Kızlar, bazı arkadaşlar, özellikle aramıza yeni katılan arkadaşlar ne yemeleri gerektiği konusunda sıkıntı yaşıyorlar. Güncellenmiş bir bilgi ve son öğrenilenler doğrultusunda hepsini tek bir mesajda yazmak istiyorum. Mesajın içinde öneriler de olacak, isteyenler yararlanabilir.
1- Karbonhidrat gurubu yiyecekleri mümkün olduğunca sabah almaya çalışıyoruz. Tercih sıramız şöyle: Bulabilirseniz entegre ekmek, bulamazsanız tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, köy ekmeği, kepek ekmeği. Beyaz ekmekle yapılmış her türlü malzemeye sabahları burun kıvırıyoruz, gerekiyorsa doymadığımız takdirde 1 dilimi dahi geçebiliriz ama geçmemeye gayret ediyoruz.
2- Sabahları kahvaltıda proteinle ekmeği birbirine karıştırmamaya gayret ediyoruz. Yani yumurta, sosis, sucuk, salam'ı öğle ve akşama kaydırıp sabahları daha çok süt ürünleri, peynir, zeytin, domates, salatalık, yeşillik yemeye özen gösteriyoruz.
3- Bunları yapıp da ara öğünlerde acıkırsak, ki normalde acıkmıyoruz, ara öğünde yağsız süt, yoğurt, peynir, haşlanmış ya da ızgara tavuk'tan iki üç lokma, tercihen bunların yanında az bi salatalık, domates, ya da yeşillik yiyoruz. ılla meyve yiyeceksek ki meyveyi tercih etmiyoruz, az miktarlarda, puanı sırasıyla en düşük olanlardan yani yeşil erik, incir, kiraz, çilek, yaş üzüm, mandaline ve kayısı yiyoruz. Kavun, karpuz, muza elimizi dahi sürmüyor, fotoğraflarına dahi bakmıyoruz :)
4- Öğlen ve akşam yemeklerinde 0 puanlı tavuk, balık ve yağsız et ürünleri haşlama veya ızgara veya fırında ilk tercihimiz. ıkinci tercihimiz sebze yemekleri, salata ve yoğurt.
YEMEK ÖNERıLERı:
1- Tavuğun derisini çıkarıp bol suda haşlayın. Piştikten sonra kemiklerinden çıkarıp didikleyerek buzdolabına koyun, acıktıkça ara öğünmüş gibi iki üç lokma yiyebilirsiniz. Hem tok tutar, hem 0 kb.
2- Tavuğun suyuna 2-3 kaşık yoğurt, 1 yumurta ve limon hatta sarımsak ile terbiye yapıp kendinize güzel bir çorba hazırlayabilirsiniz.
3- Balığı taze yemek isteyenler, tavada ve fırında balık tercih edebilirler. Taze bulamayanlar ton balığı yiyebilir, yağlı ise içindeki yağını iyice süzdürün, diyetleri de satılıyor onları tercih edin, yanında yeşil salata yiyebilirsiniz.
4-Sebze yemekleri yaparken (patlıcan, kabak, fasulye, karnabahar, ıspanak, pırasa, bamya vs.) Yine teflon tencereye çok az bir yağ koyun (veya hiç koymadan da yapabilirsiniz), küçük bir soğan ve kıyma (veyahut tavuk eti ve kırmızı eti) de deneyebilirsiniz, biraz kavurduktan sonra yukardaki bütün sebzeleri salça eklentisiyle lezzetli bir şekilde pişirebilirsiniz. Sebze ve et karışımı ile yapılan yemeklerin en büyük özelliği tok tutması. ımkanı olanlar ve sevenler etini fazla koyup böyle deneyebilir, hem damak zevkleri bayram eder, hem fazla kb almazlar. Sebze ile eti bir arada sevmeyenler 1 yemek kaşığı zeytinyağıyla deneyip acıktıkça ara öğün yerine de kullanabilirler.
5- Yoğurt ve süt ürünlerini yağsız ya da yarım yağlı tercih ederseniz daha iyi sonuç alırsınız. Ben her yemeğin yanında muhakkak birkaç kaşık da olsa özellikle yoğurt tavsiye ediyorum, ya da bir bardak ayran. Ve yine birkaç kaşık da olsa salata yenmeli diye düşünüyorum.
ÖNEMLı NOTLAR:
1- Günde muhakkak 2 ila 3 arası su tüketin. Protein fazla alımlarında su tüketilirse hiçbir sorun yaşamazsınız.
2- Yapabilirseniz günde en az bir saat spor yapın, yavaş yürüyüşler de olabilir. Yapamayanları anlarım, çünkü ben evden dışarı dahi çıkmak istemezdim, üzülmeyin, yapmasanız dahi bu diyetle gidiyor kilolar ama daha yavaş ve vücut yapmayınca sarkıyor haberiniz olsun.
3-Bana her yediğinizi yazın, arada oklava falan gösteriyorum, kızıyorum ama hepsini gülelim diye yazıyorum, hepsi şaka. Yediklerinizden utanmayın rahat olun, ben zamanında 5 dolu tabak pirinç pilavı yediğimi bilirim. Doymamayı iyi bilirim yani. Size yardımcı olabilmem için ne yediğinizi tam olarak bilmem lazım, diğer şekilde kendi kendimizi kandırmış oluruz.
ÖNEMLı NOT: Hepinizi çok seviyorum. (valla ki billaki miydi aysebru, senin kız nasıl diyodu? :))) )