- Konu Sahibi braindamage
-
Evet o gibi durumlarda verilmiyor.Bilmediğim için soruyorum misal yüz kızartıcı suçtan eleman çıkarıldı diyelim herhangi bir (kıdem, ihbar) tazminat vermemekte hakkı mıdır işverenin
Bilmediğim için soruyorum misal yüz kızartıcı suçtan eleman çıkarıldı diyelim herhangi bir (kıdem, ihbar) tazminat vermemekte hakkı mıdır işverenin
Evet o gibi durumlarda verilmiyor.
İş arkadaşım yüz kızartıcı suçtan çıkarılmıştı suçu da etikette hile yanlış yapmak .ihbar tazminatı mesaileri vs alamamıştı demek ki bu sebeptenmiş. ayrıca iş buldu hatta bilindik bir gıda sektöründe kasiyer olarak girmiş işe tanıdık vasıtası ile girmiş olabilir suçu hafif bir suç değildi çünküTabi ki vermez
Ayrica bir daha is bulmasi da cok zor
Hakli fesihten sonra ozellikle noter gibi daha resmi bir yerden istifasini iletirse nasil tek tarafli isveren fesih yapacak ? İsveren istedigi koddan cikarsin sgk ya elinde noterden vektigi istifa (hakli fesih) iniletince cikis kodunu duzenliyorlar.
Umarım sorun çıkarmazlar, benim müşteriler ile aram çok iyi patronlarımdan daha iyi hatta geçen hafta kendilerinin beni çok övdüklerini dile getirdim. Sorun çıkarırlarsa müşteriler braindamage hanım neden çıktı çok memnunduk diye sorgulayacaklardır, benim direkt ulaşma ihtimalim de var bu durum bizimkilerin iş alma durumlarını da etkileyecektir belki bu yüzden göze alamayabilirler sorunsuz çıkışı onlar da isteyebilirlerSiz haklı fesih dahi yapsanız is vereniniz kıdem, ihbar , fazla mesai ücretini odemeyebilir. İşe mazaretsiz 3 gün gelmediginize dair tutanak tutup tek taraflı fesih yapabilir. Performans düşüklüğünu sebep olarak gösterip pozisyon değişikligine gidildigini beyan edebilir , elinde bunu kanıtlayacak kamera görüntüleri var ise , örneğin bir kac gün ise gec geldiyseniz bunları delil olarak sunabilir.
Tüm haklarınızı alabilmeniz için dava yoluna gidebilirsiniz. Benim eski is yerimden bir mesai arkadaşım emekli olmuştu, is veren kıdem tazminatını odemeyecegini belirtti ve mesai arkadasim mecburen dava acmak zorunda kaldı , ama arabulucuda konu cozumlendi. İşsizlik maaşı almanız için sgk çıkış kodu da önemli. İbraneme imzalamayin eğer ki davaya giderseniz yine aynı şekilde istifa dilekçesi de vermeyin derim.
Is vereniniz sorun cikarmazsa tabi ki problem olmadan hakedislerinizi alabilirsiniz belki ihbar hariç.
Ama sorun çıkarırsa dava yolu gozukebilir size.
Ünvan düşürülmesi aslında normalde benden onay almadan yapılmaması gereken birşey, sözlü olarak onayladım gibi oldu mecburen ama yazılı verilmesi gerekiyormuş bana böyle birşey verilmedi. Evet dediğiniz gibi mahkemeye gitmeden almam lazım, burdan çıkarılan kimseyi bu yolla süründürmediler. Hatta bir arkadaş 100 bin dolar zarara uğrattı ona rağmen haklarını vererek çıkardılar belki ben kuruntu yapıyorum ama ilk defa başıma geliyorUnvan dusurulmesi ciddi bir durum. Uye hakli. Isveren bunu kullanir.
