Haşimoto hastalığına tutuldum...Paylaşım alanı

Tiroid Bezi Hastalığı, Kansızlık ve Tiroid Belirtileri

Kansızlık veya tıp dilindeki adıyla anemi, özellikle tiroit bezi yetmezliğinde sık görülür. Kandaki kırmızı kan hücrelerinin (eritrosit sayısı), hemoglobin ve hemotokrit tetkiklerinin düşmesine kansızlık denir. Tam kan sayımı tetkikiyle bu durum anlaşılabilir.

Graves hastalığı ve Hashimoto hastalıklarında pernisiyöz anemi denen B12 vi­tamini yetersizliği sık görülür. Hashimoto hastalarının %10'unda, Graves hastaları­nın %5'inde B12 vitamini yetmezliği vardır. Yaşlılarda B12 vitamini eksikliği daha fazla olduğundan 60 yaşın üzerindeki tiroit hastalarında kanda B12 vitamini ölçtür­mek faydalıdır. B12 vitamin eksikliği varsa doktorunuz tedavinizi ayarlayacaktır.

Tiroit hastalarında trombosit adı verilen ve kan pıhtılaşmasını sağlayan kan hüc­resi sayısında azalma olabilir. Trombosit sayısı azaldıkça vücutta kolay morarmalar, kanama süresinin uzaması gibi durumlar görülebilir. Böyle bir durum varsa aspirin ve romatizma ilaçları almayınız ve doktorunuza başvurunuz.

Tiroit bezi az çalışan yani hipotiroidi hastalığı olanlarda %30 gibi çok yüksek bir oranda kansızlık görülür. Bu hastalarda tiroit yetmezliği olduğu akla gelmezse yıllar boyu demir tedavisi yapılır ve sonuç alınamaz. Hipotiroidinin tiroit hormon ilaçlarıyla yapılan tedavisi sonrasında kansızlık düzelir. Bu hastaların %2-15'inde demir yetersizliğine bağlı kansızlık (anemi) görülmektedir. Çoğunlukla adet kanamalarının sık olması veya midedeki asit yokluğu nedeniyle demirin bağırsaklardaki emilememesi nedeniyle kansızlık meydana gelmektedir. Ayrıca folat vitamini ve B12 vitamin eksikliğine bağlı kansızlık da gelişebilir. Kansızlığınız varsa tedavi için doktorunuza başvurunuz.

alıntıdır...

------------------------------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------

Tiroid hastalarının yüzde 85'i kadındır. Tiroidin bir çok yönü bugüne kadar kamuoyu ile paylaşılmasına rağmen bu hastalarda beslenmenin etkileri üzerinde durulmamıştır. Her şeyden önce şunu belirtmek gerekir ki hiç bir beslenme türü, tiroid hastalığını tedavi etmez; ancak tiroid hastalarında beslenmenin belirli hususları göz önüne alarak düzenlenmesi gerekir.

Ezberi bozmak: Tiroid ve iyot
Her tiroid hastalığında iyotlu tuz ve iyotlu besinlerin tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Halbuki, bazı tiroid Hastalıklarında iyotlu tuz ve iyotu bol besinler tüketmek zararlıdır. Zehirli guatr, tiroid'in Haşimato hastalığı ve tiroid kanserlerinde fazla iyotun zararlı olduğu son zamanlarda yapılan bir çok bilimsel araştırma ile ortaya konMuştur. Türkiye'de bu Hastalıkları (zehirli guatr, tiroid'in Haşimato hastalığı ve tiroid kanserlerinde) olan insan sayısı yaklaşık 1.5 milyon kişidir. Bu 1.5 milyon kişinin iyot'tan zengin besinleri ve iyotlu tuzu tüketmemesi gerekir. Tiroid hormonu yetmezliği (hipotiroidi) olan hastalarda idrarla atılan iyot az ise iyotu fazla olan besinlerin ve iyotlu tuzun tüketilmesi gerekir. Haşimato hastalığı, tiroidin papiller kanseri ve zehirli guatrı olan hastaların iyotlu tuzu kesmesi önerilir. Fazla iyotlu tuz tüketen toplumlarda tiroidin papiller kanseri haşimato hastalığı ve zehirli guatr daha sık görülmektedir.

Karbonhidratı azaltın
Bütün tiroid hastaları için geçerli tek düze bir beslenme şekli yoktur. Tiroid hastalarının protein (et, yumurta ve peynir) grubu yiyecekleri bol tüketmesi, şeker (karbohidrat) grubu yiyecekleri azaltması gerekir. C vitamini, folik asit ve kalsiyumu bol yiyecek ve içecekler sıklıkla kemik erimesi yaşayan tiroid hastalarında çok önemlidir. Çünkü Hastalık da ilaç da kemik erimesi yapar.

