işyerimin hafta sonu çalışma isteği

Wurstria

Geçici Olarak Hesap Pasiftir !
tek ayak cezası
Kayıtlı Üye
3 Ocak 2015
14.178
25.547
herkese selam.
ben iki yıldır aynı işyerinde çalışıyorum. normalde ctesi pazar günlerimiz tatil. ancak işlerin durumu biraz değiştiği için beni hafta sonları da görevlendirmek istediler. şirketin bi sahası var çalışma alanı gibi düşünün. bu alana ctesi birkaç saatliğine, pazar da birkaç saatliğine gitmemi istiyorlar. kesinlikle her ctesi pazar gidilecek diye bişey yok ama örneğin hafta ortası bilgi gelecek atıyorum kara_buz bu hafta ctesi pazar şu şu saatlerde şurada olman lazım gibisinden. pekte düzenli değil bazı haftalar sadece ctesi bazı haftalar sadece pazar bazen de hem ctesi hem pazar bu şekilde çalışmam gerekecek. işin durumuna göre. ben bu işe itiraz etmek istiyorum sebeblerim var

birincisi benim evim o iş sahasına çok uzak, ulaşım konusunda servis vb destekleri yok 3 vasıta gidiş 3 vasıta dönüş yapmam lazım toplam 2.5-3 saatim yolda geçecek.
ikinci sebeb ise hem belli bi iş takviminin olmaması özel hayat diye bişey bırakmıyor dediğim gibi hafta başında hafta sonu planı yapsam hafta ortasında bana iş çıkarıp hadi ctesi pazar oraya gidiyorsun diyebilirler.
diğer sebeb ise haftada 5 gün çalışma + ctesi pazar bu iş derken ben ne zaman dinlenicem, hafta tatili zorunlu değil mi ??

şimdi sorum şu, ben bu işi kabul etmediğim taktirde beni işten çıkarırlar mı? çıkarırlarsa tazminatım yanar mı? çıkarmaları çok büyük bi dert değil aslında ama bazen kodla falan çıkarıyorlarmış millet bi daha iş bulamıyormuş duyduk böyle şeyleri de pandemi zamanı sonuçta.

biraz araştırdım ama çok karışık geldi, işe girişte yapılan iş sözleşmesinde, işverenin gerekli gördüğü durumlarda işçi fazla mesaiyi kabul eder gibi bi madde vardı mesela bu maddeye dayanarak bunlar bana yaptırım uygular mı?

bu işi kabul ettiğim taktirde bana fazla mesai ücreti vermek zorunda mı? vermezse şikayet edebilirmiyim?

bu işi dönüşümlü yapma imkanım yok yani benden başka birine bu görevi veremeyeceklerini söylediler. ben yanıt vermedim daha ama yanıt olarak hafta sonlarım boş değil ve evim çok uzak desem, bana uymuyor desem mesela. yukarıdaki sorular kafama takılıyor. ne dersiniz? o işi istedikleri zamanlar aslında herkes için tatil olduğundan ve benim de tatillerimde boşta oturmadığımı söyleyerek geri çevirsem haksız duruma düşer miyim

sonuçta bi işe girerken başta şartlar neyse ona göre kabul ediyoruz. sonradan çıkan bu gibi şeyler insanı zor durumda bırakıyor

Son düzenleyen: Moderatör:
bu işi dönüşümlü yapma imkanım yok yani benden başka birine bu görevi veremeyeceklerini söylediler. ben yanıt vermedim daha ama yanıt olarak hafta sonlarım boş değil ve evim çok uzak diyeceğim, bana uymuyor diyeceğim. ne dersiniz?
Buna bir sey denmez..
Biz ne dersek diyelim yine sana uygun olanini sececeksin zaten.
Uymuyorsa uymuyordur,bu kadar..

İk ve isg yok mu ?
Okudum,anladim ve Sozlesmenin bir nushasini elden aldim seklinde imza atmadin mi ?
Bak sozlesmenin sartlarina..
İlla ki yazar..
ik ve isg yok küçük bi yer burası, muhasebeci bakıyor özlük işlerine. bana elden sözleşme falan verilmemişti ama onlarda kopyası vardır illa ki. istesem mi muhasebeciden?

