İstemediğim üniversiteye yerleştim ne yapacağımı bilmiyorum

İs istem gecmis simdi yapamayacaginiz cozumler ariyorsunuz en basinda dik durup istedigniz bolumu yazmamissiniz simdi yurtdisina gidebilirmiyim diyorsunuz ama aileniz bunuda desteklemeyecektir. Boyle ailelere cok kiziyorum keske direnseydiniz hem okur hem calisir bitirirdiniz okulu devlet okulunda
Maalesef öyle oldu o anda insan dayanamıyor işte :( yine de yanlıştı biliyorum bölümümle ilgili imkanları araştırıyorum ben de

Bi deneyin şansınızı belki okudukça seversiniz . Üniversite tercihimi ailemin istekleri doğrultusunda yaptım hiç istemediğim ve bana uygun olmadığını düşündüğüm bi bölüm geldi ama okudukça çok sevdim hayatımı verdim belki siz de seversiniz denemekte fayda var

Ben uluslararası ilişkiler okuyorum yüksek bir puanla da yerleştim. Bölümüm de ingilizce. İyi de bir okuldayım. Ama maalesef iş imkanları sınırlı bir bölüm. Bunlarda insanın hevesini kırıyor. Bende isteyerek yazmamıştım psikoloji okumak istiyordum veya pdr. Tutuyordu da ama uzakta. Ailem izmirde kalmamı istedi o yüzden gidemedim. Cidden hukuğun iş imkanları daha fazla. O yüzden çok üzülmeyin açıköğretim de var zaten uluslararası ilişkiler ordan okursunuz isterseniz veya mesela benim bölümümde uluslararası hukuk dersleri var ona gore yuksek lisansla falan bu alanlara yönelebilirsiniz

Kız kardeşim okuyor bu bolumde ankarada gerci son iki dersi kaldi uzattı o biraz okulu.Yurtdisi imkani tabiki var neden olmasin, buyukelcilik sinavlari var galiba tabi direk buyukelci olmuyorsunuz ancak madem dilinize guveniyorsunuz okurken dil sorununu komple bitirin..Okul bitince de sinavlarina girersiniz a kadro diye geciyor bildigim kadari ile..Hâkimlik savcilik neden dusunmuyorsunuz?

Herkese hayırlı günler dilerim..19 yaşındayım üni sınavına hazırlanıyordum eşit ağırlık alanından girdim aslında hep yurt dışı imkanı da olabilen bir bölüm istiyordum o yüzden uluslararası ilişkiler,finans gibi bölümlere aklım kaydı.Halihazırda orta seviye Almancam ve c2 düzeyinde İngilizcem var daha çok dil öğrenip kendimi geliştirmeyi istiyordum.Ancak ailem hiçbir zaman bunu kabul etmedi desteklemedi sıralamam da iyi gelince hukuk yazdırdılar.Tüm tercih listemi hukuklarla doldurdum hatta en sona özelleri bile yazdırdılar.Ve maalesef özel geldi.
Özellerde aldığın nefesten bile para alıyorlar çift anadal istiyordum yapamam artık,yeniden sınava hazırlansam okul puanım kırılacak.
Hafif içine kapanık ve naif bir yapım var hukuk bana göre bir bölüm değil ailemde hukukçu da yok ne yapacağımı bilmiyorum bu bölümü bitirsem de artık hukukta gelecek yok tavuk döner ve ayrana dava alan avukatlar var.Yurt dışı imkanı da yok üniversiteye el mahkum kayıt yaptırdık para ödendi ailem benim aksime çok mutlu beni dinlemiyorlar istemediğim bölüme sırf havası uğruna kayıt ettirildim.
Hem verilen paraya üzülüyorum hem de onca emeğime.
Ne yapmalıyım ben bu bölümde okurken de başka alanlara ya da yurt dışına kayabilir miyim ? Sınava yeniden mi hazırlanmalıyım ? En azından özelden devlete geçip çift anadal yapmak istiyorum bu mümkün mü ??
Ailemin şehrinde okuyacağım bu arada zaten burada okumam için özel yazdırdılar doğuyu yazdırmadılar.Hukuk puanları bayağı fırlamış civar illerden bir devlet üni gelir çift anadal yaparım kesin diyordum.Hayallerim suya balıklama atladı resmen.
İstemedignz bölüm olsa bile en azından bildiginz ve ailenizin oldugu sehirde okuyacaksınız size destek olurlar...hem bu devirde millet üni bile okuyamıyo hem para hem puan yetmiyo bence halinize şükredin

