Erdoğan “İsteseler de istemeseler de Osmanlıca öğretilecek” demişti. Seçime 9 gün kala gündeme “İlkokulda Arapça” sokuldu. 7-8 yaşındaki çocuklar gelecek yıl Arapça dersi de alacak.
Yayınlanma tarihi: 23 Ekim 2015 Cuma
Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve Terbiye Kurulu’nun 21 Ekim 2015’te yayımladığı kararına göre, 2016-2017 öğretim yılında ilkokul 2. sınıf öğretim programına Arapça dersi konuldu.
Bu kararda, “Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün 02/07/2015 tarihli ve 45123216-101- E.6877879 sayılı yazısı üzerine MEB Talim ve Terbiye Kurulu’nda görüşülen İlkokul Arapça Dersi (2, 3 ve 4. sınıflar) öğretim programının, 2016-2017 öğretim yılından itibaren 2. sınıftan başlamak üzere kademeli olarak uygulanması kararlaştırıldı’’ deniliyor.
Başkan Prof. Dr. Emin Karip’in ve Kurul üyelerinin adlarının bulunduğu yazıda, ders kitabı, öğrenci çalışma kitabı ve öğretmen kılavuz kitabının takım halinde hazırlanması, hazırlanacak 2. sınıf taslak ders kitaplarının incelenmek üzere Başkanlığa ilk başvurularının 18 Ocak- 01 Şubat 2016 tarihleri arasında yapılması gerektiği belirtiliyor.
MEB Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı ilkokul 2, 3 ve 4. sınıflar Arapça Dersi Öğretim Programı’nda, bu dersin amacı şöyle anlatılıyor:
“22 ülkede yaklaşık 350 milyon nüfusun anadil olarak konuştuğu Arapça, BM’nin kabul ettiği altı resmi dilden biridir. İslam ülkelerinde dini açıdan da önemli olan Arapçanın öğrenilmesi için başta tarihi ve kültürel sebepler vardır. Arapça konuşan coğrafyanın jeopolitik ve stratejik önemi nedeniyle gün geçtikçe önem kazanması, Arapçanın dini sebeplerin yanı sıra ekonomik, turistik, siyasi ve ticari sebeplerle de öğrenilmesini zorunlu kılmaktadır.
Kültür mirasımızda birçok Arapça eserin bulunması, bu dili kültür tarihimiz açısından da önemli kılmaktadır. Gerek Türk- Arap ve gerekse Türk İslam tarihine ışık tutan dillerden biri yine Arapçadır. Ayrıca Arap dünyasıyla artan ilişkilerimiz yetişmiş elemana olan ihtiyacı ortaya çıkarmıştır. Söz konusu nedenlerle Arapça ilk defa ilkokul 2. Sınıftan itibaren bir yabancı dil olarak iletişimsel yaklaşımla, yakından uzağa, basitten karmaşığa, sarmal ve öğrenci merkezli olarak ele alınmaktadır.’’’
Eğitim-İş: Yargıya taşıyacağız
İlkokul 2. sınıfta seçmeli ders bulunmadığına dikkat çeken Eğitim-İş Genel Başkanı Veli Demir “Seçmeli de olsa zaten ‘seçmeli dersler’ altında belirli dersler seçtiriliyor. Bunu da zorla seçtireceklerdir’’ dedi. Demir, “Öğrenciler, kendi dillerinde meramlarını anlatamıyor, dilekçe yazamıyor. Arapça gibi zor dili ilkokul 2. sınıfta öğretme kararı siyasi bir karardır. Doğru bulmuyoruz, yargıya taşıyacağız’’ diye konuştu.
osmanlıca olacak diye biliyordum ben ...
sen çok bilinçli bir TÜRKSÜN ingilizce rumuzlusun oradan anladım :)
ingilizce sana evrensel bana değil. bence evrensel olsa da seçmeli olsun, mecburi değil.
o cemaati al eline, çöpe at bana lazım değil.
chess ; işte benim stilimde ki öykü sert gibisin. ortalığı karıştıracak konuları iyi biliyorsun
Biraz gayretle çaba göstererek oluyor bunlar,okuldaki ingilizce eğitimi zaten yetersiz.
Benim kızda ilkokul 5.sınıftaydı,birde meraklı spacegirls grubunun şarkılarını türkçeye çeviriyordu mesela.
Böyle böyle yaparak ilerletti ingilizcesini..
Okul hayatıda 6,5 sene ingilizce okudu,şimdi mükafatını alıyor..
Bu konuda Haklısınız, acı ama gerçek, bir tanıdık içinde Arapça yazan bir kağıdı kutsal diye saklıyor, bilmiyor ki içinde ne yazdığını, bilen birine okuttuğunda alışveriş listesi olduğu ortaya çıkıyor.Gel de anlat, tutturmuşlar bir arapça gidiyorlar.
İncil'de Hz İsa'nın aramice konuşmasındna ötürü aramice inmiştir. Hz Musa ibranice konuştuğu içinse Tevrat İbranicedir.
Hz Adem ile Hz Havva ise çok farklı bir dilde konuşuyorlardı (net bilgi yok)
Yani arapçanın kutsallığı yok, Allah Hz Muhammed arapça konuştuğu için O'nun dilinde indirdi.
Allah farklı dillere de hakim, sanki tek arapça biliyor, tövbe yaaa.
