Kayınvalidenize ''ANNE'' diyebildiniz mi? Farklı bir hitap şekli mi kullandınız?

3.5 ay oldu nisanlanali ilk zaman cok zorluk cektim strese giriyodum utaniyodum
ailemde nisanlimda cok sikistirdi
annecim diyorum simdi alistim
kizi yonlendiren biri olmamis sanirim sure cok uzun cunku

çok sık görüştüğümüz halde demişsiniz

12 günlükte evlilermiş

bence biraz rahat bırakın ondan sonra bence güzel hitaplar duyabılırsınız

Empati yapabildiğimiz ölçüde huzura ereriz değil mi canım. Aklı ve yolları bahşeden Yüce Yaradan seçimi bize bırakır. Aynı akılla farklı yollar seçeriz.
Yolun Açık ve Hayırlı olsun. :nazar:

amin çok teşekkür ederim. empati rahmetli annemin en güzel armağanı bana. kayınvalidem hep Allah razı olsun senden der ondan o kelimeyi duymak bana inanılmaz bir huzur verir her zaman. asıl sorun toplumda hep bu kaynana kelimesine yüklenen saçma,anlamsız yakıştırmalar. eskiden türkülerimizde bile bu dile getirilmiş.kaynanayı ne yapmalı kaynar kazana atmalı vb. gibi. aşağı yukarı çoğu gelin kaynanasından dert yana yana daha kızlarımız evlenmeden kaynanaya karşı bileniyor. yahu o bi anne ..kimse kimsenin anneliğini sorgulayamaz bence. tekrarlıyorum kaynana gelinine kötü davransa bile gelin davranmamalı. hep şuna inanırım.kötüyle kötü olunmaz,gelin gelinliğini yapıp,saygıda kusur etmesin ki Rabbimin huzurunda ben üzerime düşeni yaptım desin .sana taş atana ekmek at benim felsefem. bu kendini ezdirmek demek değil.bu peygamber efendimizin ahlakıyla ahlaklanmaya çabalamaktır bana göre. özellikle kayınvalidesine hakarete varacak kelimeler edenlere çok üzülüyorum. eşiniz sizin annenize bu kelimeleri yakıştırsa hoşunuza gider mi demek geliyor içimden.ben peygamber efendimiz (s.a.v)'in hadisini çok severim. kocaya itaat en büyük ibadettir. eşimin annesi başımın tacıdır. zararı dokunsa da dokunmasa da bu böyledir. kul hakkıyla Rabbimin huzuruna varmak istemem.

evet ben de ilk zamanlar ortadan konuşuyordum ama bir gün söyledi bana anne demeni istiyorum diye.
haklı da zaten. eşimin akrabaları onun neyiyse benim için de o olmalı...
fakat...sizi tenzih ederek söylüyorum sanırım siz samimi davranıyorsunuz gelininize ama bence kayınvalide belirler ilgisiyle kendi hitap kelimesini.
yani eger bana çok iyi davranmış olsalardı içimden gelerek - kendi anneme demediğim halde- ona "anneciğim" bile derdim.

Kayınvalidenin tavrı belirliyorsa, sonuç ortada canım. Kendimi mercek altına alayım.

kulittam senin gelininmi var ya cok sasirdim :1::1:
ben kayinvalideme onceleri teyze diyordum ama sonra anne demeye alistim,
yani hitapsiz 8 ay boyunca seninle konusurken yada sana seslenirken sadece konuyami giriyor anlamadim:26:
anne demiyorsa en azindan teyze diyebilir ama hitapsizlik bana tuhaf geldi:31:

Ya tweety_yteewtcim, KK'de şeker kız Candy gibi uçuşmaya benzemiyormuş kaynanalık.
kulitta'dan kaynana çıkmadı işte. Daha fazla tepkisiz kalamayacağımı düşünerek sizlerin fikirlerine başvurdum canımcım.
sekizbuçuk aydır bekliyorum ve hitapsızlığım devam ediyor. Hakkımızda hayırlısı bakalım ne olacak.

