Buda tercih meselesi olmazmı ben kendi çocuğumun sınıfında büyük olmasını istemem diğer çocuklara neden haksızlık olsunErtesi yıl sizin çoçuğunuz diğerlerinden nerdeyse 1 yaş büyük olacak.
Bu diğer çocuklara haksızlık değil mi?
Konuya sadece kendi çoçuğunuzun açısından bakarsanız doğru sonuçlara ulaşılamaz.
Bu ay mevvusunu müfredat sunmuş bizlik bi şey yok 5 gün sonra doğsa okula başlamak zorunda olmayacak tı6 yaşında yerine 72 aylık diyenlere de ayrı hastayım arkadaş. Koskoca 6 yaşında okul çağındaki çocuk. 72 aylık dersen tabi büyütemezsin o çocuğu gözünde. Oldu olacak 2190 günlük çocuğum okula başlayacak çok erken değil mi deyin.
Cevap: Değil, çok özenilen Avrupa da çocukların hepsi 6 yaşında okula başlıyor hepsi de gayet normal.
Son olarak merak ettim. 20 yaşına girince de 240 aylık mı diyorsunuz?
O raporun sicile isledigi dogru cocuga iyilik yapayim derken kotuluk yapmayin. Baslamasi gerekiyorsa baslamali.
Üzücü72 aya kadar başlatılmadıysa 1 defa rapor kullanmış olmalısınız. 72 aylıklar zorunlu başlıyor başlatmamak için ayrıca daha zor bir rapor gerekiyor ki, önermem. Şu sistem içinde minicik başlayan 1’lere ayrı üzülüyorum biz öğretmenlere ayrı üzülüyorum. Merak etmeyin, kaç senedir bu döngü var. 72 aylık başlayan ilk ve son çocuk sizin çocuğunuz olmayacak. O da alışacak Allahın izniyle.
Şunu anlatmak istiyorum.Buda tercih meselesi olmazmı ben kendi çocuğumun sınıfında büyük olmasını istemem diğer çocuklara neden haksızlık olsun
Bu ay mevvusunu müfredat sunmuş bizlik bi şey yok 5 gün sonra doğsa okula başlamak zorunda olmayacak tı
Şunu anlatmak istiyorum.
Siz diyorsunuz ki oğlum önümüzdeki yıl okula giderse ondan 6 ay büyük çocuklarla bir arada olacak bu haksızlık değil mi?
Peki seneye sizin çoçuğunuz 84 aylıkken o sınıfta bulunan en az 1 yaş hatta 1,5 yaş küçük çocuklara haksızlık olmuyor mu sınıfta kendilerinden büyük öğrencilerle birlikte olmaları?
Herkes kafasına göre haksızlık ölçüsü belirlemeye kalkarsa bu işin içinden nasıl çıkılacak?
MEB diyor ki çoçuğunuz 72 ayı doldurduysa ilkokula başlamak zorunda.
Bilişsel,fiziksel,sosyal-duygusal bir gelişim geriliği varsa RAM'a başvur,bunu belgele ben de anasınıfına alayım.
Herkes kafasına göre benim çoçuğum ufak tefek,çekingen,bu yıl dursun derse işin içinden çıkılamaz.
İlginiz ve zaman ayırıp bu kadar geniş açıklayıcı yazdığınız için çok tşk ker vaktinizi çalmazsam hem ben hemde benim gibi tedirgin anneler bilgilerinizden deneyimlerinizden faydalanıp içimiz rahatlarSevgili Arkadaşlar
2013 Eylül ayı ve öncesinde doğan çocuklar önümüzdeki yıl kanunen ilkokula başlamak zorunda.
Hiç bir anaokulu bu çocukların RAM (Rehberlik Araştırma Merkezi) tarafından verilen;
'ilkokula gitmesi uygun değildir' raporu olmadan e-okula kaydını yapamaz.
Bu rapor sadece o yıla özeldir,sene sonunda geçerliliğini yititir ve çocuğun siciline filan işlenmez.
Okullar çocuklar için öğrenci dosyası tutar,çocukları fişlemez.
Bunlar şehir efsanesi.
Sistem 72 ay ve daha büyük çocukların kaydının anasınıfına yapılmasına otomatik olarak izin vermiyor.
Sistemde bir açık veya hata oldu,anasınıfına kayıt yapıldı diyelim, ilgili okulun müdüründen savunma ister Milli Eğitim İl Md.
