Hic birikim yapamayan bir tek biz miyiz?

Genel bir cevap yazayim, kusura bakmayin alintilayamadim telefondan.

Nasil birikim yapilamiyor ben anlamadim diyen arkadaslar; vallahi ben de konuyu inanin tam bu noktaya takildigim icin actim.

Gezme yeme icme konusuna gelince, asciyim risottodan pizzaya kunefeden cheesecake firin sutlaca evde her seyin daha temizini kendim yaparim. Zorunlu olmazsa disarda yemeyiz. Disarda acikirsak ancak yeriz. Bir de ozel gunlerde...
Ama disarda haftada 1 kere kahve iceriz. Bebekten firsat olursa max ayda 2 olmak sartiyla sinemaya tiyatroya gideriz. Bazen hic gidilemeyen ay da oluyor ama.
Yilda bir kez tatile erken rezervasyonla gideriz.

Alisverisi toplu yapmiyoruz. Bu yuzden hesaplayamiyorum mutfak masrafim ne kadar. Sanirim ordan batiyoruz biz. Toplu alisveris daha mi mantikli? En azindan hesabini tutabiliriz.
Sakincasi yoksa sizinkiler ne kadar ve kac kisisiniz?

5000 tl birikim yapilacak miktar degil diyenlere; iste ben de bunu dusunuyorum. Sonra bakiyorum kari koca asgari ucret alan kuzenler bizden iyi yasiyor. Bunu gorunce durup yine bu konuyu dusunuyorum.

Alışverişi pazardan yapmanız lazım. Öyle marketten alışveriş maalesef çok ama çok pahalı. Sinema artık çok pahalı. Avmlerde 20 liradan aşağı yok. Disarda bir kahve+kek ve sinema yaptınız 2 kişi diyelim 100 TL gitti zaten. Onun yerine evde dizi film veya ucuz sinema bileti satan siteler var oradan alacaksınız.

Telefonda uygulamalar var.Harcamalarınızi kaydettiğiniz. Onları kullanın o zaman tasarruf yapabileceğiniz kalemleri bulabilirsiniz.

Evde de pizzasindan risottosuna cheesecake ine herşeyi ben yaparım demişsiniz ya. Bu yiyecekleri yapmak için kullandığınız malzemeler pahalıdır diye düşünüyorum. Evde mücver, nohut, imam bayıldı, karnibahar gibi yiyecekler tatlılardan da en fazla limonlu, havuclu kek bilemedin şekerpare ile devam edin derim ben. Peyniri de çeşit çeşit alıyor olabilirsiniz. Onlar da çok maliyetli yiyecekler.

Alışverişi pazardan yapmanız lazım. Öyle marketten alışveriş maalesef çok ama çok pahalı. Sinema artık çok pahalı. Avmlerde 20 liradan aşağı yok. Disarda bir kahve+kek ve sinema yaptınız 2 kişi diyelim 100 TL gitti zaten. Onun yerine evde dizi film veya ucuz sinema bileti satan siteler var oradan alacaksınız.

Telefonda uygulamalar var.Harcamalarınızi kaydettiğiniz. Onları kullanın o zaman tasarruf yapabileceğiniz kalemleri bulabilirsiniz.

Evde de pizzasindan risottosuna cheesecake ine herşeyi ben yaparım demişsiniz ya. Bu yiyecekleri yapmak için kullandığınız malzemeler pahalıdır diye düşünüyorum. Evde mücver, nohut, imam bayıldı, karnibahar gibi yiyecekler tatlılardan da en fazla limonlu, havuclu kek bilemedin şekerpare ile devam edin derim ben. Peyniri de çeşit çeşit alıyor olabilirsiniz. Onlar da çok maliyetli yiyecekler.

Pazar cok pahali burada malesef.

Zaten hayattan hic zevk almadan, yedigim tatliyi hic bir besleyiciligi olmayan, kalori ve karbonhidrat deposu sekerpareyle degistirerek birikim yapacaksam yapmam daha iyi. Sonucta ben bir daha bu yaslarima geri donemeyecegim. Her seyi kesmek yersiz. Tek zevkimiz sinema veya tiyatro. Onu da keseceksem niye yasiyoruz ki...

Ben sadece ben yapamiyorsam yapan nasil yapiyor diye merak ettigimden actim konuyu. Aldigim cevaplarda da hep herseyden keserek yapildigini gordum ve gerek olmadigina karar verdim.

Biri gelip diyor ki "bogazimdan hic kesmem hafta sonu mutlaka kofte veya et yeriz"
Haftada bir kofte yemeyi bogazdan kesmemek olarak algilamak bana tuhaf geliyor. Cocuklu ailelerden bahsediyoruz. O evlerde en az 2 gunde bir bu sekilde olmasi lazim zaten.

Pazar cok pahali burada malesef.

