arkadaşlar,
bir konuda daha fikrinizi sormak istiyorum. benim ikinci düşüğümde yapılan kürtajdan sonra özellikle adet kanamalarımda azalma oldu. önceden 4-5 gün iken şimdi 2 günde bitiyor ve miktar olarakta çok azaldı. aslında korkuyorum birde yapışıklık falan oluşmuşsa diye. doktoruma bunu söylediğimde önemli değil demişti. tabi sinan hocayada gidince söyleyeceğim bakalım o ne diyecek.
sizlerin nasıl oldu merak ediyorum böyle bir azalma hissettiniz mi. acaba benmi fazla abartıyorum.
Sevgili Ayşe 0607 ;
Ben de seninle aynı sorunu yaşadım. O yüzden yazmak istedim.
Benim rahim filmim geçirdiğim düşüklerden sonra rahmin durumunu görmek için istendi. Çünkü hemen her kürtajdan sonra rahimde yapışıklıklar meydana geliyor ve eğer döllenen embriyo bu yapışık alana tutunursa düşüklere yol açıyor. yani her türlü sorun çözülmüş olsa bile bebeğin yerleşeceği alan yani rahim uygun değilse hiçbir anlamı yokmuş.
Benim adet dönemim 4-5 gün sürmekte iken kürtajdan sonra seninki gibi 2 güne düşmüştü , miktar olark da çok azalmıştı. Ben vücut ritmim bozuldu herhalde diye düşünüyordum. Buradaki doktorlar da ultrasondan bakıp bir sorun olmadığını söylüyorlardı.
Daha sonra Ankaradan Timur Gürgan hocaya gittim. Benden başka tetkiklerle birlikte rahim filmi istedi . Fakat ben rahim filmiyle ilgili şehir efsaneleri yüzünden , korktum ve filmi çektiremeden Timur Beye ikinci randevuma gittim. Bana mutlaka rahim filmi görmesi gerektiğini söyleyince çektirdim.
İyi ki çektirmişim , çünkü filmden rahimde yapışıklıklar olduğu tespit edildi. Yapışıklığın en önemli belirtisi adet kanamasında azalma Ayşecim.
Lütfü beye gittiğimde de rahim filmi görmek istediğini söyledi. Ben de çekilen filmimi gösterdim. Önemli bir nokta ; yapışıklık ultrasonla tespit edilemiyor , rahim filminde belli oluyor. Rahim yüzeyine ilaçlı su enjekte ediliyor, rahmin tamamına dağılıp dağılmadığına bakılıyor, filmde dağılmamış görülen alanlarda yapışıklık var demektir. Rahim filmi çok önemli çünkü rahmin yapısını , tüplerin durumunu ( tıkalı mı değil mi ) , yapışıklıkları ayrıntılı gösteriyor. Ayrıca rahim filmi gebe kalma şansını çok büyük oranda arttırıyormuş çünkü , enjekte edilen basınçlı su tüpleri açabiliyormuş . Rahim filminden sonra hamile kalan çok fazla kimse varmış. Histereskopide de bu yapışıklıklar cerrahi olarak açılmaya çalışıyor. Yani arkadaşlar bu işi şöyle düşünebiliriz. Gebelik için önce altyapıyı , yani bebeğin yerleşeceği alan olan rahmi uygun hale getirmek lazım.
Şu an ben yapışıklıklarla ilgili sorunumu çözmeye çalışıyorum. Ocak ayında Lütfü bey histereskopi uyguladı , 8 hafta sonra tekrar görmek istediğini söyledi.( 14 Nisanda tekrar gidiyorum ) Rahmin uygun yapıda olduğunu görürse gebeliğe izin verebileceğini söyledi.Ayşecim , yapışıklık da bir düşük nedeni , o yüzden umarım öyle bir sorunun yoktur ama tedbir olarak film çektirip tedbirini almanı tavsiye derim. Ayrıntılı bilgi için internetten bak : Asherman Sendromu.. Görüşmek üzere , Çok sevgiler...