• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Karsiliksiz iyilik yapar misiniz?

aslında biliyor musunuz yaşlı insanlar için ellerindeki en küçük şeyin bile hatırası oluyor.biz annemin evini baştan aşağı yeniledik.20-30 yıllık şeyleri bile atabilmek ya da birine verebilmek için resmen kavga ettik.eşyaların bir ucundan o bir ucundan biz elinden zor aldık nerdeyse.

çay kaşığı meselesi şöyle olabilirdi "anne sen onları bana ver ben sana şu yeni çıkanlardan alayım" denilse belki ihtiyacını karşılayacağı için verebilirdi.size verse belki kadın kaşıksız kalacak.

Konu sahibinin karşılık derken farklı şeyler kastettiğini düşünüyorum.
Açıkcası bir çay kaşığı için olay çıkarması mantıklı değil normalde.
Belliki bu olayın geçmişi de var,bazı hissettikleri var gönül kırgınlıkları var.
Kendisi gelir de olayı biraz daha aydınlatır ip ucu verirse daha açıklıkla
anlaşılacaktır.
Ben anladığım kadarıyla kendisine kısmen hakverdim ama yardım etmeyi kesmelerini
önermedim.Bu vicdani bir meseledir.
KAyınvalidesi kendi annesi gibi davransın,al kızım senin olsun demesini beklemiş muhtemelen.
Bu temsili bir istek bi yerde.Daha önceki mesajımda da yazdım.
Heralde o kaşıklar o evdeki en değerli eşya değildir ve heralde kayınvalide de kaşıklarını verseydi
büyük bir kayba uğramayacaktı.Kaldı ki kaşıklar evdeki tek kaşık olsun o zaman da konu sahibi
kalkıp onları isteyecek kadar densizlik yapmazdı sanırım.
Konu farklı algılanıp,tek boyuta indirgeniyor bence.
En iyisi kendisi biraz daha anlatsın yaşadıklarını.

Merhaba kizlar,

Benim esimin ailesinin durumu yok, bizim durumumuz ise iyi cok sukur. Simdi kisaca anlatayim, 1,5 yildir evliyiz, esim ailesine maddi destekte bulunur hep, ben de hic burun kivirmam, gonulsuzluk yapmam, acirim bile, anne babadir versin derim. Ben 1-2 ay kadar once esimin ailesinin yaninda idim, kaynanamin eski bir cay kasigi takimi var, gorumcem annem bunlari hic begenmiyor dedi, ben de nesi var gayet guzel, begenmiyorsan bana versene dedim, ve kaynanam vermedi. Utancimdan yerin dibine girdim o anda, ilk defa kv den birsey istemistim. Ama bu bana milat oldu artik bundan sonra ben de esime ailesine para yollarsa gonlumun olmadigini soyledim, bu olayi da anlattim. Esim tabi her zamanki gibi annesine toz kondurmaz, vermediyse bir bildigi vardir, annem cimri degildir bilmem ne der durur.

Simdi maddi zorluklari oluyor, cevreden borc aliyorlar, esim yardim etmek istiyor ama ben gonulsuzum diye edemiyor. Bazen acaba ben bana yakisani mi yapsam diyorum, hem onlar orada fakirlik cekerken benim yaptigim hic hos degil diyorum, ama sonra o bana eski cay kasigini vermedi diye de sinir olup vazgeciyorum, sizce ne yapmaliyim? Vicdanimin sesini mi dinlemeliyim, yoksa kisasa kisas mi yapmaliyim?

Not: Arkadaslar gelen yorumlara istinaden ekliyorum mesele sadece cay kasigi meselesi degil, baska cimriliklerini de gordum esimin ailesinin burada uzun uzun anlatamayacagim, yani kv her konuda cimridir bana karsi ama umursamadim ben simdiye kadar, cay kasigi bardagi tasiran son noktaydi, demek istedigim suydu, bir cay kasigi bile vermedi(!)

