- 23 Ağustos 2012
- 49.514
- 229.550
-
- Konu Sahibi Hayat ne garip
Sağlik da çalışana gereken saygı kalmadı.ve kızım sağlık alanında yapamaz baktı fikirleri değişti son senesine geldi yapacağını düşündü saygı duyarım ama yıpratıcı ve zor sağlık
Halkla ilişkiler okusun o zamanBazen çoçuklara bırakmamak lazım bence çünkü benim yiğenimde aynı yaşlarda ve garson olmak istiyor
kararlarını destekleyin, ne olmak istiyor ne okumak istiyorsa öncelik verin.Slm bayanlar
bu platformda çok başarılı kariyerli eğitimli bayanlar var.sizlerden öneri bekliyorum fikirlerinizi önemsiyorum.
Size sormak istediğim şey şu.
Kızım 9. Sınıf öğrencisi zaman su gibi geçiyor.universite için hangi bölümü seçmeli bir türlü karar veremiyor kizim .kızım sayisalci fen lisesi öğrencisi
Hangi bölümü secse gelecek için iyi bir seçim olur geleceği açık olur.
Herkes her bölüme küp buluyor etraftan duydugunuz gorsugumuz bu çocuklar ne okuyacak ilerde peki
İnşallah olur.Hanımefendi çocuk zaten kararsız zaten bir idaeli olsa vazgeciremesem burda sormam.ben ve babası ona yöne vermeliyiz bizi dinler ama tabiki onunda geleceğine faydalı olucak ve mutlu olucagi bölümü okuyup meslek sahibi olmasını istiyroruz
Öncelikli olan çocuğunuzun ne istediği. Ancak; hem sayısal bölüm öğrencisi ise hem de fen lisesinde okuyorsa ben kendi kızım olsa bilişim alanında bir bölüm okumasını isterim.Slm bayanlar
bu platformda çok başarılı kariyerli eğitimli bayanlar var.sizlerden öneri bekliyorum fikirlerinizi önemsiyorum.
Size sormak istediğim şey şu.
Kızım 9. Sınıf öğrencisi zaman su gibi geçiyor.universite için hangi bölümü seçmeli bir türlü karar veremiyor kizim .kızım sayisalci fen lisesi öğrencisi
Hangi bölümü secse gelecek için iyi bir seçim olur geleceği açık olur.
Herkes her bölüme küp buluyor etraftan duydugunuz gorsugumuz bu çocuklar ne okuyacak ilerde peki
Genetik okudum ülkede geleceği yok. Çok alakasız bi alanda mühendis işi yapıyorum yönetici olarak. Biraz da okulda kendini nasıl geliştirdiğiyle şekilleniyor çoğu şey.
Katılıyorum. Benim okuldan genetikci arkadaşlarım ya okulda kalmaya çalışıyordu ya tüp bebek merkezlerinde debelenip sonra yurtdışında iş bulup gittiler. Çoğu da başka alana kaydı. Üzücü. Halbuki benim öss senemde mesela çok da popüler, gaz verilmiş bölümlerin başında geliyordu. Bir de itu işletme müh vardı mesela çok aklımıza girmeye çalışan olmuştu, ne oldu ordan mezun olanlar acaba çok merak ettimGenetik, mikrobiyoloji benzerleri Türkiyede olmaz. Bu işler ciddi ArGe yapilan yerlerde olur , o da tamı tamına ABD oluyorGerçekten gençlere ve ailelere tercihlerden once rehberlik verilmeli, bilim olmayan ülkede genetik nasıl is yapsın