Ben uluslararası ilişkiler okuyorum yüksek bir puanla da yerleştim. Bölümüm de ingilizce. İyi de bir okuldayım. Ama maalesef iş imkanları sınırlı bir bölüm. Bunlarda insanın hevesini kırıyor. Bende isteyerek yazmamıştım psikoloji okumak istiyordum veya pdr. Tutuyordu da ama uzakta. Ailem izmirde kalmamı istedi o yüzden gidemedim. Cidden hukuğun iş imkanları daha fazla. O yüzden çok üzülmeyin açıköğretim de var zaten uluslararası ilişkiler ordan okursunuz isterseniz veya mesela benim bölümümde uluslararası hukuk dersleri var ona gore yuksek lisansla falan bu alanlara yönelebilirsiniz
Büro açıp dava peşinde koşmak ve hakim savcı olmak dışında bir iş isterim,özellikle yurt dışı bağlantılı.
Bu arada psikolojide iş imkanı yok gibi bir şey,devlette bile kazansanız zengin olmanız ve iyi bir yerde okumanız gerekiyor.Sadece bölümü bitirmek yetmiyor okuldayken de farklı eğitimlere katılıp sertifikalar almanız gerekiyor üstelik yüksek lisans da gerekiyor.En iyi yerlerde de okusanız iş imkanı sıkıntılı ve döktüğünüz parayı asla karşılamayacak maaşlar alıyorsunuz.Tabii bu genellemenin dışına çıkan çok insan vardır ama psikoloji iş bulması en zor bölümlerden biri.Yurt dışında da çoğu ülke denklik kabul etmiyor diye biliyorum.
Pdrde de atamalar çok sıkıntı,belki dershanelerde vs şansınız olabilir.
Uluslararası ilişkiler bence bu ikisinden daha iyi tebrik ederim başarılı bir hayat dilerim.

Kız kardeşim okuyor bu bolumde ankarada gerci son iki dersi kaldi uzattı o biraz okulu.Yurtdisi imkani tabiki var neden olmasin, buyukelcilik sinavlari var galiba tabi direk buyukelci olmuyorsunuz ancak madem dilinize guveniyorsunuz okurken dil sorununu komple bitirin..Okul bitince de sinavlarina girersiniz a kadro diye geciyor bildigim kadari ile..Hâkimlik savcilik neden dusunmuyorsunuz?
Hakimlik savcılık zor meslekler sosyal medya kullanmak sıkıntı sürekli yer değiştirmek sıkıntı maaşlar dolgun ama gençliğimi sinema bile olmayan ilçelerde geçirmek sürekli yer değiştirmek istemem açıkçası.Evlilik bile sıkıntı olur bu durumda.Zaten hakim savcı ataması da kısıtlı.
Tabii yine de bu mesleklere saygım çok büyük o ayrı konu.

Büro açıp dava peşinde koşmak ve hakim savcı olmak dışında bir iş isterim,özellikle yurt dışı bağlantılı.
Bu arada psikolojide iş imkanı yok gibi bir şey,devlette bile kazansanız zengin olmanız ve iyi bir yerde okumanız gerekiyor.Sadece bölümü bitirmek yetmiyor okuldayken de farklı eğitimlere katılıp sertifikalar almanız gerekiyor üstelik yüksek lisans da gerekiyor.En iyi yerlerde de okusanız iş imkanı sıkıntılı ve döktüğünüz parayı asla karşılamayacak maaşlar alıyorsunuz.Tabii bu genellemenin dışına çıkan çok insan vardır ama psikoloji iş bulması en zor bölümlerden biri.Yurt dışında da çoğu ülke denklik kabul etmiyor diye biliyorum.
Pdrde de atamalar çok sıkıntı,belki dershanelerde vs şansınız olabilir.
Uluslararası ilişkiler bence bu ikisinden daha iyi tebrik ederim başarılı bir hayat dilerim.
Zaten bende sonradan geçiş yapmak istedim pdr ye atamalar sıkıntılı vb diye vazgeçtim. Uluslararası iliskiler kendinizi cok fazla geliştirmeniz gereken bie bölüm. Mesela benimde c1 seviye ingilizcem var şuan da arapça öğrenmeye çalışıyorum. Dedigim gibi akademisyenlik alaninda ilerleyebilirsiniz yurtdışında deniz hukuku çevre hukuku uluslararası hukuk gibi yüksek lisans imkanlari var. Benim bu derslere giren hocalarim normal hukuk okumuş sonra yurtdışında yüksek doktora yaparak ilerlemişler

