- Konu Sahibi new_yorker
-
Hanimlar merhaba,
Malumunuz ben ABD deyim, ABD de esim ve ben ogrenciyiz (ben mezun oldum, simdilik calismiyorum, su an ev hanimiyim) 5 kez tasindik. Surekli ortam degistirdik.
Biraz kendimden bahsedeyim, ben bayagi -sosyal- birisiyim, cok disa donuk, konuskan, girisken, misafir ve arkadas seven biriyim. Yalnizligi gercekten hic sevmiyorum ve her girdigim ortamda arkadas yapmaya calisirim, evime davet ederim, bulusmak isterim, ararim, sorarim vs vs.
Burada cok samimi, kardesten ote, gecemiz gunduzumuz bir, yedigimiz ictigimiz ayri dusmeyen bir arkadas ortamimiz oldu, ama malum iste herkes is buldukca farkli yerlere dagildi.
Simdi bir onceki tasindigimiz yerde iki arkadas ailemiz vardi ama ne arkadas inanin davet etmekten, arayip sormaktan, arkadas olmaya calismaktan cok yoruldum. Biraraya geldigimiz zaman samimiyiz, hele biri surekli der ki, her zaman buyrun gelin, yemek bulamazsak ekmege yag surer yeriz, bizim birbirimizden baska kimimiz var ki vs vs. bir samimi muhabbet, bir arkadas olma istegi ki, sormayin gitsin, gecenlerde 3 kere farkli zamanlarda musaitseniz sizi ziyaret edelim dedik, 3 unde de reddetti. Diger hanim arkadas dunya iyisi, tatlisi, yalnizliktan, gurbetlikten dem vuran bir arkadas, ama gel gor ki 5 kere davet etsem 1 kere gelir, 5 kere geleyim mi desem 2 kere ancak kabul eder. Ufak tefek bir suru bahanesi var. Hatta bir defasinda bizi ailecek aksam cayina davet ettiler, tam biz kapidan cikiyoruz, mesajini gordum, cocuk uyuyor, cayi iptal ettik diye, beynimizden vurulduk, kapidan donduk, geri oturduk ailecek, esimin de benim de cok zorumuza gitti yaptiklari. (O zamanlar ikimiz de tek cocukluyduk) Ucumuz bir yere gidelim desek biri gelir, oteki gelmez, biri gezmeye gidecegim der, bizi reddeder, biri kabul eder, son dk herkes hazirken iptal eder vs vs. hic ayarlamaya calismiyorlar, oysa onlar bizi davet etse hemen kabul ederiz, hemen o gunumuzu bosaltip, biraraya gelmeye calisiriz. Gezmeye gideceksek de baska zaman gideriz, arkadaslarla ayda hatta 2-3 ayda bir araya geliyoruz ne de olsa diye. Bunlar haric yakin cevrede 3 arkadas aile daha var, onlar da bunlar gibi, davete bin nazla geliyorlar ki zaten pek davet de etmiyorlar. Arkadasin birine baby shower yapayim dedim, bir tanesiyle o kadar zor ayarladik ki gunu gormeniz lazim, her gune bir plan yapmis ki bu planlar oyle disari aktivitesi degil yani, evde yapilacak isler, hicbirinden taviz vermiyor (mesela evde konserve yapacagi gunler var, neyse 2-3 saat geleyim de, konserveye donunce devam ederim falan demiyor) Artik hicbir gunu kabul etmeyince bayram gunu baby shower yapalim dedik, hem bayramlasma, hem baby shower olsun diye. (Onu da yine son gun yagmur yagiyor diye iptal etmek istedi de etmedim, yagmur yagarsa cardaklara gideriz dedim) Diger 4 aileyi de bayramlasma ve baby shower a davet ettim, sadece biri geldi, diger ucu gelmediler. Oyle cok onemli sebepleri de yoktu, baya baya gelmediler. Ve hicbirinin burada ne baska arkadas ortamlari var, ne de aileleri. Hepsiyle konusuyorum, anlatiyorum, birbirimizden baska kimimiz var diyorum, gelin hem bayramlasalim, hem kizcagiza moral olsun, kimsesi yok, baby shower yapalim diyorum vs ama nafile. Buna benzer bir suru olay sayarim daha buraya. Ben de caresiz umidi kestim, artik cok da davet etmiyorum ama yine vicdanim el vermiyor, arayip soruyorum. Baska arkadaslar edindigim zaman hicbirini umursamayacagim ama.
