• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

İş arama süreci ve özgüvensizlik

meredithgrey

2013-2022’de vivelamour ve 2022’deki felidaee’yim.
Üyelik İptali
Kayıtlı Üye
7 Kasım 2013
13.434
31.574
598
Merhaba herkese, en son konumu oldukça kötü bir ruh halinde açmıştım. Neden o kadar karamsar ve mutsuz oldum bilmiyorum ama şu an çok daha iyiyim. Yalnız bu kez kafamı çok karıştıran başka bir konu var. Kısaca özetlemem gerekirse iki tane iki senelik üniversite mezunuyum on küsür senelik iş hayatım var. Yönetici asistanı olarak başladım ve sonra terfi ederek Müşteri Temsilcisi oldum altı sene epey yoğun çalıştım yükseldim. Şu an işsizim yaşım 36 ve iş ararken kurumsal, emekli olana dek çalışacağım bir firma istiyorum. Açıkçası şu an pozisyon önemli değil sekreterlik, resepsiyon, departman asistanlığı ne varsa başvuruyorum. Tabi başka pozisyonlara da başvuruyorum ama dediğim gibi şu an iş ayırt etmiyorum.

Ama başvuru yaptığım firmalarla aramda şöyle diyaloglar geçiyor.

- Vive Hanım x firmasından arıyorum bize resepsiyonist başvurunuz vardı ama siz farklı pozisyonlarda çalışmışssınız bu iş size hafif gelmesin ?

- Hayır bir sorun olmaz açıkçası şu an ben de iş arıyorum ve pozisyondan çok , kalıcı olarak çalışacağım bir firma arayışındayım.

Annem bu diyaloğu duyunca " biraz özgüvenli davran, ihtiyacım var deme cool ol" dedi.

Ben de bunun üstüne düşünmeye başladım. Gerçekten özgüvensiz davranıyorum, görüşmeye giderken çok stres oluyorum mesela. Çünkü çalışmaya çok ihtiyacım var ve o iş benim için çok önemli oluyor. Ve açıkçası özgüvenimin olmadığını fark ediyorum yavaş yavaş. Beni kim ne yapsın modundayım farkındayım.

Eşimin şirketinde asistan 43 yaşında işe alındı, kadına plaket falan verdiler geçen başarısından ötürü. Ama ben ay yaşım mı bahane, ay kilom mu bahane diyip duruyorum. Geçtiğimiz günlerde oldukça büyük bir firmaya yine ofis asistanı olarak başvurdum, kariyer.net' de özgeçmişime baktılar ama aramadılar. Bu da olumsuz bir etki oldu düşüncelerime.

Ne yapsam bu düşüncelerden kurtulsam ? Kendimi sevsem, artılarımın farkına varsam ?

Ben de issiz olduğum dönemde egitimimden ve meslegimden alt kategorideki işlere çokça başvurmuştum. Hep aldığım cevap bu işi sürekli yapmazsin, bırakır gidersin oldu. Eğitimin ve başka özellikleri olduğu için almak istemiyorlar bu durumda. Şöyle bir şey deneyebilirsiniz, başka alanda eğitim alıp çalıştım ama bana göre olmadığını anladım, bu pozisyonda, bu sektörde çalışmak istiyorum. İhtiyacım var demek cidden olumsuz etki yapıyor, çünkü şöyle düşünüyorlar şu an çok ihtiyacı olduğu için basvuruyor ama daha sonra daha iyisini bulunca gidecek.

Ben de issiz olduğum dönemde egitimimden ve meslegimden alt kategorideki işlere çokça başvurmuştum. Hep aldığım cevap bu işi sürekli yapmazsin, bırakır gidersin oldu. Eğitimin ve başka özellikleri olduğu için almak istemiyorlar bu durumda. Şöyle bir şey deneyebilirsiniz, başka alanda eğitim alıp çalıştım ama bana göre olmadığını anladım, bu pozisyonda, bu sektörde çalışmak istiyorum. İhtiyacım var demek cidden olumsuz etki yapıyor, çünkü şöyle düşünüyorlar şu an çok ihtiyacı olduğu için basvuruyor ama daha sonra daha iyisini bulunca gidecek.

Bu şekilde söyleyebilirim evet mantıklı. Ama şu özgüven işini nasıl çözücem bilmiyorum.