ne dıye hıtap edecegınızı ınan cok merak ettım :)

bende nısandan sonra anne dedım ama anne demeyı ne kadar hak edıyor buda onemlı benım ıcın, fakat karsı taraf sadece duyduguna onem verdıgı ıcın ona sorsanız gelın ılk bastan anne dedı der bana sorsanız baska :D

sızın oglunuz ne dıyor bu duruma ?
konu sahıbı arkadasım yazı stılınızden ınanın yazdıklarınızı okuyamadım :(

Hak edip etmediğime takılmıyorum tatlım, ilişkimizin kalitesini yaşayacaklarımız belirleyecek.
Sanırım hitapsız kalmaya sıcak bakamıyacağım.
Resmiyetten önce oğlum ailesiyle tanışmaya gittiğinde Anne - Baba demeye başlamış canım.

Yazı stilimle ilgili aldığım ikinci ikaz canım. İlk ikazdan sonra değiştirdim işe yaramamış mı?
Ben sizinkiler gibi görüyorum. Font size:2 kullanıyorum, sizinki 3 mü?

Kayınvalidenin tavrı belirliyorsa, sonuç ortada canım. Kendimi mercek altına alayım.

Ya tweety_yteewtcim, KK'de şeker kız Candy gibi uçuşmaya benzemiyormuş kaynanalık.
kulitta'dan kaynana çıkmadı işte. Daha fazla tepkisiz kalamayacağımı düşünerek sizlerin fikirlerine başvurdum canımcım.
sekizbuçuk aydır bekliyorum ve hitapsızlığım devam ediyor. Hakkımızda hayırlısı bakalım ne olacak.

Hak edip etmediğime takılmıyorum tatlım, ilişkimizin kalitesini yaşayacaklarımız belirleyecek.
Resmiyetten önce oğlum ailesiyle tanışmaya gittiğinde Anne - Baba demeye başlamış canım.

Yazı stilimle ilgili aldığım ikinci ikaz canım. İlk ikazdan sonra değiştirdim işe yaramamış mı?

kulittam ben seni 27li yaslarda felan saniyordum hic kaynanana olabilecegin aklima gelmedi,
senin gibi tatli dilli kaynanaya can kurban :1::1:gelini kizin gibi goruyorsun ne mutlu sana oda yaptigi yanlisi fark eder umarim,
ama merak ettim yani sana birsey soyliyecegi zaman nasil hitab ediyor ki:26:

nişanlılık dahil neredeyse 8 yıllık gelinleriyim, iki yıldır anne diyorum onda da arada teyze lafı çıkıyor. öncesinde ben de öyle bir şey diyecek olsam mecbur yanına gidiyordum :27: eşimle sevgili olmadan önce tanıyordum annesini, o zaman teyzeydi çünkü. bir de annem biz çok küçükken öldü, yıllardır kimseye demediğim için o laf çok eğreti duruyor bende, ağzımdan çıkarken bir tuhaf oluyorum.

O kelime beklentisinde değilim canım, Gerektiğinde bana seslenebileceği bir hitap şekli bekliyorum açıkçası.
Bu konuyu oğlumla konuşmadım, farkında mı bilmiyorum. Nişana giderken oğluma, ne zaman Anne - Baba demeyi
düşündüğünü sormuştum. Tanıştığımız gün söyledim demişti.

Henüz kısmet olmasa da x..Anne demesini tercih ederdim. Duruşumla alakalı olabileceğini de düşünüyorum çoğu kez.
Lakin birlikte yaşadığımız bir Anneanne de var evin içinde (benim annem) Bu güne kadar ona da bir kez olsun Anneanne demişliği yok.

Kayınvaliden kırgınlığının farkında mı tatlım? Ne diyebilirim ki, farkında olmadan kırmışsam eğer...
İşte bunu kabul etmekte zorlanıyorum canımcım. Kırgın, kızgın da olsak eşimizin, dostumuzun, arkadaşımızın
isimlerini telaffuz etmeye devam ediyoruz. Kırgınlığımız sesimize yansısa da, neyimizse o olmaya devam ediyor.
Kızdığımız Kayınvalidemizse eğer aslını silemediğimiz için mi nedir sıfatını siliyoruz.
(Son cümlede, geçmişteki gelini olma hakkımı kullandım. :34:)

