İngilizce Öğrenmek İsteyenlere Yardım :)

we can talk about continues tenses?

Of course. :) lets start a little bit.

Read slowly. Try to understand each sentence. Read slowly.

First of all, i want you to realize that a 'continuous tense is 'only' another version of a tense. İts not a brand new tense. İts just a version.
Ex. Continuous version of present = present continuous.
You add 'siyah' to 'üzüm' Now its altogether 'siyah üzüm' and it seems like its something new and so different. But its not. İts just a version of üzüm, its not something so different. You know it.
Dont forget this.

Now. Just like in the üzüm example. Continuous tenses are just new versions.
thats all.

'Siyah' adds a new colour to 'üzüm'.
Continuous adds a new 'meaning' to the sentence.

When you say "I've just taken a shower. " (daha yeni duş aldım)
we understand that you took a shower, yes.
But we have no idea, how long it took to take a shower. How many minutes did you spend to take a shower? We dont know.
Because, you didn't tell us about it.
Your sentence didn't give us such an information.

So, if you want to talk about how long you were in bathroom, you need to use continuous.

"I've been taking a shower for almost an hour. "
(Nerdeyse bi saattir duş alı-yor-dum)

Lets think about Turkish.
Turkish is a language too.
When you use past tense in tr, you generally put -dı, di, du etc to the end of the verb. Yaptı etti vs.
This is our past tense.
Duş aldım.

When we want to talk about how many minutes we spent, we add -yor to the verb.
30 dakikadır duş alıyordum.

So, continuous tense is just like the -yor in turkish.

Above, you see the 'present perfect continuous' example.
All continuous tenses are the same. They add 'how long' to the normal tenses.

By the way, the grammatic part is:
Have/has + been + verb+ing.

Vocab in my paragrahp to help you:

brand new: komple yeni, bambaşka
to take a shower: duş almak
how long it took: ne kadar sür-dü (past)
such an information: öyle bir bilgi
above: yukarda

iPhone 'den Kadınlar Kulübü aracılığı ile gönderildi

Teşekkür ederim sımple past tanse was were ve did,din't birbirine karıştırıyorum yardımcı olursanız sevinirim

Merhaba tekrarr
Öncelikle şunu bilmek gerekiyor.
Dil öğrenmenin yolu 7 yaşında da, 70 yaşında da aynıdır.
Siz bu birazdan yazacaklarımı kitaplarda da okumuşsunuzdur mutlaka, veya derste dinlemişsinizdir vs. Yani neticede şu an ilk kez benden duymayacaksınız. Daha önce de okumuş olmanıza rağmen karıştırıyorsanız, bunun tek bir sebebi var. Bi yerlerde öğrenmişsiniz ama, alıştırma yapmanız gerekiyor.
Karışıklık, yerleşmemişlik demektir.
Dilin raconu böyle yani.
Konuşmanın yerleşmesi için bol pratik, gramerin yerleşmesi için bol alıştırma yapmak gerekiyor.
Ama bu çok normal, endişelenmeyin. Herkes de sizin gibi. Hayatın koşturmacası içinde çok zor. Zaman lazım.. Biliyorum :)
O nedenle sizden ricam, zaman buldukça öğrendiğiniz kuralların alıştırmasını yapın internetten kitaplardan vs. Böylece karıştırmaz hale gelirsiniz.
Şimdi kısa bi giriş yapalım.

Simple past tense, türkçe'deki bildiğimiz geçmiş zaman.
Yani, yaptı, etti, gitti, gelmedi nin gavur versiyonu.
Biz geçmiş zamanda fiile -dı,di ekliyoruz. Onlar fiile -ed ekliyor.
Yani biz başla-dı diyoruz, onlar start-ed diyor. Bu kadar basit.

Yalnız tabi onların dilinde tüm fiillere -ed eklenmiyor. ed almak yerine şekil değiştiriyor bazı fiilleri geçmiş zamanda.
take, took oluyor mesela. Aldı götürdü anlamında.
Veya do fiili (yapmak) did oluyor.

Do fiili, bu adamların dilinde joker kelime gibi. Çok amaçlı kullanıyolar. Hatta gramerlerinin temelinde sadece "yapmak" ve "olmak" fiilleri var diyebiliriz. Böyle şamar oğlanı gibi bu ikisi her işe koşuyor. Temeldeler yani. Yapı taşı gibi düşün.

Mesela do. Normal fiil olmanın haricinde bi suru işi daha var.
Bu temel taşı şöyle kullanmışlar geçmiş zamanda.
Başladım cümlesini çevirelim bi.
I started.
Demişler ki her işin başı temeli 'yapmak' aslında. En temel kelime yapmak yani. O nedenle aslında her fiilin içinde bi yapmak gizli demişler.
Speak, talk, walk, read... Ne olursa. İçlerinde birer do gizli.

