Arkadaslar diyelimki bir kadin ortalama guzellikte, aslinda gayet guzel bir kadin ama kucuklugunden beri burnunu begenmiyor o yuzden burnunu yaptiriyor. Memeside yok denecek kadar kucuk oldugu icin kendi ozguveni icin memesinide yaptiriyor. Yaptirdigi bu 2 estetik dogal ve estetik oldugu anlasilmiyor. Su an sadece eskisinden daha iyi gorunuyorsa sizce estetik guzeli sayilirmi? Kendi adima konustum.. yaptirmayi dusunuyorum. 22 yasindayim. Aslinda herzaman dogalliktan yanayim su an estetigim yok ama sadece burnum ve mememe cok takintiliyim
ne dusunuyorsunuz estetikle ilgili?
Kime sorsanız teoride doğallıktan yana zaten. Gel gelelim "doğallıktan yana olmak" insanın doğasına aykırı. Zira doğal olanla savaşmak, onu kendi memnuniyetimiz doğrultusunda eğip bükmek, degiştirmek için yaşayan tuhaf canlılarız. Yaşadıgınız hayata bi bakın, sonra dönün bi doğaya bakın, doğallık ile uzaktan yakından bi ilgimiz olmadıgını göreceksiniz.
Konu fiziksel görüntümüz olunca da durum aynı. Az ya da çok makyaj yapıyoruz. Saçımızı boyatıyoruz, maşalıyoruz, düzleştiriyoruz, boyunu biçimini değiştiriyoruz. Tırnaklarımızı renkten renge şekilden şekle sokuyoruz. En basitinden kıyafetlerimizi ihtiyaçlarımıza ve işlevselliğine göre değil bacak boyumuzu, belimizi, basenimizi nasıl gösterdiğine göre seçiyoruz.
Estetik yaptıranları yargılıyoruz çünkü başarılı bir estetik müdahaleye ulaşmak hala lüks. İyi ve güvenilir bir doktor bulup işin maddi külfetine katlanabilenlerin sayısı az. İpek kirpikleri, kalıcı makyajları, microbladingle baştan aşagı degişen yüz ifadelerini çok daha çabuk kabullendik mesela, çünkü daha hesaplı ve daha ulaşılabilir işlemler bunlar. Bir de tabi işlem ne kadar kalıcı ve geri dönülemez ise o kadar korkutucu, eldekinden de olma riski var günün sonunda.
Sonuca bağlarsak estetik yaptırırsanız bununla ilgili elbette çevrenizden olumlu ve olumsuz tepkiler alacaksınız. Hele saklamaya çalışır inkar ederseniz illa ki elestiri ve dedikodu malzemesi olacaksınız. Burada mesele doğanızla savaşsanız da kendinizle barışık olmakta.
Kendinle barışık olmak şekli sizi mutsuz eden, yüz ifadenizi olumsuz yönde değiştiren şekilsiz bi burnu hanimiş benim fındığım diye sevmek için kendinizi zorlamak demek değildir. Kendinizle barışık olmak, burnumun sevmediğim yönleri vardı, baktım bu yönlerin değiştirilmesi mümkün, bu değişiklikler sağlığıma zarar vermeyecek, degiştirdim gitti. Burnumun yeni şekliyle çok daha mutlu ve iyi hissediyorum, yüz ifadem yumuşadı ve buna çok sevindim diyebilmektir.
Daha da kısa bi ifadeyle kendinizle barışık olmak ne istediğinizi ve ne istemediğinizi, neyi korumak neyi degistirmek istediginizi bilmek, başkalarının onayına ihtiyaç duymadan kendi mutlulugunuz için özgürce karar almak ve bu kararları utanıp sıkılmadan saklamadan uygulamak demektir. (Hic de kısa bi ifade olamadı ya neyse.)