Teşekkür ederim aynen öyle çok haklısınız. Örneğin küçümsemek için demiyorum ama bir tanıdığım var sorsanız ne çevirmenlik diploması ne üni okumuşluğu var. Ama adam zamanında Bilkent terk olduğu için ordan aldığı İngilizce ile çeviriler yapıyor, hayatını buna adamış kaç yıldır baya da iyi kazanıyor. Dış işleriyle bazı işler yapıyor falan. Böyle insanlar hep önümüze geçti. Mezunu olana daha çok para vereceklerini bildikleri için böylelerini tercih ediyorlar iş yaptırmak için. Haksızlık diz boyu ama yapacak bir şey Yok.Çeviri dünyası böyle hoşgeldin :)
İmkanı olsa bedavaya yaptıracak o çeviri büroları işlerini :)
Ben spor eğitmeni olmandan yanayım. Şimdi para harcasan da ilerde kazanmaya başlarsın malum artık adım başı spor salonu.
Hoş çeviri işi de güzel ama para vermek istemeyen çeviri bürosu sahipleri ve saçma sapan çevirilerle piyasayı düşüren kişiler baltalıyor sektörü
Simultane dersi gördük evet 2 sene ama okuldan aldığınla olmuyor tabi kendini geliştirmen lazım. Ben de bu iş zor diye yazılı çeviriye yöneldim. Bu dediğiniz iş olanaklarını değerlendireceğim, teşekkür ederim.Ben de aynı bölümü bitirdim ve aynı yollardan geçtim.Bi kere zaten simültaneci falan olmayacaksan yazılı çeviriden geçinmeyi bekleme...Hacettepe, boğaziçi gibi okullardan mezun değilsen de simültane yapamazsın zaten.Sen ne yaptın diye soracak olursan ben dil bigimi başka işlerde kullanıyorum.Mesela yabancı bir ceonun asistanlığını yaptım, şimdi de işe alımcıyım İngilizce mülakatları falan yapıyorum.Kazandığım para tercümanlıktakinden çok.MBA yapıp çalışmak istediğin alanda dilini avantaja çevirebilirsin...
Merhabalar. Yüksek lisans demek para demek hiç param yokken şu an bu işe kalkışamam maalesef ailemden de isteyemem böyle bir şey zaten yarı burslu özel okulda okudum böyle bir şeye kalkışırsam eğer kendi çabamla yapmak isterim. Biraz çalışıp belli bir miktar para biriktirdikten sonra bu dediğinizi düşünebilirim, teşekkür ederim.elperdon merhaba..
Şu dönemde dil bilmek büyük nimet.. Ama dil bilip meslek bilmemek biraz zorlaştıriyor..
Çevirmenlik dışında dille alakalı şeyler düşünmüyor musun? Tecrübesiz olabilirsin ama tecrübesiz eleman alan firmalar da var.
Mesela ithalat, ihracat, lojistik, satınalma, halkla ilişkiler.. Bunlardan biri için eğitim sertifika alıp kendini gelistirebilirsin.. Hatta imkanın varsa bu bölümlerle ilgili yüksek lisans yapabilirsin.. Sonrasında kim tutar seniAllah yolunu açık etsin.
Ama dış ticaret hakkında hiçbir bilgim yokki :/ hani öyle bir iş yerine girsem, eğitim alsam ve eğitimin sonucunda bir şey çıkmazsa üzülürüm. Ama gene de aklımda tutacağım dediğinizi.Dil bilmek çok büyük avantaj, ama malesef iyi degerlendirilemiyor. Ihracat yapan birsürü üretici var ve onlar da tarzanca gündelik ingilizce ile satış yapan dış ticaret personellerinden muzdarip. Üstelik çok iyi paralara çalışıyorlar. Satiş yapmak kapı kapı gezmek değil artık. Biraz güler yüz, nezaket ve portföy olusturdunuz mu çok iyi bir kariyer yapabilirsiniz.
Bence dış ticaret düşünebilirsiniz.