Simdi birsey sormak istiyorum, bebegim bir ay sonra 1 yasina girecek, kizimin 3 yil ustuste dogumgununu yaptim, ona da yapmak istiyorum. Aile arasinda yapmayacagim zaten yillardir her gunumuz aile arasinda geciyor. Bunlardan baska arkadas grubumuz yok ailecek tanistigimiz. Ama vallahi artik korkuyorum arayip, davet etmeye. Sizce nasil bir yol izlemeliyim? Bir arkadas gelirim dedi. Digerleri de supheli. Zaten gelirim deseler de son dk iptal etme gibi huylari var. Ben en az 3 aile olsun istiyorum ama cok yoruldum artik bunlarla arkadaslik iliskisi kurmaya calismaktan, davet edecegim gelmezler diye korkuyorum, yapmasam da icimde kalacak, nasil bir yol izlemeliyim?
hımm anladım, iptal edilmesi zaten aşırı saygısızca. Baştan kabul etmeyecekler o zaman. İptal etmelerden sonra tavır koyabilirsiniz "x bir değil, iki değil sürekli son dakika iptal ediyorsunuz, sizin işleriniz varsa bizim de var ve hoş olmuyor." diyebilirsiniz. Aranızı iyi tutmak için alttan almayın bence.Yanlis anlasildim, surekli birsey ayarlayan ben degilim. Hatta sadece baby shower i ben ayarladim, iki kere de kizima dogumgunu o kadar. Kendileri teklif ediyorlar cogu daveti. O da 2-3 ayda bir oluyor. Ben kabul eden, kendimi ayarlayan kisiyim. Kendileri ya iptal ediyor, ya Bir bahane buluyor sonra.
İyilikten maraz doğar diye boşuna dememişlerÇok bunaldim. Niye bu kadar ısrardasınız ki. Baby shower diye tutturmuşsunuz mesela, size ne. Olmuyorsa, istemiyorsa yapmayın. Belki de bu yüzden kaçıyorlar sizden. Bence siz acilen ev hanimligini bırakın. En azından bi kursa falan gidin.
Ben doğru bulmuyorum bu tavrınızı, evliya mısınız siz ya tokat atana diğer yanağınızı çeviriyorsunuz? benim doğumuma gelmeyene yağmurlu havada su vermem benInanin cok yoruldum. Ben asla kimseyi rahatsiz etmiyorum. Bayramlasma ve baby shower a 6 aileden biri davet edince gelirim dedi, oteki hamileyim evden cikmam dedi, oteki baska bir yere gidecegim dedi, ertesi gun gidemez misin bu hem bayram hem baby shower dedim, Ben sana haber veririm dedi, haber Verdi karar verdim, gelmiyorum dedi. Digeri esime sorayim dedi, sordum baska plani varmis dedi. Digeri zaten 15 gunluk tatil gununden sadece ama sadece bir gunu kabul etti ki onu da son gun iptal etmeye calisti ben Kabul etmedim.
Hepsi de yalnizlar oysa. Ben haric hicbiri dogumgunu yapmiyor. Oyle aile arasinda kutluyorlar. Niye dogumgunu yapmiyorsunuz diyorum biz oyle aile arasinda kutluyoruz diyorlar. Bir arkadas oglum dogdu, 10 aylik oldu, ne hayirli olsun dedi, ne de bebek ziyaretine geldi. Kendisi gecen hafta dogum yapti, yaninda kimsesi yok, annesine de vize cikmamis, iki cocugumla bir Saat yol gittim, Yemek yaptim goturdum, cicek aldim hastaneye gittim. Kimsesi yok, tek cicek alan benim. Iki arkadas gelmis sadece ben de 3. yum. Diger ikisinden biri dondu gitti, digeri de rahatsiz, yatiyor. Yazik yani yapayalniz, vicdanim elvermiyor onu oylece yalniz birakmaya, arayip sormamaya, arayip soruyorum, cuma yine esimle yemek yollayacagim. Boyle biriyim ben onlar gibi olamiyorum.
