Hayat Pahaliligi

biz tl ile çarpınca fazla geliyor ama genel olarak geçerli mesleği olanlar orada da ideal bir hayat sürüyor bence :)

Tabi ki ama oradaki asgari ucretle yasayanlar bile turkiyeye gelip sanki para icinde yuzuyor gibi davraniyorlar. 🙄
Ki hollandada asgari ucretli kari koca calisan tanidigimda bikac sene icinde turkiyeden ev aldi buyuk sehirden ama orada gezme tozmalari pek yok yani.

Tabi ki ama oradaki asgari ucretle yasayanlar bile turkiyeye gelip sanki para icinde yuzuyor gibi davraniyorlar. 🙄
Ki hollandada asgari ucretli kari koca calisan tanidigimda bikac sene icinde turkiyeden ev aldi buyuk sehirden ama orada gezme tozmalari pek yok yani.
fransada eğitimsiz asgari ücretlerle çalışan arkadaşım var.orda bir banliyöde havuzlu villada oturuyor 2 de lüks araçları var.bir de ev alıp kiraya vermişler büyükşehirden.türkiyede de bir sürü malları var.biz eğitimlilerde ise hemen hemen hiçbir şey yok.ailelerimizden kalanlar olmasa açız

Bende gitmeyi düşünüyorum artık önümüzdeki yıllarda .Ev , araba almak ya da daha çok kazanmak için değil güvende hissetmek icin . Küresel bir kriz olduğunda en azından devletim benim arkamda durur diye düşünüyorum.

Mesele ev araba olsa sadece ben gitmem ki. Tek dert ev araba olsa Turkiyedeyken de var bizim. Cidden aslinda derdim 2. Ev 2. Arabayi almak degil. Daha iyi yasamak istiyorum, guvenmek istiyorum.
Yarin ne olacagini bilmiyorum.

ülkeden ülkeye değişebilir belki benim tanıdıklarım irlanda, ingiltere ve almanyadalar. memnunlar düzenlerinden.

İhtiyaç sahiplerine yardım edelim amenna bununla birlikte ihtiyaç sahiplerinin bir kısmı da aklını kullanmalı.

Mesela kuzenim.
En küçüğü ilkokulda, en büyüğü lisede 4 çocuğu var kendisi fabrikada işçi.
Karısını çalıştırmıyor, geçinemedikleri için çeşitli ek işler yapıyor.
Geçenlerde duydum ki karısı tekrar hamileymiş.

Biz karı-koca çalışıyoruz, eşim emekli ayrıca, evimiz kira değil, eşimin ailesi bize destek.
Bizim çocuk sayımız 1.

Eskiden ara ara yardımda bulunuyordum.
Bundan sonra yardım eder miyim?
Hayır.
Bundan vicdanen rahatsız olmalı mıyım?
İçimdeki bir ses ‘olma’ diyor.

İhtiyaç sahiplerine yardım edelim amenna bununla birlikte ihtiyaç sahiplerinin bir kısmı da aklını kullanmalı.

Mesela kuzenim.
En küçüğü ilkokulda, en büyüğü lisede 4 çocuğu var kendisi fabrikada işçi.
Karısını çalıştırmıyor, geçinemedikleri için çeşitli ek işler yapıyor.
Geçenlerde duydum ki karısı tekrar hamileymiş.

Biz karı-koca çalışıyoruz, eşim emekli ayrıca, evimiz kira değil, eşimin ailesi bize destek.
Bizim çocuk sayımız 1.

Eskiden ara ara yardımda bulunuyordum.
Bundan sonra yardım eder miyim?
Hayır.
Bundan vicdanen rahatsız olmalı mıyım?
İçimdeki bir ses ‘olma’ diyor.
katılıyorumm .benim de tek çocuğum var maddi manevi anca yetiyorum diye 2.sini hiç düşünmedim.bizim çocuklarımız da kardeş ister istemez mi?başkası fazlasıyla çocuk sevgisi tatsın diye 3 4 çocuğu olana ben de yardım etme taraftarı değilim kendimden kısıp.

ülkeden ülkeye değişebilir belki benim tanıdıklarım irlanda, ingiltere ve almanyadalar. memnunlar düzenlerinden.

Turkiyeyle kiyaslayinca elbette daha iyidir
para icinde yuzmese de...
Benim kuzen 3 sene once Almanyadan ulkeye donuş yapti ve evlendi. Asgari ucretli calisiyordu burada yani Turkiyede. Yapamadi suan eşiyle birlikte tekrar Almanyaya donus yapacak. Burada asgari ucretle calismak yerine orada asgari ucretle calisacak daha rahat yasayacak.

Turkiyeyle kiyaslayinca elbette daha iyidir
para icinde yuzmese de...
Benim kuzen 3 sene once Almanyadan ulkeye donuş yapti ve evlendi. Asgari ucretli calisiyordu burada yani Turkiyede. Yapamadi suan eşiyle birlikte tekrar Almanyaya donus yapacak. Burada asgari ucretle calismak yerine orada asgari ucretle calisacak daha rahat yasayacak.

bu kadar insan gidiyorsa illa ki bir bildikleri vardır diye düşünüyorum.
ve ne yazık ki genç zihinlerimizde teker teker kaçmak istiyor.

bu kadar insan gidiyorsa illa ki bir bildikleri vardır diye düşünüyorum.
ve ne yazık ki genç zihinlerimizde teker teker kaçmak istiyor.