Çoçukların ilkokula hazır olup olmadığını ölçtüğümüz çeşitli testler var,onlar uygulanır, anasınıfı öğretmeninin görüşü alınır.
@Slmserra çocuğunuzu tanımyorum,hiç görmeden yapacağım yorum isabetli olmayacaktır.
Bununla birlikte az konuşması,daha içe dönük olması mizaç özelliği olabilir ve bu bir yıl daha anasınıfına devam etse de değişmez.
Çoçuğun 66 ay ve öncesinde ilkokula başlamasını uygun bulmamakla birlikte nerdeyse 1 yıl geç gitmesini de özel durumlar haricinde konunun uzmanı olarak doğru bulmuyorum.
Çocuklarımıza aşırı koruyucu davranmak,onlar adına gereksiz endişelenmek doğru bir yaklaşım değil diye düşünüyorum.
İsterseniz size ilkokula başlama kriterlerini de çok genel hatlarıyla yazarım.
Derdim emzirmek yada dizde sallamak değil 5 gün farkla okula gitmek zorunda olduğu bir çocuk hakkında tedirgin olmakMüfredatta adamlar mecburen ayı ile günü gününe yazmak ve detaylandırmak zorunda karışıklığa sebebiyet vermemek için. Ben annelerin koskoca çocuklara hala bebek muamelesi yapmasına hastayım. Hep kucağına al emzir o zaman madem hala aylık diyorsun derim.
Sadece Ekim , Kasım , Aralık doğumlu çocuklar için rapor alınır , Ocak , Subat, Mart doğumlu çocuklar için veli dilekçesi yeterlidir , alınan raporlar sadece okulda durur hiç bir şekilde sisteme işlemez , sene sonunda da kaldırılır , sene sonunda doğan çocukların genelde 1. Sınıfa başlamaması yönünde tavsiyemiz vardır, çünkü 1,2,3 de olmasa bile soyut işlemler dönemine geçildiğinde mutlaka çocuklar diğerlerinden geri kalıyor .. çocuğunuz diğerlerinden geri kalacağına diğer sene ilerde olsun ne kaybedeceksiniz ? Bu sene bir velim vardı , çocuk aralık doğumluydu ben başlamasın dedim , tekrar anasınıfına verdi ve inanılmaz memnun şuan, geçen sene baya baya pısırık olan çocuk bu sene anasıfında lider durumda .
Aralık 2013 doğumlu kızım. Biz de 69 aylık olacağı için başta endişelendik ama bir yıl daha anaokuluna giderse çok sıkılacak. Üstelik neredeyse tüm arkadaşları mecburen başlıyor, o da onları görüp gitmek isteyecek. Beklersek 81 aylık başlayacak ilkokula, o da büyük bir yaş.en zoru aralık-ocak-şubat döneminde doğanlarınki bence, aralık daha da zordur birkaç günle kararsız bırakıyorlar anneleri :)
ama emin olun eylül ekim kasım 2012 doğumlu çocuklar bu yıl zorlanmıyor, 2013lü yok mesela bizim sınıfta, 2012 nin her ayından var, 2011 kasım ve aralık doğumlu 2 çocuk da var. bence 72 ay ideal bir yaş, ben olsam gönderirdim.
Valla o zaman sınıf mevcutları Bir öğretmenin sınıfa hakimiyyetini kolaylaştırıp her çocuğun eksiğini farkedip veli ile el verip çocuklarımızın ilk yılları ziyan edilmemesi için çaba verilebilinir 40 üstü mevcutların olduğu sınıfta kendini ifade etmeyen çocuğum hakkında endişelenmekte haksızmıyımNe güzel açıklamışsınız herkese kendi çocuğu kıymetli.Sanki başarının ölçütü dışa dönük olmak.Yani bi toplum anca bu kadar kafasına göre davranabilir artık bazen bu devlete de acıyorum nası baş etsin bu insanlarla.
