• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

İş arama süreci ve özgüvensizlik

İş görüşmelerine "benim size ihtiyacım yok, sizin bana ihtiyacınız var" yaklaşımıyla masaya oturmanızı tavsiye ederim.

Benim hiç görüşmeye gidip reddedildiğim iş olmadı.

Firmaya katabileceklerinizi belirtin, farklı yerlerde çalışabilecekken kendileriyle çalışmayı tercih ettiğinizin altını çizin derim.

İş için fazla kalifiye olduğunuzu belirtirlerse "aslında öyle, siz de fark etmişsiniz zaten ama benim için önemli olan ismimin önündeki unvandan ziyade uzun vadede sorunsuz ve verimli çalışacağım bir kurumda bulunmak; şirketinizi inceledim ve benim için uygun olduğunuza karar verdim" gibi bir şeyler söyleyebilirsiniz.

İş görüşmesine rahat girmek kafadan 1-0 önde başlatıyor insanı.

Umarım gönlünüze göre olur her şey.
Ama iste farkli yerlerde calisabilecekken olayı donanimli kisiler icin gecerli. Misal ben ocak sonunda mezun olacagim iibf den ingilizcem yok. Bankalarin gişe bölümlerine ya da çağrı merkezlerine başvuracağım mecbur. Tek sansim buralar her yer bana bayilmiyor yani nasil o izlenimi vereyim ki. İş bankasinin sinavi var hatta ona da basvurdum. Ama mülakatta başarılı olamiyorum ben de çok heyecan yapmiyorum ama güzel cevaplar veremiyorum. Mesela finansbankta staj yapmıştım ben sonrasinda 4.sinifin sonunda aradilar tekrar ise alim için. Mesela en son çözüme kavusturdugunuz olay var mi dedi.
Staj yaparken bankada senin çözdüğün bir olay var mi dedi
E zaten sube küçük ilcede bi subeydi yoktu yani ne diyimki??
Birde olumlu ve olumsuz yanlariniz diyolar buna da olumlu hadi neyse uydurursun bişeyler de olumsuza ne diyim şimdi? kararsizimdir ben çok bunu desem şak diye elerler yani.
Bana verebileceginiz tavsiye var mi?

Merhaba herkese, en son konumu oldukça kötü bir ruh halinde açmıştım. Neden o kadar karamsar ve mutsuz oldum bilmiyorum ama şu an çok daha iyiyim. Yalnız bu kez kafamı çok karıştıran başka bir konu var. Kısaca özetlemem gerekirse iki tane iki senelik üniversite mezunuyum on küsür senelik iş hayatım var. Yönetici asistanı olarak başladım ve sonra terfi ederek Müşteri Temsilcisi oldum altı sene epey yoğun çalıştım yükseldim. Şu an işsizim yaşım 36 ve iş ararken kurumsal, emekli olana dek çalışacağım bir firma istiyorum. Açıkçası şu an pozisyon önemli değil sekreterlik, resepsiyon, departman asistanlığı ne varsa başvuruyorum. Tabi başka pozisyonlara da başvuruyorum ama dediğim gibi şu an iş ayırt etmiyorum.

Ama başvuru yaptığım firmalarla aramda şöyle diyaloglar geçiyor.

- Vive Hanım x firmasından arıyorum bize resepsiyonist başvurunuz vardı ama siz farklı pozisyonlarda çalışmışssınız bu iş size hafif gelmesin ?

- Hayır bir sorun olmaz açıkçası şu an ben de iş arıyorum ve pozisyondan çok , kalıcı olarak çalışacağım bir firma arayışındayım.

Annem bu diyaloğu duyunca " biraz özgüvenli davran, ihtiyacım var deme cool ol" dedi.

Ben de bunun üstüne düşünmeye başladım. Gerçekten özgüvensiz davranıyorum, görüşmeye giderken çok stres oluyorum mesela. Çünkü çalışmaya çok ihtiyacım var ve o iş benim için çok önemli oluyor. Ve açıkçası özgüvenimin olmadığını fark ediyorum yavaş yavaş. Beni kim ne yapsın modundayım farkındayım.

Eşimin şirketinde asistan 43 yaşında işe alındı, kadına plaket falan verdiler geçen başarısından ötürü. Ama ben ay yaşım mı bahane, ay kilom mu bahane diyip duruyorum. Geçtiğimiz günlerde oldukça büyük bir firmaya yine ofis asistanı olarak başvurdum, kariyer.net' de özgeçmişime baktılar ama aramadılar. Bu da olumsuz bir etki oldu düşüncelerime.

