• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

İnce esprileri anlamıyorum

sosyal zekan düşüktür. akadamik başarılı olmak zeki olmanın ispatı değildir. asperger sendromu bile olabilir.

kitap okumanın zekayla alakası yok bu arada, kitap okumak zekayı geliştirmez hele ki 21. yüzyılda, ufku genişletir sadece.
Ya olabilir sanırım sosyal zekam düşük ben de bunda hemfikirim ama asosyal biri de değilim işte gezerim sosyalleşirim Sohbet ederiz ama ben anlamıyorum diye bana oynayan arkadaşlar da ayıp ediyor bence 🤣

B birdeliningunlugu sarkastik, ironik bir söylem sırasında kişi genellikle gereksiz (Abartı) ciddileşir-gereksiz (Abartı) şaşkınlık tepkisi verir. İstisnaları vardır ancak, gereksiz bir ciddileşme hasıl olur yüzüne kişinin. Bunu yakalarsan ayırırsın. Okan Bayülgen bunu çok yapar, onun geçmiş programlarını inceleyip izleyebilirsin. Ki sizin konunuzda olan şey, dangalakça bir espri sadece.
Hmm evet söylerken ciddileşme durumu olıyor o kişilerde buna dikkat edeceğim umarım avlanmam daha fazla 🥲

benımde bir arkadşım var
kız öyle değişik espri anlayışı yada laf sokma kabiliyeti varki ( bana laf sokmaz başkasına soktugu lafı anlatır )
şakamı ciddimi gerçekmi anlamam meselaa ,

bende kendımı onun yanında bir garip hissederim

Ya evet filmlerden ya da capslerden anlamadıysam ay onu bilmiyorum izlemedim der geçerim ama olay bazında durum bazında espriler anlık döner ya bazen ince de deil dalga geçmek amaçlı mesela şöle diyim pikniğe eşli gidilecektir biri tek gelir eşimle bozuştuk o gelmiyor der ama o da iki dk sonra gelir markete uğramıştır aslıdna yani herkes ahahah derken ben yaa öyle mi oldu diyorum anlatabildim umarım 🤣
O zaman mimikleri falan da çok okuyamıyorsunuz?

Ben de sizin gibiyim, çocukluktan beri böyleyim. Bir de bu aralar kronik yalancılar denk geliyor, artık herkese yalan mı atıyor acaba gözüyle bakmaya başladım 😂😂 Çok yakından tanıyorsam anlıyorum ancak. Çözümünü bulursanız bana da söyleyin lütfen 🥺 Bir de benim aklım hep başka yerdedir hayalperestim bununla da alakalı olabilir. Pek odaklanamıyorum karşı tarafa.

Evet direkt bana denmezse sessiz kalarak kotarırım durumu ama mesela ikili sohbet ediyoruz aslıdna yalan atıyor o an ben yaa öyle mi falan diyorum ve saf görünüyorum
Ya yalan söyleyenleri ben de anlamıyorum, bir de gülerek laf sokanlar ile şaka yapanları da ayırt edemiyorum.

Eşimle kendimi bu çerçevede düşündüğümde sayısal sözel yetenek meselesi gibi gelmemişti. Daha çok pratik düşünebilme ile ilgili bir konu gibi gelmişti. Benim sayısal yeteneklerim eşime göre çok daha iyidir, eşimse tam bir sözelcidir. Ama iş espri, şaka, anlam meselelerine gelince ben söylenenin altında yatan asıl anlamı daha iyi kavrarım. Eşim daha düz düşünür. Ama aynı adam atıyorum bir kanun maddesini benden çok daha iyi yorumlayabilir. Tabi bizim üzerimizden genellemeye gidemem. Konu ilgimi çekti, takipteyim.

Bu arada olayda anlatılan bence de ince bir espri değil ama ben tarif ettiğiniz ortamdan ve kişilerden yola çıkarak ne denmek istediğini anlardım. En azından yakın sonuçlara varırdım.

mesala domuz değil piliç deseydi belki daha yerinde olurdu ama anlarmıydınız?
.hal ve tavırlarından çapkınlık yapmaya gittikleri bellidir .siz o bağlamı yakalayamıyorsunuz sanırım .

isterseniz bu konuda size bir çok örnek verebilirim :))))
ben böyle konuşmayı çok severim , çok sık böyle konuşuruz .
size seve seve yardımcı olurum
Kzlara niye domuz desinler ki 😐