Avukat bilir bu isleri ama ben dava konusunda bi sey soylemek istiyorum. Avukatina bunu da iyice sor. Bu davayi actin mi beklersin de beklersin. En az iki yil size sira gelmesi. Hemen cozumlenmez de muhtemelen. Dava sonuclanana kadar da issizlik maasi yatmiyor normal olarak. O iki yildan sonra da isveren garanti itiraz hakkini kullanicak ve dava yine uzayacak. Ha hakli cikarsan gecmis yillara istinaden faiz de odeniyor ama turliyede mahkemeler cok yavas isliyor canim bunu da dusun. Anlasirsin umarim.
SGK ya benim noterden gönderdiğim geçerli ise zaten direkt maaşın hem elden hem resmi ayrı ayrı ödendiği anlaşılmış olur öyleyse çok daha iyiHakli fesihten sonra ozellikle noter gibi daha resmi bir yerden istifasini iletirse nasil tek tarafli isveren fesih yapacak ? İsveren istedigi koddan cikarsin sgk ya elinde noterden vektigi istifa (hakli fesih) iniletince cikis kodunu duzenliyorlar.
Noterden gelen evrakta maaşın bir kısmı elden olarak belirtilmişse ve bu doğruysa(yazılı konuşmalarda da kanıtlı) farklı bir sebepten çıkış yapabilir mi yani? 3 gün ücretsiz izin verse dahi ben zaten niyetini anlamış olurum; aslında firmadan çıkardıkları herkese tazminatlarını verip yolladılar. Direkt fesih yapabilecekleri kişiler vardı ama yine de yapmadılar belki SGK ya şikayet edeceklerinden falan korktular bilmiyorumIs veren çıkış kodunu noterden gelen evrqk üzerine yapmaz.
Isci haklı fesih olarak görebilir ama is kanununda belirtilen sureleri kacirmis olabilir (mesai ücretimi almadim diyorsa almadığı tarih itibari ile örneğin 1 sene gobibir süresi var bunun icin haklı fesih yapabilmesi adına.)
Hizmet sektöründe çalışıyordum , 200 e yakın personelimiz vardı, personel sirkülasyonu fazla olan bir sektördü , ayda en az 2 kez personel davalari icin noter evrakları gelirdi.Yani haklı fesih yaptım, üzerine de noterden evrak gonderdim benim çıkışımi issizlik maasi alabilecek ve hakedislerimi alabilecek kod ile çıkış yapın demek anlamına gelmiyor , gelse dahi is veren bu sekilde bir çıkış kodu ile çıkış yapmiyor.Dedigim gibi konu sahibine 3 gun ucretsiz izin verir , bunu da 3 gun ise gelmedigi seklinde beyan eder ve tutanak tutar ve kodu o sekilde bile belirleyebilir. Bu konuda uzman olan avukatlar bilir ve konu sahibi onlarla ilerlerse hak kaybına ugramamis olur.
Dava açılırsa ve gerçekten konu sahibi elinde anlattıklarını kuvvetlendirecek delillerle o davaya girerse kazanma ihtimali yüksek. Artık davalar haklı ise işçinin lehine karar veriyor.
Ama dedigim gibi hak kaybina ugranmamasi adina bu konuda uzman bir avukat ile ilerlenmesi en sagliklisi
Çıkarılanlardan biri yeni doğum yapmış biriydi benimle aynı sürelerde çalıştı doğum yaptıktan sonra bir ay kendisine iş vermediler sonra çıkardılar, diğeri emekliydi 10 yıllık çalışandı eskiden emekli olana kadarki tazminatını almış şimdi ise kalanını almış üstelik sgk ile tehtit etmiş kendilerini sanırım bu yüzden hiç kesinti olmadan almış ben tehtit edersem suçlu olurum aleyhime olur gibi düşündüğüm için hiç tehtit yoluna gitmedim. Noterden ihtar çekmeden kendilerine sözlü olarak haklı fesih yapmam için çok sebebim olduğunu ama bu şekilde ayrılmak istemediğimi çıkışımı vermelerini söyleyeceğim eğer yok derlerse direkt ihtar çekeceğimDedigim gibi farkli bir koddan yapılabilir çıkış. Sizin ihtar göndermeniz o anki durumu çıkış kodu olarak etkilemez. Noterden gonderdiginiz ihtira herhangi baskaca bir evrak delil vs ekleyemiyorsunuz. Ekleseniz dahi isveren 7 ila 10 gün icinde ihtara cevap vermek durumunda ya da hakedislerinizi ödemek durumunda. Hakedisinizi odemez ve size cevaben karşı ihtar cekerse sizin o zaman davaya gitmeniz gerekecek.