Ne yapsam bu düşüncelerden kurtulsam ? Kendimi sevsem, artılarımın farkına varsam ?
bazen gec donus yapabiliyorlar bozmayin moralinizi ben bir firmaya eleman net basvuru yapdim 1 ay sonra geri dondu bazilari 2 ay sonra.

Ben de bugun görüşmeye gittim.Tekstil firmasıdı.Tek bayan benim temizlikci yok.Sabah sekız akşam altibucuk bazen musteriler gelir yedI yedi bucağa kadar kalabiliyoruz . Cumartesi bire kadar bazen ikiye kadar müşteriler gelirse kalıyoruz. Çay kahve ikramı yapılacak müşteri ürünleri incelerken reyonu bozarsa onu duzelteceksiniz.Tek kız benim herseyi bana yaptiracaklar içime sinmedi eski yerimde öyleydi yarın başka bir yere gidicem görüşmeye hacı sekiz akşam besbucuk h.sonu yok.Yol parasini da veriyorlar bakalım ne olacak.

Hayırlısı olsun hakkınızda. Sık görüşmeye gidiyorsunuz bu iyi. Birinden biri elbet olur inşallah.

Merhaba herkese, en son konumu oldukça kötü bir ruh halinde açmıştım. Neden o kadar karamsar ve mutsuz oldum bilmiyorum ama şu an çok daha iyiyim. Yalnız bu kez kafamı çok karıştıran başka bir konu var. Kısaca özetlemem gerekirse iki tane iki senelik üniversite mezunuyum on küsür senelik iş hayatım var. Yönetici asistanı olarak başladım ve sonra terfi ederek Müşteri Temsilcisi oldum altı sene epey yoğun çalıştım yükseldim. Şu an işsizim yaşım 36 ve iş ararken kurumsal, emekli olana dek çalışacağım bir firma istiyorum. Açıkçası şu an pozisyon önemli değil sekreterlik, resepsiyon, departman asistanlığı ne varsa başvuruyorum. Tabi başka pozisyonlara da başvuruyorum ama dediğim gibi şu an iş ayırt etmiyorum.

Ama başvuru yaptığım firmalarla aramda şöyle diyaloglar geçiyor.

- Vive Hanım x firmasından arıyorum bize resepsiyonist başvurunuz vardı ama siz farklı pozisyonlarda çalışmışssınız bu iş size hafif gelmesin ?

- Hayır bir sorun olmaz açıkçası şu an ben de iş arıyorum ve pozisyondan çok , kalıcı olarak çalışacağım bir firma arayışındayım.

Annem bu diyaloğu duyunca " biraz özgüvenli davran, ihtiyacım var deme cool ol" dedi.

Ben de bunun üstüne düşünmeye başladım. Gerçekten özgüvensiz davranıyorum, görüşmeye giderken çok stres oluyorum mesela. Çünkü çalışmaya çok ihtiyacım var ve o iş benim için çok önemli oluyor. Ve açıkçası özgüvenimin olmadığını fark ediyorum yavaş yavaş. Beni kim ne yapsın modundayım farkındayım.

Eşimin şirketinde asistan 43 yaşında işe alındı, kadına plaket falan verdiler geçen başarısından ötürü. Ama ben ay yaşım mı bahane, ay kilom mu bahane diyip duruyorum. Geçtiğimiz günlerde oldukça büyük bir firmaya yine ofis asistanı olarak başvurdum, kariyer.net' de özgeçmişime baktılar ama aramadılar. Bu da olumsuz bir etki oldu düşüncelerime.

Ne yapsam bu düşüncelerden kurtulsam ? Kendimi sevsem, artılarımın farkına varsam ?

Ben de issiz olduğum dönemde egitimimden ve meslegimden alt kategorideki işlere çokça başvurmuştum. Hep aldığım cevap bu işi sürekli yapmazsin, bırakır gidersin oldu. Eğitimin ve başka özellikleri olduğu için almak istemiyorlar bu durumda. Şöyle bir şey deneyebilirsiniz, başka alanda eğitim alıp çalıştım ama bana göre olmadığını anladım, bu pozisyonda, bu sektörde çalışmak istiyorum. İhtiyacım var demek cidden olumsuz etki yapıyor, çünkü şöyle düşünüyorlar şu an çok ihtiyacı olduğu için basvuruyor ama daha sonra daha iyisini bulunca gidecek.
Alın benden de o kadar.
İşsiz ama gururlu ve bir o kadar da maddi yönden kuzu bir şekilde evimde oturuyorum.
Rabbim hakkımızda hayırlısını versin.