Senin dilin türkçeyse de türkçe Kuran-ı Kerim okuyacak anlayacaksın.
Arapça Allah belanı versin yazsam, aaa bu kağıtta arapça yazıyor diyip alıp öpüp başına koyacak insanları gördükçe kahroluyorum.
işte o kağıtta ne yazdığını bilecek kadar arapça bilsin diye arapça dersi olmalı.Gel de anlat, tutturmuşlar bir arapça gidiyorlar.
İncil'de Hz İsa'nın aramice konuşmasından ötürü aramice inmiştir. Hz Musa ibranice konuştuğu içinse Tevrat İbranicedir.
Hz Adem ile Hz Havva ise çok farklı bir dilde konuşuyorlardı (net bilgi yok)
Yani arapçanın kutsallığı yok, Allah Hz Muhammed arapça konuştuğu için O'nun dilinde indirdi.
Allah farklı dillere de hakim, sanki tek arapça biliyor, tövbe yaaa.
Senin dilin türkçeyse de türkçe Kuran-ı Kerim okuyacak anlayacaksın.
Arapça Allah belanı versin yazsam, aaa bu kağıtta arapça yazıyor diyip alıp öpüp başına koyacak insanları gördükçe kahroluyorum.
Kızınla aynı dönemdeniz sanırım cicim. Spacegirls çocukluğumu yedi
Azim şart ama anlatamıyorum.
işte o kağıtta ne yazdığını bilecek kadar arapça bilsin diye arapça dersi olmalı.
işte o kağıtta ne yazdığını bilecek kadar arapça bilsin diye arapça dersi olmalı.
yoo.Neden? Siz zaten basimizdakileri dinin temsilcileri olarak görmüyor musunuz? Ee müslüman olmak isteyen dogal olarak kimlere bakacak? Belki arastirmadan demek ki buymus zorlamaymis diyecek. Daha kabul etmeden vazgececek. Vallahi bizzat tanidiklarim var. Ve artik ne söylesem kabul etmiyorlar. O derece sogumuslar. Siz hala dayatmayi savunadurun. Ustelik dinde böyle bir sey yok iken.
Her insan sizin gibi düşünmez dar pencereden bakmayin artik.
çevremde hiç denk gelmedim devlette okuyup da ingilizcesi iyi seviyede olan. demek istisnalar varmış. odtüde okuyan bir komşu oğlu vardı, ilk sene hazırlıkta ingilizce mecburiymiş sanırım, o baya uğraşmıştı öğrenmek için, ingilizce romanlar hikayeler filan okuyordu.
herkes çalışkan öğrenci değil işte sorun bu yüzden sistemde. siz istemişsiniz, azmetmişsiniz öğrenmişsiniz, ben istemedim ve öğrenmedim. hala istemiyorum, öğrenmeyeceğim de.
konu iyice dağıldı.
sonuç olarak her dil seçmeli olsun ve istediği dili öğrensin. batı çok güzel gelsene diyenler ingilizce seçsin, araplara hayranım dubaide işe gireceğim diyenler arapça seçsin.
google translate kagitta okudugunu arapca bilmeyen bi insan nasil yazsin ki kagittanOkuyup google translate'e girip ne yazdığını öğrenebilir. İlla bunun için arapça öğrenmek şart değil olsa gerek..
Benim buna itirazım yok zaten, ilk mesajımda belirtmiştim, isteyen istediği dili öğrenebilir, Çocuklarının öğrenmesini isteyebilir, bu kişisel haktır, tercihtir, benim birkaç çekincem var sadece, okullarda dil eğitimi kötü, çocuklar düzgün öğrenemeyecektir, bu da zamanla soğumalarına neden olur, zira kendim yaşadım biliyorum, İngilizce benim için kabustu, temeli sağlam olmayınca zorlanıyorsunuz.önce okumak için arap harflerini öğrenmek lazım, ne güzel okulda seçmeli ders olmuş.
anlamak için de ilahiyat seçilir. oh mis.
ama konu dallandı budaklandı her zamanki gibi.
desinler siyaset bu ülkede böyle işliyor.Aaa lütfen sizin tapmanız gereken birşey olması lazımBen çok çok bilinçli bir TÜRKÜM dediğin gibi Arapçayı seçmeli derse koymanın nedeni din üzerinden siyaset "Bak biz Arapça dilini okullara ekliyoruz çünkü biz çocuklarımızın Kur'anı öğrenmesini istiyoruz.Biz yaptık BİZZZ " demeleri için anlatabildim mi? Çünkü onlar onu yapmasa biz Kur'anı çocuklarımıza öğretemiyorduk dimi ? Yani iş çocukların Arapça öğrenmesi değil. Evrenselliği kavra önce lütfen.
bu saldıraya bi anlam veremedim, kadınlar olarak eğitim öğretimi tarışmıcazda neyi tartışcaz, beğenmiyorsan topiklerime girme, zorla değil ya
Araplar, uzun yıllar İngiliz sömürgesinde kaldığından çoğu Arap ülkesinde İngilizce zaten bilinen ve konuşulan bir dildir.bir de arapca degil de italyanca almanca efendime soyliyim fransizca falan olsa kimse yuhalamazdi. halbuki para araplarda, ingilizce ogrenmeye zahmet etmemek araplarda.
arapca cok yararli bi ikinci dil aslinda.
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?