Gastroenteroloji - Sindirim Sistemi Hastalıkları Hemoroid - Basur

İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3. Cerrahi Kliniği doktorları, hemoroid ameliyatlarında kullanılacak yeni bir anaskop geliştirdi.
25 Haziran 2007 Pazartesi 14:10
İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3. Cerrahi Kliniği doktorları, hemoroid ameliyatlarında kullanılacak yeni bir anaskop geliştirdi.

İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi 3. Cerrahi Kliniği Şefi Doç. Dr. Okay Nazlı, geliştirdikleri anaskopun ''daha az kan kaybı, daha az acı ve daha erken iyileşme olanağı sağlaması'' bakımından önemli olduğunu belirtti.

Yöntemi Japonya'da önümüzdeki ay düzenlenecek olan Uluslararası Cerrahi Kongresinde dünya cerrahlarına tanıtacaklarına dikkati çeken Nazlı, şunları söyledi:

''Yöntemi ideal olarak uygulamak için çevre dikişini hep aynı uzaklıktan ve uygun kalınlıkta geçmek gerekir. Hemoroid pakeleri ve rektumun gevşek mukozası mevcut anoskopların içine dolarak iğnenin dönüş hareketini kısıtlayabilir, ayrıca dikiş geçilirken kanama olursa durum daha da zor hale gelir. Bu sıkıntıları aşmak için bu anaskopu geliştirdik. Yeni anoskop üç parçadan oluşmaktadır. Ön parça üstü açık bir boru şeklinde olup uca doğru giderek daralır ve bu sayede rektuma kolayca yerleştirilebilir. İkinci parça ön parçanın üstünü kapatıp açmak için kullanılan bir kayar kapaktır. Arka parça ise içine laparoskopik cerrahide kullanılan 10 mm'lik sıfır derece teleskop yerleştirilebilen içi boş bir sap taşır.''

Nazlı, yeni yöntem sayesinde hem ameliyat alanının ışıklandırıldığını hem de görüntünün monitöre aktarıldığını belirtti. Anoskopta ayarlanabilen açıklıktan içeriye girilerek mukozaya dikiş geçilebildiğini ifade eden Nazlı, anoskopun saat yönünde çevrilerek dikişe devam edildiğini, bu sayede hep aynı uzaklıktan geçilerek başlangıç noktasına ulaşıldığını ve çevre dikişinin tamamlandığını kaydetti.

Nazlı, teleskop sayesinde görüntü monitöre aktarılabildiği için asistanın ameliyatı monitörden izleyebildiğini ve cerrahın görme alanını daraltmadan ona yardım edebileceğini belirterek ameliyathanede bulunan asistanların ameliyatı monitörden izleyebilmelerinin ve ameliyatları kaydederek cerrahi eğitim için kullanmalarının da mümkün hale geldiğini söyledi.

Anoskopu kliniklerinde görevli Doç. Dr. Ali Doğan Bozdağ ile birlikte uzun süre çalıştıktan sonra geliştirdiklerini belirten Nazlı, klasik anaskoplarda mukozayı dikmenin zor olduğunu, bunun da kan kaybına, çok ağrıya ve geç iyileşmeye neden olduğunu kaydetti.

Nazlı, yeni anoskopla yaptıkları hemoroid ameliyatları sonrası hastanın kendisini kısa sürede toplayarak iyileştiğini ve hastaları daha erken taburcu etmeye başladıklarını belirtti.

AA

Link Silinmiştir.
 
kızlar ya hiç doktora gidip muayne olan yok mu nasıl muayne oluyo muayne olurken canın yanıyomu nolur biri sölesin gerçi 2 gündür proctolog krem kullanıyorum ama şimdilik bi iyilieşme yok olmassa doktora gidicem
 
[youtube]yM9hLnh840o[/youtube]


bir doktorun anlatımıyla hemoroid(basur)
 
arkadaşlar,200 gr böğürtlen kökünü kaynatıp kavanozlara doldurun ve her sabah 1 su bardağı içmeye başlayın.10 gün sonra hi.birşeyiniz kalmayacak ve ameliyata da gerek duyulmayacak.Tecrübeyle sabittir.İlk birkaç gün aç karnına 1 su bardağı için.3 günden sonra tok karnına içersiniz.
 