Tabi ki oyle. Benim annemler de bir ara Almanyada calisti suan ulkedeler tabi. Gonul istiyor ulkede kalmak Turkiye cok guzel ama durum ortada.
Eşim nazlanmasa biz de coktan gitmistik ama bir ara eşim de gidelim diyecek.
Biz gidersek ailem de gelir muhtemelen. 🙄🙄

ama o korunma yöntemleri bu kadar gelişmeden önceydi kuzum :rolleyes:
Eee bizim kuzene ve karısına işlemiyor mu bu yöntemler de habire, umarsızca ürüyorlar?
Bence bazıları bu yöntemlerden bihaber bu yüzyılda bile ya da ‘bebek rızkıyla gelir’ düşüncesiyle hareket ediyorlar.
Benim evime gelen yardımcımın da dört çocuğu var o da geçinemiyor.
Niye? Diye soruyorum oldu işte abla, nasip diyor.
Nasip, kısmet, kader, rızık, gayret, takdir kavramlarına bakış açımızda da sıkıntı var toplum olarak...

Kayınvalidemin meşhur lafıdır.
Zengin parasıyla, fakir karısıyla eğlenip, oyalanır der.
Fakir ailelerin çok çocuk sahibi olmasına böyle açıklama getirir.
Hiç duymamıştım tebessüm ettim ,tşkler 😄Eskiden kalabalık aile olmak ne güzel gelirdi bana yani bizim ailede çok çocuk yapılmaz maks.ikidir .O da benim annem ,babam .Diğerleri zaten hep tek çocuklu .Neyse bende fazla çocuk meraki vardı ne yalan soyleyeyim. 😄 Evlenince anladım biz bir tanesini ancak güzel yetistiririz bı tane yetermis yani ,heyecana gerek yok . Doğmamış çocuk için bile çok endişeliyim zaten .

Tabi ki oyle. Benim annemler de bir ara Almanyada calisti suan ulkedeler tabi. Gonul istiyor ulkede kalmak Turkiye cok guzel ama durum ortada.
Eşim nazlanmasa biz de coktan gitmistik ama bir ara eşim de gidelim diyecek.
Biz gidersek ailem de gelir muhtemelen. 🙄🙄

geçerli meslekleriniz ve yabancı diliniz varsa durmayın derim.
genelde bakıyorum güzel ülkemin tadını yurtdışında çalışıp yazdan yaza gelenler çıkarıyor.

geçerli meslekleriniz ve yabancı diliniz varsa durmayın derim.
genelde bakıyorum güzel ülkemin tadını yurtdışında çalışıp yazdan yaza gelenler çıkarıyor.

Benim degil eşimin meslegi gecerli ve dil sorunumuz yok. Duruyoruz ama şimdilik ama eninde sonunda gidilecek eşim çok istemiyor. 😑

yok ben de sizi anlıyorum :) iyi niyetinizle güzel şeyler düşünüyorsunuz ama kurgunuzun gerçekçi bir yanı yok bana göre.
duyarlı her birey zaten kendince yardımcı oluyordur, ama hem de resmen 3. dünya savaşı gibi bir dönemde kurtarıcı rolüne soyunmak sıradan vatandaş için çok fazla bence.
Bir tatil parasiyla kurtarici olursunuz role gerek yok:KK66: bes cocuga tablet alsaniz internet saglasaniz hayati degisir. Herkes elinden geleni yapsa su donemde bu surec daha rahat atlatilir.

Daha geçen gün anne bugün hamburger yapsana dedi oğlan.evde kendim hazırlıyorum.kiymasi,hamburger ekmeği,içeceği,ketcabi,mayonezi,iviri ziviri al sana 50 TL.olmaz mi deseydim çocuğa.et yemezsen olmezsincilerin çocuklarının canı hiç cekmiyorsa demek ...biz de sabah öğle akşam günde 3 öğün et yiyelim demiyoruz herhalde ama insanların en kotu haftada bir et yeme imkanları da olsun yahu
Aynen arkadasım zatwn benım tanıdıgım cocugumun okulundanda yada cevremde ayda bır et yıyen cok var
Peynır vb sut tuketemeyen gercekten aclık sınırında yasayan cok...

Bir tatil parasiyla kurtarici olursunuz role gerek yok:KK66: bes cocuga tablet alsaniz internet saglasaniz hayati degisir. Herkes elinden geleni yapsa su donemde bu surec daha rahat atlatilir.

mesela bu çocuklara tablet fikrini pandemi döneminde milyar dolarlık futbol kluplerine para toplayan acun'a yazmak daha mantıklı.
o 5 çocuktan fazlasına ulaşır tahminimce :)

kusura bakmayın ama onca insan gayet mantıklı açıklamalar yaptı, hala inatla bu lafı ediyorsunuz. lütfen çok rica edicem özel ihtiyaçlarınızdan her ay ama eksiksiz her ay vazgeçerek kaç çocuğa ne yardım ettiniz yazar mısınız ?

bu kadar yardım gözeten birinin ayrıca devletin ilgili kurumlarına yazdığı yazıları da görmek isterim mesela :)

sıradan vatandaşa buralarda gazel atmak çok kolay, bu serzenişlerinizi resmi makamlara da iletirseniz işte o zaman takdir ederim sizi.

X