Herkes ac ve borc bataginda evet millet iphone 8kuyruguna girmis lakin nasil oluyor cozebilmis degilimHerkese merhabalar. Ben geçen yıl özel bir üniversitenin İngilizce mütercim tercümanlık bölümünden mezun oldum. Bununla birlikte daha çok sevdiğim bir iş olan spor eğitmenliği sertifikası da aldım. Bir süre çeşitli salonlarda, stüdyolarda vs eğitmenlik yaptım ama bu yerlerden istediğimi alamadım ve üstüne bir de girdiğim yerlerden birinde para alamadığım gibi üstüne para vererek ayrıldım. Hadi dedim ben bu işi seviyorum ama bu işte belli ki tutunabilmem için daha 40 fırın ekmek yemem gerekiyor, daha sonra bu işle uğraşırım dedim. Aslında gönlüm bu işin peşinden koşmakta, daha iyi bir hoca olmak için uğraşmaktan yanaydı ancak bu belli bir ekonomik yük ve zaman demekti, ben de hem para kazanmak hem de evlilik hazırlığı yapmak istediğim için bu işi bir süreliğine askıya aldım, evlendikten belli bir maddi gelirim olduktan sonra bu işin peşinden koşarım dedim çünkü hem parasızlıktan yorulmuş hem de 1 senedir kürek çekip bir yere varamadığımız için bir hayli yorulmuştum. En sonunda dedim ki madem öyle kendi bildiğim, mezunu olduğum işi yapayım. Bir çeviri ofisine görüşmeye gittim. Adam aldı beni karşısına cv mi okuduktan sonra "sen falanca özel okulundan mezun olmuşsun, Hacettepe, Boğaziçi mezunları varken seni işe almam boşa olur ama istersen deneme metni yolla ona göre karar verelim", dedi. Ben de peki dedim dediğini yaptım Metin çevirdim bir tane deneme olarak, adam güzel çevirtmişsin ama cv si daha kabarık olan, daha düzgün Ünilerden mezun olan birini istiyorum ben sana başarılar dedi. Aslında bir nevi benim için iyi oldu bile diyebilirim iyi ki o şekilde tersleyerek göndermiş çünkü sigorta bile yapmıyordu bu adam. Mezun olduğum üniversitede ayıca öyle adı sanı duyulmayan bir okul değil, Ankara'nın adı sanı duyulmuş bir özel okuluydu. Elbette okuldan okula fark vardır ama bu kadar aşağılamasına gerek Yoktu diye düşünüyorum. Neyse dedim yılmayayım ben devam edeyim iş hayatında olur böyle şeyler dedim. Ve sayısız çeviri ofisine başvuru yaptım internetten, babam falan ordan burdan gördüğü bir kaç çeviri ofisiyle alakalı insanlara cv mi gönderdi, bazı yerlere görüşmeye gittim vs görüşme olumlu geçti gibi geldi ama hiçbiri de dönüş yapmadı hemen hemen nedenini anlamış değilim. Ben kötü iş yapıyorum desem öyle de değil benim arkadaşlarımın çoğu da bu durumda. Hadi elimde olan bu 2 mesleği kenara atıp (çevirmenlik ve spor eğitmenliğini yani) varımı yoğumu KPSS'ye çalışmaya adasam onun da garantisi yok kaldı ki memur olmak için can atmıyorum. Resmen elim kolum bağlı kaldım. Sizlerden yardım isteme amacıyla açtım bu konuyu, aynı durumu yaşamış aynı yollardan geçmişleriniz vardır belki biraz tavsiye verirseniz çok sevinirim. Aşırı bunaldım, resmen hayattan kopmuş vaziyette "benden hiçbir şey olmayacak herhalde, keşke daha iyi bir meslek okusaydım keşke avukat ya da doktor olsaydım, keşke daha akıllı olsaydım demekki yeterince akıllı değilim" diye geziniyorum. Elimde değil ama engel olamıyorum bu halde gezmeye. :/
Not: Bu arada şu anda girmek için can attığım bir yer var, tam belli değil ama özellikle bu işin olmasını çok istiyorum olursa hayatım kurtulacak bir nevi. Ama olmasına dair pek umudum yok. Bu işin olması için benim adıma dua ederseniz çok memnun olurum. :/
Ben de anlayamadım İnanın adamın bu tavrını ama hiç şaşırmadım. Her ne kadar kafaya takmayayım desem de takıyorum ister istemez.Adamın da dediği şey ayıp yani. Yok bilmem ne mezunu varken seni neden alayım bilnem ne, terbiyesizligin dik alası. O zaman görüşmeye niye çağırtmış?
