Karsiliksiz iyilik yapar misiniz?

çay kaşığı son damla olmuş sizin için belki ama çay kaşığını verseydi eli açık birimi olacaktı. Birde yardım etmek karşılığı olmadan yapılan birşey olmalı.
Kadının belki kendine göre haklı bir sebebi vardı vermemek için, ama sonuçda eşinin ailesi. Böyle bir olayın ardından yardımı kesmek çok saçma.
Ayrıca eşin seni kırmak istemiyor olabilir ama aile bu kadar basit bir nedenle hiçe sayılmamalı.

Beklediğiniz yorumum ise aileye yardıma devam etmelisiniz, pire için yorgan yakılmaz

Çay kaşığı yada maddi herhangi bir şey.. Hiç bir şey bir evladın ailesine maddi destek sağlamasına engel olmamalı. Onlar orda zorluk çekerken siz vicdanen rahat mısınız?

Hep savunduğum şey şudur ki, Nikah ailelerimizle aramıza ördüğümüz bir duvar olmamalı. Üzgünüm ama sizin yaptığınız çok ama çok vicdansızca.

Ayrıca o ailenin oğlunuzu bu yaşına kadar getirirken yaptıkları size verilmeyen bir kaç maddi eşyadan eminim daha kıymetlidir. Koynunda yattığınız adamın , aşık olduğunuz adamın her şeyini o aileye borçlusunuz. Birde o açıdan bakın.

Son düzenleme:
konu sahibi öncelikle iyilik karşılıklı yapılmaz sanırım yani insan bekliyor ama hata. erdemli olan ve iyiliği değerli kılan karşılıksız yapılmasıdır.
çay kaşığı birikim oldu, çok doldum cimrilerdi filan diyorsunuz da bence siz de yaptığınızdan rahatsızsınız ve kendi vicdanınızı rahatlatmaya çalışıyorsunuz. durumları yoksa eşiniz yardım etmek zorunda, sizin gönül rızanız olsa çok güzel olur ama gönül rızanız yoksa da o ana babaya eşinizin borcu var. vicdan var, merhamet var.

ayrıca ben anlayamıyorum nasıl böyle rahat rahat "anne bana versene" muhabbetlerine girdiğinizi. neden bu kadar vıcık vıcık oluyorsunuz ki. tabi ki herkesin yapısı farklı. ben mesela annemden de isteyemem ki annem her anne gibi canını verir bana ama isteyemem, yapım bu. hadi diyelim siz daha rahatsınız da ne olursa olsun o kayınvalideniz ya hu. bir de "annem olsaydı" filan demişsiniz. e tamam işte anneniz değil o sizin.

yapmayın, etmeyin. diğer konuları bilmem ama inanın bu konuda büyütülecek, sizi yerin dibine sokacak bir şey yok. eşinizi de sıkmayın, yazıktır.

Yapacağınız yardım sizi sarsmıyorsa sevdiğiniz adamın ailesine yardım etmemek bana çok acımasızca geliyor ve hiç bir bahanesi olamaz. 30 senelik hayatımda (çok da uzun değil yani) anne-baba'ya yapılan muameleden hayatları kaymış, çok zenginlikten elalemden borç almaya düşmüş akrabalar gördüm ben. Hiç bir şeyden korkmuyorsak bile yarın evlatlarımızın bize yapacaklarından korkmalıyız. Çünkü ettiğini buluyor insan. Burda kendi ailesi cimri olan hanımkızlarımız da var ama aile bu atsan atılmıyor satsan satılmıyor. Aileden geçilir mi?

Konu başlığı bir tuhaf olmuş. Zaten karşılık beklemeden bişey yaparsan onun adı iyiliktir. Yok bişey yapıyorsun çünkü karşılığında başka bişey bekliyorsan, onun adı alışveriş oluyor.

.

eşinin ailesinin maddi durumu iyi olsaydı ve sizden para talep etselerdi ozaman derdimki yok yapma sakın.

ama durum farklı

eşinin ailesi müşkül durumda. yarım etmek oğlunun görevi. sizinde yardım durumunuzda varmış... bence boşverin içindekilerinizide Allah rızası için yapın yardımınızı....