Yani ihtar cekip is sozlesmenizi hakli sebep ile tek tarafli fesih etmis olmanız o an icin sgk çıkış kodunuzu lehinize sonuclandiracak ve alacaklarınızi tanzim etmis olmaniz anlamina gelmez.
Makhemeye giderseniz cektiginiz ihtar elinizi güçlendirir ama.
Siz çıkan diğer personelleri baz aliyorsunuz fakat sizden daha kidemli degiler ise , hakedisleri belki 1 yıllık falan ise , istifa çıkış kodu ile çıkışları yapılmış ise , issizlik maasi alamamislar ise , bu detaylar önemli tabi.
Simdi 1 yıllık personelin hakedisi ile sizin hakedisiniz bir değil, yani hak kaybina uğramayin isterim diğer personelleri baz alarak.
Is veren çıkış kodunu noterden gelen evrqk üzerine yapmaz.
Isci haklı fesih olarak görebilir ama is kanununda belirtilen sureleri kacirmis olabilir (mesai ücretimi almadim diyorsa almadığı tarih itibari ile örneğin 1 sene gobibir süresi var bunun icin haklı fesih yapabilmesi adına.)
Hizmet sektöründe çalışıyordum , 200 e yakın personelimiz vardı, personel sirkülasyonu fazla olan bir sektördü , ayda en az 2 kez personel davalari icin noter evrakları gelirdi.Yani haklı fesih yaptım, üzerine de noterden evrak gonderdim benim çıkışımi issizlik maasi alabilecek ve hakedislerimi alabilecek kod ile çıkış yapın demek anlamına gelmiyor , gelse dahi is veren bu sekilde bir çıkış kodu ile çıkış yapmiyor.Dedigim gibi konu sahibine 3 gun ucretsiz izin verir , bunu da 3 gun ise gelmedigi seklinde beyan eder ve tutanak tutar ve kodu o sekilde bile belirleyebilir. Bu konuda uzman olan avukatlar bilir ve konu sahibi onlarla ilerlerse hak kaybına ugramamis olur.
Dava açılırsa ve gerçekten konu sahibi elinde anlattıklarını kuvvetlendirecek delillerle o davaya girerse kazanma ihtimali yüksek. Artık davalar haklı ise işçinin lehine karar veriyor.
Ama dedigim gibi hak kaybina ugranmamasi adina bu konuda uzman bir avukat ile ilerlenmesi en sagliklisi
Bencede en mantiklisi bu haklarimi verin çıkayım , yoksa resmi yollara basvuruvam diyin. Bu sekilde 10 yillik tazminarinizjnaliesiniz ama issizlik maasi için bir sey diyemem.Çıkarılanlardan biri yeni doğum yapmış biriydi benimle aynı sürelerde çalıştı doğum yaptıktan sonra bir ay kendisine iş vermediler sonra çıkardılar, diğeri emekliydi 10 yıllık çalışandı eskiden emekli olana kadarki tazminatını almış şimdi ise kalanını almış üstelik sgk ile tehtit etmiş kendilerini sanırım bu yüzden hiç kesinti olmadan almış ben tehtit edersem suçlu olurum aleyhime olur gibi düşündüğüm için hiç tehtit yoluna gitmedim. Noterden ihtar çekmeden kendilerine sözlü olarak haklı fesih yapmam için çok sebebim olduğunu ama bu şekilde ayrılmak istemediğimi çıkışımı vermelerini söyleyeceğim eğer yok derlerse direkt ihtar çekeceğim