insanlar yurt disinda yasamak icin gittiginde biraz da bu bizim adetlerimizdeki mic mic gorusme gunlerinden kaciyo bence.
siz bakmayin gurbetteyim naralarina acitasyonu genel olarak seviyoruz o genlere islemis demekki ondan konusuyolar ama harekete gecmiyolar
esime diyorum bazen keske yurt dışında yasasak kimseye gidip gelmek zorunda kalmasak, bayram seyran gün mevlit dogum bilmem ne.... herseye bir gun yapiyolar gorusmek icin. birine gidip otekine gitmesen olmuyo. iki kere gittiysen üçüncüye gitmeyince cik ciklayip kinayan mi ararsiniz mecbursun gibi davranan mi ararsiniz. ben cok bunaldim bu orf adetlerimizden
dusunsenize bu tarz seylerden kacmis insanlar ama hadi gurbetteyiz beraber takilalim diye organizasyon yapan bi arkadas var. belki de kirmamak icin böyle yapiyolar
orda dogup buyudulerse de zaten bu görüşme sıklığı yetiyodur onlara.
bide yazinizda bisey dikkatimi cekti. yeni arakadaslar bulunca ben de aramicam gibi biseydi sanirim. yani yedekte mi tutuyosunuz. bu tavırlar zorunuza gitmesine ragmen gorusme sebebiniz başkalarını bulamazsam hazirda bunlar var mi düşünceniz
turkiyedeyim gurbette bi ildeyim sosyallesme taleplerini genelde reddedip evde kafa dinliyorum pisman degilim
dogum yapan arkadasiniza iyilik yaptığınızı dusunuyo olabilirsiniz, belki o gerildi ve gereksiz buldu yaptiklarinizi. insanlara kendinizden pay bicerek davranmayin bence. bakin nasil davraniyolar siz de oyle davranin. bana bi adim gelene ben kosarim diye bi yaklasim olmus sizinki
Inanin cok yoruldum. Ben asla kimseyi rahatsiz etmiyorum. Bayramlasma ve baby shower a 6 aileden biri davet edince gelirim dedi, oteki hamileyim evden cikmam dedi, oteki baska bir yere gidecegim dedi, ertesi gun gidemez misin bu hem bayram hem baby shower dedim, Ben sana haber veririm dedi, haber Verdi karar verdim, gelmiyorum dedi. Digeri esime sorayim dedi, sordum baska plani varmis dedi. Digeri zaten 15 gunluk tatil gununden sadece ama sadece bir gunu kabul etti ki onu da son gun iptal etmeye calisti ben Kabul etmedim.
Hepsi de yalnizlar oysa. Ben haric hicbiri dogumgunu yapmiyor. Oyle aile arasinda kutluyorlar. Niye dogumgunu yapmiyorsunuz diyorum biz oyle aile arasinda kutluyoruz diyorlar. Bir arkadas oglum dogdu, 10 aylik oldu, ne hayirli olsun dedi, ne de bebek ziyaretine geldi. Kendisi gecen hafta dogum yapti, yaninda kimsesi yok, annesine de vize cikmamis, iki cocugumla bir Saat yol gittim, Yemek yaptim goturdum, cicek aldim hastaneye gittim. Kimsesi yok, tek cicek alan benim. Iki arkadas gelmis sadece ben de 3. yum. Diger ikisinden biri dondu gitti, digeri de rahatsiz, yatiyor. Yazik yani yapayalniz, vicdanim elvermiyor onu oylece yalniz birakmaya, arayip sormamaya, arayip soruyorum, cuma yine esimle yemek yollayacagim. Boyle biriyim ben onlar gibi olamiyorum.