- Vive Hanım x firmasından arıyorum bize resepsiyonist başvurunuz vardı ama siz farklı pozisyonlarda çalışmışssınız bu iş size hafif gelmesin ?

-Firmanız hakkında bilgi sahibiyim
Ve işi hafif yada zor olarak değil oraya atacağım ilk adım olarak değerlendiriyorum.
Sonrasın da oluşabilecek açık pozisyonlarınız için bir şansım
da olabilir gibi bir yaklaşımda bulunursan
Hem uzun vadede orada olmak istediğinin altını çizersin
hemde cool ama istekli görünürsün :)

-Firmanız hakkında bilgi sahibiyim
Ve işi hafif yada zor olarak değil oraya atacağım ilk adım olarak değerlendiriyorum.
Sonrasın da oluşabilecek açık pozisyonlarınız için bir şansım
da olabilir gibi bir yaklaşımda bulunursan
Hem uzun vadede orada olmak istediğinin altını çizersin
hemde cool ama istekli görünürsün :)

Bak bu da güzemiş teşekkür ederim :) Çok berbat bir süreç bu iş arama, daha önce de bir seneye yakın bir işsizlik dönemim oldu onda da çok bunalmıştım. Ve ilginçtir ki deneyimsizken daha kolay iş buluyordum. Deneyim arttıkça iş bulmak da zorlaşıyor.

Güvensiz olmanız için bir sebep yok ki. Egitiminiz var, tecrübeniz var. Ne kadar süredir is arıyorsunuz?

Aktif olarak Nisan'dan beri. Arayanlar oluyor ama ilk zamanlar ben eledim servisi olmayan, uzak olanları falan çünkü o dönem epey arayan oldu. Açıkçası ona da güvendim sanırım ama sonra kesildi yani kesilmedi de azaldı. 15 Temmuz sürecinin de etkisi vardır muhakkak.

İş görüşmelerine "benim size ihtiyacım yok, sizin bana ihtiyacınız var" yaklaşımıyla masaya oturmanızı tavsiye ederim.

Benim hiç görüşmeye gidip reddedildiğim iş olmadı.

Firmaya katabileceklerinizi belirtin, farklı yerlerde çalışabilecekken kendileriyle çalışmayı tercih ettiğinizin altını çizin derim.

İş için fazla kalifiye olduğunuzu belirtirlerse "aslında öyle, siz de fark etmişsiniz zaten ama benim için önemli olan ismimin önündeki unvandan ziyade uzun vadede sorunsuz ve verimli çalışacağım bir kurumda bulunmak; şirketinizi inceledim ve benim için uygun olduğunuza karar verdim" gibi bir şeyler söyleyebilirsiniz.

İş görüşmesine rahat girmek kafadan 1-0 önde başlatıyor insanı.

Umarım gönlünüze göre olur her şey.

işe ihtiyacım var gibisinden değilde firmanızla çalışmak istediğim için başvurdum gibisinden bir giriş yapabilirsin

Şaşırdım. İş araďığınıza aşinayım ama özgüvensiz olduğunuza inanamam. Sadece artık "bu da olmayacak kesin "diye düşünerek gidiyorsunuz bence görüşmeye,buda eksi olarak geri dönüyor.
Kendinize güvenin. Bu işi kesin istiyorum ve alacağım diyerek gidin görüşmeye,inanın çok şey farkedecek. Siz sadece yıprandınız,bulamam diye şartlandınız bence bunuda yansıtıyorsunuzdur muhtemelen karşınızdakine.
Sakin olun,pozitif olun. Heyecanlı yada işi isteyen,o işe ihtiyacı olan insan iyidir her daim,sadece işi yapabileceğinize dair o güveni vermeniz gerekir karşı tarafa,buda hiç zor değil inanın.
Pozitif düşünün. Muhakkak olumlu dönüşler alırsinız.
Hakkınızda hayırlısı olsun.