Zaten hayattan hic zevk almadan, yedigim tatliyi hic bir besleyiciligi olmayan, kalori ve karbonhidrat deposu sekerpareyle degistirerek birikim yapacaksam yapmam daha iyi. Sonucta ben bir daha bu yaslarima geri donemeyecegim. Her seyi kesmek yersiz. Tek zevkimiz sinema veya tiyatro. Onu da keseceksem niye yasiyoruz ki...

Ben sadece ben yapamiyorsam yapan nasil yapiyor diye merak ettigimden actim konuyu. Aldigim cevaplarda da hep herseyden keserek yapildigini gordum ve gerek olmadigina karar verdim.

Biri gelip diyor ki "bogazimdan hic kesmem hafta sonu mutlaka kofte veya et yeriz"
Haftada bir kofte yemeyi bogazdan kesmemek olarak algilamak bana tuhaf geliyor. Cocuklu ailelerden bahsediyoruz. O evlerde en az 2 gunde bir bu sekilde olmasi lazim zaten.

Yerden göğe kadar haklısın. Biz de öyle yiyoruz. Kuruyemislerden cok dertliyim kendi adima. Ama besleyici. Ne yapalim yani. Ulkede aciklanmayan gizli enflasyon var. Eskiden marketten 60 liraya aldığımız ürünleri 100 liradan aşağıya alamıyoruz. O da 3-5 parça şey tutuyor. Her çıktığımda marketten şaşkınlıkla fişleri inceleyip topluyorum bir hata mı var diye.

Avm lerden uzak durduğumuz için sinema olayını bıraktık. Hamileyim kalabaliklardan uzak durmaya calisiyoruz. Onun yerine park bahçe yürüyüş spor vs faliyetlerine giristik. Yine de bir birikiminiz yok. Geleni harcıyoruz.

Ama ben 2 tllik varken 5 tllik aliyorum cunku o guzel demiyorum ki neden bana aldiginiz 2 tlligin de gayet iyi oldugunu anlatmaya calisiyorsunuz?

Burda sadece 5 tllik var ve ben onu aliyorum. Tercih veya karar degil zorunluluk. O koca 2 liralik demeti ben nerden alirim iste bunu soruyorum.

Suadiye de pazar nerede kuruluyor bilmiyorum ama yukarıda sahrayicedit de cumartesi günleri pazar kuruluyor. Aracınız varsa gelin oradan alın. Çeşit bol 2 tlye de var 5 tlye de. Aradığını bulursun.
Diğer yandan e5 in orada medeniyet üniversitesinin yanında salı pazarı var. Oraya 1 kere gittim. Hiç birşey seçemedim. Ama sen asçısın sebzeler meyveden anlıyorsundur. Ben hiç anlamam tipi çirkinse almıyorum. Orada da fiyatlar uygundu. Aklında olsun.

Suadiye de pazar nerede kuruluyor bilmiyorum ama yukarıda sahrayicedit de cumartesi günleri pazar kuruluyor. Aracınız varsa gelin oradan alın. Çeşit bol 2 tlye de var 5 tlye de. Aradığını bulursun.
Diğer yandan e5 in orada medeniyet üniversitesinin yanında salı pazarı var. Oraya 1 kere gittim. Hiç birşey seçemedim. Ama sen asçısın sebzeler meyveden anlıyorsundur. Ben hiç anlamam tipi çirkinse almıyorum. Orada da fiyatlar uygundu. Aklında olsun.

Sali cuma pazarini biliyorum ama bana baya uzak. Cift aracla ulasabilirim ancak. Yeni sahrada nerede kuruluyor?

Medeniyetin yanındaki pazarla mopaşta fiyat aynı sadece maydanoz dereotu markette daha pahalı oluyo. Bazende meyveler markette daha ucuz.
Pazara gitmesinin anlamı yok

Cafee erolda bir kez zerde yedim. Ne oldugunu merak ettigim ve is yerimde yapmam gerektigi icin...
Icinden devasa bir sac cikti
Sonra dedim ki iyi ki disarda hic bir sey yemiyorum

Kesinlikle öyle dışarda ismi cismi neolursa olsun yememek lazım hep aynı şey çünkü .

1 liraya yap 10 liraya sat hijyen kalite kesinlikle yok.

okurken şaşırdım. eşim tek çalışıyor ben çalışmıyorum. eşim 1-1300 arası maaş alıyor asla üstü olmadı evlendiğimizden beridir. evimiz kira. biz ancak zarzor geçiniyoruz. birşey almak istediğimiz zaman maaşı aldığında kendimden eşimden taviz vere vere istediğimiz şeyi zar zor alıyoruz yani asla lüks bir hayatımız yok ama çok şükür diyorum muhtaç değiliz ama sana imrendim 5000 tl kira yok ödeme yok bizde ödeme de var. tabiki hamdolsun rabbime :) canım aylık maaşı alınca paradan bir kısmını kenara at ve onu kesinlikle unut. başka yol yok .şimdiden kolay gelsin

Peki neden bu kadar zor sartlara ragmen ikiniz de calismiyorsunuz? Esiniz 1400 asgari ucret bile almiyorsa normal bir iste calismiyor diye dusundum. Bence siz de calisin. Biz de evlendigimiz de durumumuz benzerdi. Alelade asgari ucretli islerde calisiyorduk. Simdi ben part esim full time calisiyoruz. 5100 tl aliyoruz toplam. Ben neyse okulda bu bolumdeydim de esim hic is bilerek girmedi tamamen sifirdan.. bahsettigim sure 2 yil.
Imrenmeyin siz de yapabilirsiniz.