Gurbet icin en buyuk dertlerden biridir yalnizlik. Tr ye donmek istiyorum yalnizliktan biktigim icin. O derece bunaldim. Ama iste esimin isleri var su an.
Ben cok yanlis anlasildim. Ben surekli organizasyon yapan, surekli davet eden kisi degilim. Bir iki kez davet ettik gelmediler Bir daha arkasini aramadim zaten surekli olarak davet etmedim. Normal olani da bu zaten insan kendisini cekiyor. Baby shower icin bile diger arkadas aradi beni baby shower yapalim dedi. Tamam olur dedim. Sen organizasyonu Yap dedi, Tamam dedim. Sonra yine kendisi hicbir gunu kabul etmedi, sadece bir gun icin olur dedi. Diger piknikler de oyle kendileri ortaya atiyorlar, ben hemen olur tabi diyorum, plan yapiyorum, bu Sefer iptal ediyorlar. Diger caya gel diyen arkadasa asla hicbirgun caya gelelim mi demedim, esi esimi arayip davet etmis, biz hazirlandik, kapidan cikiyorduk, hanim arkadas bana iptal edelim, cocuk uyudu dedi. Yaziyla olaylari boyle anlatinca sanki ben surekli “sirnasik” misim gibi bir anlatim oldu ama distan bakildiginda asla oyle degil. Ki bu anlattigim llaylar 2-3 ayda bir olan olaylar.Bence fazla israrcisiniz. Tamam gurbet zordur elbette bu şekilde teselli buluyorsunuz ama ısrar kıyamet olmasını saçma buldum. Onlara gitmek istiyorsunuz reddediyolar 5 kez neden tekrar ediyorsunuz? Onlarda istiyor vs demissiniz ama topluluk içinde herkes gurbetten yakınır ailesini falan özler bu yakinmasi sizinle sürekli gorusecegi anlamı taşimıyor bence, ayrıca bu kadar şeyin üzerine hala doğum günü organize etme peşindesiniz.. insanları bunalttiginizi düşünüyorum
Doktoraniz hayirli olsun, ben de doktora ogrencisiydim, biraktim 2. Cocugum olunca. Burada sanirim kendimi yanlis tanittim, Ben hic kimseyi asla rahatsiz etmiyorum. Kimseye Bir kere bile niye aramadin vs demiyorum, demem de. Ayrica birararaya gelince de yalnizliktan, gurbetlikten dem vurmam, cunku seviyorum abd yi, seviyorsam bazi zorluklarina da zaten raziyim. Burada 2-3 ayda bir de olsa goruselim diyen bu arkadaslar, sonra iptal eden de kendileri. Baby shower yapalim mi diyen arkadas baskasi, Tamam olur dedikten sonra da o gun konserve yapicam, o gun sunu, bunu yapacagim deyip de ayarlamayan da o. Bize caya buyrun diyen de tam kapidan cikarken iptal ettik cocuk uyudu diyen de diger arkadas mesela. Hem surekli gelin bize, kimimiz var ki burada, kuru ekmege tereyag surer yeriz vs diyor baska arkadas hem de sadece yolumuz dustugu icin sizi de ziyaret edelim mi musaitseniz dedigimde 3 kere ust uste musait degiliz diyor. Ben mesela kendi adima konusayim bir arkadasim tam bizim evin yakinindan gecip de musaitseniz yarim saat ugrayim mi dese cok mutlu olurum. Taa kapisinin onunden gecmisim de bir haber bile vermemisim gibi dusunmesin diye haber verdim ki zaten iki kere esim demis esine, benim haberim bile yoktu.Ben de bir süre önce yurtdışına taşındım doktoram için ve yeni arkadaşlar edindim ama ben Türkiye' deyken de kendi kendime vakit geçirmeyi ve yalnızlığı inanılmaz seven bir insandım, burada da hiç değişmedi. Ailemi çok özlüyorum ama onun dışında aman da yalnızım gurbet gibi bir düşünceye hiç girmedim.
