Kadın mal mı? Neden mal muamelesi görüyor ?!

• Konu Sahibi Konu Sahibi EcinniliBarones
  • Başlangıç Tarihi Başlangıç Tarihi
E

EcinniliBarones

Ziyaretçi
sevdiğim bi arkadaşımla konuştum az önce msn de..
benimle yaşıt ve bekar. anaokulu öğretmeni ve şu anda işsiz.
evlenmediği ve işsiz olduğu için ailesi tarafından kambur olarak görülüyor. ya evlenmeli ve kocası bakmalı ona ya da kendi çalışıp kendi masraflarını çıkartmalı..
yeri geldiğinde 26 yaşında kıza şiddet uygulama cesareti gösterebilen bir aile.. arkadaşında evdeki bu sevgisizlik yüzünden hemen bir eş bulayım evleneyimde bitsin bu çile mantığında..çünkü alilenin böyle bir baskısı var. başlarına kalacak korkusu mu nedir?
ya gerçekten kadın mal mıdır? evlenince de kocasının malı mı olacaktır?
neden evlen baskısı yapılır kadına ve neden kadın evlenmiş olmak için mutsuz evlilikler yapmak zorunda kalır?
öyle bir ruh halimiz var ki evde kalmayalım bulduğumuz neyimize yetmiyor. aile evinden telli duvaklı çıktık ya gerisi önemli değil. evdede anne babanın dayağını yiyorduk evlenincede kocadan biraz çekeriz ama yuvamız olur..
ya böyle düşünen insanlar gerçekten var !!
neden aileler bunu yapıyor evlatlarına? doğururken sormadılar ki sen dünyaya gelmek istiyor musun diye? neden aman biz bakarız belli bi yaşa kadar sonra kocası baksın ,erkekse de gitsin parasını kazansın ne hali varsa görsün diyorlar..
böyle insanlar hala var. görünüşte son derece düzgün insanlar ama içlerindeki bu çürüğü göremiyorlar..
çok kızgınım çok

tamamen katılıyorum ecinnili, bu nasıl bir anlayış hiç kafam almıyor,
etrafımdaki arkadaşlarıma bakıyorum hepsi aynı durumda, misal apartmandaki komşu kız arkadaşım, kızın yaşı bana yakın ve aynı bu şekilde ya evlenecek ya da fakir fakir dar bütçeyle yaşamaya ve evinde ailesi tarafından hor görülmeye devam edecek !! Ülkemizde hep kızlara eksik etek deniyordu ya, aslında hala yok bir gelişme ben sana söyleyeyim. Hala eksik eteğiz hala başımızda kocasız hor görülen ezilen ve evlenmesi gereken kamburlarız.

evet kolonyacım gerçekten böyle bi durum sözkonusu !
hani Avrupa'da Amerika'da böyledir ya 18 yaşına gelince çocuk kendi düzenini kurmalı artık aile ondan sorunlu değil.. ama bizde o saygıda yok.. dayakta yiyoruz anne babamızdan, küçümseniyoruz evlenelimde kurtulsunlar bizden...
nasıl anne babalık bu?

Cahillikten kaynaklanıyor...
Ve evet söylemesi çok acı ve gerçek ki çoğu yerde kadın mal gibi görülüyor...
Çünkü bi kadın para ile satılırsa para ile evlendirilirse bunun başka bi anlamı yok!
Bazı insanların gözünde kadınlar mal gibidir...Para ile alınır ve satılır...Bütün hakları o alan kişiye aittir! Ve her söyleneni her istenileni yapması gerekmektedir..
Ne kadar acınacak bi durum...
oysaki Kadın olmasa erkeğin ne hükmü olur?
Bizlerde düşünebilen kendi başımıza karar verebilen hareket edebilen nefes alabilen insanlarız...Söz hakkımız olmalı seçme hakkımız olmalı tel başımıza karar verebilmeliyiz hayatımıza yön verebilmeliyiz korkmadan...Ama çoğu kadın bunu yapamıyor..Çünkü bu şekilde ki düşünceye sahip bir ortama ait...
Bu düşüncedeki insanlar hep vardı ve hep var olucak... Acı ama gerçek...

