haklısın ama sanırım 4 ayı devirip hala kavuşamamaktan benim şüphem ve sabırsızlığım..il_nar da anlattı evde bakmanın sıkıntılarını ama Utkum çatımızın altına bi girse yeter bana diyorum..
oğlum hala kortizon tedavisinde. küvezden çıkarmışlar,yatakta yatıyo,oksijen almıyo şu anda.kortizonu kestiklerinde tekrar sıkıntıya girme ihtimalinden bahsetti dr,ama bu durumda ne olacağını söylemedi.yani ne zaman çıkabilir hala belli değil.
benim oğlumdada kronik akciğer yetmezliği var,buna ilave olarak kalbinde delik ve geçirilmiş bi beyin kanaması. bi de bana anneli odadan hiç bahsetmediler..
canım senin bebeğin kortizon kesildikten ne kadar süre sonra tekrar oksijene ihtiyaç duydu ,bi de kort.u ne kadar süre kullandı,yazabilirmisin?
ben şehirdışında çalışıyorum,ank.ya gel-git yaptığım için haftaiçi bi kaçkez ziyaret edebiliyorum ancak.bunlardada dr lar o kadar az şey söylüyolar o kadar az bilgi veriyolar ki,ne yapacağımı şaşırıyorum artık
Merhaba,
Bizim oğlumuz yaklaşık 1.5 ay kortizon kullandı ve pek etkisini göremedikleri için daha fazla uzatmama kararı aldılar.
Kalpteki delik tam olarak ne? Yani tıbbi adı ne ve çapı ne? Kirli - temiz kan karışması var mı? Varsa yönü? Muhtemelen kendiliğinden düzelebilecek veya anjiyo ile giderilebilecek bir sorun da olma ihtimali var. Bu konuyla ilgili sağlam bir çocuk kardiyaloğuna göstermeniz gerekebilir.
Beyin kanamasının derecesini de öğrenmelisin...Derecesi düşükse önemsiz olabilir, hatta bunları özellikle doktorlarına sor veya dosyasına detaylıca bakarsın.
BPD konusuyla ilgili bildiklerimi şöyle özetlersem;
Kortizon hücrelerin ve dokuların daha hızlı gelişimi için kullanılan bir hormon,bilirsin eskiden çok popülerdi. Oğlumda oksijen 2 kez kesilmişti ancak 1.sinde muhtemelen bir enfeksiyon sebebiyle yada gizli halde henüz başlamadan bekleyen BPD(Bronkopulmoner Displazi) sebebiyle ikincisinde ise aşıların ertesi günü durumu kötüye gittiği için tekrar başlandı. BPD akciğerlerin olgunlaşamamasından kaynaklı olarak tam görevlerini yapamamaları. Tam olarak tedavisi de yok. Yapılan tedaviler bebeğe zaman kazandırarak bu zaman içinde akciğerlerini geliştirmesini sağlamasına yönelik. Bu süre içinde bebeği sıkıntıya düşürmeden nefes açıcılar, destek oksijen, düşük doz kortizon(hidrokortizon) vb. desteklerle bebek sağlığı korunmaya ve bebeğin kilo alması sağlanarak akciğerleri geliştirilmeye çalışılıyor. Detaylı bilgileri aşağıdaki vereceğim linklerde bulabilirsin;
Şimdiden çok geçmiş olsun, tüm bebişlere Allahtan şifa diliyorum...
LİNKLERİ YOLLAYAMADIM, ANCAK MAIL ADRESINE ATABILIRIM...
Google dan "BRONKOPULMONER DİSPLAZİ. DR. AHMET AKÇAY" diye ararsan türkçe daha sade bir slayt mevcut.(aramada ilk çıkan sonuç)
Şimdilik sadece bunları ekleyebildim... Daha çok mevcut, BPD veya Bronkopulmoner Displazi diye yada ingilizce isimleriyle arasanız çok metin mevcut... Rapid olan ise tamamen bu konuda yazılmış bir kitap...
Tekrar geçmiş olsun, bebişine ve tüm bebişlere acil şifalar diliyorum... Dualarımız hep onlar için...