Oğlunuzla bu durumun bir alakası yok ki onunla konuşmanız zaten anlamsız olur. Samimi bir hitap samimi bir ilişki gerektirir, samimi ilişkilerde de 3. kişi müdahalelerinin yeri yoktur bence, oğlunuz dahi olsa.:34:

Son düzenleme:
ben 15 yillik evliyim ve hàlà anne diyemiyorum,ilk baslarda utaniyordum,sonralari artik cok gec diye utaniyordum,sonra annem olmayan birine niye anne diyim ki dedim,sonra k.v ile aram bozuldu baska sebepten,oh iyi ki dememisim dedim,oyle boyle derken 15 yil gecti..ama esim de benim anneme anne demiyor zaten

Okumaya devam edince farkettim ki sizinki sadece "başkalarının durumu nasıl acaba?" diye açılmış bir konu değil. Siz gelininize baya içerlemişsiniz anladığım kadarıyla. Size hiç mi seslenme gereği duymadı ki? Siz hitapsızlıktan yakınıyorsunuz, "bana anne diyeceksin" diye dayatmak gibi bir derdiniz yok sanırım, ben de anlam veremedim bu duruma. Hişt, pişt mi diyor yani? Ama şu da var ki 12 gün bence erken, biraz daha zaman geçsin açıkça sorun bence bu durumun nedenini.

Son düzenleme:
kulittam ben seni 27li yaslarda felan saniyordum hic kaynanana olabilecegin aklima gelmedi,
senin gibi tatli dilli kaynanaya can kurban :1::1:gelini kizin gibi goruyorsun ne mutlu sana oda yaptigi yanlisi fark eder umarim,
ama merak ettim yani sana birsey soyliyecegi zaman nasil hitab ediyor ki:26:

Nişanlıyken sık gelirdi sağ olsun. Sıkılmasın, bize alışsın diye dört döndüm, gözünün içine baktım, onun yerine de konuştum herhelde ki,
hitaapsızlığım fazla sırıtmıyordu. Beklentim de vardı elbette, nişanlıyken diyemedi evlenince söyler diye. 2 Haziran düğün, balı tatil derken
bize geldiler, beni alıp götürdüler evlerine, baktım oğlum odalar arası iletişim görevini üslenmiş. İyiden iyiye sırıtır olmuş hitapsızlığım.
Kaç gündür çözüm bulmaya çalışıyorum. Çıkamadım içinden. Amaaaaaaaaan deyip akışına bıraksam mı? Ne dersin canım?

Ben kv "anne" kp "baba" diyorum.

Ama söz olunca kendi evlerine giderken X teyze demişim. Kv de eşime X bana halen teyze diyor demiş. Hatta ertesi gün telefonda konuştuk. Alışırım zamanla demiştim. Oda çok kolay "anne" diyeceksin demişti:)

Ama annemin babamın yanında halen anne baba diyemem kendilerine. Nedeni de annemgillerden utanmam. Çok saçma aslında ama utanıyorum nedense.Ama annem falan yokken anne baba rahat diyorum.
Aslında anne baba yerine başka bir hitap şekli olsa daha iyi olurdu. 40 yıllık geleneği bozamayız tabi de eskiden başka bir hitap şekli koysalar daha iyi olurdu bence.

Oğlunuzla bu durumun bir alakası yok ki onunla konuşmanız zaten anlamsız olur. Samimi bir hitap samimi bir ilişki gerektirir, samimi ilişkilerde de 3. kişi müdahalelerinin yeri yoktur bence, oğlunuz dahi olsa.:34:

Aynı fikirdeyim canım. Bu konuya oğlumun nasıl baktığı sorulmuştu. Soruya cevaben, oğlumla konuşmadığımı farkında olup olmadığını bilmediğimi belirttim.
Elbette sorunu muhatabıyla halletmekten yanayım.