İk ve isg yok mu ?
Okudum,anladim ve Sozlesmenin bir nushasini elden aldim seklinde imza atmadin mi ?
Bak sozlesmenin sartlarina..
İlla ki yazar..
hatırladığım kadarıyla muallak şeyler yazıyordu
nolursa olsun bir çalışanı 7 gün çalıştıramaz ki. hafta tatili yasal zorunluluk.
şimdi burada sorsam haftada 5 gün normal mesai, 2 gün de saha mesaisi vs desem böyle bir iş var kaç kişi kabul eder desem bir kişi bile sıcak bakmaz...
hiç dinlenemeyen insan ne kadar faydalı olur

herkese selam.
ben iki yıldır aynı işyerinde çalışıyorum. normalde ctesi pazar günlerimiz tatil. ancak işlerin durumu biraz değiştiği için beni hafta sonları da görevlendirmek istediler. şirketin bi sahası var çalışma alanı gibi düşünün. bu alana ctesi birkaç saatliğine, pazar da birkaç saatliğine gitmemi istiyorlar. kesinlikle her ctesi pazar gidilecek diye bişey yok ama örneğin hafta ortası bilgi gelecek atıyorum kara_buz bu hafta ctesi pazar şu şu saatlerde şurada olman lazım gibisinden. pekte düzenli değil bazı haftalar sadece ctesi bazı haftalar sadece pazar bazen de hem ctesi hem pazar bu şekilde çalışmam gerekecek. işin durumuna göre. ben bu işe itiraz etmek istiyorum sebeblerim var

birincisi benim evim o iş sahasına çok uzak, ulaşım konusunda servis vb destekleri yok 3 vasıta gidiş 3 vasıta dönüş yapmam lazım toplam 2.5-3 saatim yolda geçecek.
ikinci sebeb ise hem belli bi iş takviminin olmaması özel hayat diye bişey bırakmıyor dediğim gibi hafta başında hafta sonu planı yapsam hafta ortasında bana iş çıkarıp hadi ctesi pazar oraya gidiyorsun diyebilirler.
diğer sebeb ise haftada 5 gün çalışma + ctesi pazar bu iş derken ben ne zaman dinlenicem, hafta tatili zorunlu değil mi ??

şimdi sorum şu, ben bu işi kabul etmediğim taktirde beni işten çıkarırlar mı? çıkarırlarsa tazminatım yanar mı? çıkarmaları çok büyük bi dert değil aslında ama bazen kodla falan çıkarıyorlarmış millet bi daha iş bulamıyormuş duyduk böyle şeyleri de pandemi zamanı sonuçta.

biraz araştırdım ama çok karışık geldi, işe girişte yapılan iş sözleşmesinde, işverenin gerekli gördüğü durumlarda işçi fazla mesaiyi kabul eder gibi bi madde vardı mesela bu maddeye dayanarak bunlar bana yaptırım uygular mı?

bu işi kabul ettiğim taktirde bana fazla mesai ücreti vermek zorunda mı? vermezse şikayet edebilirmiyim?

bu işi dönüşümlü yapma imkanım yok yani benden başka birine bu görevi veremeyeceklerini söylediler. ben yanıt vermedim daha ama yanıt olarak hafta sonlarım boş değil ve evim çok uzak desem, bana uymuyor desem mesela. yukarıdaki sorular kafama takılıyor. ne dersiniz?

İşe girerken imzaladığınız sözleşmenizi yeniden okuyun. İş kanununun son halini de okuyun.

Size ek bir belge imzalatılmak istenirse imzalamayın , önce bir avukata danışın.

İşten çıkarma ve tazminata ilişkin sorularınız için bir avukata danışabilirsiniz.

Eğer kabul etmek durumunda kalırsanız taksiyle gidip gelin ve tabi ücreti iş yerinin karşılaması şartıyla. Şahsen ben işim için haftasonu 2 saatliğine bir yerde bulunabilirim ama 2 saat yolda geçirmek istemem.

aslında merak ettiğin şey, eğer sen bu hafta sonu çalışmasını kabul etmezsen işverenin seni tazminatsız çıkarabilir mi yoksa çıkaramaz mı.

iş kanunu genelde işçiden yanadır. mesela işyerinin, işçiye uzak bir yere taşınması sebebiyle bu yol konusunda sorun yaşayan işçinin sözleşmesini feshetme ve tazminatını alma hakkı var. bunu düşünen kanun senin durumu da illa ki düşünmüştür. kimseyi hafta tatili olmadan çalıştıramazlar ki senin durumun farklı bence. hafta içi mesai bitişine +1 saat eklemeli bi çalışma değil bu. bi kere ne zaman senden bunu isteyecekler belli değil. 2 gün kala hadi hafta sonu ordasın diyecek adam ve bu sürekli olacak gibi. ayda alemde bir olsa idare edilir ama bu nedir?

