• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

İnce esprileri anlamıyorum

B birdeliningunlugu sarkastik, ironik bir söylem sırasında kişi genellikle gereksiz (Abartı) ciddileşir-gereksiz (Abartı) şaşkınlık tepkisi verir. İstisnaları vardır ancak, gereksiz bir ciddileşme hasıl olur yüzüne kişinin. Bunu yakalarsan ayırırsın. Okan Bayülgen bunu çok yapar, onun geçmiş programlarını inceleyip izleyebilirsin. Ki sizin konunuzda olan şey, dangalakça bir espri sadece.
Okana bayılırım ❤️

İtiraf edin sayısal zekanız çok iyi? Benim bir arkadaşımda böyleydi. Biz espriyi yapar saatlerce güler üstüne yenisini yaparız o garibim ise en yakınındakine sorar dururdu. Öyle tatlı görünürdü ki cınım ya🥰 ama anlatana eziyet oluyordu. Çünkü bir espriyi açıklayınca komik olma özelliği kayboluyor. Ha kaliteli espri ise mesela üstteki av esprisi komik değil ben gözlerimi devirirdim sanırım.

Ama arkadaşım harika bir sayısalcı idi. O da bize sayısal anlatırken eziyet çekerdi.

Tavsiyeme gelince oı bir çözümünü bulamadı hala ama talkshowları izlemek konuşanlar gibi programları izlemek espriyi kavramanızı arttırabilir.
Ben ince espriyi anlarim cokta yapar ve hic fark ettirmem bazi gıcık olduğum kişilere. Muhtemelen eve gidince anlayıp deli oluyorlardır 🤣🤣🤣 tabiki bunu benim sinir sistemimi alt ust edenlere yapiyorum.
Ama gel gör ki hicbir zaman yalan ve gerçeği ayırt edemem. Birisi birsey anlatınca onun dogru olduguna inanirim. Yalansa niye kendini yorsun ki derim. Hic yalan olduğu aklıma gelmez. Sonradan o yalan da cikar ortaya ve buna sasiriim.
Buda mi sayısal sözel zekayla alakalı. Ben eşit agirligim galiba 🤣🤣🤣 saka bir yana sayısal daha çok bende de

Kzlara niye domuz desinler ki 😐
Av hayvanı bagbinda. Ceylan da diyebilirdi pilicte .aynı anlamı tüm avcılar tarafindan avlanan bilindik bütün hayvanlar verir .
Konu shaibi orada domuzlarin olduğunu söyledi arada sırada insanlar domuz avına çıkıyorsa nurdan ironi yaomis olabilir. Dediğim gibi pilicte ceylanda olurdu.

Ailenizle alakalı olabilir. Esprisiz bir ortamda büyüdüyseniz aşinalık olmamıştır.
Mesela benim evde konuşmalarımın çoğu espri, ironi vs.şeklindedir.
Geçen baktım çocuklara ciddi birşey anlatırken gülüyorlar. Sanırım dozajı iyi ayarlayamamışım,.benim de ciddi şeylere bile gülen iki velet var elimde. 😀
Size bol bol karikatür okumanızı tavsiye ederim. İyi karikatürlerce espri direk verilmez. Anlamak için biraz kafa yormak gerekir. Beyin jimnastiği olur sizin için 🌹
Ayrıca anlamadığınız noktada da anlamadım deyin geçin. Başkalarının ne düşündüğü çok da önemli değil.

Son düzenleme:
Yurt dışında mı yaşıyorsunuz domuz bulunan bir yerdeyiz diyince ihtimal verdim. Yabancı bir ülkede olduğunuz için yabancı dildeki cümle içinde bulunan şaka ve gerçeği ayırt edememiş olabilirsiniz
Yaban domuzları İstanbul'da bile var.

Av hayvanı bagbinda. Ceylan da diyebilirdi pilicte .aynı anlamı tüm avcılar tarafindan avlanan bilindik bütün hayvanlar verir .
Konu shaibi orada domuzlarin olduğunu söyledi arada sırada insanlar domuz avına çıkıyorsa nurdan ironi yaomis olabilir. Dediğim gibi pilicte ceylanda olurdu.
Bana da kumara gidiyorlar gibi geldi. Yada daga çıkıyoruz ironisi yaptilar. Yada salaklardı amacsizca akıllarına ilk bu geldi bunu söylediler.