Haftasonu konusmustuk ya, pazartesi o istedigim kuruma gorusmeye gittim, tam 1.5 saatlik bir gorusme yaptik, her sey mukemmel gibiydi, hatta giderken ik ya yonlendirip bazi bilgilerimi falan kaydettiler, 2 gun icerisinde olumlu olumsuz donus yapacaklardi, bugun 5. gun ve arayan soran olmadi, kestim umudumu.
Dun de bundan tam 10 sene once calistigim ve ustune 2 kez terfi ettigim bir pozisyonun gorusmesine gittim (artik calisma saatleri uygun, lokasyonu yakin olsun ne is olsa yaparim moduna girdigim icin) resmen gomduler beni, siz x firmada, y pozisyonunda 6 yil calismissiniz neden simdi boyle bir iste calismak istiyorsunuz vs vs ve sonunda adam acikca biz sizi maddi manevi tatmin edemeyiz ama ozgecmisinizi cok daha iyi bir pozisyonda degerlendirmek icin saklayacagiz dedi, yav he he dedim icimden, peki iyi gunler dedim ciktim.
Artik sinirlerim kaldirmiyor, bazi ilanlar var ki sanki ilanda aranan nitelikleri benim cv den kopyalamislar o kadar birebir uyuyor, ama adamlar birak gorusmeye cagirmayi, ozgecmisimi goruntulemiyorlar bile...
Neden anlattim bunlari, inan yalniz degilsin, curumus sistemin sorunu bu, ama olacak, kim ömür boyu issiz kalmis ki.
Ozguvenli ol rahat ol diyemeyecegim, cunku sadece demesi kolay biliyorum. umudunu kaybetme diyebiliyorum sadece...

uzun yıllar özelde iyi statülerde çalışmanın sonucu bu
konuya benzemese de bir örnek bir ara işten güçten umudu kesmiştim lise mezunu eleman arayan bir tekstil atölyesinde işe başvurmuştum
bana sen 4 yıllık fakülte mezunusun neden bu işte çalışmak istiyorsun dediler
cevap veremedim tabii işe almadılar
senin durumun buna benziyor biraz

3 ay iş aradım tam pes ettiğim noktada bi kapı açıldı.
Seninde kısmetin bir yerde bu kadar büyütme.

İnşallah. Evde oturmak insanı köreltiyor, gez gez nereye kadar ? Ev işi, yemek yapmak, hobiler nereye kadar ? oluyorsun bir yerden sonra. Hakkımızda hayırlısı olsun.

Şaşırdım. İş araďığınıza aşinayım ama özgüvensiz olduğunuza inanamam. Sadece artık "bu da olmayacak kesin "diye düşünerek gidiyorsunuz bence görüşmeye,buda eksi olarak geri dönüyor.
Kendinize güvenin. Bu işi kesin istiyorum ve alacağım diyerek gidin görüşmeye,inanın çok şey farkedecek. Siz sadece yıprandınız,bulamam diye şartlandınız bence bunuda yansıtıyorsunuzdur muhtemelen karşınızdakine.
Sakin olun,pozitif olun. Heyecanlı yada işi isteyen,o işe ihtiyacı olan insan iyidir her daim,sadece işi yapabileceğinize dair o güveni vermeniz gerekir karşı tarafa,buda hiç zor değil inanın.
Pozitif düşünün. Muhakkak olumlu dönüşler alırsinız.
Hakkınızda hayırlısı olsun.

Çok teşekkür ederim, ülke olarak da zor bir dönemdeyiz Rabbim herkesin yardımcısı olsun.

Haftasonu konusmustuk ya, pazartesi o istedigim kuruma gorusmeye gittim, tam 1.5 saatlik bir gorusme yaptik, her sey mukemmel gibiydi, hatta giderken ik ya yonlendirip bazi bilgilerimi falan kaydettiler, 2 gun icerisinde olumlu olumsuz donus yapacaklardi, bugun 5. gun ve arayan soran olmadi, kestim umudumu.
Dun de bundan tam 10 sene once calistigim ve ustune 2 kez terfi ettigim bir pozisyonun gorusmesine gittim (artik calisma saatleri uygun, lokasyonu yakin olsun ne is olsa yaparim moduna girdigim icin) resmen gomduler beni, siz x firmada, y pozisyonunda 6 yil calismissiniz neden simdi boyle bir iste calismak istiyorsunuz vs vs ve sonunda adam acikca biz sizi maddi manevi tatmin edemeyiz ama ozgecmisinizi cok daha iyi bir pozisyonda degerlendirmek icin saklayacagiz dedi, yav he he dedim icimden, peki iyi gunler dedim ciktim.
Artik sinirlerim kaldirmiyor, bazi ilanlar var ki sanki ilanda aranan nitelikleri benim cv den kopyalamislar o kadar birebir uyuyor, ama adamlar birak gorusmeye cagirmayi, ozgecmisimi goruntulemiyorlar bile...
Neden anlattim bunlari, inan yalniz degilsin, curumus sistemin sorunu bu, ama olacak, kim ömür boyu issiz kalmis ki.
Ozguvenli ol rahat ol diyemeyecegim, cunku sadece demesi kolay biliyorum. umudunu kaybetme diyebiliyorum sadece...

