- 12 Temmuz 2022
- 23.628
- 86.176
Evet, hem kendi savunuyordu hem de bize sorgulatıyordu okurken. Ben bazı konularda sabit fikirliyimdir, bi şey yanlışsa yanlıştır, suçsa suçtur. Ama Suç ve Ceza'yı okurken aklımda hep acaba sorusu dolandı durdu. Kalın bi kitabın, hele de yazılalı 150 seneyi geçmiş bir kitabın böyle bir sorgulama yaptırması bile anlatıyor neden "klasik" olduğunu.Durum analizi önemli diye düşünüyorum, aç bir insanı yemek çaldı diye suçlayamam veya hastayı ilaç çaldı diye. Zaten Raskolnikov'da tam olarak bunu savunuyordu.
Polis ile konuşurken acaba gerçek miydi yoksa hepsi rüya mıydı diye düşünürken ben de sorguladımç yoksa gerçek değil miydi. Çok iyi köşeye sıkıştırdı Raskolnikov'u. Sadece konuşarak suçunu itiraf ettirdiBir yıl kadar oldu ben de okuyalı gerçekten çok gitgeller yaşattı bana kitap aslında suç olan bir şey hak edilmiş bir ceza gibi geldi kimi zaman hele Raskolnikov’un psikolojik olarak yaşadıkları bu buhranı hiç bir insan yaşayamadan anlatamazdı dedirtiyor ya o cinayet tasarısı yok ya kurgu olamaz bu olay gerçekten yaşanmış olmalı gibi hissetmiştim
Tam o noktada yazarın muhteşemliği ortaya çıkıyor. Ezilenler kitabında da yoksul pisikolojisini çok güzel anlatıyordu, 'Öteki' kitabı da psikoljik anlamda bence çok muazzamdı.Evet, hem kendi savunuyordu hem de bize sorgulatıyordu okurken. Ben bazı konularda sabit fikirliyimdir, bi şey yanlışsa yanlıştır, suçsa suçtur. Ama Suç ve Ceza'yı okurken aklımda hep acaba sorusu dolandı durdu. Kalın bi kitabın, hele de yazılalı 150 seneyi geçmiş bir kitabın böyle bir sorgulama yaptırması bile anlatıyor neden "klasik" olduğunu.
Ay o kadın beni darladı kızını feda etmiş gibi gösteriyor sonra damadı övüyor kızkardeşin eski patronu da eşini öldürmekten şüpheliydi diye hatırlıyorum Raskolnikov’un halinden onun cinayet işlediğinden emindiRaskolnikov işlediği suçu massiyatsızlığa bağlıyor gibi davranırken asıl nedenin bu olmadığını yaptığından pişmanlık duymadığını asıl suçlunun rehineci kadın olduğunu anlatıyor. Ripara yüzünden rehibeci kadına kim bilir kimler nelerini vermek zorunda kaldılar. Kadın burada onları zprvdurumdan kurtsroypr gibi görünüyor ama aldığı rehineler karşılığında çok düşük fiyatlar veriyordu. İşte bu noktada raskolnikov'un gözünde suçlu hatta insan bile değil bit oldu kadın. Kafasında yaptığı yarım yamalak plan ile harekete geçince peşinde izler bırakır.
Polis ile psikolojik savaşları en çok hoşuma giden bölümü oldu
Annesi klasik Ruslar gibi aynı Anna Karenina gibi atılıp bayılmaktan öteye gitmedi. Kızınjn istemediği bir evliliğe kendi kendini ikna etmeye çalışmaları ama oğluna mektup yazarken aslında damadı övüyor gibi görünüp bu işin olmaması için elinden geleni yapmasını istemesi tam drama Queenlik hareket. Direk söyle işte ne eveleyip geveliyorsun
Aşırı dağınık anlattım ama okuyan anlamıştır beni
Tek normal davranan da kız kardeşti. Abisinin yanında olmasını istedi her zaman. Kendince ona katkıda bulunmak için evleniyordu aslında ama annesinin tutumu çok başkaydı. Para için olduğunu başlarda çok hissettirdi sonra sonra çocuklarına bakarak biraz toparladı gibi olduAy o kadın beni darladı kızını feda etmiş gibi gösteriyor sonra damadı övüyor kızkardeşin eski patronu da eşini öldürmekten şüpheliydi diye hatırlıyorum Raskolnikov’un halinden onun cinayet işlediğinden emindi
Evet karısını öldürdü o adam. Kız kardeşinin peşindeydi hatta karısı öldükten sonra kıza para vermek istedi. Sonra Raskolnikov suçunu Sonya'ya itiraf ederken onları dinleyip raskolnikovu baya tedirgin etmişti. Sonunda kendini öldürüp Raskolnikovun suçunu itiraf etmesini sağlamıştıAy o kadın beni darladı kızını feda etmiş gibi gösteriyor sonra damadı övüyor kızkardeşin eski patronu da eşini öldürmekten şüpheliydi diye hatırlıyorum Raskolnikov’un halinden onun cinayet işlediğinden emindi
Marmaledov babası sanırım. Hem kızı kötü yola düşüyor ses çıkarmıyor hem de bu yola onu düşüren kız üvey annesini övmekten geri durmuyorSonya çok acınası değil miydi ? Babası yaiçip durdu çoluk çocuğu hasta eşi düşünmeden üvey annesi bile Sonya için çok daha üzülüyordu babasından