Alın benden de o kadar.
İşsiz ama gururlu ve bir o kadar da maddi yönden kuzu bir şekilde evimde oturuyorum.
Rabbim hakkımızda hayırlısını versin.

Amin. Amin. Bugün dua ettim bolca sonra kalktım geldim mailime bakayım dedim red cevabı gelmiş. Vardır bir hayır heralde.

Sağol Holavida mücadele etmeden olmuyor hergün ilanlarabakiyorum ben esenlerde oturuyorum mesela beylikduzu sisli tarafında çok güzel yerler var ama bir saat suruyor daha fazla zaten isveren yakın yeri tercih ediyor ilanda bile şu ilçeye yakın yerde oturan diyor.Bir an once bulSam kurtulsam su stresten.Kötü bir yere girip çıkmaktansa diğerlerine bakıyorum.

Kariyerde gercekten cok iyi yerler var şartlar olarak ama nedense donus olmuyor fazla iş arayan o kadar çok ki bir ilana bir saat içinde 200 300 kişi basvuruyor bazen özgeçmişiniz inceleniyor bile şansa kimin yukardaysa onu ariyollar.

Ama iste farkli yerlerde calisabilecekken olayı donanimli kisiler icin gecerli. Misal ben ocak sonunda mezun olacagim iibf den ingilizcem yok. Bankalarin gişe bölümlerine ya da çağrı merkezlerine başvuracağım mecbur. Tek sansim buralar her yer bana bayilmiyor yani nasil o izlenimi vereyim ki. İş bankasinin sinavi var hatta ona da basvurdum. Ama mülakatta başarılı olamiyorum ben de çok heyecan yapmiyorum ama güzel cevaplar veremiyorum. Mesela finansbankta staj yapmıştım ben sonrasinda 4.sinifin sonunda aradilar tekrar ise alim için. Mesela en son çözüme kavusturdugunuz olay var mi dedi.
Staj yaparken bankada senin çözdüğün bir olay var mi dedi
E zaten sube küçük ilcede bi subeydi yoktu yani ne diyimki??
Birde olumlu ve olumsuz yanlariniz diyolar buna da olumlu hadi neyse uydurursun bişeyler de olumsuza ne diyim şimdi? kararsizimdir ben çok bunu desem şak diye elerler yani.
Bana verebileceginiz tavsiye var mi?

Merhabalar, öncelikle mezuniyetinizi tebrik ederim.

İşverene olumlu gelecek bir olumsuzluk seçmenizi tavsiye edebilirim mesela.

"Mükemmeliyetçiyim, bu da kimi durumlarda insanlarla aramda sorun teşkil ediyor, okul döneminde yapılan grup ödevlerinde her şeyin kusursuz olmasını isterdim ve bu nedenle kişilerle ters düştüğüm zamanlar olurdu"

Bir huyum var ve bunu beğenmiyorum tarzı bir söylem belki. Ama işveren olsam bunu bir artı olarak görürdüm örneğin.

Ayrıca tek şansım banka vb şeklinde de düşünmeyin lütfen.

Ben eğitim fakültesi çıkışlıyım ama ben de okulum uzadığında bir dönem diplomam bile olmadan çalıştım bir özel bankada.

Banka dışında kuaför salonunda idarecilik de yaptım, özel ders de verdim, kasiyer olarak da çalıştım hatta öğrenciyken.

Siz de yapabileceğinizi düşündüğünüz ve kendinize güvendiğiniz her alana saldırın derim.

Kendinize güvenin.

Özel koşullarınızı bilmiyorum elbette ama kendinizi cilalayın bence görüşmelerde.

"Üniversite okuduğum şehirde de kalabilirdim, görüştüğüm bir iki yer vardı ama aileme yakın olmayı tercih ettim."

"Finansbankta staj yaptım, ama oraya başvurmadım, sizin bankanız şu şu sebeplerden daha cazip geldi."

"Rekabetçi ve kurumsal bir ortamda, profesyonel yaklaşımlarla çalışmak istiyorum"

Aklıma ilk böyle şeyler geldi.