yanisacede makat ta delik olan tarzda bir pantolon giyiniyosun hiç biyerin görünmüyo
sende bu belirtiler yoksa hemoroit olmayabilirsin ama yine de ihmal etme derim ben

acaba büyü hastanelerde var mı pantalon sen hangi dr. gittiğini bana özelden yazabilirmisin canım
 
yelizcim
ben 3 ay önce hemoreidden lazerle ameliyat oldum .adapazarinda.bülent tanrıdağlı adında bi doktor.istersen internetten ulaşabilirsin ona .ben şuan çokiyiyim.öyle bi sorunum yok.benim ayrıca çattalğımda vardı.belden aşağısını uyuşturdu.15 dk da ameliyat bitti.1 hafta on gün biraz zorlandım.bi zaman sonra daha rahat yapıyorsun.15 gün zaten sıcak suya oturuyorsun.1yad 1.5 ay hafif rahatsızlık oluyor.ancak ilk günden itibaren normal hayatına devam ediyorsun.geçmiş olsun cnm
 
yelizcim
ben 3 ay önce hemoreidden lazerle ameliyat oldum .adapazarinda.bülent tanrıdağlı adında bi doktor.istersen internetten ulaşabilirsin ona .ben şuan çokiyiyim.öyle bi sorunum yok.benim ayrıca çattalğımda vardı.belden aşağısını uyuşturdu.15 dk da ameliyat bitti.1 hafta on gün biraz zorlandım.bi zaman sonra daha rahat tuvalete çıkıyorsun.15 gün zaten sıcak suya oturuyorsun.1yad 1.5 ay hafif rahatsızlık oluyor.ancak ilk günden itibaren normal hayatına devam ediyorsun.geçmiş olsun cnm
 
selam yelicim.ben lazerle ameliyat oldum3 ay önce.şimdi çok iyiyim.birde çatlağım vardı.şimdi sorunum yok.adapazarınde bülent tanrıdağlı adında bi doktor var istersen internetten ulaşabilirsin.sormak istediğin bişey olursa cevaplarım cnm
geçmiş olsun
 
ilk bebekten sonra ameliyat dediler bana en son durum bu.gebeliktede iyice dışa dönüyormuş çünkü. hepsini birden toplayacaklar.ama bu lazer işi aklıma yattı.yardımlarınız için teşekkürler..
 
kuşburnu çok faydalı sabah kahvaltılda aç karınla yemelisiniz. bide protoloc anestol gibi kremler iyi gelio
 

arkadaşlar bunun yanında bide baharatlı acı çilek turşu sirke gibi yiyeceklerden uzak durucakmışsınız.yanlız bu 5 günlük patlıcan suyunu içerken tabi sonra serbestmiş.bilginizeee hadi geçmiş olsun:enbuyukkk::enbuyukkk:
 
“Basur” ya da “mayasıl” olarak da bilinen hemoroid; anal kanaldaki yastıkcıkların sarkması ve sıkışarak kanaması ile karakterli yaygın bir hastalıktır. Ana nedeni uzun süreli kabızlıktır. Ayrıca kalıtımsal (ailesel) özellik de taşımaktadır. Esas nedeninin defekasyon (büyük abdest) alışkanlıklarındaki yanlışlar ve ıkınma olduğu düşünülmektedir.

Hemoroid hastalarınca sıklıkla ifade edilen yanlışlar:
Doğal olmayan zaman ve ritmde kendini defekasyona zorlama
Sabah ilk ve doğal efekasyon isteğini geçiştirme
Uzun süre ve ıkınarak tam bir boşalmayı zorlama ... olarak sıralanabilir.

