• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

İkinci Çocuk / Tek Çocuk

sözümü yanlış anlamayın ama kayınvalidenize çocuğunuzu emanet edebilmek bence büyük nimet, hiç tanımadığın bilmediğin birine bırakıp gitmektense babaannesi ile olması daha doğru geliyor bana kreş çağı gelene kadar, kxhaklısınız evin içinde bir başkasının olması huzursuz eder insanı ki bende yaşıyorum bunu ama evladınız için katlanılmayacak bir durum olmasa gerek, hem şöye düşünün küçük bebeğinizle siz ilgilenirken büyük olanla oynayacak, yada nöbet değişimi yapıp küçüğü bırakıp büyükle ilgilenebiliceksiniz veya siz küçükle ilgilenirken eşiniz büyük olanla oynar e annede bi zahmet evi çekip çevirir, yani bunlara çok takılmayın derim ben, aslolan 2. kez anne olabilme şansınızın olması ve bu çok güzel bir şans, selametle...

yok kesinlikle Allah bin kere razı olsun, hiç gözüm arkada kalmadı, 9 aylıkken bıraktım oğlumu.

ama ben gerildiğim için, kv için de eşim için de zor geçmişti o süreç. sanırım suç bende, ama kendimi bu konuda çok değiştirebileceğimi düşünmüyorum. o yüzden 2. çocukta ayrı bir plan yapmam gerekecek. umarım eşimle ortak aynı kafadan bir plan çıkarabiliriz.

psıkolojık olarak yıpranırsın bebegın bıraz buyusun bence.

Ara vermeden kardes yapilsa ikisine de yeterli vakit ve enerji bulunamiyor kesinlikle haksizlik oluyor bence. 3 yildan fazla ara verince de anne rahata alisip yeniden basa donmus oluyor :)
Eger maddi manevi hazir olsam ve yeniden anne olmak istesem aralari 3-4 yas olsun isterdim. Ne daha fazla ne daha az. Benimki tek cocuk ve hep tek kalacak :)

Ya derdim bu, bu aralar.

İlk doğumumdan önce en az 3 çocuk derdim belki 4 bile olabilir.

Doğumdan sonra eşim de ben de 2 bize yeter dedik :)

Ama yaşları yakın olsun istemiştim, oğlum 2 yaşına yaklaşırken hamile kaldım isteyerek. Ancak düşükle sonuçlandı. O zaman hala çok istiyordum 2. çocuğu. Doktoruma korunmak istemediğimi söyledim, sen bilirsin dedi.
Ama düşük o kadar da kolay değilmiş. Hem fiziki hem manevi olarak zor oldu benim için.Ve artık isteğimi kaybettim ve 2. çocuğu erteledim.

Şimdi tamamen bu planımı iptal mi etsem diye düşünüyorum :KK43:

Çocuğum 2 yaşında ve 2 yaş sendromu mudur nedir, ailecek çok zorluyor bizi. Bir de kreşe başladı, çok seviyor okulu ama evde huysuz.

2. çocuk için maddi kaygım yok manevi kaygım var. İyi bir anne olmaya çalışıyorum herkes gibi elbette ama çok sabırlı birisi değilim mesela. Çocuktan sonra kendi kendime telkinde bulunarak biraz geliştirdim kendimi ama hala bazen çabuk parlayabiliyorum. Eşim çok daha sabırlıdır ama o bile 2 yaş sendromunda sakin kalamıyabiliyor.
O da benim kadar çocuk isteyen biri idi, o da şu an tek çocukla mı kalsak diyor.

Konuma herkes yorum yapsın lütfen, ama özellikle tek çocuklu arkadaşlar pişmanlar mı mutlular mı yazarlarsa sevinirim.
Yaş farkı hiç istemiyorum. Yani maksimum 4 yaş olsun aralarında diyorum. O yüzden aslında stresliyim. Hani hemen karar vermeliymişim gibi. Çünkü huyumdur, çocuğa karar vericem de aylar önceden fiziki hazırlıklarımı tamamlıcam da, işte folik asittir kilo vermedir vitamin depolamadır :) İşte bunları yaptım ikinci hamileliğimde ama unuttuğum kısım kendimi psikolojik olarak hazırlamakmış.

Of of diyerek bitireceğim.

