Merhaba canım,
1) Bildiğim kadarıyla vücuttaki yağ oranı kadınlar için %10, erkekler için %6'nın altında olmalı.
2) Az kilolu insanlar (mesela ben, mesela bu topikteki herkes
) kilo vermekte gerçekten zorlanıyor. Gram gram gidiyor. Başka topiklere bakıyorum insanlar haftada 1-2 kilo vermekten bahsediyor. Biz burada 300grama seviniyoruz
Ama bu çok doğal bir şey. Hep haftada 1-2 kilo verecek olsak 0 kiloya kadar ineriz, vücut da mantıken bunu istemiyor ve kendini koruyor. Beden Kütle İndeksi 21 ve altı insanlar için ideal kilo verme haftada 300-500 gramdır. Fazlası pek mümkün olmadığı gibi pek sağlıklı da değil. Ama yine de kilo vermek istiyorsak en en iyi yöntem artık tartışmasız karbonhidrattan fakir diyettir. Burda korkman gereken elbette fasülyedeki karbonhidrat değil, ama un, şeker, nişasta (patates) içeren gıdalar tamamen kesilmeli. Ekmek yenecekse kepek, tam buğday, çavdar gibi ekmekler tercih edilmeli ve günde bir iki dilimden fazla yenmemeli. Mesela Fat Block diye bir ürünün reklamı yapılıyor Doktorumdaki Aytuğ pazarlıyor. Yok midede alınan yağların %40nın emilmesini engelliyormuş. Sanki biz 60larda yaşıyormuşuz gibi o ürünün reklamını yapmaya koskoca adam utanmıyor ve bizi salak yerine koyuyor. Bugün biliniyor ki kilonun en büyük suçlusu karbonhidrattır, kesinlikle yağ değil. Elbette oturup hamburger patates kızartması yiyerek trans yağ almak da kilo yapar. Ama zeytinyağı, tereyağ kilo yapmaz. Karbonhidratı minimuma düşürürsen çok daha hızlı kilo verdiğini göreceksin canım. Sağlıklı karbonhidratlarıysa tüketebilirsin (mercimek, bezelye, fasülye, meyve vs...)
3) Aslında yatmadan 2-3 saat önce yemeği kesersen kaçta yemek yediğinin önemi yok. Ben kendi aldığım eğitime göre ve araştırmalarıma göre önemli olanın kaçta yemek yediğin değil gün içinde toplam ne kadar yemek yediğin olduğunu düşünüyorum. Saat 12de yatıyorsan saat 9da gönül rahatlığıyla bir şeyler yiyebilirsin ama kesinlikle sağlıklı da olsa karbonhidratlı şeyler değil. Spordan sonra en sağlıklısı bir protein öğünüdür. O yüzden mesela 1 kase yoğurt yemeyi dene. Ya da cacık. Onları istemiyorsan bir yumurta haşla onu ye. Yani protein ye kısacası. Eğer hala seni tok tutmuyorsa da Gün içinde belirlediğin kalori sınırına göre gün içinde yediğinden biraz kısarak yoğurda bir avuç fındık/badem/ceviz ekleyebilirsin.
Umarım yardımcı olabilmişimdir :))