Açar mısınız biraz
Bağlam veya kontekst; kelime ve cümle gibi anlatım unsurlarının, kullanıldıkları yere ve zamana göre, kendinden önce ve sonra gelen unsurlar nedeniyle kazandığı farklı anlam ve değerler bütünü.

İroni günlük hayatta daha çok "Söylenen sözün tersini kastederek kişiyle veya olayla alay etme.

Şimdi şöyle düşünün ikitane çok güzel kız var süslü puslu akşam nereye gidiyorsunuz dediniz ava dediler . Biz burda kızların güzel ve süslü olması bağlamından yeni erkekler tanışıp flortleseceklerini anlarız .burada konunun öncesini bilmemize gerek yok .kızların giyiminden o anki hal ve tavırlarından bunu bir çıkarım olarak hemen anlarız .ciddi bir ses tonuyla söylerlerse hafif ironik olur. Çünkü bu ciddiyet gerektirecek bir mesele değil. Daha çok gülerek komik ağızlarını yayarak soylerlersede neseli ve komik dedi deriz.
Benzer bir durumda ben böyle süslü pusluyken biri nereye gidiyorsun dediğinde geyik olarak Mevlüde demistim .burada hem böyle suslu nereye gidilir sitemi vardı hemde ironi vardı.

Mesala içki içilen biyerde ne istersiniz denildiğinde zemzem denildiğini duydum .bunun içki olduğunu anlamak güç değil. Zemzemin dini bir unsur olup ickininde zıttı haram bir şeyi temsil etmesiyle ironi yapılıyor .

Yani kelimeler doğrudan kelimenin anlamını ifade etmez .kullanıldığı yere mekana göre anlam değiştirir.bazen zıttı bir anlama gelebilir bazen, benzetme yoluyla farkli anlama gelebilir .genelde avlanmak karşı cinsten birileriyle tanışmak anlamına gelir , silkelemek para harcatmak veya saf birini cazibeyle çok etkilemek anlamına gelebilir .

"Ay çocuğu bir silkeledim gorucen"--kendime hayran bıraktım.

Mesala aynı sekilde avlanmak manasında sazan avına çıkmakta gelir
Bu hem bir ürünü satmak hemde disarida yeni birkleriyle gönül eglendirmak amaçlı takılmak anlaminada gelir.bunun ne anlama geldiğini baglamdan cikaririz.

Mesala biri bana geçen hafta yoktun dediğinde ankaradaydim gemi rötar yaptı dedim .ama Ankara'da deniz yok bu ironi .

Twitter'da bir dolandirilma hikayesi okudum birileri gelip altına agbi elimde çok temiz köprü var sana satayım mi demiş .yani burda köprü satan dolandırıcı adam ve ona inananlar gibi safsin anlami var.

Varda var yani bunun nasıl açıklanacağını bilmiyorum.ama siz bağlamı kavrayamiyorsunuz .

Ne bileyim bir ogretmen salliyorum nereye gidiyorsun dendiğinde davar gutmeye derse bunu davar gideceğini değil .öğrencileri davar benzettiğini anlarız.

Geçen gün yemek yerken bir arkadaşın ayranı tepsisine dökülmüş ,biride onu ayranın dikülmüs diye uyardı o an komik oldu bunun edepsiz bir devamı vardır bilenler güldü ilmeyenler baktı anlamadı.

Ben çekik gözlü biri gorunce genelde "Mehmet zeytin burnu çocuğu , deri fabrikasında çalışıyor "

Gora mi Arog mu ne orada çok meşhur bir sözdür .onu izleyenler bilir.

Son düzenleme:
Öyle bir iddiam olmadı. Sıradan şeyleri dahi anlamadığını söyleyen sizsiniz. Burada Ahmet Haşim’in dizesine nazire yapıldığını da gayet anlamayabilirsiniz. 🤦🏻‍♀️
Bana gerizekalı muamelesi yapacağınıza bu ergen espri anlayışından kurtulun, edebiyat yarıştıracaksak sizi beşe katlarım herhalde, şurda canımı sıkan bir detaydan bahsetmişim anlamadığım da zeka soslu espriler olmadığındandır belki, insana mal muamelesi yaparak demoralize edip iki kahkaha emojisi almanıza değmez

Bağlam veya kontekst; kelime ve cümle gibi anlatım unsurlarının, kullanıldıkları yere ve zamana göre, kendinden önce ve sonra gelen unsurlar nedeniyle kazandığı farklı anlam ve değerler bütünü.