Ben maddi nedenlerden dolayı tek çocukla kaldım ama pişmanim
Bir arkadaşımın çocuğuna 28 yanında tek o da pişman

Benim de 2 çocuğum var. Araları tam 2 yaş.. bilerek yaptık,zorlandık mı? Çooook! 2 yaş sendromu gerçekten zor. Benim bakacak kimsem de yok yakınımda. Bakıcı işi de hiç içime sinmiyor ama mecburiyet işte. Hiç çocuk yapmasamıydık,annelik fıtratı pek yok bende diye düşündüğüm oldu. Ama pişman mıyım asla! Kendimi geçtim,bi çocuk için kardeş çok önemli. Evet anne baba yıpranıyor elbette ama sizin veremeyeceğiniz çok güzel şeyler veriyor kardeş. Küçükken de büyüyünce de.. tek çocuğun herşeyiyle anne babanın ilgilenmesi gerekirken kardeş olunca birlikte de çok güzel oyunlar oynuyor. Çocuklar hayata daha hazır büyüyorlar diye düşünüyorm.
Arasını uzat diyen de oldu,yakın tut ikisi bir büyür diyen de. Anne açısından fiziksel olarak daha kolay görünebilir yaş farkının fazla olması. Ama bi de şu açıdan değerlendirmenizi isterim,bi arkadaşım anlatmıştı; biri 2 biri 10 yaşında çocukları varmış. Büyüğü,anne ödevime yardım eder misin derken küçüğü oyuncaklarla oynamak istiyor engel oluyor annesine. Keşke aralarını uzun tutmasaydm demişti..
Şimdi 2 çocuğumla birlikte oyun oynuyorz,birlikte boyama yapıyorz,birlikte parka gidiyorz.. iyi düşünün.. ama bence kendinizden ziyade çocuklarınızı düşünün derim. Anneler zaten 1 çocuk da olsa 10 çocuk da olsa çocuğu için kendini feda ediyor. Ama çocuğun eksik kalmaması lazım.. (bu arada Allah izin verirse 4 tane istiyorum :)))

Kanlım olsun da kardeşim olsun.... Hayatta gözümün içine bakınca ne istediğimi anlayan kişi, 8 yaş fark var aramızda elimde büyüdü. Sanırım annemin hayatta benim için yaptığı en güzel şey. Evlenince bir başka anladım kıymetini. Anneme anlatamadığım şeyi onunla paylaştım çoğu zaman.

13 aylık kızım var, Allah kısmet ederse asla kardeşsiz büyümesini istemiyorum. Hayatta gözleri kapalı dayanabileceği bir kardeşi olmalı diye düşünüyorum.

Kanlım olsun da kardeşim olsun.... Hayatta gözümün içine bakınca ne istediğimi anlayan kişi, 8 yaş fark var aramızda elimde büyüdü. Sanırım annemin hayatta benim için yaptığı en güzel şey. Evlenince bir başka anladım kıymetini. Anneme anlatamadığım şeyi onunla paylaştım çoğu zaman.

13 aylık kızım var, Allah kısmet ederse asla kardeşsiz büyümesini istemiyorum. Hayatta gözleri kapalı dayanabileceği bir kardeşi olmalı diye düşünüyorum.
Bacı bacıyı atar,yar başında tutar diye bi laf var o geldi aklıma..

Benim ikiz kızlarım var ama zordur büyütmek tek olsaydı bir daha yapar miydim asla kardeşiniz var mi bilmiyorum ama kardeşlik çocukken güzel başka güzel tarafı yok herkes başka yerlere savruluyor her animizda yanımızda değiller ki bence kardeş olayını düşünme

Niye ya kardeş herzaman güzel ve iyi kötü günümde yanimdalar
Sizinki erkekmi yoksa

Ya derdim bu, bu aralar.

İlk doğumumdan önce en az 3 çocuk derdim belki 4 bile olabilir.

Doğumdan sonra eşim de ben de 2 bize yeter dedik :)

Ama yaşları yakın olsun istemiştim, oğlum 2 yaşına yaklaşırken hamile kaldım isteyerek. Ancak düşükle sonuçlandı. O zaman hala çok istiyordum 2. çocuğu. Doktoruma korunmak istemediğimi söyledim, sen bilirsin dedi.
Ama düşük o kadar da kolay değilmiş. Hem fiziki hem manevi olarak zor oldu benim için.Ve artık isteğimi kaybettim ve 2. çocuğu erteledim.

Şimdi tamamen bu planımı iptal mi etsem diye düşünüyorum :KK43:

Çocuğum 2 yaşında ve 2 yaş sendromu mudur nedir, ailecek çok zorluyor bizi. Bir de kreşe başladı, çok seviyor okulu ama evde huysuz.

