Bu Mehmet Hoca konusuna çok ortadan dalmak gibi olacak da birkaç şey söylemek istedim. Konu İzmir'deki falcılar ama bu tür hocalar konusunda insanların başının yanmasını, umut edip hayalkırıklığına uğrayınca daha beter hale düşmelerini istemem. Sonuçta bu forumu binlerce insan okuyor ve bunların arasında gencecik kızlardan, çok çaresiz durumda olup her tür istismara açık kadınlar da var.
İlk olarak bu tür gerçekten Rahman olan, bir şeyleri tam ve düzgün bilen insanların kitaptır şudur budur gibi şeylere ihtiyacı olmaz. Onlara yol gösteren en temel ve tek kitap Kur'an-ı Kerim'dir. Ve asla gelecekten haber verebildiklerini, ellerindeki kitabın sorulara yanıt verebildiğini iddia etmezler. Hele hele elimdeki kitap havada dönüyor sorulara yanıt veriyor demek resmen; Şirk'tir. Kur'an insanlara böyle yönlendirmeler yapmıyorsa insan eliyle yazılmış hangi kitap yapabilir?
En önemli şeylerden biri de para almak gerçekten rahman olan, bilen insanlar için hakaret gibi bir şeydir. Çünkü bu tür işlerin hayır için yapılması gerektiğine inanırlar ve insanlara yardım etmenin sevabının bu dünyada alacakları 3-5 kuruştan çok daha değerli olduğunun farkındadırlar. Kendilerini asla sağda solda pazarlamaya çalışmazlar. Adları anca yardım ettikleri yakın çevrelerindeki insanların diğerlerine anlatmasıyla duyulabilir ki kimisi buna bile izin vermez ancak çok zor durumda olan insanlar bilsin derler. Sağ elin verdiğini sol el bilmesin.
Çok duydum hacı-hoca hikayesi; az biraz kabiliyeti olup bunu fark ettiği anda işi ticarete döken oysa şu anda o azıcık kabiliyetinden bile bir şey kalmamış olan ama ünü var diye insanlar başka şehirlerden gelip yüzlerce liralarını harcadığı hocalar,
Büyü var'dan başka laf bilmeyip çözerim ben bunu diye neredeyse bir araba parası isteyen hocalar,
Cinlerim var deyip aslında ciddi psikolojik sorunu olup da hoca sanılan insanlar neler neler en acısı da insanların bunlara kanabiliyor oluşu. Gerçekten inanıp çözüm bekliyor oluşu. Cehaletle alakası da yok, bu tür insanlara çoğu zaman gerçekten çok ama çok çaresizken gideriz onların yaptığı tek şeyse; istismardır.
Burada Allah'ın gerçekten sevgili kulu olan dini inancı tam, yüreği tertemiz kendisine asla ben hocayım alimim demeyen aksine ben de Allah'ın sizler gibi kuluyum sadece az bir yeteneğim onunla yardım edebildiğim kadarına çıkarsız yardım etmek isterim diyen ve maalesef bunca simsarın yanında çok az bulunabilen insanlara laf etmiyorum. Onların yolu Kur'an'ın gösterdiği yoldur ve Allah rızası için yaparlar. Çok ender olur böylesi yetenek ama onların da yetenekleri kısıtlıdır hem de çok kısıtlıdır. Ve bu tür ender yetenekli insanlara gidenlerin anlattığı şeylerden biri de şu; sen yapılabilecek her şeyi yapıp da bana geldin değil mi? Hastalığın varsa önce doktora gittin, psikolojik sorunun varsa önce psikologa gittin. Kullanman tavsiye edilen ilaç varsa ona devam ediyorsun değil mi? şeklinde önce yapılacak her şeyin yapıldığından emin olmak isterler. Eğer sorunun çözümüne kendileri de destek olamıyorsa yapılacak tek şey kalır; Tevekkül.
Ben hiç gitmedim hocalara falan yukarıda bahsettiğim türde saf ve güvenilir insanlara da gitmedim sadece bildiğim-duyduğumdur ki bu saf ve güvenilir insanlardan da mucizevi şeyler görmedi giden yakınlarım. Sadece güçlü manevi destek.
Burada falcılardan bahsediyoruz gidiyoruz eğleniyoruz o kadar. Tamam bu da hoş bir davranış değil ancak çoğumuz baktırdığı falı baktırdığı zaman diliminde bırakıp hayatını yaşamaya devam edebiliyor. Asla falcı bilmemkim bana şunu demişti dur yapayım da çocuğum olsun, kocam eve dönsün, işyerinde seviye atlayayım demiyoruz. Eğlencelik, kafa dağıtmacalık, hatta bazen sırf duymak istediklerimizi söylüyorlar diye azıcık hazcılık. Ama o kadar bitiyor gidiyor.
İş hoca peşine düşme raddesine kadar ve burada anlatılan hoca gibi insan yazması kitaptan medet uman birilerinin eline para tutuşturmaya kadar gelmişse bence bu işlerden vazgeçilmeli. Hocalarla çözüm bulan huzura eren insan yok.
Pozitif bilimler; psikoloji-psikiyatri-psikoterapi bu tür sorunlarımızın çözümü için var. Manevi-dini destek için Kur'an var, tevekkül var.
Çok konuştum farkındayım ama bu tür konularda çok hassasım çok da tuttum kendimi yazmamak için ama hazır bir arkadaşımız da foyasını açıktan ortaya serdiğine göre yazmasam içimde kalırdı. Çünkü bu şeyler tek olmayacak hep çıkacak burada başka yerde, falcılara gidiyoruz onlar da anlatacak tavsiye edecek. Bunca lafı söylemek istememdeki tek şey; bu tür simsarlara hem para kaptırmamamız hem de bu tür kişiler yüzünden iyice çaresiz-mutsuz duruma düşmememiz için. Çok ukalalık oldu belki ama dayanamadım birilerinin bu kadar açıktan insanları istismar etmeye çabalamasına.
Ha hoca gerçekten Alimdir, hocadır(ki hiç ama hiç sanmıyorum) o zaman da bu söylediklerimin günahı zaten benim boynuma olur.