Ellerine sağlık canım 1.si az yoğurmuş olabilirsin.İçli köfte hamuru ne kadar çok yoğrulursa o kadar sıkı olur:)
2si içli köfteyi kızartırken tencereye nasıl koydun?Üst üste mi yoksa yanyana sığdılar mı?Çok fazla koyuncada dağılıyor.
Peki yağ ısınmışmıydı yoksa ısınmadan mı attın canım?
Geçmiş olsun yine de çok iyi görünüyorlar.
Canım biliyorsun Gaziantep'te yaşıyorum.Burada genelde simit bulgur denilen bulguru kuıllanıyorlar.Şu marketlerde köftelik diye satılan ince bulgurdan:)Kısırlık bulgurun boyutu önemli bazı yörelerde köftelik(simit)bulgurla kısır yapılıyor.Bazı yörelerde pilavlıktan daha küçük orta boy bulgurlar:)Sağol canım benim.Ben epeyce yoğurduğumu düşünüyorum.Ama dediğin gibi belki yeterli olmadı.
Tencereye yanyana koydum.Ve yağ oldukça kızmıştı.
Peki sen hangi bulgurdan kullanıyorsun?Evde kısırlık diye satılan ince bulgurdan vardı onu kullandım.Birde Malatya da bilirsin simit dediğimiz ince bulgurdan da daha ince bir çeşit var.Acaba ondan mı kullanmalıydım..?
Öncelikle bulgur çok ince olmalı, bizim bu taraflarda kısırlık bulgur olarak satılan bulgur bile kalın gelebiliyor bazı markalarda.yasminsay canım içli köfteler hakında fikrin var mı ?
Canım biliyorsun Gaziantep'te yaşıyorum.Burada genelde simit bulgur denilen bulguru kuıllanıyorlar.Şu marketlerde köftelik diye satılan ince bulgurdan:)Kısırlık bulgurun boyutu önemli bazı yörelerde köftelik(simit)bulgurla içli köfte yapılıyor.Bazı yörelerde pilavlıktan daha küçük orta boy bulgurlar:)
İçine koyduğun un miktarıda önemli:)Ama dediğim gibi yoğurma kısmı çok önemli:)Demişsin ya yaparkende ezor yaptım dağılıyordu.Bu onun iyi yoğrulmadığını gösteriyor.
Bir de kızartma esnasında karıştırılmayacak yani ilk başta biraz kızarması beklenecek sonra alt üst edilecek:)
Umarım başka fikirleri olan hanımlar vardır:)
Islaklığı yeterli gelmemiş olabilir mi. Ben de hayatım boyunca sadece 2 defa yaptım yani tecrübeli değilim. hamuru açarken dağılan olduğu zaman elimi suyla ıslatıp hamuru yapıştırıyordum. Bir de dondurucuya koyup çıkardıklarım yine ıslandığı için hiç dağılmıyor. Benim tecrübem bu kadar:)
Ben de yapmaya niyetlendim , sen böyle diyince bi geri adım atar gibi oldum Lisabella:) ilk kez deneyecektim . Var mıdır acaba bir püf noktası sevgili kadinlar ?
İrmik ölçüsü biraz fazla olmuş olabilir:)Bulgur evet dediğin gibi köftelik diye satılan ince bulgurdu.Ama sanırım ondan bir ince daha var.Simit dediğimiz çeşit.Evdeki ince bulgurdu.Yarın çiğ köftelik olanı alacağım.Annem irmikte yapmış olabilir dedi ama tariflerde irmik var genelde...Un ise 2 bardak bulgura 1 bardak irmik 4 kaşık un şeklinde koydum..
İç harcı epeyce kaldı.Azmettim başaracağım.Yine yeniden denemelerim olacak.Yarın bulgur alıp dediğin noktaları dikkate alarak tekrar yapacağım .Patlamayan köfteler yapana kadar deneyeceğim.
Yaparsın canım neden yapmayasın:)Herkes nasıl yapıyor.Denemeden bilemezsin:)Uzmanına soralım diyecektim
Zaten bursaymışNevreste
Bende denemek istiyordum
Korktum ama şimdi
Çok seviyorum ama hiç yapmadım
yapabilir miyim ki
Öncelikle bulgur çok ince olmalı, bizim bu taraflarda kısırlık bulgur olarak satılan bulgur bile kalın gelebiliyor bazı markalarda.
İrmik, bulgura nazaran 1/4 oranda olmalı ve yoğurma aşamasında bulgur sıcak olmamalı ki, yumurtanın tutucu özelliği gitmesin.
Gerekirse yağsız dövülmüş et kullanılmalı, kıyma halini almış dövülmüş et kullanıldığında, kesinlikle patlama ya da dağılma olmuyor.
Ve en önemli detay, hamur macun kıvamına gelene kadar yoğurulmalı.
Aynen canım mesela 2 su bardağı bulgura 100 gr kadar kıyma konuyor.Çift çekilmiş yağsız kıyma:)Oda tutmasını sağlıyor.Bana da kısır yapmak niyetiyle alıp kullandığım bulgur kalın gibi geldi.
Hamuruna da mı kıyma koyuyorsunuz ?
Benim annem mutfak robotunda yoğurur, ben de ondan öyle öğrendimİrmik ölçüsü biraz fazla olmuş olabilir:)
Buradan öğrendim.Bilirsin bizim oralarda kızartma içli köfte pek bilinmez.İçine haşlanmış patates koyanlar var.Ben onu daha çok beğendim:)
Burada hanımlar içli köfteyi pek ellerinde açmıyorlar.Çoğunda kıyma makinası var.Onunla yoğurup onunla yapıyorlar.Yani oyup açma kısmı değil ama hamur yoğurma kısmı çok başarılı oluyor:)
Tabi ki en önemliside tecrübe canım:)Bir sefer yapınca pes etmekle olmuyor.Tekrar tekrar deneyip püf noktalarını kendin bulacaksın:)Yani 3-5'ten sonra elin alışacak:)Neden nasıl oluyor bileceksin...
Abim bu sıra bayram edecek o zaman:)Hanım sürekli içli köfte yapacak:)
Acaba un ve suyu ne kadar koydunuz? Uzmanı değilim ama belki unla alakalıdır çatlaması...
Benim eşim de, annemin yaptığı (dışı da kıymalı ve haşlanmış) içli köfteyi değil, dışarda yediğimiz o bol cevizli ve kızarmış içli köfteyi sever. Eşim çok seviyor diye ben de internetten bulduğum tarifleri deneyerek, çatlamayan ve tattırdığım herkesten de onay alan bir tarif buldum. Artık hep onu yapıyorum. Bilmiyorum siz beğenirmisiniz ama isterseniz tarifini paylaşabilirim
Bazen koyuyorum, normalde haşlama yaparım. Ona kıyma koymam ama koyanda var, kızartmanınkinde daha iyi oluyor dövülmüş kıymalı, fakat batıda bulmak çok zorBana da kısır yapmak niyetiyle alıp kullandığım bulgur kalın gibi geldi.
Hamuruna da mı kıyma koyuyorsunuz ?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?