Tam da sizin gibi bir arkadaşım var. Sürekli sürekli görüşmek istiyor. İş çıkışı, haftasonu, resmi tatil... Mesela ben komşu bir ülkeye tatile gideceğim tek başıma, illa diyor ki neden haber vermedin beraber plan yapardık? Ben tek başıma tatile gitmekten, gezmekten, vakit geçirmekten çok mutlu oluyorum ama arkadaşım bir türlü anlamıyor durumu. Bazı insanlar introverttir, siz anlamasanız da kendisi ve çekirdek ailesi ile mutlu olup; vakit geçirmekten hoşlanabilir. Bence zorlamayın.
Cok tesekkur ederim, siz de nj ye bize buyrun. Bir derdim vardi buraya yazayim dedim daha cok derdim oldu beni gercekten anladiginiz icin sagolun.Sizi anliyorum, arkadaslarla bir araya gelmek bana da iyi geliyor. Biz soyle yapardik bazen her hafta bazen daha seyrek toplanirdik, genellikle bizim evde olurdu, bazen de bu hafta da bende olsun derdi birisi oraya giderdik. Bazen bir kac kisi olurduk, bazen de on kisiyi gecerdi, tabi zamanla mezun olup gidenler, Turkiye`ye donenler derken az kisi kaldik, en son artik biz de tasininca toplanilmiyormus. Guzel anilarimiz oldu, toplanir manti, icli kofte yapar birlikte yerdik, bayram kahvaltilari duzenlerdik. Arkadaslarimla telefonda hala uzun uzun konusurum, yuz yuze gorusemiyoruz ama baglantiyi koparmadik. Son anda davetlerini iptal etmeleri ya da gelecegiz deyip gelmemeleri hos olmamis, siz de uzerlerine dusmeyin bence, baska arkadaslar edinin. Boston taraflarina tasinirsaniz haberleselim, kim bilir belki komsu oluruz, onemli bir sey olmadigi surece daveti geri cevirmem ve misafir agirlamayi da severim cunku zaten burada cok az misafirim oluyor :))
5 defa tasindim ve sunu farkettim ki ben yalnizligi sevmiyorum. Evet yalnizliga alistim, canim hic sikilmiyor, evde ya da disarda bir suru aktivite buluyorum, iki de kucuk cocugum var zaten ama ayda bir, iki ayda bir misafir agirlamak ya da misafirlige gitmek bana cok iyi geliyor. Bizim de Ilk arkadas grubumuz sizinki gibiydi ve ben gercekten cok sevilen biriydim, populerdim. Tum arkadaslar beni kizimin dogumunda hastanede ziyaret etti mesela, tum arkadaslar eve de ziyarete geldi. Iki ay boyunca evimiz misafirle doldu tasti, gelen hediyenin, takinin hesabi yoktu (asla hediyesinde degilim, kizimin tum takilari bagis yaptim)Sizi anliyorum, arkadaslarla bir araya gelmek bana da iyi geliyor. Biz soyle yapardik bazen her hafta bazen daha seyrek toplanirdik, genellikle bizim evde olurdu, bazen de bu hafta da bende olsun derdi birisi oraya giderdik. Bazen bir kac kisi olurduk, bazen de on kisiyi gecerdi, tabi zamanla mezun olup gidenler, Turkiye`ye donenler derken az kisi kaldik, en son artik biz de tasininca toplanilmiyormus. Guzel anilarimiz oldu, toplanir manti, icli kofte yapar birlikte yerdik, bayram kahvaltilari duzenlerdik. Arkadaslarimla telefonda hala uzun uzun konusurum, yuz yuze gorusemiyoruz ama baglantiyi koparmadik. Son anda davetlerini iptal etmeleri ya da gelecegiz deyip gelmemeleri hos olmamis, siz de uzerlerine dusmeyin bence, baska arkadaslar edinin. Boston taraflarina tasinirsaniz haberleselim, kim bilir belki komsu oluruz, onemli bir sey olmadigi surece daveti geri cevirmem ve misafir agirlamayi da severim cunku zaten burada cok az misafirim oluyor :))
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?