siz zaten olayın doğrusunu görmüşsünüz vicdanını dinle arkadaşım bir anlık sinirle mahcubiyetle kötü davranmışsın..olabilir insanlık hali bizde bazen kötü davrana biliyoruz yeter ki gönül almasını bilelim..dediğin gibi size yakısanı yapın

konuyu bastaki sayfalarini okudum.
neden konu sahibine yuklenilmis anlamadim.
konu sahibi diyorki para yardimi yapiyoruz
peki cay kasigi ne kadar ki Allah askina gelinim istedi demekkk begendi diye vermesi lazimdi bence.
zaten verseydi gelinide ona kac takim kasik alacak para verecekti.
mesele kasik degil konu sahibi ben sizin iyi niyetinizi anladim.
tamam soz konusu anne baba hepimizin boynumuzun borcu ama bu muamele kime yapilsa biraz sogukluk olur.
bende anneme ara ara para gonderirim ama benden bir kasigi bile sakinirsa neyin cimriligini yaptigini merak ederim dogrusu.

Kendimi sadece yazdiklarimla tam ifade edemedigimi dusunuyorum. Ama birseye aciklik getirmek istiyorum, ben bir eski cay kasigina kalmis birisi degilim, bunu isteyecek kadar yuzsuz de degilim, sirf bu yuzden de esimin ailesine cimri yaftasi yapistirmis birisi de degilim, o anda onu istemem gayriihiyari ve samimane bir sekilde idi, ve boyumun olcusunu aldim bir guzel. Bir gecmisim var bu insanlarin cimrilikleri ile ama bir noktaya kadar umursamadim. Bir noktadan sonra koptum. Ayrica kv nin orada o cay kasigini vermemesinin tek bir nedeni var o da cimri olmasi, belki anisi vardir, belki vermeye layik gormemistir vs asla soz konusu degil, kesinlikle ne malina ne de parasinin 1 kurusuna kiyamaz, ben biraz istahliyim, fazla yedigime ictigime bile gonlu razi olmuyor bence (ben boyle hissediyorum yani, insallah oyle degildir). Etrafimda da goruyorum kimse esinin ailesinden bu denli bir cimrilik gormuyor, ustelik kimse esinin ailesine yardim da etmiyor. Illaki yardimlarin karsiligini veren Allah tir, ben de bu bilincteyim ama birisi size karsi elinden geleni yapiyor, varini yogunu gozunu kirpmadan bagisliyorsa, kaldi ki bu kisi sizin evladiniz ve esiyse, 3-5 tl lik materyalleri o kisi icin gozunuzden cikarabilmelisiniz, ne kadar da cimri olsaniz bile. (Elbette bu bir zorunluluk degil ama gonlunu acabilmeli insan artik)

Soyle bir durum var, ben comert bir ailede yetistim, gerci durumumuz da esimin ailesine gore iyiydi cok sukur ama comertlik ve cimrilik zenginlik ve fakirlikten farkli bir mevzu. Annemin verdigi hediyeleri artik insanlar kabul bile etmiyorlar, cunku cok fazla hediye veriyor cevresindeki insanlara, eve gelen misafire, misafirlige gittigi yere. Ayrica durumumuz iyi olmasina ragmen annem ve babam en guzel, en lux evi satin almaya kalkismiyorlar, bu ev bize yetiyor diyorlar, kv o durumuna ragmen kendine gore lux evi almaya kalkisti, ne dediysek vazgeciremedik, esim de destek cikti, annem haketti, yillarca kirada oturdu vs diyerek. Pahali evin de borcu cok oluyor tabi simdi artik, basa cikmakta zorlaniyorlar, yani durumlarinin kotu olusunda biraz keyfilik sozkonusu, borca girislerinde de oyle.

Son olarak cevap yazdiginiz ve derdimi paylastiginiz icin tesekkur ederim ancak her ne kadar sanal ortam da olsa birbirimize karsi uslupta dikkat etmeliyiz diye dusunuyorum. Vaktinizi ayirip bana yorum yazma inceliginde bulundunuz ancak bazi arkadaslar bana karsi hakaret dolu sozler yaziyorsunuz, karsinizda insan var ve ben deger vererek yorumlarinizi okuyorum, bana kizsaniz dahi uygun bir uslupla fikrinizi beyan edebilirsiniz, her turlu olumlu ya da olumsuz fikre acigim (lutfen su cumleme istinaden de hakaret yazmayin, amacim asla tartismak degil.)

herkesin maddi durumundan şikayetçi olduğu bugünlerde bile arkadaş durumumuz gayet iyi diyor.
onun bişeyini eksik etmediği sürece paranın gerisiyle napacağı üzerinde bi hakkı yok.
adamın kendi yapmak istediği şeyler olamayacak mı yani
eline geçen bütün parayı karısına danışarak mı harcaması gerekiyor

Tabi herkesin evlilik anlayışı ve evlilikte kendini nerede gördüğüyle ilgili bunun cevabı..Sizinki de bir bakış açısı, bana radikal ters şu yazdıklarınız.