Karsiliksiz iyilik yaparmisiniz ? İyilik karsiliklimi yapilir Allahrizasi icin yapilir,vijdan ve merhamet icin yapilir.bazi yasananlar vardirki asil karsiligini sizin basiniza gelince Allah zorda birakmaz ozaman karsiligini alisiniz.heleki Anne babalarin bize yaptiklarinin yaninda 3 kurusun lafimi olur.ben ne ailemi nede esimin ailesini darda elaleme muhtac birakmam ne olursa olsun onlar acken ben karnimi doyuramam gucumun yettigince yaparim.bazi istisnalar var ama sizin anlattiginiz olay bu istisnaya girmiyor.esinizle kinusun ve gonullerini alin bence sizde anne baba olcaksiniz veya olmussunuzdur ilerde kimin ne olacagi belli degil.esimin ailesinin bana zamaninda yapmagi kalmadi serefime bile laf ettiler ogullariyla ciktim diye oda ama hastanede altini ben sildim k.validemin kotu gununde tek gelin ben oldum evlatlari yokken ben Allahtan.korkarim bi haksizlik varsa zaten ilahi adelet var ona inanirim

Ben yazdiklarinizi cok yakisiksiz buldum acikcasi.

Konu basligini okuyunca zor durumda bir arkadastan bahsediyorsunuz sandim. Bu insanlar artik sizin de aileniz, dilenci gibi bahsettiginiz kisi, sevdiginiz erkegin annesi farkinda misiniz?? Bir ailenin icinde yapilan eylemler aile ici yardimlasmadir ve normaldir, sozu olmaz, buna iyilik denmez.

Bana oyle geldi ki, maddi durumlari iyi olmadigi icin esinizin ailesine tepeden bakmissiniz biraz. Bir de evlenirken maddi guclerinin fazla olmamasi sizi gucendirmis sanirsam. Madem bu size dokunacakti, size de anasi babasi kolunuza bilezikler dizecek birine gitseydiniz o zaman, bunca zaman sonra neden hala topiklerinizde bu konuyu yaziyorsunuz?

Simdi kv nizin belli ki madii dertleri var, size eski bir cay kasigini layik gormeyip utandi belki de?? Cimrilikleri var demissiniz ama kadinin gercekten ekonomi yapmasi gerekiyor gibi geldi bana, ucan kusa borcu varmis yazdiginiza gore. Parasi olsaydi sizden esirger miydi, bunu bilemeyiz iste.

Bence maddi durum buyken, esinizle de maddiyattan bahsetmeniz, cay kasigi bile vermedi demeniz, esinizle durumu bile bile bu kadar yuz goz olmaniz, bu konuda topik acmaniz....hepsi cok yakisiksiz. Evlenirken durumun bu oldugunu biliyormussunuz zaten, baslangicta umursamasaniz da bence maddiyatin aslinda sizin icin sandiginizdan daha onemli odlugunu fark etmissiniz. Yine de esimi seviyorum demissiniz diger topikte, bence para mevzularina hiiiiic karisip strese girmeyin ve konusmayin derim. kendi evinizin huzurunu bos yere bozmayin.

Son düzenleme:

acıma ,acınacak hale düşersin sözü ne kadar doğruymuş konunuzla anladık.

cimrilik insanın fıtratında olan bir şeydir.Kadın ömrü boyunca bir takım şeyleri çok zor elde ettiyse eğer malı kıymetlidir. Ama bir çay kaşığını ya da maddi olan basit şeyleri kıstas almanız çok acı.
Yazınızda da çelişkiler var. Vicadınızın sesi gerçekten net olsaydı çay kaşığı miladınız olmazdı. Olaydan önce sorun yok gibi yardım etmesinde sakınca görmüyorsunuz ama çay kaşığından sonra olanlar oluyor.
Durumunuz iyiyse ve sizin bakımınıza muhtaç değilse gönülsüz dahi olsan annesine babasına bakmak zorunda.

Yazık kayınvalidnize,, ne acı!!!al kızım canın sagılsun bi çay kaşığının lafı bile olmaz diyememiş mi??
Çok yüklenilmiş sana ama bn çok samimi görmedim yazılanları kendilerine de yapılsa bu eminim senin gibi düşünürdü seni eleştirenler ki ben de aynen senin gibi düşünürdüm...

