yaptığım sitenin linkini mesaj atacaktım vazgeçtim herkes okusun yapmak isteyen yapsın diye tek tek yaptığım şekilde yazıyorum aklına takılanı sorabilirsin canım
NOHUTTAN maya yapmak,,,
nohutuda organik aldım
sütte çiğ süt
1. Gün: Bir kavanoza 15 adet kuru nohut ve üzerine 1 su bardağı sütü ılık (serçe parmağı ile kontrol edince yanmayacak kadar) koyup kalın bir beze sararak tıpkı yoğurt mayalar gibi 1 gün dışarda yada fırında bekleyecek benim fırınımda yoğurt ayarı vardı 10 dkk çalıştırdım fırın biraz ısındı ...
2. gün... nohutlar kavanozdan çıkarılır (ben çatalla aldım) kalan sütü bir gün de dolapta beklettim ağzı kapalı
3.gün...kavanozdaki sütü bir süzgecten geçirerek süzdür ince elek li olsun maya akıp gitmesin .. (benimki bir tatlı kaşığını bile doldurmadı) bu arada süzdüğünüz suyu atmayın içebilirsiniz
, süzgeçte kalan mayayı 1 lt ılık süte (serçe parmağı ile kontrol edince yanmayacak kadar) karıştırıp kalın bir beze sararak tıpkı yoğurt mayalar gibi 1 gün dışarda yada fırında bekleyecek ...
..8-10 saat sonra ilk yoğurt olacak
4.....bu yoğurttan 1 kaşık alıp aynı şekilde 1 lt ılık süte tekrar mayalıyoruz, kalan yoğurtu yiyoruz ben şimdi yedim tam bebeklere göreydi tatlı tatlı,
alprmus ve mydenizzz e duyurulur
5.....aynı işlemi bir kere daha yapıyoruz.....
6...bu son mayalama bunu kaç litreye isterseniz ona göre yapın her litreye bir kaşık olarak ayarlayın...artık tam yoğurt tadında olacak ve herkese mayalık dağıtabilirsiniz....benim gibi komşulara dağıtın ki mayanın kalmayınca komşudan isterken yine aynı organikten almış olursunuz
canım bende haftalık yapıyorum sütçüyü yeni buldum bizim buralarda yoktu cumartesiden cumartesiye geliyor,