Ya olabilir sanırım sosyal zekam düşük ben de bunda hemfikirim ama asosyal biri de değilim işte gezerim sosyalleşirim Sohbet ederiz ama ben anlamıyorum diye bana oynayan arkadaşlar da ayıp ediyor bence 🤣
yok canım asosyallikle ilgisi yok ki bunun.

bence biraz daha komedi ağırlıklı diziler izle. dikkat şahan çıkabilir izle, cem yılmazın stand uplarından kesitler var youtube'da, gibi dizisi güzel ona bak, klasiklerden the office bak, umut sarıkaya karikatürlerine bak. biraz sözel anlamda hızlı düşünce gerektiriyor.

Bunu bir ara yaşamıştım.. Karşıdan gol geldiğinde mimikleri gözeterek çözdüm bunu. Ayrıca standup izlemeyi çok severim belki o da yardımcı oldu. Çocukken 8 metre yükseklikten düştüm bir kaç gün komada kaldım ama geriye hiç bir hasar kalmadı fakat o zamanlar çok kafaya takmıştım kazadan dolayı mı oluyor snapslerim birbiriyle carpismiyor dedim heralde. Fakat çevrede önemli gerçekten. Ben İzmir'den İstanbul'a tasindigimda en çok bunu hissetmiştim. İst.da genel aura farklı gelmişti bana kültür şokuda olabilir bilemiyorum. Daha uyanık ve hırslılar insan ilişkilerinin dinamiği daha komplike ve stratejik . Döndüm, problem kalmadı ☺️

Evet direkt bana denmezse sessiz kalarak kotarırım durumu ama mesela ikili sohbet ediyoruz aslıdna yalan atıyor o an ben yaa öyle mi falan diyorum ve saf görünüyorum
Allah Allah ne diyeyim ki çok masum geldiniz bana…
Bende böyle insanlarla karşılaşırım ama bozmam gülmemde.

Bi keresinde metrobüse binecektim insanlar biliyorsunuz hayvandan beter binerdi turnikeler kurulmadan önce, bende açlık oyunları yaşıcaz birazdan demiştim. Bi kadın garip garip bakarken bi kaç kişiyle geyiğini yaptık. Bu kadar degil dimi ince esprisi anlamamanız. Bu cok küçük bi örnek.

İtiraf edin sayısal zekanız çok iyi? Benim bir arkadaşımda böyleydi. Biz espriyi yapar saatlerce güler üstüne yenisini yaparız o garibim ise en yakınındakine sorar dururdu. Öyle tatlı görünürdü ki cınım ya🥰 ama anlatana eziyet oluyordu. Çünkü bir espriyi açıklayınca komik olma özelliği kayboluyor. Ha kaliteli espri ise mesela üstteki av esprisi komik değil ben gözlerimi devirirdim sanırım.

Ama arkadaşım harika bir sayısalcı idi. O da bize sayısal anlatırken eziyet çekerdi.

Tavsiyeme gelince oı bir çözümünü bulamadı hala ama talkshowları izlemek konuşanlar gibi programları izlemek espriyi kavramanızı arttırabilir.
Sayısalcı olmaktan ziyade sosyal zeka ile alakalı olduğunu düşünüyorum. Matematikçiyim. Çalıştığım yerde de istatistik ve veri analizi yapıyorum. Gayette espriden anlar geyiğin dibine vururum. Ki çevremde öyle insanlarla dolu. Analitik zekası yüksek ve sosyal yönü güçlü insanlardan inanılmaz güzel nüanslar çıkıyor bence

yok canım asosyallikle ilgisi yok ki bunun.

bence biraz daha komedi ağırlıklı diziler izle. dikkat şahan çıkabilir izle, cem yılmazın stand uplarından kesitler var youtube'da, gibi dizisi güzel ona bak, klasiklerden the office bak, umut sarıkaya karikatürlerine bak. biraz sözel anlamda hızlı düşünce gerektiriyor.
Ya çok izliyorum aslında Cem Yılmaz’ı hatmettim ama onun tarzında espriler dönmüyor çevremde o tip esprileri anlarım severim de zaten üstü örtlü ya da geyikten ziyade durumla olguyla dalga geçiyor ve anlamak kolay benimkiler daha düşük zeka espri profili bence , friends himym office hepsini de izledim biraz friendsdeki joe gibi ama onun abartı olmayan hali gibi kalıyorum sanırım

Allah Allah ne diyeyim ki çok masum geldiniz bana…
Bende böyle insanlarla karşılaşırım ama bozmam gülmemde.

