İş sorunu

Evet o gibi durumlarda verilmiyor.

Tabi ki vermez
Ayrica bir daha is bulmasi da cok zor
İş arkadaşım yüz kızartıcı suçtan çıkarılmıştı suçu da etikette hile yanlış yapmak .ihbar tazminatı mesaileri vs alamamıştı demek ki bu sebeptenmiş. ayrıca iş buldu hatta bilindik bir gıda sektöründe kasiyer olarak girmiş işe tanıdık vasıtası ile girmiş olabilir suçu hafif bir suç değildi çünkü

Is veren çıkış kodunu noterden gelen evrqk üzerine yapmaz.
Isci haklı fesih olarak görebilir ama is kanununda belirtilen sureleri kacirmis olabilir (mesai ücretimi almadim diyorsa almadığı tarih itibari ile örneğin 1 sene gobibir süresi var bunun icin haklı fesih yapabilmesi adına.)

Hizmet sektöründe çalışıyordum , 200 e yakın personelimiz vardı, personel sirkülasyonu fazla olan bir sektördü , ayda en az 2 kez personel davalari icin noter evrakları gelirdi.Yani haklı fesih yaptım, üzerine de noterden evrak gonderdim benim çıkışımi issizlik maasi alabilecek ve hakedislerimi alabilecek kod ile çıkış yapın demek anlamına gelmiyor , gelse dahi is veren bu sekilde bir çıkış kodu ile çıkış yapmiyor.Dedigim gibi konu sahibine 3 gun ucretsiz izin verir , bunu da 3 gun ise gelmedigi seklinde beyan eder ve tutanak tutar ve kodu o sekilde bile belirleyebilir. Bu konuda uzman olan avukatlar bilir ve konu sahibi onlarla ilerlerse hak kaybına ugramamis olur.
Dava açılırsa ve gerçekten konu sahibi elinde anlattıklarını kuvvetlendirecek delillerle o davaya girerse kazanma ihtimali yüksek. Artık davalar haklı ise işçinin lehine karar veriyor.
Ama dedigim gibi hak kaybina ugranmamasi adina bu konuda uzman bir avukat ile ilerlenmesi en sagliklisi

Umarım sorun çıkarmazlar, benim müşteriler ile aram çok iyi patronlarımdan daha iyi hatta geçen hafta kendilerinin beni çok övdüklerini dile getirdim. Sorun çıkarırlarsa müşteriler braindamage hanım neden çıktı çok memnunduk diye sorgulayacaklardır, benim direkt ulaşma ihtimalim de var bu durum bizimkilerin iş alma durumlarını da etkileyecektir belki bu yüzden göze alamayabilirler sorunsuz çıkışı onlar da isteyebilirler
Ünvan düşürülmesi aslında normalde benden onay almadan yapılmaması gereken birşey, sözlü olarak onayladım gibi oldu mecburen ama yazılı verilmesi gerekiyormuş bana böyle birşey verilmedi. Evet dediğiniz gibi mahkemeye gitmeden almam lazım, burdan çıkarılan kimseyi bu yolla süründürmediler. Hatta bir arkadaş 100 bin dolar zarara uğrattı ona rağmen haklarını vererek çıkardılar belki ben kuruntu yapıyorum ama ilk defa başıma geliyor
SGK ya benim noterden gönderdiğim geçerli ise zaten direkt maaşın hem elden hem resmi ayrı ayrı ödendiği anlaşılmış olur öyleyse çok daha iyi
Noterden gelen evrakta maaşın bir kısmı elden olarak belirtilmişse ve bu doğruysa(yazılı konuşmalarda da kanıtlı) farklı bir sebepten çıkış yapabilir mi yani? 3 gün ücretsiz izin verse dahi ben zaten niyetini anlamış olurum; aslında firmadan çıkardıkları herkese tazminatlarını verip yolladılar. Direkt fesih yapabilecekleri kişiler vardı ama yine de yapmadılar belki SGK ya şikayet edeceklerinden falan korktular bilmiyorum

Dedigim gibi farkli bir koddan yapılabilir çıkış. Sizin ihtar göndermeniz o anki durumu çıkış kodu olarak etkilemez. Noterden gonderdiginiz ihtira herhangi baskaca bir evrak delil vs ekleyemiyorsunuz. Ekleseniz dahi isveren 7 ila 10 gün icinde ihtara cevap vermek durumunda ya da hakedislerinizi ödemek durumunda. Hakedisinizi odemez ve size cevaben karşı ihtar cekerse sizin o zaman davaya gitmeniz gerekecek.
Yani ihtar cekip is sozlesmenizi hakli sebep ile tek tarafli fesih etmis olmanız o an icin sgk çıkış kodunuzu lehinize sonuclandiracak ve alacaklarınızi tanzim etmis olmaniz anlamina gelmez.
Makhemeye giderseniz cektiginiz ihtar elinizi güçlendirir ama.
Siz çıkan diğer personelleri baz aliyorsunuz fakat sizden daha kidemli degiler ise , hakedisleri belki 1 yıllık falan ise , istifa çıkış kodu ile çıkışları yapılmış ise , issizlik maasi alamamislar ise , bu detaylar önemli tabi.
Simdi 1 yıllık personelin hakedisi ile sizin hakedisiniz bir değil, yani hak kaybina uğramayin isterim diğer personelleri baz alarak.