2. çocuk için maddi kaygım yok manevi kaygım var. İyi bir anne olmaya çalışıyorum herkes gibi elbette ama çok sabırlı birisi değilim mesela. Çocuktan sonra kendi kendime telkinde bulunarak biraz geliştirdim kendimi ama hala bazen çabuk parlayabiliyorum. Eşim çok daha sabırlıdır ama o bile 2 yaş sendromunda sakin kalamıyabiliyor.
O da benim kadar çocuk isteyen biri idi, o da şu an tek çocukla mı kalsak diyor.

Konuma herkes yorum yapsın lütfen, ama özellikle tek çocuklu arkadaşlar pişmanlar mı mutlular mı yazarlarsa sevinirim.
Yaş farkı hiç istemiyorum. Yani maksimum 4 yaş olsun aralarında diyorum. O yüzden aslında stresliyim. Hani hemen karar vermeliymişim gibi. Çünkü huyumdur, çocuğa karar vericem de aylar önceden fiziki hazırlıklarımı tamamlıcam da, işte folik asittir kilo vermedir vitamin depolamadır :) İşte bunları yaptım ikinci hamileliğimde ama unuttuğum kısım kendimi psikolojik olarak hazırlamakmış.

Of of diyerek bitireceğim.

Ben 2 tane olması taraftarıyım.
Birbirlerine yoldaş olsunlar.
Tek olamaz mı elbette olur ama kardeş sevgisi de yaşasınlar bence.
Benolsam gözümü karartır 2.yi yapardım.

Hatta yaşım ilerledikçe ya 1 tane olur da 2.yi doğurmaya fırsat bulamazsam diye üzülüyorum ara sıra.

Bu devirde anne baba açısından çocuk büyütmek, yetiştirmek maddi manevi çok çok zor birşey biliyorum ama bir abla olarak insanın kanından canından bir kardeşi olması kadar da güzel birşey yok ya :KK68: Bu yüzden anneme teşekkürümü bir borç bilirim :KK60: hatta keşke bir tane daha yapaymış derim hep tek çocuk olmayı hiç düşünemedim şu zamana kadar kendimi bildiğimden beri iyiki kardeşim var derim. Sizin de maddi kaygınız yokmuş zaten maneviyatta zorlanacağınızı da sanmıyorum ben açıkcası zaten bir çocuk sahibisiniz çocuk nasıl yetiştirilir biliyorsunuz, kardeşimle aramda 1 yaş olmasına rağmen annem ikimize de yetti şükür.

Sizinle tamamen aynı düşünüyormuşuz. 4 çocuk planliyorduk ilki dogduktan sonra iki tane yeter dedik :)

Manevi olarak hazir hissetmiyorsanız yapmayın. Benim 4 yasinda bir kizim 8 aylik da bir oglum var. Kendimi hazır hissetmeme ragmen suan cok zorlanıyorum ileride nasil olacağım bilmiyorum.

Bilmiyorum ben mi beceremedim ama huysuz olan kızım ekstra huysuz oldu oglan zaten tamamen huysuz doğdu. Kızım okuldan geldi suan ben bebek sallıyorum yarım saattir besikte yemek yok ev perisan ben perisan kendime suan cok acıdım :KK43:

Bu konuda kendime değişik düşünceler sunuyorum..

Yaşım 33..

3yasına gırecek olan bir kızım var..

Eşim tek olsun..butun imkanlarım onun olsun dıyor..

Benimse vıcdanım sızlıyor kardeşsiz bi basına nasıl olacak..

Kardeşi olmazsa arkadaş çevresi olur nolcak dıyorum..

İkinciyi yapmayı istersek ben aradakı yas farkı az olsun ıstıyordum..bırbırlerıne arkadaş olsunlar dıye..

Ama suan onu da ıstemıyorum arada 5 yas olsun en az dıyorum..ikisi de kendi yasını doya doya yasar..

Amma ve lakin kim doğuracak..bu yastan sonra nasıl bi verim beklenır benden..yaş geçınce bebegın saglıksız doğma ıhtımalı daha fazla oluyor..

Bir allahın kulu da demiyor ki tek çocuk en güzeli kardeşiim..dese içim rahatlıyacak..

Büyük 9, küçük 6 yaşında şimdi.
Ama benim düşüncem, yaş farkı ne olursa olsun çocuk büyütmek zor.

Elbette zorluk çektim, ama hayatta kolay hiç bir şey yok
Elde ettiklerime bakınca kesinlikle değer diye düşünüyorum.

