İş sorunu

braindamage

Bayan Beyin
Kayıtlı Üye
27 Şubat 2013
6.202
14.951
498
Merhaba hanımlar, yıllar sonra beni yiyip bitiren bir durum ile konu açıyorum..

Yaklaşık 9 yıldır aynı işyerinde çalışıyorum, ve ayrılmak istiyorum. Psikolojim aşırı derecede bozuldu, işimi çok severek yapıyordum ama bir gün dahi gitmek istemiyorum artık.

-Maaşımın %30unu elden alıyorum (daha doğrusu aynı bankaya havale şeklinde yatıyor). Bunu yazışmalarda da ispat edebilirim iş arkadaşımın bu durumu yazıyla onayladığı konuşmalar var hani şahite bile gerek yok.
-1 ay önce ünvanım düşürüldü
-Geçmişe dönük birçok mesaim var ( geç saatler, resmi tatiller, haftasonu) hiçbiri ödenmedi.
-Ayrıca son zamanlarda mobbing yaşadığımı düşündüğüm bazı şeyler oldu kolayca da ispat edebilirim.

Yukarıdaki yazdıklarımdan dolayı haklı fesih yapıp çıkarsam dava yolunu beklemeden kıdem tazminatı, ihbar ve işsizlik maaşı alabiliyorum değil mi? Veya davaya gidip süreç uzadıktan sonra mı alıyorum? Dava yoluna gitmeden almak istiyorum çünkü. Fesih yaptıktan sonra işsiz kalacağım, hem işsizlik maaşı hem tazminata bir süre için ihtiyacım olacak iş bulana kadar.
Tecrübe edenlerden veya bu işin uzmanları varsa yorum alabilir miyim?

Adamlar bu kadar usulsüzlük yaptıysa bunu kesin kılıfına uyduracak bir şeyler de yapmıştır. Arkadaşların da dediği gibi bir uzmanla ilerleyin bence.

İşe girerken herhangi bir anlaşma imzalamadık, karşı hamle yapabilecekleri herhangi birşey yok. Çıkardıkları bazı insanlar oldu ve habersiz işe gelmemelerine rağmen tazminatını ödediler, hatta bir iki ay iş vermedikleri kişiyi (evden çalışıyor) ofise gelmiyor diye çıkarabilirlerdi ona rağmen tazminatını alarak çıkmış ama kimseye de soramıyorum nasıl aldınız ne dediniz diye
Tazminat cikis koduna gore verilir, nasil cikaracaklar? Anlasmaniza bagli. Karsi hamle yapmasinlar bence uzmanla ilerleyin

ücretine mukabil elbette bir uzmandan bu soruların yanıtını alabilirsiniz.
Bir uzmanla ilerleyeceğim zaten, şuanki amacım biraz olsun kendimi rahatlatabilecek birkaç cümle duyabilmek ve farklı yorumlar alabilmek. Başına gelen arkadaşlar yazsın diye konu açtım yani illa uzman olmasına da gerek yok

Alo 170 veya CİMER üzerinden şikayette bulunabilirsiniz. Müfettiş görevlendirilir, bankadsn ödenmeyen ücretler ve ödenmeyen fazla çalışma genel tatil ücretleri ödettirilir. Ünvan düşürülmesi için çok bir şey yapılamaybilir, iş sözleşmeniz incelenir. Mobing konusu genelde çok muğlak kalıyor fakat belgeleriniz varsa müfettiş mobing olduğuna kanaat getirirse bunu da mahkemede delil olarak kullanabilirsiniz, işverene başka bir yaptırımı yok.

Ücretinizin eksik ödenmesi, fazla çalışma gibi hakedişlerin ödenmemesi hususları müfettiş raporuyla sabit olursa haklı fesih için gerekçeniz olur, diğer türlü işverene nasıl kabul ettireceksiniz bunları anlayamadım.

Maaşın bir kısmının elden olduğunu patronun kendi yazısıyla belirttiği bir konuşma var, ayrıca elden dememe bakmayın aynı bankaya yatıyor her ay aynı miktar o yüzden direkt fesih yapabilirim gibi düşündüm ama bilemedim. Bir avukatla görüştüm ama bir tanıdığımın tanıdığı ancak onunla haftaiçi görüşeceğim, beklerken stres oldum

Ben benzer seyler arastirmistim tabiki hakki fesih yapip mahkeeye basvuracaksiniz .karsi taraf iyi niyetliyse zaten kıdem verir degilse mahkemye basvurduktan 1 hafta sonra ara bulucu ataniyor .arabulucuda anlasirsaniz hallarinizi alirsiniz anlasamazsaniz dava acma iz gerekir .issizlik maasi konusunda bir bilgim yok .hakki fesihte baglaniyor mu baglanmiyor mu bilmiyorum .ben fesihi noterden yapmanizi tavsiye ederim ama bir avukatla muhakkak görüşün.bide bende benzer bir sey yapmayi dusunuyordum avukat arkadasim fesih dilekçeme haklı nedenlerle is sozlezmeminfes ediyorum dememi onermisti .eger dilekceye maasi elden yatirdiklari icin yazarsaniz sadece atiyorum resmi tatilde calistiginizi mahkemede iddia edemiyorsunuz .sadece hakli neden yazarsaniz mahkeme asamasinda bir cok seyden sikayeci olabilirsiniz .ama isvereniniz ay bu hakli frsih yapmis hemen tazminatini vereyim der mi sanmam .

hakli frsih icin mufettise gerek yok .atiyorum maa si yatirilmadi eksik yatirildi veya mesai ucreti odenmediyse direk hakli fesih nedeni .bunun icin mufettis beklenmiyor boyle bir uygulama yok .