Şu an konumuz geçmiş zaman ama.
Biz bu yapmak ı geçmiş zaman yapalım. Did.
Yani, do yu ikinci haline çevirdik.
E tüm fiillerin içinde do vardı, şimdi geçmiş zamandaki fiillerin içinde did olması lazım demişler.
Ve fiillere did eklemişler.
yani o started var ya mesela, aslında startdid. Opendid walkdid.
Böyle tekerleme gibi olmuyo tabi. Kısaltalım bunu böyle olmaz deyip sadece d eklemişler. O d de iki sessiz yan yana gelmesin diye starTD gibi, araya e koyalım demişler. Olmuş sana started.
-ed nin hikayesi bu. Her işin başı do dan geliyo yani.
Yani her geçmiş zamanlı fiilin içinde gizli bi did var kısaca.
take den took olanlar yaramaz fiiller yalnız. Onların bi hikayesi kuralı yok. Aynı şeyin laciverti fakat bi kuralı yok ezberlemek gerekiyor.

Şimdi gelelim geçmiş zamana yine.

I walked 2 kilometres today.
(Bugun 2 km yuru-dum)

Veya
I took your laptop yesterday.
(Dun senin pc ni aldım)

İçlerinde did gizli olan geçmiş zamanlı fiiller ve cümleler.
Hatta öyle ki, eğer bi işi yaptığını vurgulamak istersen o gizli did i çıkarıp gözlerine sokuyosun insanların. Vurgulamış oluyosun.
I did walk 2 kms today!
(2 km yurudum bugun boru değil yurudum işte 2 km yurudummm) gibi.

(--Gerçi bu vurgulama olayı geçmişe özel değil. Vurgulamak istiyosan geniş zamanda da do yu çıkarıyosun fiilin içinden.
I do speak English!! gibi. --)

Geçmiş zamana dönelim. Duz cümleyi anladık i walked diyoruz veya i took diyoruz.
Biz türkçe'de olumsuzluk eki olarak -me -ma ekliyoruz fiile. Soru sorarken de -mı, mi ekliyoruz Bizde iş kolay.

Gavurlar ise o fiillerin içinde gizli olan did leri meydana çıkaralım demişler soru veya olumsuzluk durumlarında.
Soru olunca mesela, walked ıın içinden did i çıkarıp onu normale döndürelim.
Did you walk 2 kilometres today?
(Bugun 2 km yurudun mu?)
walked daki did çıktı, başa geldi.
Geniş zamanda da aynı şey oluyo aslında. Mesela:
Do you speak English?
Fiillerde gizli olan do lar did ler başa geliyor.
Olumsuzda ise, yine do lar did ler çıkıp not la beraber yazılıyor.
I did not walk today.
Bugun yurumedim.
Kısaltması didn't.
Geçmiş zamanda did ler bu kadar işte.

Gelelim was were e.
Her fiilin ikinci hali var da be nin niye olmasın? Tabii ki var!
Bu was/were bildiğimiz olmak anlamına gelen be fiilinin ikinci hali. Past hali. Took dan walked dan bi farkı yok ikinci hal işte.

Fakat be de özel istisnai bi fiil tıpkı do gibi.
Hani bu türk filmlerinde yabancı kadınlar olurdu helga lar, natasha lar filan. Bunlar hep şey derdi ya
Ben var istanbulda olmak
Ben olmak 25 yaş
Sen istiyor duj? Duj olmak çokk para

İşte o olmaklar hep be.
Fakat be fiili bütün zamanlarda şekil değiştiriyor take in took olması gibi.
Şimdiki zaman ve geniş zamanda am/is/are oluyor. Past da was/were oluyor.
Yani ben
I am Böğürtlen dediğimde,
Ben olmak Böğürtlen demiş oluyorum.
Veya I am 99 years old dediğimde
Ben olmak 99 yaşında demiş oluyorum.
You are so pretty dediğimde, sen olmak çok şirin demiş oluyorum
I was in school yesterday dediğimde, ben dun okulda olmaktaydım dfmiş oluyoruz.

Şimdi -ed ler, did ler ve was were ler içeren bi paragraf yazıp pekiştirelim.

I was a beautiful woman once, but now I'm 65 years old and I think I'm ugly.
Your father wanted to marry me and I accepted his proposal.
Then you came. And we were so happy, because we had you.

Paragraftaki bilinmeyen kelimeler:
once: bir zamanlar
marry: evlenmek fiili
accept : kabul etmek fiili
Proposal: teklif
came: come ın past hali. fiil.
had: have in ikinci hali, sahiptik.