Pelin' ciğim konuyu açarken aklıma sen geldin aslında ama ben çok unutlanmıştım. Aslına bakarsan önce umutlanıp sonra umutların boşa çıkmasına o kadar alıştık ki...

İkimiz için de hayırlısı olsun inşallah. Dualarım seninle.

uzun yıllar özelde iyi statülerde çalışmanın sonucu bu
konuya benzemese de bir örnek bir ara işten güçten umudu kesmiştim lise mezunu eleman arayan bir tekstil atölyesinde işe başvurmuştum
bana sen 4 yıllık fakülte mezunusun neden bu işte çalışmak istiyorsun dediler
cevap veremedim tabii işe almadılar
senin durumun buna benziyor biraz

Aynen öyle oluyor ama bu işin sonu ne olacak bilmiyorum. Benim beğendiğim beni beğenmiyor beni beğeneni de ben.

Pelin' ciğim konuyu açarken aklıma sen geldin aslında ama ben çok unutlanmıştım. Aslına bakarsan önce umutlanıp sonra umutların boşa çıkmasına o kadar alıştık ki...

İkimiz için de hayırlısı olsun inşallah. Dualarım seninle.

ben de konu açtığını görünce iş bulmuş olduğunu umdum çünkü sanki sen bulsan ben de bulacağım :)
haftaya bir güzellik olsa da ikimiz de aralıkta ilk maaşlarımızı alsak ne kadar güzel olacak...
bazen eski iş arkadaşlarıma bakıyorum, en çalışkanı da, tembeli de, yeteneklisi de, beceriksizi de, sevimlisi de, huysuzu da hepsi bir şekilde iyi yerlere gelmiş, hepsi bir şekilde yolunu bulmuş, o yüzden kaybetmiyorum umudumu, hep daha iyisi vardır diye düşünüyorum, sen de öyle yap, yoksa bu süreç iyice kısır döngüye dönüşecek, modumuz düştükçe görüşmeler kötü geçecek, görüşmeler kötü geçtikçe modumuz daha da düşecek...

ben de konu açtığını görünce iş bulmuş olduğunu umdum çünkü sanki sen bulsan ben de bulacağım :)
haftaya bir güzellik olsa da ikimiz de aralıkta ilk maaşlarımızı alsak ne kadar güzel olacak...
bazen eski iş arkadaşlarıma bakıyorum, en çalışkanı da, tembeli de, yeteneklisi de, beceriksizi de, sevimlisi de, huysuzu da hepsi bir şekilde iyi yerlere gelmiş, hepsi bir şekilde yolunu bulmuş, o yüzden kaybetmiyorum umudumu, hep daha iyisi vardır diye düşünüyorum, sen de öyle yap, yoksa bu süreç iyice kısır döngüye dönüşecek, modumuz düştükçe görüşmeler kötü geçecek, görüşmeler kötü geçtikçe modumuz daha da düşecek...

Aynı şeyi düşündüm :KK200:
Yeni yıla yeni bir umutla başlasak ne güzel olacak.
Bundan önce altı sene girdiğim şirkete başlamadan önce bir seneye yakın iş aramıştım çok zor günlerdi ve sonraki şirketim iyi oldu benim kariyerim açısından. Bunda da geç olsun temiz olsun diyorum ama sen de bilirsin bu süreç, saçma ve sonu gelmeyen görüşmeler insanın moralini bozuyor. Dilerim hakkımızda en hayırlısı olsun.

Aynı şeyi düşündüm :KK200:
Yeni yıla yeni bir umutla başlasak ne güzel olacak.
Bundan önce altı sene girdiğim şirkete başlamadan önce bir seneye yakın iş aramıştım çok zor günlerdi ve sonraki şirketim iyi oldu benim kariyerim açısından. Bunda da geç olsun temiz olsun diyorum ama sen de bilirsin bu süreç, saçma ve sonu gelmeyen görüşmeler insanın moralini bozuyor. Dilerim hakkımızda en hayırlısı olsun.

dediğin gibi hayırlısı olsun, geç olacaksa da temiz olsun :)

Back