Hangi besinler zararlı?
Tiroid hastalığının çeşidine göre hastaların beslenme şekli düzenlenmelidir. A vitamini bol besinler (havuç) bazı tiroid hormon yetmezliği (hipotiroidi) hastalarında zararlı olabilmektedir. Fazla şekerli gıdalar, tiroid hastaları için zararlı olabilmektedir. Tiroid hastaları kiloya eğilimli olduğu için yağlı besinleri azaltmalı, sadece zeytinyağı yemelidir.
Kaynak: Takvim

Tarih: 0113 20.05.2009

merhaba kızlar bende aranıza yeni katıldım.forum çok bilgilendirici ..sizlerinde paylaşımı ve sıcakkanlılığınız için teşekkürler.Allah hepimize sağlık sıhhat versin.bende
4 ay önce kansızlık tahlilleri için gittiğimde troid hastası olduğunmu öğrendim..ultrasan vb. tahlillerde hipotroid çıktı...
en son tahlillerimde de tsh :8.22
anti troglobulin: 56.63
anti TPO : 508.5
rapor sonucundada:troidit yazıyor.4 aydır levotiron kullanıyorum. 1 ay sonra tekrar dr. gidecem.fakat doktor haşimoto gibi bir terim kullanmadı.bu yazılarınızı okunyunca sanırım bende bu rahatsızlık var gibi geliyor...üstelik sürekli yllardır kansızlık ve talesemi taşıyıcısıyım..iki hastalık ve beraberindeki ilacın yan etkisi çok fazla...şimdide çocuk olurmu olmaz mı kaygısı ((

hiç endişe etme çocuk oluyor bende haşimatoluyum ve maşallah sağlıklı bir kızım var :) allah isteyen herkese versin..:ecrin_bebek:

merhaba bayanlar bende aranıza yeni katılıyorum çünkü bugün haşimato hastası oldugumu ögrendim doktor ilaç yazdı ama kullanmak istemiyorum 5 aylık bebegim var emziriyorum ne yapacagım bilmiyorum emziripte hap kullanan varmı aranızda

hülya emzirsende hamile olsanda bu ilacı kullanmak zorundasın...
bende bebek istiyorum hamile kalırsam ilacı 2 katına cıkarıcaz...
haşimatoyu küçümseme...
inan insanın bütün dengesi alt-üst oluyo..

haşimatoyu küçümseme...

nix teşekkür ederim ama işte korkuyorum bebegime ilacın zararı olur diye ben cekeceğim onunda cekmesini istemiyorum inşallah seninde bebegin olur

bebek için hiçbi zararı yok merak etme...olsa verirmi dr...sen ilacını iç sağlıklı bi annesi olmazsa asıl zarar orda başlar...

haşimatoyu küçümseme...

selam
bende haşimatoluyum ve 8,5 aylık bebeğim var hamileliğim boyunca tshımı hep düzenli kontrol ettirdim hiçbir oynama olmadı ve hep aynı düzeyde ilaç kullandım ilacı 2 katına çıkarıcaz diye birşey yok inan tsh ın düşer ya da çıkarsa ona göre ayarlanacak ilacın.:sm_confused:

Merhaba ben yeni ögrendim haşimato hastalıgımın oldunu bebegim var 5 aylık emzirdigim icin ilacı kullanmak istemiyorum sen emzirirken ilaç kullandınmı ilacının adı ne mafoldumbenmafoldumben

Merhaba ben yeni ögrendim haşimato hastalıgımın oldunu bebegim var 5 aylık emzirdigim icin ilacı kullanmak istemiyorum sen emzirirken ilaç kullandınmı ilacının adı ne mafoldumbenmafoldumben

selam
ben evliliğimin başından beri bir sürü doktor gezdim her doktor yeni tahlil istedi her istenen tahlilde bişey çıktı malesef polikistik over var hipoglisemi var malesef birde bu haşimato var bunların tümüne rağmen evliliğimin 3ncü senesinde hamile kaldım çocuk için bir çabamız yoktu korunmuyordukta :) kaydirigubbakcemile3
ben emzirirken de hamileyken de ilaç kullandım sende kullanmak zorundasın çünkü senin tiroitlerin demek bebeğin beyin gelişimi demek sende tiroit bozuk bir sistemde çalıştığı için ilaçtan alıyorsun gereksinim olanı hele hamileyken ve emzirirken hiç aksatmadan içmelisin çocuk iyodu nerden alacak? ve emzirirken iyotlu tuz yemelisin iyotsuz değilsositososito ben başta l.... ile başlayan n ile biten ilacı içtim sonra gittiğim doktor yetersiz buldu ve e ile başlayan x ile biten ilacı verdi halen de bu ilaçları kullanıyorum ilaç ismi vermem doğru değil bu şekilde yazınca anlarsın sanırım.
ilaç kullanmak istemiyorum diye bişey yok bebeğe zararı yok aksine yararı var bu ilacı ömür boyu kullanıcaz hatta 3 ayda bir tshını ölçtürüp dozunu ona göre ayarlaması lazım doktorunun. :1hug:

