sevgili bade, bende de mthfr homozigot ve faktör v leiden heterozigot mutasyon mevcut, bir de faktörv'e bağlı olarak aktive protein c eksikliği. bu konuda çok araştırma yaptım. aslında pıhtılaşmayı yapan faktör v, protein c ve protein s eksikliği; öncelikle bunlara ve yanısıra protrombin, homosistein seviyelerine bakıyorlar. faktör v homozigot mutasyon ve homosistein seviyen yüksekse(bildiğim kadarıyla 10 ve üzeri) heparin iğneleri ile kandaki pıhtılaşmayı önlüyorlar(+aspirin). faktör v heterozigot olanlarda ise iğne tedavisi tartışmalı, şüko adlı arkadaşla ilgili yazıların hemen hepsini okudum ben; o da benim gibi faktör v heterozigot mutasyona sahipmiş ve iğne tedavisi denenmiş iki bebeğini bu nedenle kaybettiğini belirtmiş, en son tedavisinde sadece aspirin denenmiş ve olumlu sonuçlanmış, sanırım yakın zamanda doğum yapmış olmalı.
mthfr' ye gelince, homozigotta olsa heterozigotta olsa tek başına pıhtılaşmaya sebep olmuyor, heterozigotsanız düşük doz folik asit, homozigotsanız yüksek doz folik asit kullanmak yeterli oluyor tedavi için.ancakkk; mthfr>> faktör v, protein c eksikliği, protein s eksikliğinden biri ile aynı anda mevcutsa o zaman pıhtılaşmanın artmasına neden oluyor.
şüko arkadaşımızın bildiğim kadarıyla sadece faktör v heterozigot, bu nedenle aspirin yeterli olmuş olabilir.
benimde faktör v heterozigot ama aynı zamanda mthfr homozigot bu nedenle iğne önerdi gittiğim iki prof.da. sizde faktör vııı heterozigot, açıkcası faktör vııı hakkında bir fikrim yok onu bir araştırın derim, eğer pıhtılaşmaya sebeb olan bir şeyse mthfr ile aynı anda mevcut olduğundan iğne gerekebilir diye düşünüyorum, tabii burada benzer sorunlarımızdan bahsetsekte ayrıntılarda ayrılabiliyoruz, bu nedenle en doğru kararı hekiminiz verecektir. ikna olmak için çekinmeden endişe ettiğiniz bütün soruları sorun hekiminize, size güven verene devam edin,konuyla ilgili dökümanları bir tarayın vaktiniz varsa, naçizane fikrim...bir de iyi bir üniversite hastanesinin kadın-doğum bölümünde maternal fetal tıp( yüksek riskli gebelikler) bölümüne gitmenizi tavsiye ederim, bu konuyla ilgili en doğru kararı onlar veriyor diye düşünüyorum, normal jinekologlar bu hastalıkta rutin aspirin+iğne uyguluyorlar ki açıkcası bilinçli yapmadıklarını düşünüyorum.
bu arada gebelik testi sonucunu merakla bekliyoruz.
herşey gönlünüzce olsun