ecinnilim katılıyorum sana
ne yazıkki ülkemizde bir çok yerde bu söz konusu
malesef dul kadına farklı gözle bakılıyor
ben bir yakınımdan yola çıkayım yaşınıda almış biri
eşi vefat etti eşi varken çok hürdü
eşinin veatından sonra anne babası yanına yerleşti
2 tanede çocuğu var öyle bir baskı öyle bir baskı anlatamam
artık kafayı yiyecekti
oraya gidemezsin dulsun buraya gidemezsin dulsun gibi
en sonunda hiç tanımadığı biri istedi ve bir anlık öfkeyle evet dedi
şuan evli pişmanlığını herkese gösteremiyor ama biliyorum ben pişman ama mecbur bıraktılar
onun için üzgünüm((

Son düzenleme:
nazarboncuğum biz neden dur demeyelim ? biz bu hatalara bu haksızlığa gözyummayalım .
neden bizi mal gibi görsünler? neden eşleri vefat edince anne baba evinde fazlalık görülsün evlatları?neden evlenmediğimizde ailemizin evladı değilde sırtında kambur olalım?
kadına uygulanan bu korkunç tavra ben göz yummayacağım kendi adıma. elimden ne gelirse yapıcam. elbette bizlere önce ekonomik özgürlük gerekiyor.ama olmadığındada ikinci sınıf insan muamelesi görmeyelim !

canım benim haklısın ama ne yapılabilirki misal kendini korursun savunursun ama bir tanıdığımdan bahsettim onun için hiçbirşey yapamadım ve birşey yapamamak gerçekten üzücüydü cnm ne yapabilirdim ne yapılabilirdi sence işi de yoktu
aynen anlattığın konudaki gibi

Maalesef bugün kocalarından şiddet gören, aldatılan, hor görülen ve herşeye boyun eğen kadınlar zamanında bu anlattığınız baskıları yaşamış-yaşayacak kadınlar. Okutulmuyor, kendi ayaklarının üzerinde durması sağlanmıyor ve sürekli birilerinin ona bakmasına muhtaç, bu ya babası, ya kocası, ne acı.
Yarının ayakları üzerinde duracak, bir erkeğin bakımına muhtaç olmayacak kadınlarını da biz yetiştireceğiz.

Arkadaslar hepiniz haklisiniz.
maalesef kadinlar ne pozisyonda olursa olsun hep ikinci sinif goruluyor.
nerde olursan ol erkek senden ustun oluyor.
bir erkeigin yaptigi isi bende yapabildigim halde yine ikinci sinif oluyorum.
cok uzgunumdunyada kadinin hicbir degeri yok aslinda.
biraz da yetistirilmeyle alakali bu durum.
bulundugu sartlar vs..
tahsilli bir bayan dahi yeri geliyor ki hor goruluyor.
genel olarak su mantik var "erkek herzaman ustundur"-tatlicadiarzu-
kendini savunmaya kalktiginda bile kadinin yeri kocasinin yani evidir oluyor.(tahsilli olup kariyer sahibi olmus olsan dahi)

umarım arkadaşın baskı yüzünden sırf adı evlilik olsun diye yalnış insanla evlilik yapmaz bizim toplumun kanayan yaralaarından biri bu senin açtığın konu ama inan kültür ve yetiştirilme tarzı benim bir arkadaşım vardı annesini çok takdir etmişimdir kızna her zaman EVLENİNCE BUGÜNLERİNİ ARAYACAKSAN SAKIN EVLENME BEN SANA ÖMRÜM YETTİĞİNCE BAKARIM DERDİ ama ne yazıkki herkesin ailesi böyle olamıyor

,farklı bir açıdan da bakacağım olaya,
,,kız okumuş,mesleğini almış,ayrı bir ev açıp hayatını idame ettirmek istiyor. olamaz mı. bir yaşa gelmiş. üniversiteyi bitirmiş,eline ekmeğini almış.
ama aileleler asla buna izin vermiyorlar..
birde bunu yapan, ailesi, izin vermiş kişilere, toplum ,çok yanlış bakıyor. kadının yaşı 30 ,ailesinden ayrı ev açmış.
hemen neden ki,anne baba varken yalnız yaşıyor.. yoksa başka şeyler mi var altından gibi,tuhaf bir bakış açısıyla bakıyorlar..
o birey olamaz,evlenene kadar anne baba evinde ,evlenince koca evinde kalmak zorunda.
kendisine ait bir evde asla kalmamalı.
illa birilerinin koruması altında olmalı..kendini korumaktan acizdir çünkü. kadındır. yalnız yaşayamaz...
hemen kandırılır,..
maalesef bu düşünceler kadını bir birey olarak değil dediğin gibi hala bir mal olarak görmekten geliyor..

