Aynı fikirdeyim canım. Bu konuya oğlumun nasıl baktığı sorulmuştu. Soruya cevaben, oğlumla konuşmadığımı farkında olup olmadığını bilmediğimi belirttim.
Elbette sorunu muhatabıyla halletmekten yanayım.
Hayat boyu yakınlık ilişkilerimizi belirleyen hitapları hak edip etmediğine bakmadan kullanıyoruz.
Hak etmese de Dayı diyoruz annemizin erkek kardeşine. Teyze, hala, amca, yenge dememiz gerektiğinde de
hakedip etmemesinin önemi yoktur. Belki Abimiz, ablamız da haketmiyordur. Hatta biyolojik annemiz - babamızda.
Öğretilen dayatılan tüm hitapları sorgusuz kabullenir, kullanırız da, kayınvalideye hitap ederken hesaplara başlarız.
Kayıtsız şartsız beni sevecek, sevmeli demiyorum ki! x şekilde hitap eder. Gıyabımda x..den nefret ediyorum diyebilir.
x.. olmak hak edilecek birşey değildir. x..e verilecek notlar neyi hakettiğini belirler.
Kayınvalide hayatımıza sonradan dahil oluyor, halbuki "ailemizle" beraber büyüyoruz. Hatta bence gelin, kaynana, damat, elti, görümce vs. içi boş kavramlar, çünkü hayatımızda bir çok şey yerine oturduktan, değerlerimiz iyice şekillendikten sonra "mecburiyetten" hayatımıza dahil olurlar,o kavramların içini siz dolduruyorsanız anlam kazanırlar. Üstelik sokakta gördüğüm herhangi birine "x dayı", "y emmi" ya da "z teyze" diyebilirim ama şak diye anne diyeni görmedim, anne,baba sıfatı çok özel.
bekarım ben ama ileride evlenirsem eşimin annesine ismine x diyelim.x anne diyebilirim diye düşünüyorumm.belli bir hitap şeklii olmalıı bu konuda haklısınız.Üstelik sıkıntıyı fark edip konuşmanız gerçekten çok güzell sizi tebrik ederim.Ama belki gelininiz konuşurken pek hitap etmiyordur karşısındaki insana ne dersiniz? böyle bir durumda olabilir.
Beden yaşı almış başını gide dursun,kulitta isminin hiç böyle kayınvalide olacak yaşta birinin olacağını düşünmezdim
(anlamını bilmesem bile )
kayınvalide olduğunuzu görünce şaŞIRdım
maşallah
inşallah zamanla alışır anne demeyede
anlarsınız zaten samimiyetini
hani bazı arkadaşlar demişya çekindiğimden söyleyemiyorum diye
belki öyle bişeydir annesiiii
ben 5 yıllık evliyim ALLAHın izniyle
ilk başlarda derdim anne diye ha şu andada diyorum ama başta öylee zorlanırdım ki
anne kelimesi ağzımdan nazla niyazla çıkardı
şimdi o kadar değil
birazdan tabi eşimin benim anneme anne deyişi etkiler beni
anne der
annem der
o zman bendede bi kaynaşma oluyor tabi bende annecim falan derim arada
biraz alakasız olacak ama
benimde eşimle annemin huyu çok benzer dün gece bağrıştılar çağrıştılar
süt köpüğü gibi taştılar
bugün ikisindede bişey yok :44:
yine aynı devam
bende bu konuda dertliyim:26:
yazılarınızı birazdaha seyret ve büyük yazsaydınız daha rahat okurduk ama neyse...
ben 8 yıllık evliyim ve sözüm verildi kayınvalideme anne dedim....
veeee kendi anneme yapmadıgım hörmeti izzeti yaptım..hmm şuda var yaptım ettim demek istemiyorum allah bilsin ve ahirette hakkımı sorsun..
ama benim yaptıklarımı tek bir cümle ile sildi attı bana ''çoçugunun ölüsünü öp ''dedi :2:
ve herşey bitti artık anne diyorum evet ama benim için bi anlam ifade etmiyo ,dil alışkanlıgı ,allah rızası için,ve eşimin hatırına....
artık anladım kayınvlideden anne olmaz elin yüregi acımaz ...tek acıyan annendir ....yanında tek var olan annemdir....
şimdi yüz yüze bakıyoruz ...ama eski benden eser kalmadı..
şunuda diyeyim her kayınvalidede bir olmaz ..iii olanlarda var tabii ..
ama gelin kaynana yüzyıllardır degişmeyen tek şey
Hayat boyu yakınlık ilişkilerimizi belirleyen hitapları hak edip etmediğine bakmadan kullanıyoruz.
Hak etmese de Dayı diyoruz annemizin erkek kardeşine. Teyze, hala, amca, yenge dememiz gerektiğinde de
hakedip etmemesinin önemi yoktur. Belki Abimiz, ablamız da haketmiyordur. Hatta biyolojik annemiz - babamızda.
Öğretilen dayatılan tüm hitapları sorgusuz kabullenir, kullanırız da, kayınvalideye hitap ederken hesaplara başlarız.
Kayıtsız şartsız beni sevecek, sevmeli demiyorum ki! x şekilde hitap eder. Gıyabımda x..den nefret ediyorum diyebilir.
x.. olmak hak edilecek birşey değildir. x..e verilecek notlar neyi hakettiğini belirler.
