- 26 Ekim 2018
- 963
- 2.890
- 28
- 44
Açılın uzun uzun ben geldim :)
Şimdi akıdeşler ben özel eğitim sınıf öğretmeniyim. Yani hem otistik, down sendromlu, zihinsel engelli, bedensel engelli gibi gelişim geriliği olan çocuklarla hem de atipik otizmli ve dislektik normal ve üstün zekalı çocuklarla çalışıyorum. Gelelim mevzuya. :)
Bu folik asit mevzusu gebeliğin ilk ayından sonra tartışmalı bi konu. Yani elbette takviye alınmalı ancak abartmadan alınmalı. Çünkü zaten hergün aslında sebzeden kuruyemişe, etten çöpe çoğu gıdadan bunu alıyoruz. Hiç almamış gibi düşünülerek gebelik öncesi günde en az 400 mcg alınması isteniyor. Yediğimiz içtiğimizle zaten 700 mcg oluyodur o.
Ama, eğer, şayet :) ailenizde ya da önceki çocuklarınızda spina bifida gibi (omiriliğin oluşurken tam kapanmaması sebebiyle omirilik sıvısının vücut dışında oluşan kesede birikmesi ve yürüyememe durumu) anomaliler görüldüyse genetik olarak folik asitin vücutta tam olarak sentezlenemediği düşünülür ve yüksek dozda folik asit kullanılması önerilir. B vitamini tahlillerinde bu çıkar zaten. Folik asit b vitamini türevidir. Ayrıca fazla folik asit çinko emilimini azaltıyor ki çinko kardeş çok önemli bi kardeş. Bir de iki yıl boyunca hergün yüksek dozda folik asit kullananlarda kanser ve kalp hastalıklarında artış gözlenmiş mesela. Ekmeğe folik asit ekleyen ülkeler başta olmak üzere.
Şimdi, son zamanlarda artan otizm ve öğrenme güçlüğü (disleksi) vakalarındaki artışın kesin sebebi bilinmiyor ancak yapay gıdaların dolayısıyla sentetik takviyelerin de bunlara sebep olabileceği düşünülüyor. Mesela hamilelik boyunca sürekli folik asit kullanılmasında sıkıntı olabilir. Folik asitin en önemli olduğu dönem, aslında çoğu kadının hamile olduğundan haberdar olmadığı ilk 4 hafta. O yüzden gebelik öncesinde kullanılmaya başlanmış olması gerekiyor. Çünkü omirilik 3. Haftada oluşmaya başlıyor ve gebelik öncesinde mevcut olan günlük folik asit deposuyla oluşumunu tamamlıyor. Aslında sadece omirilik de değil, kafatası oluşumunda da aktif bi vitamin kendisi. Kafatası kemikleri tam kapanmadığında da beyinle ve beyin sıvısıyla ilgili sorunlar (hidrosefali) sıkıntılar yaşanıyor mesela. Yani folik asit aslında gebelik boyunca değil öncesinde lazım olan bir vitamin. 6 haftalık hamile olduğunuzu öğrendiğinizde laf olsun diye folik asit veriliyor. Genel gelişime faydası olur belki diye. Halbuki asıl lazım olduğu dönem çoktan geçmiş oluyor.
Gebelikte fazla vitamin göz çıkarır mı çıkarmaz mı net bi veri yok. Ama doğuştan gelen anomalilerde inanılmaz bi artış var. Mesela özellikle eğitimli ailelerin çocuklarında niyeyse otizm vakası daha fazla. Benim şahsi kanatim bunun sebebi ailenin beslenme şekli, yaşadığı bölge, gebelik boyunca kullandığı destek ürünler ve gebelik için geciken yaş, sadece annenin değil babanın yaşı da etkili.
Çalışan çiftler doğal beslenmeden uzak. Özellikle şehirli aileler vakit kazandırdığı için hazır gıda, dondurulmuş ve en kötüsü konserve gıdalar, genetiği değiştirilmiş gıdalar ile besleniyor. Ne yediği yoğurdun anlamı var ne de yumurtanın, tavuğun ve kırmızı etin de anlamı yok. Hepsi içine hızlı verim almak için antin kuntin şeyler basılmış gıdalar. Kırsal kesimdeki ailelerin çocuklarında otizm oranı daha az. Muhtemel sebebin doğal beslenme olduğunu düşünüyorum. Bir de oralarda ağır metallere maruz kalmıyor anneler. Ben mesela jeotermal tesislerin bol olduğu bi bölgenin ortasında yaşıyorum. Zeytinlerimiz de eskisi gibi değil incirlerimiz de. Ama dağ köylerindekiler on numara.
Bir de bu bilinçli anne adayları atıyorum omega 3 kullanayım diyor ya da doktor kullan diyor, rastgele alıp geçiyorlar. Omega 3'ün hangi balıktan geldiği belirsiz, dip balıklardan mı, balığın iç organından mı bilmeden hergün içerek kendine fayda yerine zarar yükleyen çok kişi var. Ağır metaller balık yağı içerek de alınıyor olabilir yani. Sigarayı saymıyorum bile.
Özetle diyeceğim o ki; çok uzun süre ya da yüksek dozda vitamin takviyesi almamak lazım. Almak zorundaysak da markayı iyi araştırmak lazım. Tablet içeriğini didiklemek lazım. Önemli şeyler bunlar. Uyanık olalım.
Cok tesekkurler. Cok guzel ve aciklayici bir bicimde yazmissin. Ellerine saglik.
Evet sahiden de cok kotu besleniyoruz. Icim kurudu birden dusununce neler yedigimizi...