Geriye dönük mesailerim çok fazla, toplasak alacağım kıdem tazminatını bile geçer. Arabulucuya gidersek mesailerden feragat edip sadece tazminat artı ihbar talep edersem anlaşabiliriz belki. Anlaşamazsak dediğiniz haklı sebeplere çok fazla sebep gösterebilirim mobbing, maaş, mesai, ünvan düşürülmesi gibi. Teşekkür ederim bunu öğrendiğim çok iyi oldu görüşeceğim avukat da söyler muhtemelen

İsveren kabul etmek zorunda degil sadece mahkemede aksini kanitlamak zorunda .mesala calisan maasim yatirilmadi diyebilir is verense yatirdigini kanitlamak zorunda .sizinki biraz siradan vatandas yorumu olmus . İs mahkemelerinde isleyis daha cok is verenin iddialarin anksini kanitlamasi seklinde yuruyor.
Kabul ettin etmedin seklinde degil .

Fazla mesaileriniz ödenmediği ve sigortanızı daha düşükten ödedikleri için haklı nedenle fesh yapabilirsiniz. Ünvan düşüklüğünü 6 gün içinde itiraz etmeniz gerekirdi o konuda bir şey yapamazsınız. Haklı fesh yaparsanız işsizlik maaşı alabilir misiniz bir bakıcam, ama onlar çıkarırsa kodları var ona göre maaş bağlanıyor.

Mesai kismini tam bilmiyorum ama tatil gunlerinden calismaniz varsa bunlar icin mesai ucreti odemiyorlarsa bunu kanitlayanilirsiniz .bide anladigim kadariyla unvan dusurulmesi icin sizin yazili onayinizin alinmasi lazim ama eminde degilim .bu sorulari tek tek google a yazip bakabilirsiniz vukatlar daha iyi yonlendirir tabiki .bence ara bulucuda haklarinizi tam isteyin mesala kidemim + fazla mesailerim icinde bir brut maas istiyorum gibi ilerleyin sonra vermezlerde vazgecersiniz.bu noktada arabulucu onemli cunku siz ne kadar fazla aliyorsaniz onlarda isverenden o kadar para aliyor .

Biraz araştırdım fazla mesailerinizin ödenmemesi, maaşınızın eksik hesaplanması nedeni ile haklı fesh yaparsanız işsizlik maaşı alabilirsiniz.

Siz haklı fesih dahi yapsanız is vereniniz kıdem, ihbar , fazla mesai ücretini odemeyebilir. İşe mazaretsiz 3 gün gelmediginize dair tutanak tutup tek taraflı fesih yapabilir. Performans düşüklüğünu sebep olarak gösterip pozisyon değişikligine gidildigini beyan edebilir , elinde bunu kanıtlayacak kamera görüntüleri var ise , örneğin bir kac gün ise gec geldiyseniz bunları delil olarak sunabilir.
Tüm haklarınızı alabilmeniz için dava yoluna gidebilirsiniz. Benim eski is yerimden bir mesai arkadaşım emekli olmuştu, is veren kıdem tazminatını odemeyecegini belirtti ve mesai arkadasim mecburen dava acmak zorunda kaldı , ama arabulucuda konu cozumlendi. İşsizlik maaşı almanız için sgk çıkış kodu da önemli. İbraneme imzalamayin eğer ki davaya giderseniz yine aynı şekilde istifa dilekçesi de vermeyin derim.
Is vereniniz sorun cikarmazsa tabi ki problem olmadan hakedislerinizi alabilirsiniz belki ihbar hariç.
Ama sorun çıkarırsa dava yolu gozukebilir size.

Performans düşüklüğünu sebep olarak gösterip pozisyon değişikligine gidildigini beyan edebilir ,
Unvan dusurulmesi ciddi bir durum. Uye hakli. Isveren bunu kullanir.
Avukat bilir bu isleri ama ben dava konusunda bi sey soylemek istiyorum. Avukatina bunu da iyice sor. Bu davayi actin mi beklersin de beklersin. En az iki yil size sira gelmesi. Hemen cozumlenmez de muhtemelen. Dava sonuclanana kadar da issizlik maasi yatmiyor normal olarak. O iki yildan sonra da isveren garanti itiraz hakkini kullanicak ve dava yine uzayacak. Ha hakli cikarsan gecmis yillara istinaden faiz de odeniyor ama turliyede mahkemeler cok yavas isliyor canim bunu da dusun. Anlasirsin umarim.

Tazminat cikis koduna gore verilir, nasil cikaracaklar? Anlasmaniza bagli. Karsi hamle yapmasinlar bence uzmanla ilerleyin
Bilmediğim için soruyorum misal yüz kızartıcı suçtan eleman çıkarıldı diyelim herhangi bir (kıdem, ihbar) tazminat vermemekte hakkı mıdır işverenin

Hakli fesihten sonra ozellikle noter gibi daha resmi bir yerden istifasini iletirse nasil tek tarafli isveren fesih yapacak ? İsveren istedigi koddan cikarsin sgk ya elinde noterden vektigi istifa (hakli fesih) iniletince cikis kodunu duzenliyorlar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…