Şu anda araları harika, bir de ikisi de kız olunca birbirleriyle oyun da oynuyorlar, benden saklı bir şeyler de yapıyorlar, çok hoşuma gidiyor :KK66:
Ne kadar güzel bir duygu olduğunu öyle hissediyorum ki evli bile değilim..

Hayallerimde hep 3-4 çocuk mümkünse kız hepsii :)) Erkek kardeşimde kız çocuklarına ölüyor ..

Allah imkan verirse tek kalmamalı çocuklar kardeşimin olması çok önemli ..

Haadi gezemeye gidelim = Sınavlarım var kuzucuğum der yaaaaa derim taaam tamam der :)

Hadi bisiklete gidelim derim : Bilmem ki der küserim bak derim tamam kuzum küsme der

Güzelliğe bakar mısınız ...

Bende ona güzel pasta börekler yaparım her yeni tarifimin gurmesidir , her giysimin modacısıdır .. Her türlü sırrımın sırdaşıdır..
Kısacası kardeş bence çok önemli . .

Ya elbette güzeldir tek çocuk olmak çok güzel imkanlarla
Özel okullarada çok başarılı geleceğini yönlendire bilirsiniz. .
Çok yakın kardeş gibi kız arkadaşları olur illaki ne dostluklar var ..

Ama kardeş başka tabi ama kardeşsiz bırakmak sizin hatanız kusurunuz değil olacak olsaydı rabbim her türlü o çocuğu verirdi ..
Bu konuda kendime değişik düşünceler sunuyorum..

Yaşım 33..

3yasına gırecek olan bir kızım var..

Eşim tek olsun..butun imkanlarım onun olsun dıyor..

Benimse vıcdanım sızlıyor kardeşsiz bi basına nasıl olacak..

Kardeşi olmazsa arkadaş çevresi olur nolcak dıyorum..

İkinciyi yapmayı istersek ben aradakı yas farkı az olsun ıstıyordum..bırbırlerıne arkadaş olsunlar dıye..

Ama suan onu da ıstemıyorum arada 5 yas olsun en az dıyorum..ikisi de kendi yasını doya doya yasar..

Amma ve lakin kim doğuracak..bu yastan sonra nasıl bi verim beklenır benden..yaş geçınce bebegın saglıksız doğma ıhtımalı daha fazla oluyor..

Bir allahın kulu da demiyor ki tek çocuk en güzeli kardeşiim..dese içim rahatlıyacak..

Benimde kızım var 3 yaşında, zor bir çocuk,fazlaca ilgi istiyor,okul dışında kalan zamanlarımızda ,boyama,kes yapıştır vb etkinlikler yaparak vakit geciriyoruz,gezmeyi seviyor,fazlaca inatçı ve benim gözüm kesmiyor ikinci çocugu yapmaya. Kendi kendine oyalanan ilgiyi bu kadar üzerinde istemeyen bir yapıda olsaydı kızım belki düşünebilirdim ama bu sartlarda kızima haksızlık olur,üzülür diye düşünüyorum.
Kendi enerjinizi,gücünüzü,sabrınızı siz daha iyi bilirsiniz,iyi hissedecek ,mutlu olacak,iki evladınıza birden yetebilecekseniz düşünün derim.
Hakkınızda hayırlısı olsun

Maddi olarak bakabiliyorsanız çocuğunuzun bir kardeşi olsun derim çünkü ben tek çocuğum annem babam sürekli çalışan inssnlar emekçi hem maddi hem zaman olarak ikinci bir çocuk yapmamışlar ayrıca çocuklarınızı 5 yaşından önce kreşe vs göndermeyin derim 3 yaşından beri kreşde büyüyen biri olarak söylüyüyorum şuan 27 yaşındayım yeri geliyor kardeş eksikliği çekiyorum hatta kardeşi olanları görünce anlam veremiyorum kardeş sevgisi nasıl bir duygudur diye iyi ve kötü gününü paylaşıcak bir kardeşi olmalıymış insanın bunu evlendikden sonra daha iyi anladım Allah annemi babamı başımdan eksik etmesin bana şuan güç veren onlar arkadaş teyze hala amca dayı kuzen hepsi bir yere kadar

yorumların çoğunu okudum ve şunu fark ettim
çocuğa kardeş düşünüldüğü zaman aradaki yaş farkının anlamlı bir matematiği yok. Yani arada x yaş olursa daha rahat büyürler kalıbına kesinlikle katılmıyorum.
bırakın herkesin kendi deneyimini, etrafında gözlemlediklerini sadece şu forumu okusak bile az yaş farkını avantajlı görenle çok yaş farkını avantajlı gören arasında uçurum yok.
herkes kendi deneyimini söylüyor.