Eğer kabul etmek durumunda kalırsanız taksiyle gidip gelin ve tabi ücreti iş yerinin karşılaması şartıyla. Şahsen ben işim için haftasonu 2 saatliğine bir yerde bulunabilirim ama 2 saat yolda geçirmek istemem.
evet bunu önerebilirim. önerirsem vazgeçeler muhtemelen yaptıracak başka birini bulmaya kalkarlar. 35-40 km mesafe var taksi de 300-350 yazıyor. gidiş dönüş 600-700'e mal olur. kimse de bu maliyet altına girmek istemez.

acaba ulaşımı bahane edip aslında seve seve destek olmak istediğimi ama yolun çok uzak olduğunu, yolda çok zaman gittiğini, 1-2 saatlik işin bile bana zaman maliyetinin en az 6 saat olduğunu, bunun da tatil günlerini anlamsız kıldığını, dinlenme şansı bırakmadığını söyleyip taksi ücretini karşılamaları durumunda destek olabileceğimi söylesem... aklı olan vazgeçer zaten. taksiyle bile çok rahat 40-45 dk sürüyor.

Taleplerini yazili iletmelerini isteyin. Yazili sekilde reddedin.
Bu tip isleri kabul etmek iscinin insiyatifindedir. Kabul etsenizde ekstra ucret vermeleri gerekir.

Tam emin degilim bu konuda bir avukata danışın ama muhakkak yazılı talep isteyin. Isten cikartilirsaniz belki tazminat ya da ise iade hakkiniz dogabilir

İş kanununa hakim değilim ancak, belirli haftalık çalışma süresi ve bu sürenin dışında olan çalışmakta mesai ücreti ödenmesi gerekir. Benzer şekilde yol masrafının (genelde toplu taşıma önerilir.) karşılanması gerekir. Burada işin ne olduğu da önemli. Örneğin iş sağlığı güvenliği uzmanı iseniz, denetim göreviniz varsa ve işin ehli sizseniz işe giriş koşulları bellidir. Avm de çalışan kişi beşte çıkarım haftasonu çalışamam diyemez. Önemli olan boş gün çıkarmaktır. Haftasonu gittiğiniz günlerde haftaiçi iki gün izinli sayılmak isteyebilirsiniz.
Sözleşmeniz ve işiniz gereği haftasonu mesai ödenerek çalıştırılabilceğiniz yazmıyorsa tazminatınız yanmaz.

Sozlesmede yaziyorsa hakli sebeple işten cikarabilirler. Sonucta imza atmışsın. Birşey yapabilecegini sanmiyorum

Bu tip isleri kabul etmek iscinin insiyatifindedir. Kabul etsenizde ekstra ucret vermeleri gerekir.

Tam emin degilim bu konuda bir avukata danışın ama muhakkak yazılı talep isteyin. Isten cikartilirsaniz belki tazminat ya da ise iade hakkiniz dogabilir

İş kanununa hakim değilim ancak, belirli haftalık çalışma süresi ve bu sürenin dışında olan çalışmakta mesai ücreti ödenmesi gerekir. Benzer şekilde yol masrafının (genelde toplu taşıma önerilir.) karşılanması gerekir. Burada işin ne olduğu da önemli. Örneğin iş sağlığı güvenliği uzmanı iseniz, denetim göreviniz varsa ve işin ehli sizseniz işe giriş koşulları bellidir. Avm de çalışan kişi beşte çıkarım haftasonu çalışamam diyemez. Önemli olan boş gün çıkarmaktır. Haftasonu gittiğiniz günlerde haftaiçi iki gün izinli sayılmak isteyebilirsiniz.
Sözleşmeniz ve işiniz gereği haftasonu mesai ödenerek çalıştırılabilceğiniz yazmıyorsa tazminatınız yanmaz.
teşekkürler açıkçası işimden genel anlamda memnunum, bu sebep yüzünden kaybetmek istemem. uzun bir süre daha beraber çalışmak istediğim insanlar. onların bana, benim onlara çok katkım oldu. bu nedenle önce bu iş için benden vazgeçmeye ikna etsem nasıl olur diye düşünyorum. yani şey dicem, işi yapmakta sorun yok yaparım ama yol çok uzun ve çok zaman gidecek. yolumu kısaltacak bi çözüm önerisi var mı, taksi veya özel araç imkanı gibi bunu sorucam. eğer yok derlerse şu an kabul edip yapmaya başlasam bile kısa süre sonra ciddi yorgunluk yaşayacağımdan ve verimimin düşmesinden endişelendiğimi söylicem. çünkü aklın yolu bir yani 2 gün tatilim var, günde yol dahil 5-6 saat buna gidecek dinlenememiş olucam. daha müsait başka birine sormalarını söylicem. taksi ayarlamaya ve beni kaybetmeye yanaşmazlarsa zaten benden vazgeçerler bu iş için. yok yokuşa sürerlerse o zaman bi avukata danışayım diyorum...

