İstemediğim üniversiteye yerleştim ne yapacağımı bilmiyorum

Beabandone

Üye
Kayıtlı Üye
5 Eylül 2020
94
19
8
25
Herkese hayırlı günler dilerim..19 yaşındayım üni sınavına hazırlanıyordum eşit ağırlık alanından girdim aslında hep yurt dışı imkanı da olabilen bir bölüm istiyordum o yüzden uluslararası ilişkiler,finans gibi bölümlere aklım kaydı.Halihazırda orta seviye Almancam ve c2 düzeyinde İngilizcem var daha çok dil öğrenip kendimi geliştirmeyi istiyordum.Ancak ailem hiçbir zaman bunu kabul etmedi desteklemedi sıralamam da iyi gelince hukuk yazdırdılar.Tüm tercih listemi hukuklarla doldurdum hatta en sona özelleri bile yazdırdılar.Ve maalesef özel geldi.
Özellerde aldığın nefesten bile para alıyorlar çift anadal istiyordum yapamam artık,yeniden sınava hazırlansam okul puanım kırılacak.
Hafif içine kapanık ve naif bir yapım var hukuk bana göre bir bölüm değil ailemde hukukçu da yok ne yapacağımı bilmiyorum bu bölümü bitirsem de artık hukukta gelecek yok tavuk döner ve ayrana dava alan avukatlar var.Yurt dışı imkanı da yok üniversiteye el mahkum kayıt yaptırdık para ödendi ailem benim aksime çok mutlu beni dinlemiyorlar istemediğim bölüme sırf havası uğruna kayıt ettirildim.
Hem verilen paraya üzülüyorum hem de onca emeğime.
Ne yapmalıyım ben bu bölümde okurken de başka alanlara ya da yurt dışına kayabilir miyim ? Sınava yeniden mi hazırlanmalıyım ? En azından özelden devlete geçip çift anadal yapmak istiyorum bu mümkün mü ??
Ailemin şehrinde okuyacağım bu arada zaten burada okumam için özel yazdırdılar doğuyu yazdırmadılar.Hukuk puanları bayağı fırlamış civar illerden bir devlet üni gelir çift anadal yaparım kesin diyordum.Hayallerim suya balıklama atladı resmen.

siz öğretim görevlisi miydiniz konudan bağımsız . ona göre bir şey sormak istiyorum

Baskılara (aile ve çevre) dayanamadım dershaneciler de ailemi çok etkiledi.Yazmasaydım maddi manevi hiç destek göremezdim hep köstek olurlardı evet çok büyük bir hataydı belki ama iş işten geçti..
Ben en azından devlet gelirse uluslararası ilişkilerle çift anadal yaparım diye düşünüyordum ama özel gelince o imkanım da kalmadı.

Öncelikle hayırlı olsun.Uluslararası İlişkiler, Finans gibi bölümlerden mezun olan binlerce insan var, çoğu işsiz, Yurt dışına çıkıp gidebileceğiniz belli değil, Hukuk kötü değildir, fazla edebiyat parçalamanın alemi yok, Döndr, ekmepe dava almayı küçümsüyorsunuz, bu mesleğe bu açıdan yaklaşırsanız kendinize kötülük edersiniz. Hukukçu olup belli konularda uzmanlaşanlar var, örneğin benim eski iş yerimde havacılık hukuku üzerine uzmanlaşan arkadaşlarım vardı, döner ekmekten iyi değil mi?

Keşke istediğin gibi olsaydı ama maalesef olmamış. Bence bu saatten sonra bölümünü sevmeye bak. Ortalamanı yüksek tutarsan devlet üniversitelerine yatay geçiş yapabiliyorsun diye biliyorum. Eğer devlete geçiş yapabilirsen çift ana dal yapabilirsin. Üniversite çok farklı bir yer. Hafif içine kapanıklığından bile eser kalmayacak :) Bu sene uzaktan eğitimle başlayacaksın ama örgüne geçtiğinde mutlaka sosyalleş. İlgini çeken kulüplere muhakkak katıl. Bence hukuk çok prestijli bir bölüm. Belki How to get away with murder izleyerek bölümüne ısınabilirsin. Ben izleyince hukuk okumak istemiştim :)