İş arayan herkese en kısa sürede en güzel kapıların açılmasını diliyorum. Umarım her şey gönlünüze göre olur.

Ozguvensiz olmaniza anlam veremedim cunku yaptiginiz iste cok basarili olmussunuz zamaninda. Su an ne durumdasiniz?
Ben gorusmeyi yapan kisiye pozitif enerji vermenin de cok onemli oldugunu dusunuyorum. Ordaki insan kaynaklari calisaninin kaninin size kaynamasini saglayin. Gozlerinizde o sirkette/pozisyonda/sektorde ve o kisiler ile calismanin heyecani olmali. Ornegin " u pozisyon sizin yetkinliklerinizin altinda kalir" cumlesine "ama boyle buyuk bir kurumun bir parcasi olma fikri beni cok heyecanlandiriyor" diyin. Ihtiyac sebebiyle emekli olana kadar calisilacak kurumsal sirket arayan biri imaji cizmeyin. Sirketi ve sektoru cok iyi arastirin, sizinle birkac ortak noktasini bulun.
Insallah gonlunuze gore bir is bulur ve orda cok mutlu olursunuz. Is arama sureci cok sikinti verici cunku ama en sonunda geride kalacak.
Bir de sunu izlemenizi tavsiye ediyorum :)
https://www.ted.com/talks/amy_cuddy_your_body_language_shapes_who_you_are?language=tr

Sağol Holavida mücadele etmeden olmuyor hergün ilanlarabakiyorum ben esenlerde oturuyorum mesela beylikduzu sisli tarafında çok güzel yerler var ama bir saat suruyor daha fazla zaten isveren yakın yeri tercih ediyor ilanda bile şu ilçeye yakın yerde oturan diyor.Bir an once bulSam kurtulsam su stresten.Kötü bir yere girip çıkmaktansa diğerlerine bakıyorum.

Ben altı sene Tekstikent plazada çalıştım evim Beylikdüzü'ndeydi servisle bir buçuk saatte gidiyordum eve. Servis olmasa çalışamazdım. Plazada bir sürü ilan çıkıyor karşıma benim siz de bir bakın kariyernet' de arama kısmına Koza Plaza yazın belki halen daha aktif ilanlar vardır.

Ozguvensiz olmaniza anlam veremedim cunku yaptiginiz iste cok basarili olmussunuz zamaninda. Su an ne durumdasiniz?
Ben gorusmeyi yapan kisiye pozitif enerji vermenin de cok onemli oldugunu dusunuyorum. Ordaki insan kaynaklari calisaninin kaninin size kaynamasini saglayin. Gozlerinizde o sirkette/pozisyonda/sektorde ve o kisiler ile calismanin heyecani olmali. Ornegin " u pozisyon sizin yetkinliklerinizin altinda kalir" cumlesine "ama boyle buyuk bir kurumun bir parcasi olma fikri beni cok heyecanlandiriyor" diyin. Ihtiyac sebebiyle emekli olana kadar calisilacak kurumsal sirket arayan biri imaji cizmeyin. Sirketi ve sektoru cok iyi arastirin, sizinle birkac ortak noktasini bulun.
Insallah gonlunuze gore bir is bulur ve orda cok mutlu olursunuz. Is arama sureci cok sikinti verici cunku ama en sonunda geride kalacak.
Bir de sunu izlemenizi tavsiye ediyorum :)
https://www.ted.com/talks/amy_cuddy_your_body_language_shapes_who_you_are?language=tr

İzleyeceğim çok teşekkür ederim. İmşallah herkes gönlüne göre aradığı işi bulur.

Merhabalar, öncelikle mezuniyetinizi tebrik ederim.

İşverene olumlu gelecek bir olumsuzluk seçmenizi tavsiye edebilirim mesela.

"Mükemmeliyetçiyim, bu da kimi durumlarda insanlarla aramda sorun teşkil ediyor, okul döneminde yapılan grup ödevlerinde her şeyin kusursuz olmasını isterdim ve bu nedenle kişilerle ters düştüğüm zamanlar olurdu"

Bir huyum var ve bunu beğenmiyorum tarzı bir söylem belki. Ama işveren olsam bunu bir artı olarak görürdüm örneğin.

Ayrıca tek şansım banka vb şeklinde de düşünmeyin lütfen.

Ben eğitim fakültesi çıkışlıyım ama ben de okulum uzadığında bir dönem diplomam bile olmadan çalıştım bir özel bankada.