Kayınvalideniz size çay kaşığını vermeyebilir
Ancak oğlu dardaki ailesine yardım etmek zorundadır, bu evlatlık görevidir iyilik falan değil, farzdır dikkatinizi çekmek isterim
Siz çalışıyorsanız kendi kazancınızdan vermek istemeyebilirsiniz ama eşiniz yapmak zorunda çay kaşıkları olsa da olmasa da...
Sizin siteminize uyup yapmıyorsa büyük vebale giriyor, bu yerin üstü kadar altı da var, hesap vermesi var...

konuyu bastaki sayfalarini okudum.
neden konu sahibine yuklenilmis anlamadim.
konu sahibi diyorki para yardimi yapiyoruz
peki cay kasigi ne kadar ki Allah askina gelinim istedi demekkk begendi diye vermesi lazimdi bence.
zaten verseydi gelinide ona kac takim kasik alacak para verecekti.
mesele kasik degil konu sahibi ben sizin iyi niyetinizi anladim.
tamam soz konusu anne baba hepimizin boynumuzun borcu ama bu muamele kime yapilsa biraz sogukluk olur.
bende anneme ara ara para gonderirim ama benden bir kasigi bile sakinirsa neyin cimriligini yaptigini merak ederim dogrusu.

canım sen anlamadın galiba konu sahibinin parası değil yardım yapılan para
konu sahibi, öpe öz oğullarının kendi kazandığı parayla anasına babasına yardım etmesine engel oluyor.

Kendimi sadece yazdiklarimla tam ifade edemedigimi dusunuyorum. Ama birseye aciklik getirmek istiyorum, ben bir eski cay kasigina kalmis birisi degilim, bunu isteyecek kadar yuzsuz de degilim, sirf bu yuzden de esimin ailesine cimri yaftasi yapistirmis birisi de degilim, o anda onu istemem gayriihiyari ve samimane bir sekilde idi, ve boyumun olcusunu aldim bir guzel. Bir gecmisim var bu insanlarin cimrilikleri ile ama bir noktaya kadar umursamadim. Bir noktadan sonra koptum. Ayrica kv nin orada o cay kasigini vermemesinin tek bir nedeni var o da cimri olmasi, belki anisi vardir, belki vermeye layik gormemistir vs asla soz konusu degil, kesinlikle ne malina ne de parasinin 1 kurusuna kiyamaz, ben biraz istahliyim, fazla yedigime ictigime bile gonlu razi olmuyor bence (ben boyle hissediyorum yani, insallah oyle degildir). Etrafimda da goruyorum kimse esinin ailesinden bu denli bir cimrilik gormuyor, ustelik kimse esinin ailesine yardim da etmiyor. Illaki yardimlarin karsiligini veren Allah tir, ben de bu bilincteyim ama birisi size karsi elinden geleni yapiyor, varini yogunu gozunu kirpmadan bagisliyorsa, kaldi ki bu kisi sizin evladiniz ve esiyse, 3-5 tl lik materyalleri o kisi icin gozunuzden cikarabilmelisiniz, ne kadar da cimri olsaniz bile. (Elbette bu bir zorunluluk degil ama gonlunu acabilmeli insan artik)

Soyle bir durum var, ben comert bir ailede yetistim, gerci durumumuz da esimin ailesine gore iyiydi cok sukur ama comertlik ve cimrilik zenginlik ve fakirlikten farkli bir mevzu. Annemin verdigi hediyeleri artik insanlar kabul bile etmiyorlar, cunku cok fazla hediye veriyor cevresindeki insanlara, eve gelen misafire, misafirlige gittigi yere. Ayrica durumumuz iyi olmasina ragmen annem ve babam en guzel, en lux evi satin almaya kalkismiyorlar, bu ev bize yetiyor diyorlar, kv o durumuna ragmen kendine gore lux evi almaya kalkisti, ne dediysek vazgeciremedik, esim de destek cikti, annem haketti, yillarca kirada oturdu vs diyerek. Pahali evin de borcu cok oluyor tabi simdi artik, basa cikmakta zorlaniyorlar, yani durumlarinin kotu olusunda biraz keyfilik sozkonusu, borca girislerinde de oyle.