Sanki evlenince dert tasa biticek.
Asıl dert tasa o zaman başlıcak.
Ama bunu ancak başa gelince anlarız.
Banada annem evlilik konusunda baskı yapardı. Son 1 yıldır iş iyice cırrından cıkmıştı.2008 yılını ilerde hatırlarsam soguk cehennem olarak hatırlıcam ne yazıkki.
Aman yuvanı git bul. Aman ben zaten hastayım bana bir şey olursa gözüm acık gider.
Hadi kurdum sizin istediğiniz kişiylede evlendim diyelim. Olay bitmiş oluyor mu? benim mürüvetimi görürken aslında beyazın içindeki cansız bedenimi görebilirmisin. Nerden görüceksinki. Sen sadece mutlu olmamı istiyosun görünen öyle asıl mutsuzlugumu görmek istiyosun.

Küçüklüğümden bu yana hep düşünürdüm. Çalışıp kendi gecimimi saglıcak olursam evlenmeyip kendime bi ev dayayıp döşeyip yaşıcaktım. Zamanı gelincede evlenirim dedim.
Ama nerdeeeee pembe masal pembe düş kurmuşumda haberim yok

Birde toplumumuzun zihnine kazınmış kızlarımız belli yaşa gelince evlenince. Ondan yüksek yaş görünce tuhaflarına gidiyor. Benimsiyemiyor.
25-30 yaşında kız evde kalmış damgası yiyor. 15 yaşında evlenen kız kadınlıga bürünüyor. Halbuki bedeni bagırıyor ben hala cocugum diye. Duyan mı? duysa bile nerden anlıcak. Yuvasını kuru kötü bir şey mi? yapıyor.

Bu evlilik evcilik değil ki...(Bu konuda baya dertliyim. şükür baskı kalktı üstümden ama ruhumda kalan izleri nasıl kaldırcam bilmiyorum)

Siz bukadarını görüp duyuyorsunuz ben tam içinde yaşadım bu olayların...Doğuda aşiretlerde kız çocuğu okutulmaz ne işi var okulda evde ev işi öğrensin yemek bulaşık çamaşır...Sonra biraz büyüyünce hadi kocaya 10 tane doğururlar sonra çok gelir hadi kocaya....

Ya madem bakmaycaksınız işkence yapacaksınız sevdiği biriyle bile değil uygun bulduğunuz kişiye verip hayatını karartacaksını o zaman ne diye doğuruyorsunuz....

Bir evlat ailesine çok gelirmi yaaa bu nasıl bir bencillik nasıl bir mantık ne derece bir CAHİLLİK......

Yine arkadaşımız şu anda işsiz iş bulup kendi ayakları üzerinde durabilir ailesine muhtaç olmayabilir çıksın iş bulsun bi çarem yok derse bu onun suçu...
Çaresizseniz çare sizsiniz.....

Kızlar hepinize sesleniyorum evde oturup koca beklemeyin okuyun kendi ayaklarınız üzerinde durun...

Her yerde her konuda eşiylşe tartışanlara ailesiyle tatışanlara hep ne deniyor ayaklarınız üzerinde durmayı öğrenin...Bu çok önemli....

maalesef acı ama gerçek bi tablo.....

aile için evlensin yuva kursun bi boğaz eksilir.....

kız içinse evlenelimde nasıl olursa olsun mantığı...

zaten toplumun temelindeki çürükler yanlış temeller üzerine atanlar böyle düşünen insanlar değilmidir?

Son düzenleme:
arkadaşın 18 yaşında yeni yetme bir genç kız değilki.
mesleğini eline almış yaşını almış genç bir bayan.
neden illa kendini birinin himayesine almasına gerek duyuyor?
neden bu yaşta şiddete göz yumuyor?
reşit olmayan ufak bir kız olsa ama o da değil.
sesini çıkarsın.
şu anda ailesine sesini çıkaramayan arkadaşın, bana göre yarın öbür gün kocasının haksızlığı karşısında da sesini çıkaramaz.
çünkü kendisinin sesini çıkarmaması gerektiğini düşünüyor.
aile hatalı mı? evet..
ama ona bu imkanı veren kadın bana göre daha da hatalıdır?
ağlamayan çocuğa meme yok hesabı..