İroni günlük hayatta daha çok "Söylenen sözün tersini kastederek kişiyle veya olayla alay etme.

Şimdi şöyle düşünün ikitane çok güzel kız var süslü puslu akşam nereye gidiyorsunuz dediniz ava dediler . Biz burda kızların güzel ve süslü olması bağlamından yeni erkekler tanışıp flortleseceklerini anlarız .burada konunun öncesini bilmemize gerek yok .kızların giyiminden o anki hal ve tavırlarından bunu bir çıkarım olarak hemen anlarız .ciddi bir ses tonuyla söylerlerse hafif ironik olur. Çünkü bu ciddiyet gerektirecek bir mesele değil. Daha çok gülerek komik ağızlarını yayarak soylerlersede neseli ve komik dedi deriz.
Benzer bir durumda ben böyle süslü pusluyken biri nereye gidiyorsun dediğinde geyik olarak Mevlüde demistim .burada hem böyle suslu nereye gidilir sitemi vardı hemde ironi vardı.

Mesala içki içilen biyerde ne istersiniz denildiğinde zemzem denildiğini duydum .bunun içki olduğunu anlamak güç değil. Zemzemin dini bir unsur olup ickininde zıttı haram bir şeyi temsil etmesiyle ironi yapılıyor .

Yani kelimeler doğrudan kelimenin anlamını ifade etmez .kullanıldığı yere mekana göre anlam değiştirir.bazen zıttı bir anlama gelebilir bazen, benzetme yoluyla farkli anlama gelebilir .genelde avlanmak karşı cinsten birileriyle tanışmak anlamına gelir , silkelemek para harcatmak veya saf birini cazibeyle çok etkilemek anlamına gelebilir .

"Ay çocuğu bir silkeledim gorucen"--kendime hayran bıraktım.

Mesala aynı sekilde avlanmak manasında sazan avına çıkmakta gelir
Bu hem bir ürünü satmak hemde disarida yeni birkleriyle gönül eglendirmak amaçlı takılmak anlaminada gelir.bunun ne anlama geldiğini baglamdan cikaririz.

Mesala biri bana geçen hafta yoktun dediğinde ankaradaydim gemi rötar yaptı dedim .ama Ankara'da deniz yok bu ironi .

Twitter'da bir dolandirilma hikayesi okudum birileri gelip altına agbi elimde çok temiz köprü var sana satayım mi demiş .yani burda köprü satan dolandırıcı adam ve ona inananlar gibi safsin anlami var.

Varda var yani bunun nasıl açıklanacağını bilmiyorum.ama siz bağlamı kavrayamiyorsunuz .

Ne bileyim bir ogretmen salliyorum nereye gidiyorsun dendiğinde davar gutmeye derse bunu davar gideceğini değil .öğrencileri davar benzettiğini anlarız.

Geçen gün yemek yerken bir arkadaşın ayranı tepsisine dökülmüş ,biride onu ayranın dikülmüs diye uyardı o an komik oldu bunun edepsiz bir devamı vardır bilenler güldü ilmeyenler baktı anlamadı.

Ben çekik gözlü biri gorunce genelde "Mehmet zeytin burnu çocuğu , deri fabrikasında çalışıyor "

Gora mi Arog mu ne orada çok meşhur bir sözdür .onu izleyenler bilir.

Bu da Bilal’e anlatır gibi olmuş gerçekten de ben de 10 yıllık öğretmenim bu bahsettiğiniz örnekleri de anlayabiliyorum detaylar için teşekkür ederim neyin ne olduğunu biliyorum ama sanırım bahsettiğim şeye siz denk gelmediniz çok majör bir sorun gibi varsayıp anlatmışsınız ama beni tasvir etmiyor bu bahsedilen örnekler kimse böyle ironi yapıyor da anlamıyor değilim yani bomboş bi şey söylüyor aslında yalan ama o an gerçek sanıp inanıyor ve ona göre cevap veriyorum kendim de hep doğruyu net bir şekilde söylediğim için olabilir bu mesela misafirliğe gideriz açsam açım derim ya da içecek var mı derim ama insanlar yok deyip ısrar edilince yer gibi ben dümdüz bir insanım bence