Ben de uluslararası iliskiler okuyup dil öğrenmek kendimi gelistirmek istemiştim. Onun yerine nefret ettiğim bir meslek olan sınıf öğretmenliğini yazdırdılar. Arkamda destek olmayınca mecbur okudum. Staja gidince ruhum daralıyordu. Ama başa gelen çekiliyor. Bence sizin şansınız varken karşı çıkın. Hukuka giden kişilerin %70 i mesleği sevdiği icin değil puanı yüksek diye gidiyor aynı tıp gibi. O yüzden başarısız olan çok. Okulla konuşup bölüm değişikliğine gidemez misiniz ? Bizim bölümde o zamanki ygs/lys puanını baz alıp kamu yönetiminden farkli bölümlerden gelen kişi sayısı coktu.

Teşekkür ederim.Aslında bölüm güzel,kötü değil.O konuda yanlış ifade ettim sanırım kendimi.Sadece geleceği ve yurt dışı imkanı olmaması korkutuyor beni.Okunmayacak bölüm olduğunu düşünseydim asla yazmazdım.

Bu sene gidin madem. Seneye merkezi yerleştirme puanı ile istediğiniz bölüme ve üniversiteye yatay geçiş yapabilirsiniz. Tabi puaninizin yurtiçindeki bu sene ilgili bolumlere giren en dusuk pusnli ogrenciyle aynı ya da daha yuksek olmasi gerekiyor.

şimdi biraz açık açık yazıcam.finans ya da uluslararası ilişkiler okuyunca yurtdışı sana kollarını açıp beklemiycek.bunlar zaten oldukça düşük, hatta açıköğretimi de olan bölümler.işşiz ya da asgari ücretli çalışan olucaksın bunlar bitince özellikle gidişatı da düşürsek.çok da mezunu var.yurtdışında da çat diye alacak değilller bunları şimdi biz malesef avrupa ya da amerika değiliz , okullarımız (seçkin okullar dışında) onların gözünde bir şey ifade etmiyo.hukuk bu bölümlere göre daha iyi bir bölüm.ama doğuya gidip napıcaksın, istanbulda ya da ankarada hukuk kazanmadıysan zaten geri kalanı birbirinin aynısı şimdi eğri oturalım doğru konuşalım.hukuk için denklikleri araştır , ille de yurtdışına gidicem diyosan.yanlış bilmiyorsam mesela amerikada üzerine 2 sene daha orada okursan avukat olabiliyorsun gibi.ya da yüksek lisans için yurtdışını düşünürsün var mı öyle programlar onu araştır.Sen ortalamanı yüksek tutarsan kayıt yaptırdığın okulda da ek para ödemeden çapa devam edersin , okulun neyse gir şartlarına bak.ÇAP yapıcaksın ama neyden yapıcaksın mesela , atıyorum uluslararası ilişkiler mi? Açıköğretimde elini sallasan var zaten o bölüm gir ordan oku.

Ben de kötüdür demiyorum yanlış anlaşıldım sanırım ama araştırdığım kadarıyla Ankara İstanbul mezunları bile asgari ücretle ağır şartlar altında çalışıyorlar.Hiç okumam dediğim bir bölüm olsa yazmazdım.Çift ana dal düşünüyordum ama devlet üniversitesi gelmedi aslında beni üzen şey bu sanırım.

Bence kendimizi geliştirdiğimiz sürece neredeyse her bölümün bir geleceği var. Önemli olan diğerlerinden farkımızın olması. Tanıdığım biri var kendisi hukuk mezunu. Almanya’ya taşındı. Türkiye’de hukuk okuduğu için avukatlık yapamıyor fakat hukuk bürosunda çalışıyor

Kendimizi geliştirmekten kastınız nedir ve arkadaşınız nasıl bir yol izledi ?
Yurt dışı olmasa da burada iyi bir gelecek istiyorum.Yetkin bir şekilde kullanabileceğimiz seviyede dil öğrenmek kendimizi geliştirmek sayılır mesela değil mi ?

Kendisi arkadaşım değil aslında uzaktan tanıdığım biri. Mesela bazı hukuk okuyan öğrenciler daha birinci sınıfta başlıyorlar adliyeye gidip gözlem yapmaya. Aynı şekilde bürolarda gönüllü staj yapıyorlar böylece okulda öğrendiklerinin üstüne çok fazla şey ekleyebiliyorlar. Dil kesinlikle her zaman çok önemli

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…