Nice kadinlar kizlar sirf bu düsünceler yüzünden aman evleneyimde kurtulayim deyip yagmurdan kacarkan doluya yakalandi...yanlis ve mantiksiz evlilikler yapip hayatlarini zehir ettiler....:çok üzgünüm:

Malesef türk toplumunda daha dogrusu müslüman toplumunda bir kiz ancak ve ancak evlendikten sonra baba evinden cikabilir zihniyeti hala var....olayi din boyutuna getirmek istemiyorum, tabiki müslümaniz elhamdüllilah lakin bu zamanda kalkipta sahabilerin zamanindaki gibi yasamamiz mümkünmü allah askinda?

Degismeyen tek sey degisimin kendisidir...insan zamani kendine göre degil kendini zamana göre ayarlamali...

Bugün bir kizin veya kadinin üniye gitmesi, calismasi, gerektigi yerde ailesine bakmasi vs. vs. cok normal karsilaniyor hatta ve hatta bekleniyor fakat ayri evde oturmak istemesi..evlenmeden önce ailesinden ayri olmak istemesine toplumun yüzde 90 hayir olmaz diyor.....Burda iste bir ikiyüzlülük var....madem öyle o zaman kiz evladlarini okutmayin calistirmayin, kazanclarini almayin yemeyin!!!

Bizim milletimiz iki yüzlü bir millet...... malesef......

İyi ki okumuşum tüm yorumları,yoksa yakın cümlelerle dolu bir paragrafla ağrıtacaktım gözlerinizi kaydirigubbakcemile3
Ablam evlenmedi,istemedi,bu onun tercihi ve ne kadar şikayetçi olsa da annemle oturuyor :sm_confused:
Teyzemin kızı avukat,45inde evlendi ve annesiyle didişe didişe ayrı eve çıktığında 43 yaşındaydı,ancak kabul ettirebildi ki aslında rest çekti sengözlerimebaksanab
Örnekler çoğaltılabilir.
Evlenene kadar anne babaya evlendikten sonra da kocaya hesap verme zihniyetini aşacak olan bizleriz.yasakkelime
Aslında şöyle yapabiliriz ecinnilim.Aileye birey olduğumuzu kabul ettirmek uğruna ağzımız burnumuz kırılana kadar dayak yeriz,ama ayrı eve de çıkarız.kafamçokkarıştı
Kocamıza hesap vermemek adına,yerleri öpebilirizÇok üzgünüm çoook
Ya daaaa bazılarımız gibi ailesine tatlı sert kişilik gösterip,kocayı da belli bir yaşa kadar arayıp evde kalma sınırında evlenebiliriz:lepi:

babam hayatım boyunca bizlere biz sizlere sahip çıkarız her zaman arkanızdayız ama birgün olur bizler bu dünyadan göçer gideriz el adamının eline bakmamak için okuyun,çalışın dedi hep bu kültürle büyüttü bizleri.benim çevremde sizin verdiğiniz örnekler yok ama biliyorum ki ülkenin çoğu bu şekilde .mal gibi görülüyor,buyüzdende bayanlar çalışmalı,meslekleri olmalı kendi ayakları üzerinde durmayı bilmelidirler.
eğer sen kendi paranı kazanıp kendi ayakları üzerinde durabiliyorsan seni kimse mal gibi göremez.

evlilik maalesef bir perde gibi görülüyor, herşeyi örtüyor
evlenince namusun kurtuluyor icabında, evde kalmış damgası yemiyorsun, sana kocan bakıyor, aileden YÜK kalkmış oluyor
ne güzel işte herşey güllük gülistanlık
toplumun yazılı yazısız tüm kurallarına uygun
evde ne olduğu hiç önemli değil
kocandır döver de sever de sesini çıkarmayacaksın erindir mantığı
20li yaşlara gelmiş her bayan için tek çıkar yol evlilik, çalışsa da farketmiyor
kendi kendine bir hayat kurmasına izin verilmiyor
bunlar nasıl değişir inan bilmiyorum cinom ama uğraşmak yılmamak lazım:)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…