Verdiğiniz bilgiler için çok tşkler zaten bu tarz bir koçtan yardım almak en iyisi.bunuda düşünüyorum vakti gelince.ama burdada yaşanmışlık var burdaki çalışan mesleğini secen tecrübeli bayanlar ve ev hanımı dahi olsa çocuğu aynı yoldan geçmiş daha taze deneyimi olan tanıdığından örnek verenleride dinlemek ayrı bir keyif.su anki akılları olsa ne yaparlardı ne okurlardi diyecegimiz bir kesimde varEveet uzmanlık alanımşimdi böyle konularda çocuk ne istiyorsa onu okusun diyorlar ama sorun şu ki çocuk genelde bir şey istemiyor. Burada dikkat edeceğiniz şey insanla mi çalışmak ister, uzun soluklu bir işte çalışıp çarkın parçası mi olmak ister, kısa kısa taskları yap bitir olarak calisinca mi tatmin olur, bilgisayar başında mi olmak ister saha da ya da laboratuvar gibi ortamda mı, kendi işini mi yapmak ister, devlet garantisi mi ister yoksa özel sektörde yükselme mi, yurtdisi mi yoksa ille ailem çevrem önemli turkiyede kalirim mı. İşte ben bunu 30 40 yaşındakilere yapıp uygun birimlerde hangi işi kimlerle güzel yapabilir diye destek veriyorum insanlara mesela yan mesleğim olarak. Bunu çocuklar için de yapan koçlar var ve sizin çocuk da fen liseli olduğu için zamanı gelince böyle biriyle çalışmak faydalı olacaktır.
Benim tavsiyem öncelikle tıp ve diğerleri diye 2ye ayırıp gerçekten tıp seçeneğini eleyecekse diğer seçenekleri sonra değerlendirmek. Sonrasında da yukarıdaki özelliklerine göre bundan 10 20 yıl sonranın ihtiyaçlarını da düşünerek bir alana yönlendirmek. Ben yurtdisinda yaşıyorum ve gordugum şu ki mezun olunan bölümden değil de sonradan branşlaşırken bir karar alınıp ona göre çalışıyor çoğu tanıdığım. İleride örnek olarak sürdürülebilirlik önemli olacak mesela buna hangi alanlardan kaymak mümkün olabilir mesela çevre müh biyoloji kimya endüstri müh gibi gibi. Ya da bir tavsiyem de kişiye özel ilaç, sağlık, kozmetik gibi alanlarda çalışmak üzere yine bölumler kimya biyoloji, endüstri ve kimya müh, eczacılık olabilir. Bir de klasik it teknoloji alanları elektrik elektronik, bilgisayar, veri. Bu alanlara çoğu alandan kaymak mümkün matematik fizik endüstri müh örneğin.
Özet olarak tıp alanını elediyse eğer, bir alandan diğerine kaymanın kolay olduğu akışkan bir bölüm seçmesini tavsiye ederim. Muhtemelen de yurtdışında bir yüksek lisansla beraber istediği yere gelir diye düşünüyorum.
Profesyonel destek alin. Artik yeni meslekler var. Ilgi alani tespiti yapan (ozel testlerle) yerler var. Sinava giden surecte yurtici yurtdisi hazirlik destegi ,simdiden neyi nasil yapacagi, belki cift lise diplomasi vb vs.. tam da 9.sinifta baslaniyor ve tum surecte destek olup yonlendiriyorlar. ilgilenirseniz nasil dogru egitim danismanini bulacaginiza dair konusmak sanki daha dogruHanımefendi çocuk zaten kararsız zaten bir idaeli olsa vazgeciremesem burda sormam.ben ve babası ona yöne vermeliyiz bizi dinler ama tabiki onunda geleceğine faydalı olucak ve mutlu olucagi bölümü okuyup meslek sahibi olmasını istiyroruz
Doktorluktan ziyade ilaç ve medikal araştırma geliştirmeyi, yazılımcı yerine nanoteknoloji mühendisliği tercih ederim.