Son olarak cevap yazdiginiz ve derdimi paylastiginiz icin tesekkur ederim ancak her ne kadar sanal ortam da olsa birbirimize karsi uslupta dikkat etmeliyiz diye dusunuyorum. Vaktinizi ayirip bana yorum yazma inceliginde bulundunuz ancak bazi arkadaslar bana karsi hakaret dolu sozler yaziyorsunuz, karsinizda insan var ve ben deger vererek yorumlarinizi okuyorum, bana kizsaniz dahi uygun bir uslupla fikrinizi beyan edebilirsiniz, her turlu olumlu ya da olumsuz fikre acigim (lutfen su cumleme istinaden de hakaret yazmayin, amacim asla tartismak degil.)

ben kendi ailemde olmak üzere herkesin ayağını yorganına göre uzakması taraftarıyım.çok zorda kalınır ya da para verilir hacıya gönderilir tamam ama istismar edilmemeli

Tabi herkesin evlilik anlayışı ve evlilikte kendini nerede gördüğüyle ilgili bunun cevabı..Sizinki de bir bakış açısı, bana radikal ters şu yazdıklarınız.

tabi saygı duyuyorum.
sizin söylediğinizin sonucunda da konu sahibinin eşini engelleyerek bi evladın anasına babasına yardım edememesi sonucu ortaya çıkıyor.
neyse, herkes kendi hayatından mesul tabi kim nası huzurlu olacaksa öyle yapsın.

Ben yazdiklarinizi cok yakisiksiz buldum acikcasi.

Konu basligini okuyunca zor durumda bir arkadastan bahsediyorsunuz sandim. Bu insanlar artik sizin de aileniz, dilenci gibi bahsettiginiz kisi, sevdiginiz erkegin annesi farkinda misiniz?? Bir ailenin icinde yapilan eylemler aile ici yardimlasmadir ve normaldir, sozu olmaz, buna iyilik denmez.

Bana oyle geldi ki, maddi durumlari iyi olmadigi icin esinizin ailesine tepeden bakmissiniz biraz. Bir de evlenirken maddi guclerinin fazla olmamasi sizi gucendirmis sanirsam. Madem bu size dokunacakti, size de anasi babasi kolunuza bilezikler dizecek birine gitseydiniz o zaman, bunca zaman sonra neden hala topiklerinizde bu konuyu yaziyorsunuz?

Simdi kv nizin belli ki madii dertleri var, size eski bir cay kasigini layik gormeyip utandi belki de?? Cimrilikleri var demissiniz ama kadinin gercekten ekonomi yapmasi gerekiyor gibi geldi bana, ucan kusa borcu varmis yazdiginiza gore. Parasi olsaydi sizden esirger miydi, bunu bilemeyiz iste.

Bence maddi durum buyken, esinizle de maddiyattan bahsetmeniz, cay kasigi bile vermedi demeniz, esinizle durumu bile bile bu kadar yuz goz olmaniz, bu konuda topik acmaniz....hepsi cok yakisiksiz. Evlenirken durumun bu oldugunu biliyormussunuz zaten, baslangicta umursamasaniz da bence maddiyatin aslinda sizin icin sandiginizdan daha onemli odlugunu fark etmissiniz. Yine de esimi seviyorum demissiniz diger topikte, bence para mevzularina hiiiiic karisip strese girmeyin ve konusmayin derim. kendi evinizin huzurunu bos yere bozmayin.

Konusahibine yüklenenleri ya da konusahibinin tarafında olmayanları samimi bulmayıp, kendi başlarına gelse dedikleri gibi davranabilecekler mi acaba? derken , değil kayınvalidem annem olsa ayağını yorganına göre uzatacak demek ne derece tutarlı tartışılır.
Kendi annesinin başına gelince de insan böyle düşünür mü acaba ? Ben de o konuda samimi bulmadım şahsen.

Yani şimdi, gelinin izniyle mi yardım edecek adam ailesine ?
Gelin , kendi izniyle yardım edildiğini düşünüp böbürlenirken, karşıdan ne isterse, karşısı da vermeli öyle mi ?