Hemoroid hastalığı toplumda çok yaygın bulunmaktadır.
İç hemoroid ve dış hemoroid olmak üzere 2 tiptir. İç hemoroidler genelde ağrısız; dış hemoroidler ise ağrılıdır. Dış hemoroidde kan pıhtılaşırsa “tromboze hemoroid” oluşur ve çok şiddetli ağrıya neden olur.

En sık şikayetler makattan kanama, makatta meme oluşması, bazen akıntı ve kaşıntıdır.
Tanı anal muayene ve rektoskopi (anal kanala ışıklı bir cihaz ile bakma) ile konur.
Hemoroidin en iyi tedavisi korunmadır.
 
Halk arasında basur veya mayasır olarak da tanımlanan hemorroidler, aynı bacaklarda oluşan varisler gibi makat kanalı duvarındaki toplardamarların genişlemesi ve şişmesi sonucunda meydana gelirler.

GÜNCEL TEDAVİ

Halk arasında basur veya mayasır olarak da tanımlanan hemorroidler, aynı bacaklarda oluşan varisler gibi makat kanalı duvarındaki toplardamarların genişlemesi ve şişmesi sonucunda meydana gelirler. Makat ağzında ele gelen şişlik, ağrı ve kanama ile kendini gösteren hemorroidler toplumda orta yaş ve üzeri nüfusun büyük bir kısmını ilgilendiren yaygın bir sağlık sorunudur. Bu denli yaygın olan hemorroidlerden bildiğimiz ilaçlar ile veya cerrahi tadavi dışında günümüzde uygulanan bir çok modern tedavi yöntemi ile zahmetsiz bir şekilde kurtulmak mümkündür.

HEMORROİDLERDE KLİNİK BULGULAR VE TANI

Hemorroidler bulundukları yere göre iç ve dış olarak ikiye ayrılırlar. Linea dentata denilen anatomik sınırın üstünde kalan hemorroidler iç, altında kalan hemorroidler de dış hemorroid olarak sınıflamaktayız.

İÇ HEMORROİDLER

Bu hemorroidlere ait şişlikler makatta en çok sağ ön, sağ arka ve sol yan kadranda yerleşim gösterirler. Halk arasında en çok karşılaşılan ve hemorroid dendiği zaman genelde kastedilen iç hemorroidlerdir. Gözle görülmeyen bu hemorroidler ancak hasta ıkındırıldığında veya dışkılama sırasında anal kanaldan dışarıya çıkarlar makat ağzındaki basınç dışkılama veya ıkınma halinde en yoğun seviyededir bu nedenle uygun pozisyonda hasta ıkındırılarak muayene edilmezse gözden kaçabilirler. İç hemorroidler 4 derecede değerlendirilirler.

1. DERECE HEMORROİDLER:

Bunlar makattan dışarı çıkmadıkları için genellikle kanama bulgusu dışında fark edilmezler. Ancak rektoskopik inceleme sonucu gözle nebilirler.

2. DERECE HEMORROİDLER:

Bu hemorroid pakeleri dışkılama sırasında makattan dışarı çıkarlar. Ikınma ve dışkılama bittikten sonra kendiliklerinden içeri girerler.

3. DERECE HEMORROİDLER:

Dışkılama sırasında yada kendiliğinden dışarı çıkarlar ancak elle itilerek içeri girerler.

4. DECE HEMORROİDLER:

Hemorroid pakeleri atık daimi olarak makat dışındadır ve içeriye elle de itilemezler.

DIŞ HEMORROİDLER

Belirti ve bulgularına göre kronik deri uzantıları ve tromboze dış hemorroid olarak 2 şekil vardır. Kronik deri uzantıları hemen hiç belirti vermez. Yalnızca muayene sırasında anormal bir çıkıntı olarak saptanırlar. Tromboze dış hemorroidler basur memeleri içindeki toplar damarların patlaması sonucu meydana gelirler. Bunlar anüs mukozası ve çevre derisi altında küçük gergin, mavimsi mor renkte ve ağrılı bir şişlik şeklinde kendini belli ederler.

Tedavisi genelde konservatif olmakla birlikte bazı durumlarda lokal anestezi altında oluşan pıhtının boşaltılması hastada belirgin bir düzelme sağlar.

