Merhaba ben 1 yıllık evliyim. 11 bin benim maaşım var. 14 bin kadar eşimin maaşı var. Evlendiğimiz günden beri ben, evimizde senin paran benim param olmasın, maaşlar birleştirilip giderler ödensin bireysel de ayrılsın kalanı ortak birikim yapılsın diye istiyordum. Benim son model arabam var. Ev de alırız birikimimiz olsun diyordum. Tabi biz evlendiğimizde maaşlar bu kadar yüksek değildi biliyorsunuz zamlar yeni geldi. Her neyse. Eşimin borçları olduğu için parası kalmadığı için bu isteğim olmadı hemen. Ama yine de aramızda senin para benim para sen aldın ben aldım yok sen almadın harcamadın gibi muhabbetler olmasın istedim. Kavgalarımız da çok oldu. Eşim ısrarla sen ben muhabbetleri dönderiyordu. Memleketindeki kız kuzeni eşiyle her şeyi ortak alıyorlarmış diye örnek gösterdi benim kafa gitti. Bu oğlan bunu nerden biliyor kim söyledi neden söyledi. Tabii ki kaynana söyledi diyordum. Bu izne gittiğimizde bi konu dönerken üstüne basa basa basa altını çize çize eşiyle ortak aldılar ortak yaptılar deyip duruyor kaynana. Yani yarısını kadın yarısını erkek alıyormuş her şeye. Ben iyice sinir oldum çünkü benim istemediğim olayı överek olması gerekenmiş gibi anlatıyor. Dolaylı doldurma
yahu ev arkadaşı mıyız yarısını sen yarısını ben haksız mıyım
Eşime ya annesi akıl veriyordu hep oğluşunun paraları gider korkusuyla ya da ailece aynı aklı taşıyorlardı. Ben ayrı tutmayalım dedikçe kaynana oradan kuzeni anlatıp duruyor. Ama kuzenin eşi her fırsatta altın hediye ediyor bunu anlatan yok tabi. Neyse. Annesi hastalandı git gel yol paraları derken iyice borca girince habersiz kredi çekip iddiada kaybetmiş eşim. Ben bunu duyunca bundan sonra istesen de birleştirmem dedim Senin dediğin gibi herkesin parası kendine olsun senin ve annenin dediği gibi her şeyi ortak alalım bakalım ama kalan paramın aldığımın sattığımın hesabını vermem dedim. Yeni bebeğimiz oldu en ufak alışverişinde yarısını istiyorum hani ortakmış ya kuzeni
Şimdi kendisi birleştirelim aylık şu kadar kenara atarız diyor da yanaşmıyorum hele az daha uğraştırayım az daha senin para benim para yapıp hesabıma karıştırmayım meraktan ölsün bakalım
Bu durumun avantajı kendi paramın hesabını vermiyorum ama dezavantajı kocamın parasının da hesabını soramıyorum
Bence evlilikte bütçeler keskin bir şekilde ayrılmamalı. Sizce nasıl olmalı? Siz nasıl yapıyorsunuz ya da yapardınız? Bu durum böyle devam ederse parasını habersiz harcadığı bir yer var mı mesela ailesine sürekli para yediriyor mu haberim olmayacak. Sorduğumda yanlış anlıyor kavga çıkabiliyor. Ben istiyorum ki her kadın istiyordur eminim ne yaptığını bileyim hatta bana da sorsun ve de ailesine gereksiz para yedirmesin. Yani koca benim koca ama parasını ailesi yönetmesin bütçemize karışmasınlar. 30 yaşında insanlarız kaç yıllık memurlarız kaynana mı yön verecek benim evimin bütçesine. Haksız mıyım. Bu durum beni rahatsız ediyor bu kadar parayla yıllarca elle tutulan bir birikim olmaz diye endişe ediyorum. Bebeğimiz de var. Ben kendi ailemizin çıkarlarını düşünüyorum eşim ve ailesi kendi çıkarlarını daha çok düşünüyorlar galiba. Ne tavsiye edersiniz?
Bu konuyla ilgili aramızda şaka da olsa eş arasında hoş olmayan muhabbetler oluyor. Örneğin o bana kira ve faturaya karışmıyorum diye bedava hayat nasıl bişey dedi. (birkaç defa bunlar için de para yolladım, faturaları da ödemişliğim oldu) Ben de ona karının masrafı olmadan bedava yaşayan sensin, karısı çalışmayanlar karılarına da bakıyor ben kendi ihtiyaçlarımı kendim alıyorum dedim. Yani bunlara gülüp geçiyoruz ama ciddi düşüncelerimiz ve kavgamız da oldu. Biz evliliğimizde bütçe olayını ortak bir yola koyamamış haldeyiz. Ben paramı biriktirsem benim faydama ama aile olarak baktığımda böyle ayrı gayrı aile zararına. Nasıl olacak bilmiyorum.