Yine avukat daha iyi bilir ama bunlardan bi sey cikmaz gibi. Mobbing baska bir sey tabii onu ayri tutuyorum. Onu da ulkemizde genelde yanlis biliyorlar. Bi yonetici sana bagirirsa bu mobbing degildir ama bizde boyle bir olayda mobbinge ugruyorum derler hemen. Mobingin sistematik olmasi gerekir her seyden once ve bagirmanin cok otesinde daha cok sinsice ilerlenir. Neye mobbing dedigin de onemli. Neyse digerlerine gelince maasin elden verilmis, gecmise donuk mesailerin var ve unvan meselen var (ki bence bu senin aleyhine. Unvan degisikligi degil cunku sen asagi cekilmissin. Bunu sana yildirma olarak yapmis olabilirler ama ilk cevabimda da soylemistim cok rahat performans dusuklugu sorununa donusturulebilir bu) diger mesai ve elde alma mevzusundan bi sey cikacagini sanmiyorum. Bunlari ileri surersen git mahkemeye derler garanti. Orda da suruklene suruklene ne zaman sonuc cikar belli olmaz. Disli bir avukatla isin icinden siyrilabilirler bile. Ulkenin yarisindan fazlasinin sigortasi asgariden yatiyor (elden aliniyor maasin bir kismi bu yuzden) ve yine mesai odemesi yapilmiyor coguna. Yani turkiyedeki bu herkesin bildigi ama ses cikarmadigi usulsuzluk yuzunden sirketin korkmaz. Dusunsene is mahkemeleri su an sadece bu konulara bakiyor olurdu ve muthis bir sira olurdu. Tamam 9 yilin var ama bazen birakip gitmen lazim. Millet 20 yillik isini birakiyor. Tazminat guzel sey ama bu kadar zorlamazdim nefret ettigim yerden kurtulmaya calisirdim sadece ben olsam. Issizlik maasina, tazminata acil ihtiyacin olmasa tabii ac gitsin her sey icin bi gun sira gelir, bakarsin lehine sonuclanir. Ama mahkemesiz su elindekilerle sirketin korkmaz. Oyle musteriler beni sorar falan da hikaye canim. Ne kadar iyi olursan ol yerin dolar bi sekilde. Musteri bir sorar ikinciye eee kimle devam ediyoruz der ve sen tarih olursun.Merhaba hanımlar, yıllar sonra beni yiyip bitiren bir durum ile konu açıyorum..
Yaklaşık 9 yıldır aynı işyerinde çalışıyorum, ve ayrılmak istiyorum. Psikolojim aşırı derecede bozuldu, işimi çok severek yapıyordum ama bir gün dahi gitmek istemiyorum artık.
-Maaşımın %30unu elden alıyorum (daha doğrusu aynı bankaya havale şeklinde yatıyor). Bunu yazışmalarda da ispat edebilirim iş arkadaşımın bu durumu yazıyla onayladığı konuşmalar var hani şahite bile gerek yok.
-1 ay önce ünvanım düşürüldü
-Geçmişe dönük birçok mesaim var ( geç saatler, resmi tatiller, haftasonu) hiçbiri ödenmedi.
-Ayrıca son zamanlarda mobbing yaşadığımı düşündüğüm bazı şeyler oldu kolayca da ispat edebilirim.
Yukarıdaki yazdıklarımdan dolayı haklı fesih yapıp çıkarsam dava yolunu beklemeden kıdem tazminatı, ihbar ve işsizlik maaşı alabiliyorum değil mi? Veya davaya gidip süreç uzadıktan sonra mı alıyorum? Dava yoluna gitmeden almak istiyorum çünkü. Fesih yaptıktan sonra işsiz kalacağım, hem işsizlik maaşı hem tazminata bir süre için ihtiyacım olacak iş bulana kadar.
Tecrübe edenlerden veya bu işin uzmanları varsa yorum alabilir miyim?
İsveren istedigi cikisi yapabilir ancak konu sahibi sgk ya basvurarak elinde istifa dilekçesi ile (ozellikle burada noter dedim ) onlar isten atmadi ben istifayi bastim diyip is cikis kodunu duzelttirebilir .
zaten isveren ilk eline istifa geldiginde is cikisini istifa diye yapacaktir .İssizlik maasi icin kendisi cikarmis gibi gostermesi lazim .
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?