Hemorroidlerde genellikle 50 yaş üstü nüfusun yarısında (Bu Amerikaya ait veridir.) hemorroid belirtileri görülmektedir. Başlıcaları kanama kaşınma, ağrı, kirlenme, akıntı ve mukozal prolapsustur. (Anal kanal duvarının makattan dışarı çıkması halidir.) Hastaların çoğu utandıkları için doktora başvurmazlar ve kendilerin krem ve fitillerle tedavi etmek isterler yada doktora muayene olmadan sadece bu tür ilaçları kendilerine yazılmasını isterler.

Ancak bilinmelidir ki kanama sadece hemorroidden olmaz. Kanamaya neden olabilecek onlarca hastalığın yanı sıra bağırsak kanserleri de kanama olan hastalarda bilhassa belirli yaş üstündekilerde akla getirilmeli ve araştırılmalıdır. Bu nedenledir ki 2 - 3 günden fazla kanaması olan hastaların mutlaka bir doktor kontrülünden geçmesi anoskopi, rektoskopi, kolonoskopi ve ilaçlı barsak filmlerini çektirerek kanama nedeninin araştırılması gerekmektedir.

Böylece hayatı tehdit edebilecek kötü bir hastalığın erkenden teşhis konularak tedavi yoluna gidilmesi sağlanabilir. Hemorroidli hastaların en sık görülen şikayeti rektal kanamadır. Bu durum genellikle dışkılama sırasında veya sonrasında olur. Ikınma ve sık dışkılama ile artar.

Nadiren kan kaybı kansızlığa yol açacak kadar şiddetli olabilir. 2. derece hemorroidlerde kanamaya ilaveten akıntı ve kaşıntı 3. derece hemorroidlerde bütün bunlara ilaveten akıntı ve kaşıntı 3. derece hemorroidler bütün bunlara ilaveten az miktarda gayta sızıntısı söz konusu olabilir. 4. derece hemorroidlerde ise kanama kaşınma kirlenme akıntı şikayetlerine artık ağrı şikayetleri de eklenir.

TEDAVİ

Kanama eğer arasıra oluyorsa ve aşırı ıkınma sonucu ortaya çıkıyorsa tedavi kanamanın nedenine yöneltilir buna konservatif tedavi denir; yani hastaya kabızlığı ve ıkınmayı önleyici diyet bazı gaita yumuşatıcı ilaçlar sıcak oturma banyoları, krem ve fitiller verilerek kanamanın ağrının azaltılması yoluna gidilir.

Bu tedaviye cevap vermeyenlere günümüzün ameliyatsız ağrısız, dikişsiz, narkozsuz, modern tedavi teknikleri olan lastik bant ligasyonu, skleroterapi veya İnfrared Foto Koagulasyon denilen bir çeşit lazer tedavisi uygulanabilir. Bilhassa 1,2. bazende 3. derece hemorroidler için kullanılan bu teknikleri kısaca gözden geçirelim.

LASTİK BANT LİGASYONU

Lokal yada genel anestezi gerektirmeyen ve muayenehane şartlarında kullanabilen bu yöntemin amacı, hemorroid pakesinin dibine özel bir aletle lastik bir band yerleştirilerek kan dolaşımının bozulmasını sağlamaktır. Böylece 4-5 gün ile 1 hafta içinde hemorroid pakesi kuruyarak düşer. Uygun bir şekilde ve doğru endikasyonda yapıldığında 1,2. ve bazı 3. derece iç hemorroidlerde oldukça başarılı sonuçlar alınan ağrısız bir yöntemdir.

İNFRARED FOTO KOAGULASYON

1. 2. ve bazı 3. derece bütün hemorroidlerin tedavisinde özellikle kanamalı hemorroidlerde tercih edilen bir yöntemdir. Muayenehane koşullarında rahatlıkla uygulanabilir. Hastaya herhangi bir çeşit anestezi uygulamak gerekmez. Hemorroid pakesinin tabanına yakın mukoza kısmına cihazın uç kısmını hafifçe bastırarak 1 ila 1.5 saniye arasında 3-5 defa kızıl ötesi ışın tatbik edilir. Böylece pakenin kanlanmasını sağlayan damarlar yakılmış olur ve hemorroid pakesi zamanla küçülerek kaybolur. Nadiren tedavinin bir kaç defa tekrarlanması gerekebilir.