Katılıyorum
Bir hocamız dönem ortasında ekstra sınav programı hazırlama görevi verildiği için istifa etti.
Sözleşmede bin çeşit maddede bu yazılı olmasına rağmen. Benim görevim değil dedi. Üniversite dava açtı. Hoca karşı dava açtı. Mahkeme üniversiteyi sözleşme ödemek zorunda bıraktı. Sebep de sözleşmenin tamamen işçi aleyhine olmaso...

Buradaki yorumlara bakma. Sözleşme eşittir kölelik değil.

Bir avuksta danış

aslında merak ettiğin şey, eğer sen bu hafta sonu çalışmasını kabul etmezsen işverenin seni tazminatsız çıkarabilir mi yoksa çıkaramaz mı.

iş kanunu genelde işçiden yanadır. mesela işyerinin, işçiye uzak bir yere taşınması sebebiyle bu yol konusunda sorun yaşayan işçinin sözleşmesini feshetme ve tazminatını alma hakkı var. bunu düşünen kanun senin durumu da illa ki düşünmüştür. kimseyi hafta tatili olmadan çalıştıramazlar ki senin durumun farklı bence. hafta içi mesai bitişine +1 saat eklemeli bi çalışma değil bu. bi kere ne zaman senden bunu isteyecekler belli değil. 2 gün kala hadi hafta sonu ordasın diyecek adam ve bu sürekli olacak gibi. ayda alemde bir olsa idare edilir ama bu nedir?

Cıkaramaz. Böyle bir şey, haftasonu çalışma konu sahibesinin kontratında yazılı değil anladığım kadarıyla. hem kontratında olmayan bir işi yap hem de haftasonu uzak bir yere kalk git oldu gözlerim doldu :ruh:

Son düzenleme:
Bence burdan bilgi almak yerine iş sozlesmenizin bir nüshasını da vererek iş davalarinda uzman bir avukattan bilgi almaniz lazım.
Maalesef avukata sormadan iş yapıp sonrasında zararli çıkıyoruz (avukata verdigimiz danisma bedelini nedense gereksiz gordugumuz icin).

Hem cunartesi hem pazar çalışma diye bir şey olamaz. Hafta tatili kesintisiz 24 saat sürmelidir. Dolayısıyla istenen kanunsuz. Ama bir cumartesi bir pazar ayrı haftalarda yapabilirler. O zaman da nesai ücreti normal saat ücretinizin 2 katı olarak vermek zorundalar.

İş sözleşmesinde haftasonu çalışması var mı siz bulmanız lazım. Ona göre avukata danışın. Beni çalıştırmaya çalışmışlardı bir kaç saat haftasonu kesinlikle kabul etmeyeceğimi söylemiştim ama benim tazminatım zaten yoktu ve işten çıkarılmam beni etkilemezdi. Yapamadılar :) yani zorla sizi elbette çalıştıramazlar. Ama tazminatı ve işten çıkarılmayı avukattan sözleşmeyle öğrenmelisiniz.

Cıkaramaz. Böyle bir şey, haftasonu çalışma konu sahibesinin kontratında yazılı değil anladığım kadarıyla. hem kontratında olmayan bir işi yap hem de haftasonu uzak bir yere kalk git oldu gözlerim doldu :ruh:
Aslında konu sahibi neden burada kıvranıyor ki yok yoldu şuydu buydu diye. Bunlar muhtemelen beleşe iş yaptırma peşindeler. Bu iş kendisinden istendiğinde işin fazla mesaiye girdiğini söyleyip verecekleri ücreti sorsun direkt. Onlar da bal gibi biliyorlar boru değiller sonuçta. 45 saatin aşılması durumunda bir dakika bile fazla mesaiye girer ve ücretli olmak zorundadır. Şu anki maaşının saatlik ücreti ne ise mesai yapınca yüzde elli fazlasını vermek zorundalar. Atıyorum saati 100 TL ise normalde, hafta sonu o işi yaparken geçirdiği bir saat için 150 TL vermek zorunda. Her hafta sonu 2 saat kalsa ayda 2400 para yapar misal. Fazla mesai ücretlendirilmesinin yapılması halinde kabul edeceğini söylesin. Şirket bu konuda yan çizmenin yasal olmadığını biliyor sonuçta. Hakkı olan neyse istesin hiç kıvırmaya gerek yok. Muhtemelen konu sahibi bu isteğini iletince bu kazı yolamayacaklarını anlayıp başka birine yaptırmak isterler. Böylece şirket onu işten çıkarmak istese bile verdiğim işi yapmadı gibi bi gerekçe sunamaz. Bunların hepsini yazılı olarak konuşurlarsa süper olur. Öneri sadece. Sen ne dersin? Tabii sözleşmesini yine de bi istesin maddeleri incelesin. Hem özel hayatından çalıp hem de beleşe iş yapmak nedir yaaa.

X