Yardım etme konusuna gelince vallahi durumları olmasa ev filan almazlardı,,kötü durumda diyince sandım hiç geçinemiyorlar da yardım ediyorsunuz..benim yardımımla ev alacaklars hiç almasınlar banamı sordular??vallahi kimse kusura bakmasın bırak kv yi kendi annem de ollsa herkes ayağını yorganına göre uzatsın..ev öyle kolay alınmıyor demekki güvenmişler ki kendilerine almışlar ...ben neden çekeyim sıkıntısını yardım filanda etmzdim ...kendi çay kaşığını vermicekk ben yardım edicem etmezdim kim ne derse desin..
Şimdi benim yazdıklarımada aa sende yaşlanacaksın görürsün diyen çok olacak ama konu öyle değil kimse kötü durumda filan değil bence burda,, gerçek ihtiyaç sahibi olsalar gözümü kırpmazdım yardım için aradaki farkı iyi anlamak gerek...

ben en çok akşamları nasıl uyuduğunuzu merak ettim.. yani ailemden/eşimin ailesinden birileri başkalarından borç alacak kadar kötü durumda olacaklar ve ben çay kaşığından bahanelerle yardımı keseceğim, sonra da haklı olduğumu ispatlamak için konu açacağım Buna ister Karma deyin, ister men dakka dukka.. her yapılan şeyin dönüp geleceğine inanırım ben.. kaldı ki vicdansızlık mı daha kötü, cimrilik mi karar veremedim

sen kocanın kazandığı üzerinde nası bi hak iddia edebilirsin ki ailesine vermesine karışıyosun.
senden kesip ailesine yedirse varı yoğu anlicam
ama bi çay kaşığını vermedi diye zavallı insanlar evlatları varlık içindeyken yokluk çekiyolar
keyfi yapılan şeyleri anlarım ama zor durumdalar fakirler diyosun
o beğenmediğin insanlar olmasaydı senin kıymetli kocan ve paraları da olmazdı
allah kimseyi senin gibilerin eline düşürmesin

Karşılıklı yapılan iyiliğin, para verilip hizmet almaktan ne farkı var ?
İyilik dediğin karşılıksız olur bence. İşin içine menfaatler girince bir anlamı yok.
Karşılıklı iyilik yapan insan, cennetten arsa satsalar ona,hemen şeytan kesilir benim nazarımda.

İyilik karşılıksızdır. Kötülük karşılıklı olursa anlayabilirim. Ama onu da anlayamıyorum . Kötülüğe bir kere iyilikle cevap veririm. Sonrasında nötr olurum şahsen.

cimriliği ,yardım etmeyi ,karsılıksız iyiliği herseyı gectımde;

durumunuz hem ıyı, hemde kayınvalıdenızın begenmedıgı eskı cay kaşıgınamı kaldınız? nası ıstersınız kullandıgı seyı
gidin kendınıze en guzelınden bı takım alın. sızınkıde garıp bi arsızlık modelı kusura bakmayın.

Tamam yardım etmeli diyoruz da şu kırmızıyla işaretlediğim yer de akıllara zarar. Öyle bir hakkı elbette var, hak iddaa edebilir en azından bence...

Konusahibine yüklenenleri ya da konusahibinin tarafında olmayanları samimi bulmayıp, kendi başlarına gelse dedikleri gibi davranabilecekler mi acaba? derken , değil kayınvalidem annem olsa ayağını yorganına göre uzatacak demek ne derece tutarlı tartışılır.
Kendi annesinin başına gelince de insan böyle düşünür mü acaba ? Ben de o konuda samimi bulmadım şahsen.

Yani şimdi, gelinin izniyle mi yardım edecek adam ailesine ?
Gelin , kendi izniyle yardım edildiğini düşünüp böbürlenirken, karşıdan ne isterse, karşısı da vermeli öyle mi ?

"Ben sana yardım ediyorum uleeeeeeeyn, benim paralarımla yaşıyorsuuun . Köpeğim olacaksın. Çay kaşığı dediysem çay kaşığı, hemen vereceksin. Vermezsen yardımımı esirgerim" demek bu direk.

İnsanlara yaptığı iyiliği böyle çok bir nimetmiş gibi sayıp da, karşı tarafı kendine gebe bırakan ve kendine bağlı hissi ile dayatan insanları anlayamıyorum.
Bu resmen , "farkında olunmasa da" o düşünce .

Yazmama gerek kalmadı bu yorumu görünce.

Son düzenleme:
Tamam yardım etmeli diyoruz da şu kırmızıyla işaretlediğim yer de akıllara zarar. Öyle bir hakkı elbette var, hak iddaa edebilir en azından bence...

herkesin maddi durumundan şikayetçi olduğu bugünlerde bile arkadaş durumumuz gayet iyi diyor.
onun bişeyini eksik etmediği sürece paranın gerisiyle napacağı üzerinde bi hakkı yok.
adamın kendi yapmak istediği şeyler olamayacak mı yani
eline geçen bütün parayı karısına danışarak mı harcaması gerekiyor

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…