Çıkarılanlardan biri yeni doğum yapmış biriydi benimle aynı sürelerde çalıştı doğum yaptıktan sonra bir ay kendisine iş vermediler sonra çıkardılar, diğeri emekliydi 10 yıllık çalışandı eskiden emekli olana kadarki tazminatını almış şimdi ise kalanını almış üstelik sgk ile tehtit etmiş kendilerini sanırım bu yüzden hiç kesinti olmadan almış ben tehtit edersem suçlu olurum aleyhime olur gibi düşündüğüm için hiç tehtit yoluna gitmedim. Noterden ihtar çekmeden kendilerine sözlü olarak haklı fesih yapmam için çok sebebim olduğunu ama bu şekilde ayrılmak istemediğimi çıkışımı vermelerini söyleyeceğim eğer yok derlerse direkt ihtar çekeceğim

İsveren istedigi cikisi yapabilir ancak konu sahibi sgk ya basvurarak elinde istifa dilekçesi ile (ozellikle burada noter dedim ) onlar isten atmadi ben istifayi bastim diyip is cikis kodunu duzelttirebilir .
zaten isveren ilk eline istifa geldiginde is cikisini istifa diye yapacaktir .İssizlik maasi icin kendisi cikarmis gibi gostermesi lazim .

Bencede en mantiklisi bu haklarimi verin çıkayım , yoksa resmi yollara basvuruvam diyin. Bu sekilde 10 yillik tazminarinizjnaliesiniz ama issizlik maasi için bir sey diyemem.

Yine avukat daha iyi bilir ama bunlardan bi sey cikmaz gibi. Mobbing baska bir sey tabii onu ayri tutuyorum. Onu da ulkemizde genelde yanlis biliyorlar. Bi yonetici sana bagirirsa bu mobbing degildir ama bizde boyle bir olayda mobbinge ugruyorum derler hemen. Mobingin sistematik olmasi gerekir her seyden once ve bagirmanin cok otesinde daha cok sinsice ilerlenir. Neye mobbing dedigin de onemli. Neyse digerlerine gelince maasin elden verilmis, gecmise donuk mesailerin var ve unvan meselen var (ki bence bu senin aleyhine. Unvan degisikligi degil cunku sen asagi cekilmissin. Bunu sana yildirma olarak yapmis olabilirler ama ilk cevabimda da soylemistim cok rahat performans dusuklugu sorununa donusturulebilir bu) diger mesai ve elde alma mevzusundan bi sey cikacagini sanmiyorum. Bunlari ileri surersen git mahkemeye derler garanti. Orda da suruklene suruklene ne zaman sonuc cikar belli olmaz. Disli bir avukatla isin icinden siyrilabilirler bile. Ulkenin yarisindan fazlasinin sigortasi asgariden yatiyor (elden aliniyor maasin bir kismi bu yuzden) ve yine mesai odemesi yapilmiyor coguna. Yani turkiyedeki bu herkesin bildigi ama ses cikarmadigi usulsuzluk yuzunden sirketin korkmaz. Dusunsene is mahkemeleri su an sadece bu konulara bakiyor olurdu ve muthis bir sira olurdu. Tamam 9 yilin var ama bazen birakip gitmen lazim. Millet 20 yillik isini birakiyor. Tazminat guzel sey ama bu kadar zorlamazdim nefret ettigim yerden kurtulmaya calisirdim sadece ben olsam. Issizlik maasina, tazminata acil ihtiyacin olmasa tabii ac gitsin her sey icin bi gun sira gelir, bakarsin lehine sonuclanir. Ama mahkemesiz su elindekilerle sirketin korkmaz. Oyle musteriler beni sorar falan da hikaye canim. Ne kadar iyi olursan ol yerin dolar bi sekilde. Musteri bir sorar ikinciye eee kimle devam ediyoruz der ve sen tarih olursun.
BIr de oyle sirketi zarara ugratana tazminat falan verilmez. Isverenlerin hepsi hin tipler. Yedirirler mi paralarini. Ya bi seyle tehdit etmistir o calisan onlari ya da tazminat almamistir oyle aldim diyordur.

Asgari ucretten mi calisiyorsunuz sanmam ama sgk asgari ucretten yatiyorsa eger bunu da ispat edip cikis alabilirsiniz

Soylediginizi soyle anladim dogru mudur ?Noter kanalı ile istifa dilekcesi gonderilir akabinde elindeki dilekce ile sgk ya basvurulur ve çıkış kodu duzeltilir.

Eğer bu sekilde ise anlatmak istediginiz yanlışınız var . Şöyle ki noterden cekilen ihtar iscinin hakli fesih sebebi ile is sozlesmesinin feshedilmesini kapsar ve ödenmeyen tüm yasal ucretlerinin odenme talebini kapsar.
Cektigi ihtarname ile Sgk ya gidip benim çıkış kodumu isveren boyle yapmis ama ben ihtarname gonderdim orada da hakli sebep ile fesih ettigimi bildirdim hadi benim çıkış kodumu elimdeki ihtara göre duzenleyin diyemez. Sgk nereden bilecek hakli fesih olup olmadığını , is verenin ihtara yasal süresi icinde itiraz edip etmedigini , birkac yorumumda da belirttiğim gibi belki 3 gün gelmedi isci nedende bildirmedi, tutanağı var elinde is verenin belki is veren hakli fesih yaptı istifa yerine.
Bunu sgk bilemez ve eldeki ihtara göre sgk cikis kodunu duzenleyemez.

O zaman sizin söylediğinize göre kidem , issizlik maasi almak isteyen herkes , ihtar ceksin sonra sgk ya gitsin hadi benim çıkış kodumu duzeltin desin.
Is veren yasalara uygun sekilde isten ayrilan ya da cikarilan iscinin hakedilmia tazminatini dahi vermek istemeyebiliyor , dava aç diyebiliyor.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…