"Ben sana yardım ediyorum uleeeeeeeyn, benim paralarımla yaşıyorsuuun . Köpeğim olacaksın. Çay kaşığı dediysem çay kaşığı, hemen vereceksin. Vermezsen yardımımı esirgerim" demek bu direk.

İnsanlara yaptığı iyiliği böyle çok bir nimetmiş gibi sayıp da, karşı tarafı kendine gebe bırakan ve kendine bağlı hissi ile dayatan insanları anlayamıyorum.
Bu resmen , "farkında olunmasa da" o düşünce .

Arkadaşlar çok güzel ifade etmişler. Açıkçası ben de konuyu bir arkadaş için açtınız falan sanmıştım. Ailesi cimri ise çok samimi olmayabilirsiniz, mesafe koymak isteyebilirsiniz ama maddi yardımı keserim çok acımasız. Sizi ailesinin değil eşinizin cimriliği ilgilendirsin. Ramazanda verilen 5tl için azarlanıyorsanız ordaki tek suçlu eşiniz. Olayı bu duruma getiren, olayı ailesine yansıtan o. Burda onun ailesinin aman aman bir suçu yok. Durumu vardır 50 kuruş verdim diye övünür ona ben de gülerim. Ama maddi sıkıntı çekmeden bilemezsiniz 50 kuruşun değerini.

Sağda solda duyduğumuz fakirlere yardım etmemek, şirkette çaycı İsmail efendiye bayram yardımı toplanırken para katmamak, Van depreminde toplanan yardımlara katılmamak bunlar hep tercihtir ama aileye yardım etmemenin tercihi olamaz bence. Ben evlenmeden eşimle ilk anlaşmam buydu. Ailem benden kabul etmez ama zorla vericem sen kendi ailene ben kendi aileme x miktar verelim. Bunun hesabını asla ve asla birbirimize sormayalım dedim. O da bu konudan zaten muzdaripti seve isteye kabul etti.

kv bırak çay kaşıgı istemeyi
bir çöp istemem
bana hakkı geçmesin bana bişey verip söz hakkı olmasını istemem
ha siz istemişsiniz agzınızın payını almışsınız
durumunuz iyiyse eşinin yardım etmesi normal
ama sizde de yoksa eşin vererek sizi dahada zora sokuyorsa
o zaman eşinize dur diyebilirsiniz

ben olaya farkli yönden bakiyorum ... yanlis okumadiysam kp in 2200 tl maas aliyormus (emekli + calisiyormus).
simdi ogluna yüklenmek ne kadar dogru bunu bilemedim. bu konu tartisilir. söyle birsey var ben ne kadar kazaniyorsam o kadar harcarim, kimsedende para istemem, kimsenin hakki gecsin istemem. 2200 tl kazancimla ev alamiyorsam, almam. cocuguma güvenipte yola cikmam.

ben olaya farkli yönden bakiyorum ... yanlis okumadiysam kp in 2200 tl maas aliyormus (emekli + calisiyormus).
simdi ogluna yüklenmek ne kadar dogru bunu bilemedim. bu konu tartisilir. söyle birsey var ben ne kadar kazaniyorsam o kadar harcarim, kimsedende para istemem, kimsenin hakki gecsin istemem. 2200 tl kazancimla ev alamiyorsam, almam. cocuguma güvenipte yola cikmam.

Iyi bir acidan yaklasmissiniz, o kismi diger arkadaslar gormedi sanirim. Kp nin maasi cok da az degil ama durumlarina gore pahali bir ev aldilar ve dara dustuler. Durumlarina gore bir ev alabilirlerdi, esime kac kez soyledim, annem haketti dedi hep. Ev bu yani, oturma grubu almiyorsun ki, borcu derdi bitmiyor iste, bitmedikce de ondan borc al, bundan borc al, yamali bohca gibi oldular.