Nişanlıyken sık gelirdi sağ olsun. Sıkılmasın, bize alışsın diye dört döndüm, gözünün içine baktım, onun yerine de konuştum herhelde ki,
hitaapsızlığım fazla sırıtmıyordu. Beklentim de vardı elbette, nişanlıyken diyemedi evlenince söyler diye. 2 Haziran düğün, balı tatil derken
bize geldiler, beni alıp götürdüler evlerine, baktım oğlum odalar arası iletişim görevini üslenmiş. İyiden iyiye sırıtır olmuş hitapsızlığım.
Kaç gündür çözüm bulmaya çalışıyorum. Çıkamadım içinden. Amaaaaaaaaan deyip akışına bıraksam mı? Ne dersin canım?

bencede akisina birak canim dert etme sonra kotu olan sen olursun okuyorsun burdan konulari :34:

oooo "prensesim"...
eğer samimiyseniz yazdıklarınızda sizi tanımayı çok isterdim valla bu ne asalet!!!

bence siz bu tatlı dilinizle ona her istediğinizi dedirtirsiniz:))

benim kayınvalidem kızıma bile "prensesim" demedi ya...vay be kıskandım

Yok canım yüzüne demedim henüz. Kızım diyorum, X...cim diyorum.
Gıyabında, yürekten, ağız dolusu Prensesim diyorum da, yaranmak istediğimi mi düşünür diye yüzüne söyleyemiyorum.

ben anne demedim hiç. eşime aileme anne baba demez. bana şaçma gelio başka birine anne baba demek. nişanlılıkta demedim. evledikten sonra sıcak bir ilişkimiz olsa belki derdim. kayınvalidem bozuluyordu anne demediğime. ama alıştı artık sanırım. çookk önceden bekarkende anne baba demek de zorlanacağımı düşünüyordum. soğukluk falan da olunca demedim. eşimden de demesini beklemedim. aslında sıcaklık olması açısından bir şekilde bir hitap cümlesi olmalı. ama anne demek saçma gelio bana ya....

Kuralı koyanlara sitem etmeli. Zamanında düşünülseymiş bu sıkıntılar yaşanmazmış. Bence de saçma...

bencede akisina birak canim dert etme sonra kotu olan sen olursun okuyorsun burdan konulari :34:

ben de nişanlıyken diyemedim evlenince derim dedim

evlendim yine diyemedim anne diyemediğim gibi x teyze yada x anne de demiyordum:17:

bişey diyebilmek için göz teması olmasını bekliyordum kendi annem de çok kızıyordu bana :20:

ama söyleyemiyordum işte çok denedim:19:

evlendikten 2 yıl sonra artık annemin baskısıyla dedim 7,5 yıllık evliyim ama hala anne derken çok kasıyorum :26:

ben de anne demenin o kadar önemli bir sorun olmaması fikrindeyim:34:

amin çok teşekkür ederim. empati rahmetli annemin en güzel armağanı bana. kayınvalidem hep Allah razı olsun senden der ondan o kelimeyi duymak bana inanılmaz bir huzur verir her zaman. asıl sorun toplumda hep bu kaynana kelimesine yüklenen saçma,anlamsız yakıştırmalar. eskiden türkülerimizde bile bu dile getirilmiş.kaynanayı ne yapmalı kaynar kazana atmalı vb. gibi. aşağı yukarı çoğu gelin kaynanasından dert yana yana daha kızlarımız evlenmeden kaynanaya karşı bileniyor. yahu o bi anne ..kimse kimsenin anneliğini sorgulayamaz bence. tekrarlıyorum kaynana gelinine kötü davransa bile gelin davranmamalı. hep şuna inanırım.kötüyle kötü olunmaz,gelin gelinliğini yapıp,saygıda kusur etmesin ki Rabbimin huzurunda ben üzerime düşeni yaptım desin .sana taş atana ekmek at benim felsefem. bu kendini ezdirmek demek değil.bu peygamber efendimizin ahlakıyla ahlaklanmaya çabalamaktır bana göre. özellikle kayınvalidesine hakarete varacak kelimeler edenlere çok üzülüyorum. eşiniz sizin annenize bu kelimeleri yakıştırsa hoşunuza gider mi demek geliyor içimden.ben peygamber efendimiz (s.a.v)'in hadisini çok severim. kocaya itaat en büyük ibadettir. eşimin annesi başımın tacıdır. zararı dokunsa da dokunmasa da bu böyledir. kul hakkıyla Rabbimin huzuruna varmak istemem.