3.5 ay oldu nisanlanali ilk zaman cok zorluk cektim strese giriyodum utaniyodum
ailemde nisanlimda cok sikistirdi
annecim diyorum simdi alistim
kizi yonlendiren biri olmamis sanirim sure cok uzun cunku
çok sık görüştüğümüz halde demişsiniz
12 günlükte evlilermiş
bence biraz rahat bırakın ondan sonra bence güzel hitaplar duyabılırsınız
amin çok teşekkür ederim. empati rahmetli annemin en güzel armağanı bana. kayınvalidem hep Allah razı olsun senden der ondan o kelimeyi duymak bana inanılmaz bir huzur verir her zaman. asıl sorun toplumda hep bu kaynana kelimesine yüklenen saçma,anlamsız yakıştırmalar. eskiden türkülerimizde bile bu dile getirilmiş.kaynanayı ne yapmalı kaynar kazana atmalı vb. gibi. aşağı yukarı çoğu gelin kaynanasından dert yana yana daha kızlarımız evlenmeden kaynanaya karşı bileniyor. yahu o bi anne ..kimse kimsenin anneliğini sorgulayamaz bence. tekrarlıyorum kaynana gelinine kötü davransa bile gelin davranmamalı. hep şuna inanırım.kötüyle kötü olunmaz,gelin gelinliğini yapıp,saygıda kusur etmesin ki Rabbimin huzurunda ben üzerime düşeni yaptım desin .sana taş atana ekmek at benim felsefem. bu kendini ezdirmek demek değil.bu peygamber efendimizin ahlakıyla ahlaklanmaya çabalamaktır bana göre. özellikle kayınvalidesine hakarete varacak kelimeler edenlere çok üzülüyorum. eşiniz sizin annenize bu kelimeleri yakıştırsa hoşunuza gider mi demek geliyor içimden.ben peygamber efendimiz (s.a.v)'in hadisini çok severim. kocaya itaat en büyük ibadettir. eşimin annesi başımın tacıdır. zararı dokunsa da dokunmasa da bu böyledir. kul hakkıyla Rabbimin huzuruna varmak istemem.
Haklısınız da, benim annem "ANNE" yi hak eden bir anne ise, kayınvalideme anne derken, hak etmesini beklemem çok yerinde olur :) Diğer ihtimalleri düşünmüyorum yani
Sekiz ay süren nişanlılık ve 12 günlük evlilik süresince, gelinimin bana yöneltebildiği hiç bir hitap şekli olmadı.
Nişanlılığının ilk günlerinde hitap zorluğu çektiğini anlamış ve bana en rahat söyleyeceğin şekilde hitap edebilirsin demiştim.
X... anne, X.... teyze, Valide veya herhangi bir şey, gibi örnekler vererek, istediği şekilde hitap edebileceğini,
ancak; hitapsız kalmak istemeyeceğimi belirtmiştim.
Çok sık görüştüğümüz halde maalesef bu güne kadar işitmek nasip olmadı.
Durumun ilişkimizi nasıl etkileyeceğini bilmesem de, endişeleniyorum işte.
Hitap edemediğimize yakınlık hissedebilir miyiz?
Tecrübelerinize ihtiyacım var arkadaşlar.
Hiç tanımadığın, huyunu suyunu bilmediğin bir insana, kaç yaşından sonra ''Anne'' diyebilmek hiç kolay değil elbette.
Bu dayatma gelinleri de kaynanaları da kıskaca almış. Bu kural benimsendiği çağlara uygundu belki lakin çagımızda sorun yaratıyor.
Öyle bir hitapla taçlanmak isterdim ki, ''GELİN - KAYINVALİDE'' ilişkisini yansıtsın.
Köhnemiş dayatmalardan kurtulmanın zamanı çoktan geçti.
Sevgili gelinimin tabuları yıkarak bana ismimle hitap etmesini isterdim.
Olmaz mı canım? Sekiz aylık nişanlılık döneminin neredeyse yarısını birlikte geçirdik. İşte telafuz etmekten korktuğum cümleyi kurmuşsun.
Kimbilir, belki de çok sevdiğimden kayıtsız kalamıyorum.
anne de derim
annemde
annecimde... o benim bastacim
söyleyemeyenleri anlamiyorum acikcasi...
o bana dünyanin en muhtesem insanini vermis,
onu mükemmel yetistirmis, bana kizim derken gözlerinin ici gülüyor
ben bu kadina nasil anne demem ki?
Sekiz ay süren nişanlılık ve 12 günlük evlilik süresince, gelinimin bana yöneltebildiği hiç bir hitap şekli olmadı.
Nişanlılığının ilk günlerinde hitap zorluğu çektiğini anlamış ve bana en rahat söyleyeceğin şekilde hitap edebilirsin demiştim.
X... anne, X.... teyze, Valide veya herhangi bir şey, gibi örnekler vererek, istediği şekilde hitap edebileceğini,
ancak; hitapsız kalmak istemeyeceğimi belirtmiştim.
Çok sık görüştüğümüz halde maalesef bu güne kadar işitmek nasip olmadı.
Durumun ilişkimizi nasıl etkileyeceğini bilmesem de, endişeleniyorum işte.
Hitap edemediğimize yakınlık hissedebilir miyiz?
Tecrübelerinize ihtiyacım var arkadaşlar.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?