöreklenen insanlar saygisizdir. Kültürsüzdür.
Benim vizyonum bu belki sizin dediginiz gibi bu kadarımdır bu kadar olmak bize çokca yetiyor huzur veriyor. Siz sadece cocugunuzu muhattap alarak evine gider kalir esyalarini kullanabilirsiniz bunu normal ve hak görebilirsiniz belkide sizin vizyonunuzda bu kadardir.
Ayrica biraz sakin olun. Yazdiklarinizi okuyarak cevap verin şahsi yorumlar yapip genel cevaplar bekleyemezsiniz.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…