Sali cuma pazarini biliyorum ama bana baya uzak. Cift aracla ulasabilirim ancak. Yeni sahrada nerede kuruluyor?

Yeni sahra da değil sahrayı çeşitte. E-5 de hilton oteli var. Hemen onun önünde. Toplu taşıma ile gelmek için zor olur. Pazarin onunden kozyatagi-fikirtepe-kadıköy minibüsleri geciyor.

Konuyu okumadım baslıga yrum yapıyorum bacım bızde bırıkemıyoruz ya :KK43: gercı ben surda altı aydır calısıyrum esımın ıyı bır maası var sukur ama brca batmıstık sımdı tparladık maşallah kredı brcumız ve kredı kartı borcumuz ve her ay bın lırayı bulan faturalarla (faturalara kıra ve arabanın yakıtı dahıl) borcları onden onden oduyoruz sukur ama kenarı konulmuyor borc olmadan bısey alınmıyor

Peki neden bu kadar zor sartlara ragmen ikiniz de calismiyorsunuz? Esiniz 1400 asgari ucret bile almiyorsa normal bir iste calismiyor diye dusundum. Bence siz de calisin. Biz de evlendigimiz de durumumuz benzerdi. Alelade asgari ucretli islerde calisiyorduk. Simdi ben part esim full time calisiyoruz. 5100 tl aliyoruz toplam. Ben neyse okulda bu bolumdeydim de esim hic is bilerek girmedi tamamen sifirdan.. bahsettigim sure 2 yil.
Imrenmeyin siz de yapabilirsiniz.

ben zaten çalışıyordum ama hamileyim ve zor geçiyor bu yüzden bıraktım. imrendim dediğim bu yöndeydi zaten. yanlış anlamışsınız

Salı ve cuma pazarına söğütlüçeşmede itfaiyenin ordan ücretsiz servis var .
Suadiyeden dolmuşa yada otobüse binip söğütlüçeşme caminin önünde inip karşıya geçmen gerek insan kalabalığından durağı görürsün :)
10 dakika bile sürmeden yenisi geliyo
Salı günü cidden ucuzdu pazar karnıbahar kg1 tl, kırmızı lahana 1 tl, ıspanak 1 tl , domates 2 salkım 2,5, kabak 2-2,5 , patlıcan 3, yeşillikler 50 kuruş, enginar 2, taze fasulye 8-10 , dolma biber 1 kişide vardı o da 13

Haftaya git bence şaşırdım baya fark vardı marketle

ay özendim ben de yazayım:) eşim de ben de çalışıyoruz.

3600 ev kredisi
260 site aidatı
55 tl sıcak su
55 tl su (site yeni şantiye elektriği kullanıyor fatuıra ödemiyoruz henüz)
1.000 tl eşimin yol masrafı (tayin olayımız olamadı her haftasonu git gel yapıyor)
500 tl ev kirası (eşimin yaşadığı şehirdeki lojman ve elektrik su)
400 tl benzin (şehir dışı aileye ziyaret bide yeni evliyiz çok araba ile işimiz oluyor)
2.000 tl eşya taksiti
500 tl market alışverişi (eşim olmadığı için haftaiçi çok yemek yapmıyoruz evde)
150 tl benim öğle yemeği masrafım
400 tl tatil taksiti (her yıl bi kere 5 yıldızlı otel tatili yapıyoruz; bu yıl 3.600 tl tuttu)
200 tl giyim masrafı (ayda genelde eşime ya da bana birşey almış oluyoruz, bi ay ayakkabı bi ay pantolon)

9.200 tl tutuyor bunlar. yeni ev kurduğumuz için eksikler bitmiyor tabi. İyi kazanıyoruz ama harcama kalemlerimiz de çok fazla. son 5 aydır birikim de yapmaya çalışıyorum. Nerdeyse hiç dışarıda yemek yemeyiz. Ama hep birşey çıkıyor. Bi aile yakınımız evlendi ona takı taktık, 1.500 tl lik bileklik. O da bize öyle takmıştı çünkü. Evlenirken düğün ev herşeyimizi kendimiz yaptık, o nedenle herşeyi taksite böldük, ödüyoruz. İkimizde de para yoktu zira. Herkese hayırlı kazançlar.

Son düzenleme:
X