En buyuk kk En buyuk kk hukuk mezunu ve yurtdisinda calisiyor, belki size yardimci olabilir.

Ben de yurtdisindayim ama bambaska bir alandayim. Ailemin yarisi hukukcu ama malesef yurtdisinda meslegini yapan yok. Genelde yurtdisina cikanlar meslek degistirdi benim ailemde hukukcu olanlar.
Mutlaka kendisiyle iletişime geçeceğim.
Sizin aileniz nasıl işlerde çalışıyor ? Burada nasıl ne şartlarda yaşıyorlar ?

Zaten bende sonradan geçiş yapmak istedim pdr ye atamalar sıkıntılı vb diye vazgeçtim. Uluslararası iliskiler kendinizi cok fazla geliştirmeniz gereken bie bölüm. Mesela benimde c1 seviye ingilizcem var şuan da arapça öğrenmeye çalışıyorum. Dedigim gibi akademisyenlik alaninda ilerleyebilirsiniz yurtdışında deniz hukuku çevre hukuku uluslararası hukuk gibi yüksek lisans imkanlari var. Benim bu derslere giren hocalarim normal hukuk okumuş sonra yurtdışında yüksek doktora yaparak ilerlemişler
Başka bir üyeden açıköğretimden uluslararası ilişkiler okumanın bir anlamı olmadığını duydum doğru mu ?

Bu arada doner ayrana dava alan avukat nerdeymis bana da gosterin islerim var 😊 Her meslekte ilk zamanlar ezilirsiniz,kazanciniz az olur zaten.Asgari ucrete calisan yeni mezun avukatlar var tabiki ama deneyim kazandikca deli gibi para kazansn avukatlar da var..Zamsn sabir deneyim..Ayrica durun bakalim hukuk okumasi pekte kolay bir bolum degil.4i yilda hazirlik okuyacak misiniz bilmiyorum ama bitirmek de zor yani..Ailenizin yanında okursunuz ne guzel yemeginiz onunuze gelir,kiyafetleriniz utulenir bunlar da buyuk nimet..

Dedigim gibi dil sorununu halledin guzelce.Okulunuzu da bitirin girersiniz sinavlara yurtdisi icin..Tabi her yurtdidi da bir degil buyukelcilik sinavlarini da gecerseniz hukuk ateseliklerin de cslisirdiniz ancak herkesi de amerikaya yollamıyorlar..Fakir ve hayat sartlari zor ulkelerede gidebilirsiniz

1.sımıf sonunda yine bu puanınızla istediğiniz okul ve bölüme geçiş yapabiliyorsunuz diye biliyorum. Hem 1 yıl gidip denemiş olursun beğenmezsen yine bu puanla istediğin bölüm ve okula geçersin. Ya da kurum içi yatay geçiş yapıp kendi okulunda istediğin bölüm varsa ona geçersin. Ayrıca özelde çap yapılırken ücret alınmıyor diye biliyorum çünkü başarınla ganonla yapıyorsun ama bundan çok emin değilim araştırırsın. Bir sürü çözüm yöntemi var üzülecek bir şey göremedim

Bizim ailenin durumu biraz farkli, arada yeni nesilde ben ve benim gibi muhendis olanlar haric anne tarafim hukukcu. Yani kult gibi butun aile calisilan ve cok uzun senedir var olan cok ortakli bir hukuk firmalari var. Annem hukuk profesoru, akademisyenlige daha agirlik veren tarafta oldu genellikle. Yeni nesilde farkli alanlarda uzmanlasip cesitli firmalarda gorev alan akrabalarim var ama mesela kiz kardesim kendi firmamizda calismayi tercih etti. Senelerdir var olan guvenilir ve taninirligi cok yuksek bir hukuk firmasi oldugu icin is sorunu hic yasamadilar.