Dear böğürtlenkuşu
I want to thank you for your explanation.

I understood it.you will not use vocabulary.because I will learn the words meaning from vocabulary.I want to talk about what I learnt.

if I want to talk about past continues,I will say;

Last night I have been eating ice cream for 15minutes.

But I want to ask something about past tenses.For example:
Last summer I swam in pool.
Last summer I have swam in pool.

is that using true or false?and what's the differences each other?

Okay,
Now, Huston, I think we have a problem.
When I asked you which tenses you knew, you told me that you know present perfect.
So, above, I explained what is continuous tense and gave examples for present perfect continuous.
But now i understand that you actually have problems with it.
As I said before, you need to 'completely' learn what is perfect tense and what is past tense first. When you really learn all these tenses, then you can start studying the continuous ones.

You askes,
"Last night I have been eating ice cream for 15minutes."
First of all, this is not past tense.
This is present perfect tense.
In present perfect tense, you can not use a word like "last night".
İf you're talking about last night, you have to use 'past tense'.
Not perfect tense.

So in your sentence, lets write it again.
Last night, I ate ice cream. (True) (past tense)
İf you want to talk about how many minutes you ate ice cream, then lets make it continuous.
We have past tense. İf we make it continuous, then its now 'past continuous'.
And past continuous is like:
I was eating ice cream for 10 minutes last night. So:
PAST CONT. : was + verb+ing

Present perfect tense is soo different from past tense.
So their continuous versions are so different too.

I explained past tense to another friend above, just after your explanation on this page. Please read it.

cnm çok teşekkür ederim çok tatlı anlatmışsın herşey netleşti

Konu sahibi arkadaşım dikkatimi çekti de neden it's değil de its şeklinde yazıyorsun hep? İngilizcede yeni olanlar bu kullanımda sorun yaşayabilirler. Bir de "İ" değil "I" şeklinde yazılmalı..

Konu sahibi arkadaşım dikkatimi çekti de neden it's değil de its şeklinde yazıyorsun hep? İngilizcede yeni olanlar bu kullanımda sorun yaşayabilirler. Bir de "İ" değil "I" şeklinde yazılmalı..

Canım telefondan girerek çook uzun yazmak zorunda olduğumdan apostrof kullanmak ölüm gibi geliyor. Sadece o değil misal don't u da dont olarak yazıyorum. Bilgi talep eden kişinin seviyesine göre, kişi benden perfect tense i istiyorsa örneğin, ingilizce'de büyük i olmadığını bildiğini rahatça varsayabilirim.
Diğer dışardan okuyan ve bu konularda sorusu olan arkadaşlarımız için de bu mesaj bî bilgilendirme olsun. Öyle uzaktan bakmayın gelin sorun dont mu don't mu olmalı diye, hallederiz. :2:

merhaba.Ben de ingilizce öğrenmek istiyorum kursa başlıcam.Amerikan kültüre gitmeyi düşünüyorum.Sadece lise ortaokul ingilizcesi var işte bende :S

Amerikan kültür'den ziyade ben wall street i öneririm. İçlerinde bulunmuş biri olarak ayrıntı vermeyeceğim ama tavsiyem o yönde.

I have gone to university this year. I studied preparation class . My english level is between a2 and b1. So i want to improve my english but i don't know what i should do. To me , this topic can be enjoyable. I think so we ougt to talk together :)

Kadınlar Kulübü Mobil uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.

Hi :)
So you are one of those who can understand but can't speak :)
Your grammar is almost ok, as far as i can see. You need to improve your slang, daily language. And that can be done only by practice.
But besides practice, you can also watch tv shows and series with eng.subtitles. Doing this regularly for example for six months, will help you better than such a practice on the internet :)

Which series or tv show do you suggest to me? But... i dislike foreign series . I definitely like foreign films.😁 can't i improve my english with films ??

Which series or tv show do you suggest to me? But... i dislike foreign series . I definitely like foreign films.😁 can't i improve my english with films ??

No.
Its harder and takes more time. I do not recommend practice with movies.
Because, when you see a movie, it takes only two hours and then its over. The characters are really important for your practice, and at the end of two hours, these characters are gone.
Then you watch another movie. Its a different movie.
Then you watch thousands of different movies, and you see thousands of different characters and you hear thousands of different accents.
This makes it harder for you to understand their takings, because the accents are always different.

But if you choose a tv series, for example, it has six seasons, for six long seasons you'll see the same characters. You'll hear the same accents. And it will be easier for you to understand their talkings, because you know them. They're now someone familiar. In time, its going to be like they are your friends.

Here, i advise you to start with the show 'Friends'. I'm sure you'll like it.
Its quite funny. And you'll become friends with the characters. And plus, their accents are understandable, easy for beginners.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…