SKLEROTERAPİ

1.ve 2. derece hemorroidlerin tedavisinde kullanılan diğer bir yöntemdir. Özel olarak hazırlanmış sklerozan maddenin (Aethoxysklerol), özel bir enjektörle hemorroid pakesinin dip kısmına mukoza altına verilmesi işlemidir. Birkaç seans gerektirebilir. İşlem sırasında hasta ağrı duymaz. Sadece makatta hafif bir dolgunluk olarak hissedilir. Anestezi gerektirmeden muayenehane koşullarında rahatlıkla uygulanabilir.

Hemmoroidlerin oluşumu nasıl önlenir?

Tuvalet ihtiyacı hissetiğinde, hemen bağırsakları boşaltmak yoluna gidilmeli ve büyük abdest içeride tutulmamalıdır. Egzersiz, yürüyüş, bol sıvı ve lifli gıda alımı kabızlığı azaltır ve büyük abdestin kolay bir şekilde geçişini sağlar. Tuvalette uzun süre kalınmamalıdır.

1. ve 2. derecedeki hemorroidler. makatta çatlak , tromboze hemorroid, ağrı, kaşınma, enfeksiyonlar, sfinkter spazmı yada gebelik döneminde oluşan kabızlık gibi proktolojik hastalıkların tedavilerinde önemli bir yardımcıdır.

Anal çabuk buzdolabında yaklaşık olarak bir iki saat saklanır. Uygulamadan önce kayganlaştırıcı jel ile yağlanır ve hemen ardından anal kanlada 5-10 dakika süre ile kalmalıdır. Anokryo’nun her hangi bir yan etkisine rastlanmamış olup, tedavinin evde yapılması uygundur.
Op. Dr. Hakan Özçelik
Genel Cerrahi Uzmanı

Kaynak:tr net sağlık
 
maalesef bende de oluştu hemoroit hemde dışarda duranlardan..doktorum iki krem verdi onları sürüyorum biraz kaybolmaya başladı..bol bol sıvı tüketiyorum ve daha ağır yemek yemeye özen gösteriyorum..kabız olduğum zamanlar ağrıdan duramıyorum..gerçi bu aralar iyiyim doğumdan sonra doktora gitmem gerekecek sanırım ama ne bileyim utanıyorumda..kızlar bu illetten bizi tamamen kurtaracak bi yöntem varsa bi zahmet paylaşın bizle emi..
 

öncelikle geçmiş olsun ben tam 5 yıl çektim sancısını utandığımdan doktora gidemedim taki kanama oluncaya dek bence doktora git ve aldır hem seninkide dışardaymış içerde olanlardan daha kolay bizimkisi.ameliyat öyle düşündüğün kadar zor değil zaten genel anestezi uyguluyorlar farkında olmuyorsun ağrısı 1 gün sürüyor ilaçlar ağrısını kesiyor zaten... yerimseniben
 

canım geçmiş olsun bak eşimdede var neler yaptık geçmedi enson patlıcan sapı varya yeşil kısım olduğu gibi o kısmı bikaçını kaynattık suyu akşam sabah bir su bardağı içti ve acısı geçti bunu iş yerinde bu tarifle şifa bulan isimsiz biri kapıya asmış tavsiye etmiş valla tamamen geçmesede yok gibi şükür bir dene bakalım bu arada sana hayırlı doğumlar ALLAH kurtarsın:teselli:
 
saolun kızlar kimden ne duysam deniyorum valla..olmazsa doğumdan sonra bi doktora gideyim diyorum..bende ameliyatı zor diye duymuştum..tubişcim umarım dediğin gibi basit bi yöntemdir..valla allah yardımcımız olsun...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…