Cherry'icim bana çok dediler de ben biyoloji aşığı bir kız olarak kimseleri dinlemedim. Puanım çok iyiydi ilk tercihim geldi. İnşallah seneye Amerika'dan başardım diye mesaj atarım sanaGenetik, mikrobiyoloji benzerleri Türkiyede olmaz. Bu işler ciddi ArGe yapilan yerlerde olur , o da tamı tamına ABD oluyorGerçekten gençlere ve ailelere tercihlerden once rehberlik verilmeli, bilim olmayan ülkede genetik nasıl is yapsın
Katılıyorum. Kızımın halası doktor, onun çalışma şartlarını gördükten sonra istemedi. Nöbetli, saatsiz, insani ilişki becerisi gerekmesi sıktı biraz. Ya ben bir kaç ülke değiştirdim. Çok başarılı çok yetenekli Hintli Çinliyi havada kapıyor mühendislikler. Bizim ülkede bilime değer verilmediği sürece hayal yazdıklarım ben de biliyorumO yüzden tavsiyem ne olursa olsun tıp ve mühendisliktir, ne iş yapacaksan yap.
Anlıyorum ama görüyorsunuz ki ebe olsun diyen de var. Çok doğru bir platform mu burası emin değilim. Ben mesela bir yerden sonra alan değiştirdim, hatta şu anda tekrar calisma şeklimi değiştiriyorum. Kolay sıkılan biriyim. O yüzden akışkan bir bölüm üstüne yüksek lisans tavsiye ederim. Ama çok boş okumamak lazım, muhakkak şahane bir İngilizce, okurken de mezun olduktan sonra çalışılacak alanların çoğunun araştırmasını yaparak yonelecegi alanı seçmesi yeterli, gerisi gelir. Ben mesela sıfırdan seçecek olsam laboratuvar ortamı, araştırma gibi bir alanda çalışsam daha mutlu olurmuşum. Orda çalışan bazıları da keşke yazılım teknoloji alanında olsak diyebiliyor. Çünkü okurken araştırmasını çok iyi yapamamisiz. Hem bu kadar profesyonel internet kullanimi yaygın değildi hem yönlendiren yoktu. Yazılım mazilim çok konuşulur ama assla hic ilgimi çekmiyor mesela. Çocuğunuz biraz ortamına girip baksın birkaç sene sonra.Verdiğiniz bilgiler için çok tşkler zaten bu tarz bir koçtan yardım almak en iyisi.bunuda düşünüyorum vakti gelince.ama burdada yaşanmışlık var burdaki çalışan mesleğini secen tecrübeli bayanlar ve ev hanımı dahi olsa çocuğu aynı yoldan geçmiş daha taze deneyimi olan tanıdığından örnek verenleride dinlemek ayrı bir keyif.su anki akılları olsa ne yaparlardı ne okurlardi diyecegimiz bir kesimde var
Başarılı insanlara danışın diye akıl verip kendin de tıp,elektronik ,bilgisayar müh. diye fikir vermişsin yada tavsiye.. Buradaki başarılı insanlardan kastın kendin değilsin sanırım zira tek başarın burada yazdığın 49.500 mesaj bence :))9 bence daha erken fen liseliyse zaten seçenek pek yok tıp veya muhendislik varbence lisede sınava yoğunlassın alabileceği en yuksek puanı almaya odaklansın. Sonrasında oturur düşünür tıp mı mühendislik mi diye.
Ben derece yaptım, derece yapan bolca fen liseli tanıyorum hepsi de gayet memnun hayatlarından. Fen liseli çocuk basarılı çocuktur, o çocugun hayatini ortalama insanların laflarıyla hazırlayamazsınız. O yüzden başarılı insanlara danışın. Ben tıp, elektronik müh, bilgisayar müh 3lüsünden birini tavsiye ederim. Türkiyede yasamak istiyorsa elektronik, yurtışı istiyorsa bilgisayar, ilgisi varsa tıp. Sınav işleri bitince dilerseniz tekrar konuşuruz
Başarılı insanlara danışın diye akıl verip kendin de tıp,elektronik ,bilgisayar müh. diye fikir vermişsin yada tavsiye.. Buradaki başarılı insanlardan kastın kendin değilsin sanırım zira tek başarın burada yazdığın 49.500 mesaj bence :))