bana göre burada önemli olan husus kardeş kıskançlığını en aza indirebilmek (olmaması diye bir durum olamıyor doğal bir süreç çünkü) ve kardeşler arası bağ kurabilmek için dikkate alınması gereken en önemli şey, ebeveynin çocuklarının karakterlerini çok iyi analiz ederek ona göre çocuklarını yetiştirmesi...

burada da hazır bulunuşluk devreye giriyor. kendinizi hazır hissettiğiniz sürece ilk çocuğunuz doğar doğmaz ikinciye hamile kalsanız bile süreci yönetebilirsiniz. hazır olmadıktan sonra pamuk gibi çocuğunuz bile olsa en ufak şey sizi gerer, yanlış davranabilirsiniz.

biz üç kardeşiz, büyüğümle aramda 3,5 yaş var-hani şu ideal yaş aralığı diye genellenen bir aralık- küçüğü ile de 6 yaş var.
yaş aralığı arttıkça geçim zor olur diyenlerin aksine küçüğüm olmasaydı kardeş sevgisini ve ablalığın ne demek olduğunu anlayamazdım. iki kardeş kalsaydık muhtemelen burada "kardeşe ne gerek var ya benim ablam var bir hayrını görmedim tek olsam daha iyi olurdu" derdim.

bahsedilmiş ya, arada bağ olmayan kardeşler de var diye, ikisini de yaşamış biri olarak kardeş kavramını çok önemli ve gerekli buluyorum. Ayrıca ablamla ne kadar problemli olsam da muhakkak güzel şeyler de yaşamışızdır onu da inkar edemem.

bizdeki problemi 30 yıl sonra çözebildim ve ailem de yeni itiraf ediyor. Ablam zor karakterli bir çocuk olduğu için bizimkiler süreci nasıl yöneteceklerini bilememişler. Huzursuzluk çıkmasın diye ona aşırı sorumluluk yükleyip şımartıp beni ezdirmişler. Babam "biz onu doğru yetiştiremedik" dedi ilk defa bu sene... Ama çocukluğum boyunca "o senin ablan o ne derse doğrudur,onun dediği olacak" derdi.

kısaca anahtar kelime ebeveynin tavrı.

ayrıca bir şey daha söylemeden geçemeyeceğim fakat lütfen yanlış değerlendirmeyin. "tek çocuğum kardeş eksikliği hissetmedim" diyen arkadaşlar, muhakkak tek çocuk olmanın bir çok avantajını yaşamışsınızdır. ben şimdi bile daha fikir aşamasında bile olmayan ikinci çocuğuma üzülüyorum, ilk çocuğum kadar tek başına ilgi göremeyecek diye...
ama varlığını bilmediğiniz bir şeyin eksikliğini de bilemezsiniz ki... belki de kardeşiniz olsaydı böyle düşünmeyecektiniz.

Çok uzattım
Özetle konu sahibi, kendinizi hazır hissettiğinizde ve istediğinizde nasip olur inşallah.
Benim kızım 3 yaşını doldurmak üzere ve ben kızım 5 yaşın içindeyken kardeşi olsun isterim. Allah nasip ederse...
2-3-4 yaş sendromlarından sonra 5 yaş daha sakin geçen bir yıl oluyormuş. Ayrıca öz bakım becerilerini kazanıp, sosyalleşip kendine ait bir dünya kurduğu ve egoizmden biraz olsun sıyrıldığı bir dönem.
hem de bir kadının hamilelik ve emzirme sebebiyle yıpranan vücudu 4 senede kendini toparlayabiliyormuş.

Bu benim fikrim ve hayalim, ama doğrusu budur diyemem herkesin kendi şartlarına ve zihniyetine göre değişir :)

benim oglumda suan 2 yas sendromunda ve maalesef tukendim artik bu sendromdan gecenlerde esim cocuk konusunu acti kriz cikti istiyorum ama suan erken diyorum biraz buyusun bana olan bagimliligi azalsin istiyorum en azindan 2. cocukla ilgilenebileyim istiyorum cunku oglum asiri kiskanc buyuyunce hic degilse kres yada dede anneanne falan ilgilenir sikinti olmaz diyorum ne bileyim

Back