Howl'un Kitap Kulübü 🏰

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.







Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi (SAMSUN)

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunda önemli bir rol oynayan bu gemi, 1978 yılında Glasgov’da ”Trocadero” ismiyle inşa edilmiş olup, sonrasında ise ”Kymi” adıyla belli bir süre yük taşımıştır. 1894 yılında İdare-i Mahsusa’ya nakledilen gemi, o dönemden itibaren ”Panderma” ismiyle Osmanlı denizlerinde yük ve yolcu taşımaya devam etmiş. İdare-i Mahsusa’nın adı, 1910 yılında ”Osmanlı Seyrüsefain İdaresi” (Osmanlı Denizcilik İşletmesi) olarak değişince geminin de ismi ”Bandırma” olarak değişmiş ve posta vapuru haline gelmiş. 1919 yılında Atatürk ve silah arkadaşlarını Samsun’a getirdikten sonra yine posta hizmetlerine devam eden gemi, 1924 yılında hizmet dışı bırakılmış. 1925 yılında İlhami Söke’ye satılan gemi, 4 ay içerisinde Haliç’te sökülerek parçalanır.

Samsun İl Özel İdaresi ve Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından, geminin orijinal çizimlerine bakılarak, birebir aynısı yapılmış ve 2006 yılında müze olarak hizmete açılmış. Belediye tarafından çevre düzenlemesi yapılarak ziyarete açılan Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Parkı Açık Hava Müzesi’nde, ahşap işçiliği, filikalar ve halatlar, raspa ve boyalar yenilenmiş ve dayanaklı olacak şekilde inşa edilmiş. Kaptan köşkü, kaptan kamarası, tefriş ve yatak odası, sergi salonu ve mutfak olmak üzere 6 bölümden oluşan müzede, 13 bal mumu heykeli yer alıyor.

Tefriş salonunda, Atatürk’te dahil olmak üzere 5 balmumu heykeli yer alıyor. Bunun yanı sıra 1870’li yıllarda imal edilmiş gemici saati, telefon, yangın tüpü, ölçüm saati, masa ve sandalyeler sergileniyor. Atatürk’ün yatak odası olarak tasarlanan odada ise, ona ait orijinal bir radyo yer alıyor. Sergi salonunda, geminin orijinal çizimleri ve tarihçesi, Atatürk’e ait fotoğraflar ve orijinal beylik silahı, Atatürk’ün el yazısıyla yazdığı kongre kararnamelerinden nüshalar bulunuyor. Aynı zamanda sinevizyon gösterimi yapılması için bir sistem ve oturma grupları da yer alıyor. Kaptan köşkünde ise, kaptan İsmail Hakkı Durusu’n bir bal mumu heykeli ve 1887 yılına ait denge pusulası yer alırken, kaptan kamarasında da özel eşyalar sergileniyor.


Doğu Park Sahası’nda, 35 bin metrekare alanda yer alan Milli Mücadale Parkı ve Açık Hava Müzesi’nde; Çanakkale Savaşı’ndan düşmanın İzmir’de denize dökülüşüne kadar süren mücadeleyi anlatan seramik rölyefler bulunuyor. Bunun dışında; Samsun ve ilçelerinde hayatını kaybeden 1200 şehidin anısına yapılan Şehitler Yazısı, Milli Mücadele’yi anlatan 10 adet bronz rölyef, 7 figürlü Milli Kurtuluş Anıtı, İstiklal Mücadelesi’nde kullanılan top, tüfek, torpido, denizaltı mayınları ve uçaksavar gibi savaş malzemeleri yer alıyor.


Günaydınlar herkese


Jawlensky
kk birinci noteri
Life light
Eleadora
Levaiz
C Capanin Gururu Teyom
UcanSupurge
Bonus
Kukrim
K Kitapkontesi
Oriana
Natsume
Limonsuzzcay
nemesis
dayler dayler
Keira-
mimesis
sudem34
Nikinik
Alp_BuRc
ummhnisa
X xnobodyx
A Arrietty_
Aspasiaa
Camelia
Mrsay
L LADY VEGA
HAbibte
fesang
Boncobo
Disipline Girmis BirKadin
Homer Simpson
Gelincik78
berresuu
yet07
A Atalanteda
mmelisaa
M Mavi Menekse
CipisS
Etkili Eleman
bir civciv annesi
Orangegreysky
La Vie
Ciela
Gallagher
 
Günaydın herkese
 
Gunaydinnn
 
Günaydın kızlar
 
Gunaydin
 
Gunaydinnn
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…