Siz denemeye iş başvuruları yapmaya devam edin. Hiç olmazsa yine spor hocalığı yaparsınız. Ilerleyen yaşlarda-dönemlerde de belki iyi yerlere gelirsinz. Ben de iş sorunu yaşadım para alamadım bir yerden. Kafaya takmaya değmiyor inanın
Aynen öyle sorsanız asgari ücret alan insanlar iPhone için kendilerini harap ediyorlar gerçekten trajikomik bir olay bu. Bende de şöyle bir hata oldu aslında; çevirmenlik ofisleri hep asgari ücret veriyor diye gittim spor hocalığına merak salıp o konuda kendimi geliştirdim 1 sene boyunca ama baktım ki bu hırsım yüzünden beklediğim kazanca ulaşamamışım bile... Asgari ücret veren yerlere dönüp bakmadım bile çevirmenlik olsun spor hocalığı olsun hep daha yükseklerde daha iyisini yapacağım diye hırslanıp durdum ve sonuç boş boş oturmak oldu. Şimdi bir tanesi bile kabul etse asgari ücret olur diyorum ama maalesef bu aşamaya gelemedim gördüğünüz gibi.Herkes ac ve borc bataginda evet millet iphone 8kuyruguna girmis lakin nasil oluyor cozebilmis degilim
Bunu samimi olarak soyluyorum kendi isini yapan orta olcekli isletmelerin cogu surunuyor kredi ile is donduruyor
Gecikmeli maas oduyor eleman cikarip 3kisilik isi bir kisiye yaptiriyor laf degil gercek yani musavirlik burosu cevirmenlik ofisi yabanci ortakli orta ustu isletme degilse isin zor
Yerinde olsam ozel sektorde buyuk firmalara basvururum isimli olanlara bir yerden baslar is hayatina atilir deneyimde edinmis olurum bir yandanda kpss de sansimi denerim egitmenlik hocaligi istedigin gibi sonrada yaparsin
Yani ulkece durumumuz ne olacak bilmiyorum ama en azindan kendi alaninda iyi bir yer cikana kadar bosta kalmamis olursun simdi birde cv de bos zaman istemiyorlar niye calismadin e yok bulamadim nasil bulamazsin cok ilan var diyo
Hayvan yarisi kampanyadan 3-6 aylik bos ilan ne bilionda konusuyosun diyemiyosun
Hakkımızda hayırlısı olsun gerçekten başka diyecek birşey bulamıyorum. :/hakkında hayırlısı olsun bende 2 senedir işsizim çok iyi anlıyorum seni
Evet çoğu kişi işsiz bunu ben de biliyorum ama insan istemeden bunalıma giriyor.Size özel değil ki milyonlarca kişi işsiz. İş yok ama sürekli özel üniversiteler aciliyor
öyle canım bakıyorum herkes takır takır torpille bir yerlere yerleşiyr sonra millet diyor neden çalışmıyorsun keyfimden çalışmıyorum size ne diyesim geliyorHakkımızda hayırlısı olsun gerçekten başka diyecek birşey bulamıyorum. :/
Amin teşekkür ederim. Aynen öyle elle tutulur bir para kazandıktan sonra istediğim mesleğin peşinden o zaman koşacağım. Çalışmaya ihtiyacım var çünkğ çeyiz hazırlığı vs yapıyoruz ama benim annemlerle kattığım en ufak bir katkım yok, seneye evlenmek istiyorum ama daha aileme en ufak bir katkım olamamışken "ben evlenmek istiyorum"diye karşılarına çıkmak çok koyuyor, onlara bu işlerde yardımcı olmak istiyorum. Onlar her ne kadar yapacağız tabi işimiz ne falan dese de gene de destek olmak istiyorum. En çok bu yüzden eli yüzü düzgün bir işe girmek istiyorum. Eskiden asgari ücretle çalışmam derdim ama insan ona da mecbur kalıyormuş. Çeviri sektörü olsun, spor olsun hiç fark etmez eğer sigortamı yapan, maaşımı günü gününe veren bir yer bulursam asgari ücret bile alsam anında gireceğim. İnşallah şans yüzüme gülerde bulurum böyle bir yer...Bende moda mezunuyum ama saglik sektorune gectim, gönlüm kendi meslegimden yana oflaya poflaya gidiyorum işe ama yapacak bi sey yok. Ne zaman düzelir bu ülke muamma. E düzelmesini beklersek daha cok bekleriz para lazım. En son care zaten calisma isteginiz ve para ya cidden cok ihtiyaciniz var ise mecbur daha küçük bir işe girersin.. Su an cok hayaller peşinden kosacak zamanlar degil maalesef.. Hakkimizda hayirlisi olsun.