Tiroid Bezi Hastalığı, Kansızlık ve Tiroid Belirtileri
Kansızlık veya tıp dilindeki adıyla anemi, özellikle tiroit bezi yetmezliğinde sık görülür. Kandaki kırmızı kan hücrelerinin (eritrosit sayısı), hemoglobin ve hemotokrit tetkiklerinin düşmesine kansızlık denir. Tam kan sayımı tetkikiyle bu durum anlaşılabilir.
Graves hastalığı ve Hashimoto hastalıklarında pernisiyöz anemi denen B12 vi­tamini yetersizliği sık görülür. Hashimoto hastalarının %10'unda, Graves hastaları­nın %5'inde B12 vitamini yetmezliği vardır. Yaşlılarda B12 vitamini eksikliği daha fazla olduğundan 60 yaşın üzerindeki tiroit hastalarında kanda B12 vitamini ölçtür­mek faydalıdır. B12 vitamin eksikliği varsa doktorunuz tedavinizi ayarlayacaktır.
Tiroit hastalarında trombosit adı verilen ve kan pıhtılaşmasını sağlayan kan hüc­resi sayısında azalma olabilir. Trombosit sayısı azaldıkça vücutta kolay morarmalar, kanama süresinin uzaması gibi durumlar görülebilir. Böyle bir durum varsa aspirin ve romatizma ilaçları almayınız ve doktorunuza başvurunuz.
Tiroit bezi az çalışan yani hipotiroidi hastalığı olanlarda %30 gibi çok yüksek bir oranda kansızlık görülür. Bu hastalarda tiroit yetmezliği olduğu akla gelmezse yıllar boyu demir tedavisi yapılır ve sonuç alınamaz. Hipotiroidinin tiroit hormon ilaçlarıyla yapılan tedavisi sonrasında kansızlık düzelir. Bu hastaların %2-15'inde demir yetersizliğine bağlı kansızlık (anemi) görülmektedir. Çoğunlukla adet kanamalarının sık olması veya midedeki asit yokluğu nedeniyle demirin bağırsaklardaki emilememesi nedeniyle kansızlık meydana gelmektedir. Ayrıca folat vitamini ve B12 vitamin eksikliğine bağlı kansızlık da gelişebilir. Kansızlığınız varsa tedavi için doktorunuza başvurunuz.
alıntıdır...
------------------------------------------------------------------------------------------------------
--------------------------------------------------------------------------------
Tiroid hastalarının yüzde 85'i kadındır. Tiroidin bir çok yönü bugüne kadar kamuoyu ile paylaşılmasına rağmen bu hastalarda beslenmenin etkileri üzerinde durulmamıştır. Her şeyden önce şunu belirtmek gerekir ki hiç bir beslenme türü, tiroid hastalığını tedavi etmez; ancak tiroid hastalarında beslenmenin belirli hususları göz önüne alarak düzenlenmesi gerekir.
Ezberi bozmak: Tiroid ve iyot
Her tiroid hastalığında iyotlu tuz ve iyotlu besinlerin tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Halbuki, bazı tiroid Hastalıklarında iyotlu tuz ve iyotu bol besinler tüketmek zararlıdır. Zehirli guatr, tiroid'in Haşimato hastalığı ve tiroid kanserlerinde fazla iyotun zararlı olduğu son zamanlarda yapılan bir çok bilimsel araştırma ile ortaya konMuştur. Türkiye'de bu Hastalıkları (zehirli guatr, tiroid'in Haşimato hastalığı ve tiroid kanserlerinde) olan insan sayısı yaklaşık 1.5 milyon kişidir. Bu 1.5 milyon kişinin iyot'tan zengin besinleri ve iyotlu tuzu tüketmemesi gerekir. Tiroid hormonu yetmezliği (hipotiroidi) olan hastalarda idrarla atılan iyot az ise iyotu fazla olan besinlerin ve iyotlu tuzun tüketilmesi gerekir. Haşimato hastalığı, tiroidin papiller kanseri ve zehirli guatrı olan hastaların iyotlu tuzu kesmesi önerilir. Fazla iyotlu tuz tüketen toplumlarda tiroidin papiller kanseri haşimato hastalığı ve zehirli guatr daha sık görülmektedir.
Karbonhidratı azaltın
Bütün tiroid hastaları için geçerli tek düze bir beslenme şekli yoktur. Tiroid hastalarının protein (et, yumurta ve peynir) grubu yiyecekleri bol tüketmesi, şeker (karbohidrat) grubu yiyecekleri azaltması gerekir. C vitamini, folik asit ve kalsiyumu bol yiyecek ve içecekler sıklıkla kemik erimesi yaşayan tiroid hastalarında çok önemlidir. Çünkü Hastalık da ilaç da kemik erimesi yapar.
Hangi besinler zararlı?
Tiroid hastalığının çeşidine göre hastaların beslenme şekli düzenlenmelidir. A vitamini bol besinler (havuç) bazı tiroid hormon yetmezliği (hipotiroidi) hastalarında zararlı olabilmektedir. Fazla şekerli gıdalar, tiroid hastaları için zararlı olabilmektedir. Tiroid hastaları kiloya eğilimli olduğu için yağlı besinleri azaltmalı, sadece zeytinyağı yemelidir.
Kaynak: Takvim
Tarih: 01
13 20.05.2009