Iyi bir acidan yaklasmissiniz, o kismi diger arkadaslar gormedi sanirim. Kp nin maasi cok da az degil ama durumlarina gore pahali bir ev aldilar ve dara dustuler. Durumlarina gore bir ev alabilirlerdi, esime kac kez soyledim, annem haketti dedi hep. Ev bu yani, oturma grubu almiyorsun ki, borcu derdi bitmiyor iste, bitmedikce de ondan borc al, bundan borc al, yamali bohca gibi oldular.

rosalone inan bana tecrübe ile konusuyorum. bu konulari cok iyi biliyorum bicok kez bende yasadim. annemde annem. herkesin annesi herseyin en iyisini haketiyor - isterdimki annem kösk de otursun ama olmuyor. ve benim annem babam asla kizlarindan para istemez varsa alirlar yoksa almazlar kirada otururlar. niye bilmiyorum ama erkek evlat olunca herseyi bekliyorlar. bi evlat dogururken ilerde bana ev alir diyemi dogururlar acaba? hep bir beklenti var. yani evlenmis onunda bi ailesi var artik bunu niye anlamazlar.
ben nice memurlari biliyorum erkek kardeslerinden para isterler sirf kendi lükslerinden vazgecemedikleri icin (mesela bi kolyeyi, pahali bi ayakkabiyi almak icin bunlar onlara göre ihtiyac bana göre fuzuli). diyelim benim belli bi maasim var ben o maasla neyi alabiliyorsam alir öderim alamiyorsam aman alayim benim oglum öder diye düsünemem ki bu nasil bir mantik. kimsenin parasinda gözüm olmaz

Daha makul bir evi el birliği ile daha rahat öderdiniz.Onlar da sıkışmazdı,yardımlarınız da size fazla yük getirmezdi.
Bu kısmı atlıyor herkes yorum yaparken.
Çünkü eksik-yarım yamalak yoruma açık anlattın.
çay kaşığı patladı gitti resmen:))
Herkes ne düşündü kv-kp yıkık dökük bir evde,aç susuz ,sen onlardan bi ekmeği esirgiyorsun üstüne üstlük
ellerindekini almaya çalışıyorsun gibi.
Oysa öyle değil.Ortada bütçeyi zorlayan bir borç var ve iyi bir ev alınmış onun borçlarının ödenmesi sırasında çekilen sıkıntı var.
Bu yardım sen ve eşinin bileceği şey.Sonuçta maddi durumunuz el vermiş ki eşin ailesine destek sözü vermiş.Artık olan olmuş yani ve yanlış anlamadıysam eşin ev borcunu halen ödüyor değil mi.?Bu kısıma bi açıklık getirsen.Evi kim ödüyor.

Size şöle bir örnekle yaklaşmak isterim
benimde kv durumu pek iç açıcı diil
bizse kendimiz çalışıp kendimiz yapıp yeriz tabiri caizse
ben elimden geliğince yardımcı olurum ki kızıma baktığı için
alışveriş yaparım evine hediye alırım...harçlık veririm sölenmez bunlar belki
geçenlerde salçam bitti ve kv kendi yapıyo
dedimki anne sen de fazladır benim salçam bitti ev salçası güzel oluyo
salçayadamı para veremiyorsunuz onuda paranla al dedi
tmm dedim sustum
ama yine yardımcı olmayada dvm ediyorum
eşim diyo
onlar bilemsse allah bilsin
ben allah rızası için yapıyorum diyo
evet çok doğru
sen allah rızası için yap
gerisini ona bırak

O zaman burda iş biraz değişiyor. Sizin eşiniz biraz arayı bulamayan biri.
İnsan gücüne göre ev almalı, kalkışmalı. Gücünün üstünde bir eve gerek de yok bence. Ben de çocuğumu zora sokmam .
Orada kayınvalidenizin ve eşinizin hatası var. BUrada haklısınız. Ayrıca nerede yaşıyorsunuz ?

sunuda söyleyeyim kimse yanlis anlamasin beni.
iyilik karsilik beklemedendir - allah biliyor fakirlere kiyamam yetismeye calisirim, cok vicdanliyimdir.
fakat iyi niyetimi kullananlarada yardim etmekten yana degilim. birsürü fakir varken insanlarin ayaklarini yorganlarina göre uzatmadiklari zaman köpürüyorum. sinirlerim tavan yapiyor. bi zahmet fazlada gözünüz olmasinda birazda fakirleri düsünün yardim edin diyesim geliyo.
fakir bi kv kp olsa bagrima basarim, herseylerini öderim. bende yoksa bile 1 ekmegi beraber yeriz ama beni kullanmalarina göz yumamam.

Back