arkadaşlar kan tahlili sonuçlarınızda Anti tpo ve anti tg si yüksek olupta bebek dünyaya getiren var mı? sanırım yüksek olunca hamile kalmaya enegelmiş ( bu sorunun çaresi yokmu ? bir de vücudumun bazı yerlerinde morluklar var acaba haşimoto rahatsızlığımdan mı bilemiyorum... fisfisfis sizde de böyle birşey oluyor mu? doktor kansızlıktan dedi ama bir diğer doktorda değil dedi...üff şaştım kaldım bu haşimoto daha neler açacak başımıza

lalehan evet bende anti tg ve anti tpo yüksek...ve hamile kalamıyorum..eşimdede küçük bi problem var....bu ay aşılama yaptırıyorum..inşallha pozitif olur

selam
benimde anti tpo ve tg yüksekti hemde çok yüksekti hamile kaldım bu hastalıkta bu değerler hiç düşmüyor ne yazıkki!!!

morluk olması hiç hoş değil bence üzerine düş

selam
benimde anti tpo ve tg yüksekti hemde çok yüksekti hamile kaldım bu hastalıkta bu değerler hiç düşmüyor ne yazıkki!!!

morluk olması hiç hoş değil bence üzerine düş

merhaba benim anti tpo ve tg tahlili yapılmadı galiba yapılması gerekiyormu bana sadece hormon tahlili ve ultrason yapıldı ve tsh 15 cıktı :1no2:

merhaba benim anti tpo ve tg tahlili yapılmadı galiba yapılması gerekiyormu bana sadece hormon tahlili ve ultrason yapıldı ve tsh 15 cıktı :1no2:

haşimato teşhisi nasıl konuldu anti tpo ve tg yüksek çıkınca haşimato olduğunu söylüyor doktorlar. ultrasonda da belli olur haşimato olduğun ama anti tpo ve tg ne de bi baktır istersen.

canım öncelikle aramıza hoşgeldin..alkisalkisalkis
haşimato bebek sahibi olmamıza engel değil tedavi olduğumuz sürece yok tedavi olmuyorsak engel teşkil ediyo yada diyelimki hamiş kaldık düşüklere sebep oluyo..
hamileykende bu ilaç içiliyo emzirirkende o konuda sıkıntı yok içmemiz gerekiyo ömür boyu bende levatiron kullanıyorum.
zaten tefor eutrox gibide birkaç çeşit muadili var farketmiyo...
ben aşılama oldum değerlerim normale dönünce anti tpolarım bile eskisi gibi çok yüksek değil düzenli kontrol gerekiyor başarılar canım.

bu güzel dileklerin için teşekkür ederim nostok...Rabbim dileklerimizi hayırlı bir şekilde kabul etsin inş. bundada vardır bir hikmet ne zaman kısmetse bebişte o zaman gelir heralde :ecrin_bebek:...zaten şuan 4 aylık tedavi aşamasındayım heralde hamiş kalsam bünyem belkide kaldırmaz..çünkü asabiyetim, aniden parlamam, halsizliğim bunu kaldırmaz..bilemiyorum...sadece sabır ve hayırlı günler ve sağlık en iyi temennim olsun inş. şuan en çok ihtiyacım olan sakinlik ve sükünette olmak..psikoterapi yade başlatım şuan lu..l...ilaç kullanıyorum..inş. bu da geçer..sinirli olmaya ben kendim bile tahammül edemiyorum...Allah kocalarımıza sabır versin yerimseniben

haşimato teşhisi nasıl konuldu anti tpo ve tg yüksek çıkınca haşimato olduğunu söylüyor doktorlar. ultrasonda da belli olur haşimato olduğun ama anti tpo ve tg ne de bi baktır istersen.

canım sen baya bi bilgilisin bu konuda.
sana sorum benim sadece tsh yüksekti. diğer tüm değerler normal aralığındaydı. ultrason da normal çıktı ama doktorum haşimatosun dedi. sence ben haşimatomuyum:))

canım sen baya bi bilgilisin bu konuda.
sana sorum benim sadece tsh yüksekti. diğer tüm değerler normal aralığındaydı. ultrason da normal çıktı ama doktorum haşimatosun dedi. sence ben haşimatomuyum:))

benim durumumda seninle aynı herşey normal sadece tsh yüksek banada dr haşimatosun dedi ama bana iki tahlil verildi burda yapılmıyor ankarada yaptırcam o zaman kesin haşimatonun olup olmadıgı cıkacakmış

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…