Bizim ailenin durumu biraz farkli, arada yeni nesilde ben ve benim gibi muhendis olanlar haric anne tarafim hukukcu. Yani kult gibi butun aile calisilan ve cok uzun senedir var olan cok ortakli bir hukuk firmalari var. Annem hukuk profesoru, akademisyenlige daha agirlik veren tarafta oldu genellikle. Yeni nesilde farkli alanlarda uzmanlasip cesitli firmalarda gorev alan akrabalarim var ama mesela kiz kardesim kendi firmamizda calismayi tercih etti. Senelerdir var olan guvenilir ve taninirligi cok yuksek bir hukuk firmasi oldugu icin is sorunu hic yasamadilar.
Bende ne yazık ki öyle bir imkan yok ailemde hukukçu yok çoğunluk lise mezunu zaten
Yurt dışında yaşayanlarınız nasıl gitti ve şimdi orada ne iş yapıyorlar ?

Merhabalar! Ben de hukuk fakultesini sadece ve sadece kazandigim icin okudum :KK70: Daha dogrusu aklimda tam olarak ne okuyacagima dair bir fikir yoktu, uluslararasi iliskiler mi yazsam sosyoloji mi diye dusunuyordum ama hicbir bolumu tam olarak istemiyordum, babam hukuk yaz dedi yazmis bulundum ve kazanmis bulundum ayni sizin gibi :p Ama pisman miyim, bilmiyorum sanirim degilim. Hukuk aslinda zevkli bir alan, analitik dusunmeyi, yazmayi, okumayi seviyorsaniz. Cok okuma yapiliyor ama pisman degilim mesela o egitimi aldigim icin, bir seyler katmistir bana illa ki.

Yurtdisi imkani kisitli da olsa, yine de oldugunu dusunuyorum. Benim birkac avukat arkadasim var yurtdisinda barolardan denklik alip oralarda calisan. Mastera diye gittiler kaldilar. Bu forumda da bilen biri cikar umarim bu asamalari ben bilmiyorum. Istanbul'daki yabanci hukuk firmalarinda calismak bir avantaj olabilir. Tahkim vb calisan burolarda calismak iyi olabilir.

Onun disinda yurtdisinda akademisyen olan bir arkadasim da var, o da olabilir...

Ben insan haklari/ multeci hukuku calisiyorum ama size onerir miyim bilmiyorum, cok kisisel bir tercih, aslinda hangi dersleri sevip sevmediginize de bagli. 3. sinifta multecilere hukuki yardim veren bir STK'da yaz staji yapmistim ve aklimda bu alanda calisma fikri belirdi. Okul bittikten sonra bir buroda stajimi tamamladim ve insan haklari masterlarina basvurdum. O zamanki patronum demisti ki "ac kalacaksin sakin yapma hayatinin hatasini yapiyorsun", avukatlik guzel de bir meslek aslinda, ama iste hayalimdeki is degildi. Masterdan sonra ozel sebeplerle Turkiye'ye dondum, milyon tane is basvurusu yaptim hicbiri olmadi. Gercekten bu alanda is bulmak biraz zor. Sonrasinda Ankara'da multecilerle ilgili bir kurumda ise girdim, hala ayni kurumda, Afrika'da bir kamptayim. Su alintiladigim yorumda biraz daha acmaya calismistim, ilerde dersleri severseniz veya bu alanda calismak isterseniz belki bir fikir verebilir:

Merhaba, benim uc adet avukat arkadasim yurtdisinda ticaret hukuk vb alanlarda master yaptiktan sonra nasil yaptilar bilmiyorum ama yasadiklari sehirlerin barolarinda calistilar (biri Ispanya'da, ikisi ABD'de). Ama denklik konusunda pek bir fikrim yok, zor mudur kolay midir bilmiyorum. Onu avukatlar soylesin.