Bizim sınıflar 45-50 kişi , hatta 50 den fazla olan sınıflar var , sosyal imkanlar belli , ne kadar yetişebiliriz ki her çocuğa , dediğiniz ülkelerdeki imkanlarda belli , bizim eğitim sistemimiz maalesef hala oturmadı , sürekli bir sistem değişikliği içindeyiz,ve en çok da bu durumdan çocuklarımız etkileniyor , en yakın örneği geçen sene ki liselere giriş sınavı, bir sürü kaliteli öğrenci harcandı gittiBişey sormak isterim amacım muhalefet olmak değil.Sadece merak.Avrupa’da ilkokula başlama yaşı çoğu ülkede 6, hatta İngiltere İrlanda falan 5 sanırım.Bu ülkeler bizden matematikte kat be kat önde değiller mi?O zaman nasıl bir eğitimci olarak ilkokula başlama yaşının düşük olmasıyla matematik başarısını ilişkilendirebiliyosunuz?Bizden daha küçük yaşta başlatanlar bizden daha ilerideler bahsettiğiniz konuda.
Bende olmayın diyorum. Kasacak bi durum yok. Çocuğunuzu gözünüzde kendiniz küçültüyorsunuz onu bir birey olarak şahıs olarak görürseniz sizin çocuğunuz belki sınıftaki herkese taş çıkaracak. Benim anlatmaya çalıştığım şey belki gerçekten kundaklamıyorsunuz ama bakış açınız ile, konuşmalarınız ile, endişeleriniz ile o çocuğa kendini bebek gibi hissettiriyorsunuz. Ona bir birey gibi davranırsanız daha çok kendinden emin olur ve belki 7 yaşındaki çocuktan bile daha iyi olur. Söylemek istediğim kötü birşey değil. Davranışlarınız, sözleriniz ile bebek muamelesi gösteriyorsunuz (ben bunu sezinliyorum) çocukta bunu sezinlerse büyümez. Bu davranışınız, endişeniz çocuğunuza yarardan çok zarar verir. Bırakın gitsin okula en kötü ihtimal ile yapamayacağını anlarsınız birinci sınıfı tekrar okur. Gerçekten iyi niyetli yazıyorum. Annelerin bu ekstrem korumacı davranışı çocuklarda özgüvene oluşumuna zarar veriyor.Derdim emzirmek yada dizde sallamak değil 5 gün farkla okula gitmek zorunda olduğu bir çocuk hakkında tedirgin olmak
Ben ilkokula 5.5 yaşında başladım.
Ve okuma yazmayı da biliyordum .
Hicbir şey farketmedi .
Anlamıyorum bu annelerde dünyanın tek çocuğunu ben doğurdum kafasını..
72 aylık nedir ayrıca bu yeni moda mi ?
6 yaşında niye denmiyor ?
Zorunlu ise zorunludur bi şey neden tavuk civcivi muamelesini yapıyorsunuz?
Homescholling araştırın madem
Canım benim oglum 2013 subat dogumlu 1.sınıfa gidiyor cok endişelendim bende .1 sene anaokuluna gitti ogretmeni 1.sınıfa yazdır demişti yapar bilgi alımı guzel demişti tekrar anasınıfı sıkıcı olur demişti.bizde 1.sınıfa yazdırdık simdi okumayı bile söktü masallah cok uyumlu cok akıllı sessiz yaramazlik yapmaz tabi sadece sınıfta Yani pişman degilim yolladıgıma evet arkadaaları 1 yas buyuk 2012 mart nisan mayıs dogumlu hep. Ama ogrenim olarak sınıfta basarılı hatta 30 ögrenciden 5 6 kişisi okuyabiliyo henuz . Bnce sende endişe etme gayette guzel basarır.tabi yinede sen cucugunu tanırsın bilirsin ama bnce gonul rahatligiyla yollayabilirsinz.72 aylık olunca rapor için heyet raporu isteniliyor ve bu siciline işliyormuş bu duyumlarım yetersiz olduğu için kafam karışık anaokulu müdiresine sordum Zorunlu dedi ama başka bilgisi olan varmı yardımcı olursanız çok sevinirim
Bu ülkelerde okula başlayınca çocuklara eve ödev verilmiyor yarış haline girmiyorlar okulda ne öğrenirse birebir oyunlarla geçen yıllar bahsedilen 2 3 yıl böyle bir rğitim veriliyorBişey sormak isterim amacım muhalefet olmak değil.Sadece merak.Avrupa’da ilkokula başlama yaşı çoğu ülkede 6, hatta İngiltere İrlanda falan 5 sanırım.Bu ülkeler bizden matematikte kat be kat önde değiller mi?O zaman nasıl bir eğitimci olarak ilkokula başlama yaşının düşük olmasıyla matematik başarısını ilişkilendirebiliyosunuz?Bizden daha küçük yaşta başlatanlar bizden daha ilerideler bahsettiğiniz konuda.