Bi keresinde metrobüse binecektim insanlar biliyorsunuz hayvandan beter binerdi turnikeler kurulmadan önce, bende açlık oyunları yaşıcaz birazdan demiştim. Bi kadın garip garip bakarken bi kaç kişiyle geyiğini yaptık. Bu kadar degil dimi ince esprisi anlamamanız. Bu cok küçük bi örnek.
Ay yok ben öyle değilim ya ne taptınız 😂 ama şimdi açlık oyunlarınıokumayan izlemeyen biri de anlamaz ki bu dediğinizi genel kültürüm iyi olduğu için bu tip göndermeli esprileri anlıyorum zaten ama bu kültürde olmayan birine de bu espriyi yapıp milleti mal gibi hissettirmeyi sevmem mesela benşm demek istediğim daha günlük sohbetlerde o anlık bişey oluyor

Ben ince zekama güvenirim çevremce komikte bulunurum ama bu domuz avına kısmını anlamak İçin iki kez okudum mesela :) Bana bomboş bir muhabbetmiş gibi geldi
Ben de çok kitap okurum ama bunun ince esprilere ne kadar faydası var onu bilmiyorum. Artık yeni dönemde bütün geyikler internette viral olmuş videolardan dönüyor mesela. Bunları izleyerek belki daha vakıf olabilirsiniz
Bir de herkesin mizacı farklı. Eğer ki ciddi bir yapınız varsa uğraşsanız da çok zor.

Selamlar Kızlar hani günlük sohbetlerde biri bi şey der gerçek gibidir ama şaka ya da dalgadır ben onları hep gerçek sanıp ciddiye alıyorum ve aptal gibi görünüyorum ya bunu bilen bir arkadaş da sürekli üstüme oynuyor çok sinirlerim bozuluyor . Mesela dün eşimle yürüyorduk iki genç jeep üstünde durdu biri nereye dedi onlar da domuz avına dedi ben bunu gerçek Sandım mesela eşim de dalga geçiyorlar dedi yani bu tip şeyler anlatabildim umarım , alık gibi görünmek istemiyorum ama ne gerçek ne şaka bariz belli olmadıkça anlamakta zorlanıyorum bu arada kitap oku demeyin çok okurum her gün ve iyi de analiz ederim başarılı da bir okul geçmişim var, sadece sosyal anlamda algılarım düşük gibi bunu nasıl aşarım acaba
Valla bende ne sakadan ne espriden bazen hic anlayamiyorum aciklayin deyince anlatmaya baslayinca eziyet cekiyorlar hala anlamadim bosverin diyorum 🤣

Domuz avından nasıl bir espri çıkabilir ya, bunu bende ciddiye alırım bi kere espriye gülünür domuz avı hiç komik değil, karşımızdakinin zekasıyla dalga geçmek ayrı espri ayrı... Espri anlaşılır kişinin mimiğinden anlaşılır siz insanları ciddiye alıyorsunuz bunun sebebi de şuursuz cümlelerle espri adı altında tuhaf sözler söylemediğini için olabilir 🤭

Bence dışarıya algının açık veya kapalı olmasıyla alakalı bir şey. Ben de yaptığım espriyi anlamayan ciddiye alan bir insan olunca çok garip hissediyorum😅 bunun biraz da günceli takip etmekle alakalı olduğunu düşünüyorum. Mesela viral olmuş bir video, haber vb. atıf yaparak espri yapıyoruz o anda ve bundan haberdar olmayan kişi konuya epey fransız kalabiliyor.

Ay kendimi size benzettim ama durumum farklı. Özellikle evde yaşıyorum. Annem babam bir şey derler ben sinirlenir tepki veririm. Sonra şaka yapıyoruz derler. Yahu ben salak mıyım gerizekalı mıyım? Şakayı espriyi anlamayan biri değilim kesinlikle. Komik bir şey olunca herkesten çok gülerim. Ama annem babam doğruları söyler. Ben üstüne gidip tepki verince dediğinin arkasında duramazlar şaka yaptım derler. Son derece omurgasızlık. Laf söylüyorsun bari arkasında dur. Omurgalı ol da o lafı evet dedim de. Bizde de bu sorun var

Back