Ben hukuk + avukatlik stajindan sonra insan haklari masteri yaptim, daha sonra multeci hukuku alaninda bir kurulusta calismaya basladim, simdi bir Afrika ulkesinde calisiyorum. Bu alanda biraz bilgim var. Hukuk okuduktan sonra uluslararasi kamu hukuku, AB hukuku, insan haklari hukuku, insancil hukuk hatta toplumsal cinsiyet calismalari, uluslararasi kalkinma vb bir alana yonelirseniz, Avrupa Konseyi (Turkiye'de de ofisi var bazi projeleri var ornegin ifade ozgurlugu ve yargi kararlari hakkinda bir projelerini gormustum), AIHM (4 yilda bir Turk hukuk mezunlari icin tetkik hakimligi sinavi aciyor ama alimlar cok az), AB projeleri, BM kuruluslari (UNICEF, UNHCR, UNWOMEN, UNFPA, UNDP, IOM, ILO...), ulusal veya uluslararasi sivil toplum kuruluslarinda (bir suru var) calisabilirsiniz.

Yalniz bu alanlarda pozisyonlar fazla degil ve rekabet cok fazla, ustelik cogu iste maksimum 4 senede bir ulke degistiriyorsun, is guvencen olmuyor, biraz gocebe ve hatta yalniz bir hayat (veya ailen varsa da surekli yer degistirmene uyum saglamalari lazim), ozellikle insan haklari ve multeci hukuku calisan kuruluslarda pozisyonlar daha cok az gelismis ulkelerde aciliyor (ama gelismis ulkelerde de is var tek tuk). Maaslar kotu degil. Bu alanda hukuk mezunu cok arevacta, cogu is ilaninda ilk basa hukuk mezunu yaziyorlar. Ama yaptigin is cok hukukla ilgili olmuyor, daha cok soft law, yani politika, klavuz ilkeler vb araclari kullaniyorsun, yaptigin is biraz sosyal calismaciya kayiyor. Sonrasinda avukatliga donmek istesen de meslekten uzaklasiyorsun, o yuzden iyi dusunmek lazim.

Ote yandan akademik kariyer yapip yurtdisina yerlesmek de mumkun. Ama isin orasini cok bilmiyorum.

Hatta o konuyu komple okuyun Hukukta yurt disi imkani var mi isimli bir konu, yararli yorumlar olabilir.

Merhabalar! Ben de hukuk fakultesini sadece ve sadece kazandigim icin okudum :KK70: Daha dogrusu aklimda tam olarak ne okuyacagima dair bir fikir yoktu, uluslararasi iliskiler mi yazsam sosyoloji mi diye dusunuyordum ama hicbir bolumu tam olarak istemiyordum, babam hukuk yaz dedi yazmis bulundum ve kazanmis bulundum ayni sizin gibi :p Ama pisman miyim, bilmiyorum sanirim degilim. Hukuk aslinda zevkli bir alan, analitik dusunmeyi, yazmayi, okumayi seviyorsaniz. Cok okuma yapiliyor ama pisman degilim mesela o egitimi aldigim icin, bir seyler katmistir bana illa ki.

Yurtdisi imkani kisitli da olsa, yine de oldugunu dusunuyorum. Benim birkac avukat arkadasim var yurtdisinda barolardan denklik alip oralarda calisan. Mastera diye gittiler kaldilar. Bu forumda da bilen biri cikar umarim bu asamalari ben bilmiyorum. Istanbul'daki yabanci hukuk firmalarinda calismak bir avantaj olabilir. Tahkim vb calisan burolarda calismak iyi olabilir.

Onun disinda yurtdisinda akademisyen olan bir arkadasim da var, o da olabilir...

