- 1 Nisan 2011
- 5.104
- 1.972
- 448
Verdiginiz ornekler guzel. zaten guzel ornekler alinarak gelisir Turkiye'miz de. Ama tavsiye ettiginiz gibi, calisan herkesin maasini devletin odedigi bir ekonomik model yok hala? degil mi? Dolayisiyla, benim geldigim noktada tikaniyoruz.
Hem Findlandiya'dan bahsediyorsunuz da, finlandiya 15 sene once, girtlaga kadar borca saplanmis olarak teslim edilmedi, suan ki liderine herhalde -her kimse artik-. 15 sene once, bizden 100 sene oncedeydi. Ama ben 15 sene sonra Finlandiya yi gececegimizi dusunuyorum. En azindan inaniyorum, sevgiler.
finlandiya 2. dünya savaşından sonra en ağır tazminatlara çarptırılan bir ülkedir. Çoğu araştırmacı o zamanlar finlilerin bu borçları ancak 2050 yılında falan ödeyip bitireceklerini söylemişler ama finliler 1980 li yıllarda borçlarını ödemiş bitirmişler. Zaten isveç değil özellikle finlandiyayı örnek verdim. Çünkü hayranım kendilerine bundan 150 sene önce halkı tamamen sarhoş ve cahil bir rusya bir isveç arasında gidip gelen toprakların insanıydılar. Ama öyle bir uyandılar ki şu an eğitimde dünya lideri bunlar.beyaz zambaklar ülkesi kitabını okumadıysan tavsiye ederim. Halkın %80 iki yabancı dil bilir. Gerçi yabancı dil konuşmayı pek sevmezler
Neyse hem eğitimli olmaları hem de zamanında çok ağır dönemler geçirmeleri nedeniyle insanları çok tutumludur. O beşik örneğini de o yüzden verdim. Bizde asgari ücretli adam bebeğime bilmem ne dantelli beşik alacam diye tuttururken orada aylık geliri bilmem kaç bin euro olan adam bebeğini o gelen kutunun içine yatırır.
yani kısaca 15 sene 20 sene değil. zihniyetleri değiştirecek bir devrim gerekli.
bu arada aldıkları işsizlik maaşı benim gece gündüz çalışıp kazandığımdan yüksek.