- 12 Temmuz 2006
- 56.107
- 215.757
- 1.223
- 52
yıllaaaar yıllar önce bir konu açmıştım onu bulmuş zaar bas beni bağrına kadişim
Müdürüm yoksulluk kimin umurunda alım gücümüz yüksekmiş.. o kredi kartlarıyla alınan ve "alım gücümüzü yükselten" ürünler yüzünden borçlar elimizde patlayacak bir gün.. dün haberlerde kart borcu olanları söylüyordu resmen korkunç bir tırmanış var son 3 yılda.. her şey balon, ama hayaller on numara..
hepinizin kandilini kutlarım bende bu arada
office,
zaten bana kimse alım gücü yükseldi demesin, ev alınıyormuş, araba alınıyormuş, herkesin cebinde telefon varmış.
Şimdi bana dürüst olun, çoğunuz çalışıyor, ev almaya niyetlendiniz diyelim, uçmayalım 100 bin lira değerinde bir ev alacaksınız farz edelim ki artık bunun altında ev yok ülkede.
Var mı 100 bin liran?
Bana ev ya da araba alırken ben peşin para nakit, keş para verdim aldım diyebilecek kaç kişi var?
Banka kredisiyle alıyorsunuz çoğunuz, cep telefonlarını da bağlı olduğunuz şebekenin mevcut paketlerinize yaptığı kampanyalarla alıyorsunuz, bugün ıphone 6 3000 küsür, maaşlarınız kaç lira?
Kredi kartları olmasa haller nice olur soruyorum?
Hani eskiden alım gücü yoktu diyorlar ya, çoğunuzdan yaşça büyüğüm, yazayım size çocukluğumu.
Ben çocukken annen her hafta, abartmıyorum, abartıyorsam ne olayım, her hafta koluna 1 bilezik alıyordu, babamın kazancıyla biz ayda en az 2 defa Çakıl, Maksim gibi gazinolara giderdik.
Yazın 3 ay kampa giderdik, babam gezmeyi, harcamayı seven adamdı, şehir dışı kaçamaklarımız, Uludağ aktivitelerimiz oluyordu.
Altını çizeyim, babam fabrikatör değildi, serbest meslekti ama asla 100'lerce çalışanı olan biri olmadı, küçük çaplı bir yeri vardı evin yanında, evimiz ve dükkan kira değildi, tüm avantajımız buydu yani.
Yıllar geçti aynı ev, aynı dükkan, aynı babam ama alım gücü düştü, ne bileziği, ne şehir dışı gezmeler kaldı.
Aksine babam emekli maaşı yetemeyince ek iş yapmaya başladı 2000 yılı sonrası, zaten 2010'da da vefat etti.