sabrınızdan dolayı kutluyorum sızı ,fakat kesınlıkle katılmıyorum bır soz vardır kımse ustune alınmasın lutfen bır atasozü canı yanan esek atı gecer dıye
sızın sansınız varmıs demekkı ama burada bır cok kısının actıgı konularda yorum yapanlar bıle uzuntulerını anlatıyor bu konuda bıle hak edıp etmemek konusuluyorsa demekkı bu sorunu yasıyan cok kısı var ..

ben sadece kendı adıma soyoledım hak etme konusunu ama sızın ayzdıklarınızdan sevıyenız tahmın edılebılıyor aslında gelınınız sanslı ama sanırım bunun farkında degıl bence oglunuz konussun esı ıle mudahale etmesı gerekır, sızın uzuntunuzden aıle kavramına ne kadar deger ve onem verdıgınız bellı oglunuzla konusun bunu ve telefonda derse bır defa yuzyuze daha kolay anne dıyecektır :)

ben eger anne demeseydım esımın buyuk tepkısı olurdu buna ve ıkı gelınımız var onlarda anne derler demeselerdı muhakkak kardeslerım mudahale eder tepkılerını koyarlardı bazı seyler basta duzelmelı utandıgından dıyemıyorsa eger bunu oglunuz kesınlıkle cozer ..

yada sıze hıtap seklı secerse ama sız anne derse daha mutlu olucaksını bellı ılıskınız daha sıcak samımı olucaktır emınım ;)

yazınız suan cok okunaklı tesekkurler .......

Son düzenleme:
zamanla alışır merak etme ilk başlarda bazı kişilerde oluyo en azından x'in annesi demiyo bi tanıdğın gelini öyle söylüyodu x'in annesi diye

anne de derim
annemde
annecimde... o benim bastacim :16:

söyleyemeyenleri anlamiyorum acikcasi...
o bana dünyanin en muhtesem insanini vermis,
onu mükemmel yetistirmis, bana kizim derken gözlerinin ici gülüyor
ben bu kadina nasil anne demem ki?

Evlilik , nişan filan değil. Yani onu hak ettiğini düşündüğüm an başlarım anne demeye.
Ona da söylerim. Ne zaman hissedersem .​

Hayat boyu yakınlık ilişkilerimizi belirleyen hitapları hak edip etmediğine bakmadan kullanıyoruz.
Hak etmese de Dayı diyoruz annemizin erkek kardeşine. Teyze, hala, amca, yenge dememiz gerektiğinde de
hakedip etmemesinin önemi yoktur. Belki Abimiz, ablamız da haketmiyordur. Hatta biyolojik annemiz - babamızda.
Öğretilen dayatılan tüm hitapları sorgusuz kabullenir, kullanırız da, kayınvalideye hitap ederken hesaplara başlarız.
Kayıtsız şartsız beni sevecek, sevmeli demiyorum ki! x şekilde hitap eder. Gıyabımda x..den nefret ediyorum diyebilir.
x.. olmak hak edilecek birşey değildir. x..e verilecek notlar neyi hakettiğini belirler.

Ben de anne diyorum.

Fakat bu durum sizden kaynaklanıyor olmasın? :17:

Çünkü bir arkadaşımı kayınvalide ve kayınpeder kabullenmedi, ona ragmen evlendiler.

Eşinin anne-babası yani kayınvalide ve kayınpeder arkadaşıma hep X Hanım diye hitap ediyorlar.
O da mecburen onlara X Hanım , X bey diye hitap ediyor her göüştüklerinde ve şu an yaklaşık 4 yıllık evliler...

Kabullenmemek mi? Ayaklarım yerden kesildi. Oğlum sitem bile etti, Prensesini buldun Prensini unuttun diye.

ben aşkıııım diyorum:29:

İşte bu... :nazar:

eşim darılıyodu sankı bana gönül koyuyodu, zorakı anne dıyorum bazen dememeye calışıyorum siz felan dıyorum. geçen eltım salak salak soruyo bana. kaynanamla sarm sarmıştık. dedım sarma yaptık. kımınle sardınız dıyo sankı bılmıyo şeyle dedım. annemle. saf saf guldu. mıllet nelerın peşinde

Back
X