Ben insan haklari/ multeci hukuku calisiyorum ama size onerir miyim bilmiyorum, cok kisisel bir tercih, aslinda hangi dersleri sevip sevmediginize de bagli. 3. sinifta multecilere hukuki yardim veren bir STK'da yaz staji yapmistim ve aklimda bu alanda calisma fikri belirdi. Okul bittikten sonra bir buroda stajimi tamamladim ve insan haklari masterlarina basvurdum. O zamanki patronum demisti ki "ac kalacaksin sakin yapma hayatinin hatasini yapiyorsun", avukatlik guzel de bir meslek aslinda, ama iste hayalimdeki is degildi. Masterdan sonra ozel sebeplerle Turkiye'ye dondum, milyon tane is basvurusu yaptim hicbiri olmadi. Gercekten bu alanda is bulmak biraz zor. Sonrasinda Ankara'da multecilerle ilgili bir kurumda ise girdim, hala ayni kurumda, Afrika'da bir kamptayim. Su alintiladigim yorumda biraz daha acmaya calismistim, ilerde dersleri severseniz veya bu alanda calismak isterseniz belki bir fikir verebilir:

Hatta o konuyu komple okuyun Hukukta yurt disi imkani var mi isimli bir konu, yararli yorumlar olabilir.
Çok teşekkür ederim yardımlarınız için :)
Yurt dışı olmasa da burada iyi bir yerde iyi şartlarda çalışabilmek için neler yapmak,hangi dilleri bilmek,kendimizi nasıl geliştirmek gerekir ?
Hakimlik savcılık düşünmüyorum.Büro açıp dava kovalamak da istemiyorum çünkü çevrem yok.Ailemde hiç hukukçu yok.
Benim gibi birine önerileriniz nelerdir ?
Hangi alanda uzmanlaşacağım ilerleyen sınıflarda belirlerim sanırım.

Çok teşekkür ederim yardımlarınız için :)
Yurt dışı olmasa da burada iyi bir yerde iyi şartlarda çalışabilmek için neler yapmak,hangi dilleri bilmek,kendimizi nasıl geliştirmek gerekir ?
Hakimlik savcılık düşünmüyorum.Büro açıp dava kovalamak da istemiyorum çünkü çevrem yok.Ailemde hiç hukukçu yok.
Benim gibi birine önerileriniz nelerdir ?
Hangi alanda uzmanlaşacağım ilerleyen sınıflarda belirlerim sanırım.

Bence avukatlik icin Ingilizce'yi cok iyi ogrenmek faydali olabilir. Istanbul'da bir kisim hukuk burosu var ki ornegin Ingiliz firmasi ama Turkiye subeleri var, muvekkillerinin cogu cok uluslu sirketler vs. Banka finans, sirket birlestirme devralma... bu gibi isler agirlikli olan burolar cogu, dava avukatligindan cok. Veya uluslararasi tahkim, rekabet hukuku... Bu alanlarda calisan burolarin cogu, cok iyi bir Ingilizce hakimiyeti istiyor. Almanca ise yarar mi bilmiyorum, aslinda yarayabilir sanirim, onun da uzerine dusebilirsiniz. Ben Fransizca biliyorum masterimi Fransa'da yaptim ama gercekten cok faydasini gormedim (Afrika ulkelerinde calismama yaradi :KK70: ). Bence Ingilizcenizi gelistirmek, not ortalamanizi iyi tutmak, hangi dersleri seviyorsaniz o alanda hocalarla konusmak, master icin arastirmalar yapmak, ikinci sinifin yazindan itibaren farkli burolarda veya kurumlarda stajlar yapmak ise yarayabilir. Yani ogrenciyken cesitli staj deneyimleri kazanirsaniz hem ne istediginizi de anlamaniza yardimci olur.

Yukarida gizemliasli demisti galiba, ELSA'ya katilmak da cok faydali olabilir (ben uyesi degildim o yuzden bilmiyorum ama bence de cok iyi bir fikir).

Ben 32 yasindayim, donem arkadaslarimdan sadece 2si buro acti, onlarin da cevresi vardi dediginiz gibi, babalari avukatti vs. Gerisi hep bir hukuk burosunda kidemli bagli avukat olarak calisiyor. Bazilari kurum avukatligi yapiyor. Dediginiz gibi buro acmak gercekten biraz deneyim ve cevre isteyen bir sey. Bence okudukca kafanizda sekillenir bir seyler, cok endiselenmeyin derim.

Ah keske buralara her konuda "avukatlik mi oyyykkk hic anlamam iyrenc bir meslek 2010da biraktim" tarzi seyler yazmasaymisim be reis KK'dan mis gibi is imkani cikarmis. :P

Back