Bana gerizekalı muamelesi yapacağınıza bu ergen espri anlayışından kurtulun, edebiyat yarıştıracaksak sizi beşe katlarım herhalde, şurda canımı sıkan bir detaydan bahsetmişim anlamadığım da zeka soslu espriler olmadığındandır belki, insana mal muamelesi yaparak demoralize edip iki kahkaha emojisi almanıza değmez
Hobiden bir adım öteye geçip diplomasını da aldığım için beni beşe katlayabileceğinizi sanmıyorum. O bahsettiğiniz muameleyi de size ben değil, kendiniz yapmışsınız zaten. Genelde yapılan esprileri anlamadığınızı söylediğiniz için bunu da anlamayacağınızı düşünüp -ki çok normal, herkesin vakıf olmadığı bir şairin dizesi çünkü- takıldım sadece. Ben olsam güler geçerdim, siz gereksiz bir yükseldiniz. Bu da yine espri anlayışınızın gelişmemesiyle alakalı sanırım. 😐

Bu da Bilal’e anlatır gibi olmuş gerçekten de ben de 10 yıllık öğretmenim bu bahsettiğiniz örnekleri de anlayabiliyorum detaylar için teşekkür ederim neyin ne olduğunu biliyorum ama sanırım bahsettiğim şeye siz denk gelmediniz çok majör bir sorun gibi varsayıp anlatmışsınız ama beni tasvir etmiyor bu bahsedilen örnekler kimse böyle ironi yapıyor da anlamıyor değilim yani bomboş bi şey söylüyor aslında yalan ama o an gerçek sanıp inanıyor ve ona göre cevap veriyorum kendim de hep doğruyu net bir şekilde söylediğim için olabilir bu mesela misafirliğe gideriz açsam açım derim ya da içecek var mı derim ama insanlar yok deyip ısrar edilince yer gibi ben dümdüz bir insanım bence
Siz örnek verseniz daha sağlıklı olur ozaman .
Mesala domuz avı gibi buna benzer başka hangi olaylar yaşadınız .
Bana konuyu açın dediginiz için açtım.
Yani avlanmak tabiri çok bilinen biseydir , karşı cinsi tavlamak flortlesmek anlamına gelir .

Mesela bilale anlatır gibiyi de örnek verecektim politik olmasın dedim ama siz biliyormussunuz. Kendi yasadiklarinizi örnek verirseniz daha kolay yardım etmeye çalışırız

Benim de böyle bir arkadaşım var. Bazı espirleri anlayamıyor biz onu öyle seviyoruz hiç de saf vs gözükmüyor ki zehir gibi kızdır. Bazen de bazı şeylere aman ben böyleyim deyip geçmek lazım

Hobiden bir adım öteye geçip diplomasını da aldığım için beni beşe katlayabileceğinizi sanmıyorum. O bahsettiğiniz muameleyi de size ben değil, kendiniz yapmışsınız zaten. Genelde yapılan esprileri anlamadığınızı söylediğiniz için bunu da anlamayacağınızı düşünüp -ki çok normal, herkesin vakıf olmadığı bir şairin dizesi çünkü- takıldım sadece. Ben olsam güler geçerdim, siz gereksiz bir yükseldiniz. Bu da yine espri anlayışınızın gelişmemesiyle alakalı sanırım.
Diploma da alsanız bir şey farketmiyor tavrınız ergence ama uzatmak istemiyorum ben bir sorunumdan bahsederken sizin bununla dalga geçmeniz tepki görünce de beni zannınızca zayıf noktamdan vurmanız ve espriden anlamıyorsun işte demeniz nerden baksanız çirkin evet böyle bir espri anlayışım yok üzgünüm

Mesela bilale anlatır gibiyi de örnek verecektim politik olmasın dedim ama siz biliyormussunuz. Kendi yasadiklarinizi örnek verirseniz daha kolay yardım etmeye çalışırız
Yani Bilal’e anlatır gibiyi bilmeyen yoktur zaten artık müfredata girecek 🤣 burada kendimi açıklamaya çalışırken kendimi aşağıya çektiğimi farkettim nasıl bir imaj çizdiysem genel geçer şeyleri bile anlamıyorum sanıldı. Belki de çok Zeki olduğum için seviyeme ulaşamıyorlardır ahahah

Back