Banka dışında kuaför salonunda idarecilik de yaptım, özel ders de verdim, kasiyer olarak da çalıştım hatta öğrenciyken.

Siz de yapabileceğinizi düşündüğünüz ve kendinize güvendiğiniz her alana saldırın derim.

Kendinize güvenin.

Özel koşullarınızı bilmiyorum elbette ama kendinizi cilalayın bence görüşmelerde.

"Üniversite okuduğum şehirde de kalabilirdim, görüştüğüm bir iki yer vardı ama aileme yakın olmayı tercih ettim."

"Finansbankta staj yaptım, ama oraya başvurmadım, sizin bankanız şu şu sebeplerden daha cazip geldi."

"Rekabetçi ve kurumsal bir ortamda, profesyonel yaklaşımlarla çalışmak istiyorum"

Aklıma ilk böyle şeyler geldi.

İş arayan herkese en kısa sürede en güzel kapıların açılmasını diliyorum. Umarım her şey gönlünüze göre olur.
Teşekkür ederim çok güzel yazmışsınız.

Seninle aynı durumdayım ama bi farkımız var benim profesyonel iş tecrübem yok gibi.Bir kaç aylık geçici işler ( mecburiyetten çalıştım).
Orta seviye İngilizcem varken son 3 yıldır iş başvurularım olumsuz geçtiği için özgüvenimi yitirdim ve İngilizce hiç bilmiyormuş gibi hissediyorum kendimi
İş aramayı da bıraktım
Yazdıkları kriterler hep birbirinin benzeri
Yok giyinişine önem veren,takım çalışmasına uygun,şirketimizi iyi şekilde temsil edebilecek vs vs...
İş yerine bi gidiyosun görüşmeyi yaptıgın kişi afedersiniz tam bir 'barzo' kılıklı.
Yaşımda baya bi ilerledi onun da olumsuzlugu var üzerimde zaten

Bazı arkadaşlar karşı tarafa işi yapabileceğini,firmaya çok iyi şeyler katabileceğini hissettir tarzında şeyler yazmış
Bunlar da çok klişe artık. CEO pozisyonuna gitmiyorum sonuçta bu kadar tecrübesizlikle ne katabilirim onu da bilmiyorum.(Şirketinizi inceledim eğitim hayatım boyunca edindiğim bilgilerle firmanıza değer katacağımı düşünüyorum demek çok komik gelmiyor mu ? Cidden bunu söylerken karşı taraf ' internetten ezbere bişeyler okumuş gelmiş bana laf satıyor ' diye üşünmez mi? :D )
Kendimden emin oldugum tek şey çok çabuk öğrenip işi yapabildiğimdi ama sağolsunlar onun da içine ettiler şans vermeyip ve çoğu görüşmeye gittiğim yer aynı ilanları yıllardır döndürüyor ve unutup tekrar başvururum diye onları engelliyorum

İlanlarına uyduğum firmalar görüşmeye gittğimde istedikleri niteliklerden daha fazlasını beklediklerini söylüyorlar.Örn; ilan yetiştirilmek üzere eleman ihtiyacı için verilmişse en az 2 yıl tecrübe diyorlar bu yüzden görüşmeye gitmeden telefonda dibine kadar sorup teyit ediyorum sonunda da çağrılmıyorum : ) Harcadığım yol parası zaten dillere destan.

Şu an buralarda nasibim yokmuş diyerek kendimi avutuyorum ve kayıp geleceğime emin adımlarla ilerliyorum : )
Benim gibi olanlar varsa Allah yardımcısı olsun.
Şans eseri bu foruma denk geldim ve birden içimi dökesim geldi azıcık da rahatladım gibi

+ bu sürecin ciddi yan etkileri olarak : kendimi fiziken çok çirkin bulmaya başladım , sigarayı bırakayım derken çoğalttım , durup dururken aglama krizlerim oluyor nedensiz , ailem birşey sordugunda (ki hep pozitif destekçim olurlar ) yanlış anlıyorum kızıyorum , arkadaş çevremi azalttım arayanlarla konuşmuyorum nedensiz

psikologa gidemiyorum malum devlet yuzune bakmadan bi kaç soru sorup ilaç yazıp postalıyo , özeller desen haftalık 1 seanstan deli para ( sigaraya her gün para verip bırakmadıgım ve bu parayı psikologa veremedigim için kendimden utanıyorum )

ve niceleri ....

Back