Howl'un Kitap Kulübü 🏰

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Durum analizi önemli diye düşünüyorum, aç bir insanı yemek çaldı diye suçlayamam veya hastayı ilaç çaldı diye. Zaten Raskolnikov'da tam olarak bunu savunuyordu.
Evet, hem kendi savunuyordu hem de bize sorgulatıyordu okurken. Ben bazı konularda sabit fikirliyimdir, bi şey yanlışsa yanlıştır, suçsa suçtur. Ama Suç ve Ceza'yı okurken aklımda hep acaba sorusu dolandı durdu. Kalın bi kitabın, hele de yazılalı 150 seneyi geçmiş bir kitabın böyle bir sorgulama yaptırması bile anlatıyor neden "klasik" olduğunu.

Bir yıl kadar oldu ben de okuyalı gerçekten çok gitgeller yaşattı bana kitap aslında suç olan bir şey hak edilmiş bir ceza gibi geldi kimi zaman hele Raskolnikov’un psikolojik olarak yaşadıkları bu buhranı hiç bir insan yaşayamadan anlatamazdı dedirtiyor ya o cinayet tasarısı yok ya kurgu olamaz bu olay gerçekten yaşanmış olmalı gibi hissetmiştim

İnsanın ne kadar karmaşık ve esrarengiz biri olduğunu çok güzel bir şekilde anlatıyor kitap.Beni bu anlatım insan ruhunun dehlizlerine girmek çok etkiledi
Bu kitapla ilgili bir de doğruluğundan emin olamadığım şöyle bir iddia var;kitap yayınladıktan sonra savcı, Dostoyevski hakkında dava açmış. Gerekçesi ise: " Bir caninin ruhsal durumunu bu kadar gerçekçi ve ayrıntılı anlatan bir kişinin geçmişinde kesinlikle bir cinayet saklıdır"

Polis ile konuşurken acaba gerçek miydi yoksa hepsi rüya mıydı diye düşünürken ben de sorguladımç yoksa gerçek değil miydi. Çok iyi köşeye sıkıştırdı Raskolnikov'u. Sadece konuşarak suçunu itiraf ettirdi

Tam o noktada yazarın muhteşemliği ortaya çıkıyor. Ezilenler kitabında da yoksul pisikolojisini çok güzel anlatıyordu, 'Öteki' kitabı da psikoljik anlamda bence çok muazzamdı.
Rusların genlerinde var sanırım bu hızlı duygu değişim durumları. Her okuduğumda şaşırıyorum o ayrı.

Kitabın ana karakteri Raskolnikov'un duygu geçişleri çok güzel aktarılmıştı , normalde bu hızlı geçişleri sevmesem de bu kitapta çok yerinde buldum konu zaten bunu isterdi.
Ve ceza denen şeyin aslında dışarıdan değilde içeriden kendi ruhumuzdan geldiğinde çok daha yıkıcı olduğunu gördüm.

Ay o kadın beni darladı kızını feda etmiş gibi gösteriyor sonra damadı övüyor kızkardeşin eski patronu da eşini öldürmekten şüpheliydi diye hatırlıyorum Raskolnikov’un halinden onun cinayet işlediğinden emindi

Tek normal davranan da kız kardeşti. Abisinin yanında olmasını istedi her zaman. Kendince ona katkıda bulunmak için evleniyordu aslında ama annesinin tutumu çok başkaydı. Para için olduğunu başlarda çok hissettirdi sonra sonra çocuklarına bakarak biraz toparladı gibi oldu

Evet karısını öldürdü o adam. Kız kardeşinin peşindeydi hatta karısı öldükten sonra kıza para vermek istedi. Sonra Raskolnikov suçunu Sonya'ya itiraf ederken onları dinleyip raskolnikovu baya tedirgin etmişti. Sonunda kendini öldürüp Raskolnikovun suçunu itiraf etmesini sağlamıştı

Sonya çok acınası değil miydi ? Babası ya içip durdu çoluk çocuğu hasta eşi düşünmeden üvey annesi bile Sonya için çok daha üzülüyordu babasından
Marmaledov babası sanırım. Hem kızı kötü yola düşüyor ses çıkarmıyor hem de bu yola onu düşüren kız üvey annesini övmekten geri durmuyor

Herkesin eline ağzına kalemine sağlık
Ben de üniversitede okumuştum , çok etkilenmiştim. Yazılanlarla birlikte daha da canlandı aklımda okuduklarım. Bazı şeyler herkesçe onaylanan su götürmez suçtur ama bazı suçların şartları ve karşı tarafları suçu biraz soyutlaştırıp neye göre kime göre kargaşası ortaya çıkıyor , ceza kısmında özellikle . Canlı öldürmek suçtur ama insan öldürmenin cezası var atıyorum kedi öldürmenin cezası yok gibi mesela ( az önce nette manyağın biri kediyi tekmeleyerek öldürmeye çalışıyordu haberlerde ordan esinlendim)
kötü birini öldürmek hak mı , dinde bile bazı namus gibi bazı şartlarda dişe diş kana kan ın önü açık.. yani çok fazla soru geliyor insanın aklına bütün hayatı düzeni sorgulattırıyor . Kesinlikle çok güzel bir kitaptı bir o kadar da insanı kendine getiren , -hayat güzel kuşlar uçuyor- kafasını , toz pembeliği bozan grileştiren bir kitaptı.

raskolnikov'un duygu geçişleri ve bunların hızlı olması beni çok etkilemişti. yani hem yaptığının doğru olduğuna kendini ikna etmeye çalışması hem de bunun olmaması gerektiğini bilmesi çok etkileyiciydi.

annesi hakkında söylediklerinize katılıyorum. yani klasik bir rus annesiydi

kitapta en üzüldüğüm karakterlerden biri sanırım sonya oldu. babasının iş bilmezliği onu hiç istemediği bir yola sürükledi. resmen yapmak zorunda kaldı. üstelik o haldeyken raskolnikovla olan aşkları...

son kısımlarda yazarın kendi hayatından da bir şeyler eklediği çok belli oluyordu. tamamen kendi duygularını aktarıp yazmış sanırım

Şimdi baktım kitabı Nisan/2007 de okumuşum.

Çok uzun geçtiği için olaylar hakkında değil genel konu hakkında yorum yapacağım sadece.
Suç nedir? Ceza nedir? Ya da vicdan nedir? Bir insan saf iyi ya da saf kötü olabilir mi? Okurken sürekli bunları düşündüğümü hatırlıyorum.
Kitap her konuda beni ikimlemde bırakmıştı. Raskolnikov yoksulluğunu ve ideallerini bahane ederek cinayet işlemişti ama sonuçta tasarlayarak yapmıştı bunu. Bir katilde olması gereken soğukkanlılık da vardı onda.
Dostoyevski genel olarak farklı insan tahlillerini yapmakta ve dıygu değişikliklerinde anlatmakta çok başarılı bir yazar. Başka biri bu konuda bir kitap yazmış olsaydı bırakın klasik olmayı çok satanlara bile giremezdi büyük ihtimalle.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…