ben esasen bu birlikte yaşama konusuna giden yorumu, insanlar birlikte yaşasın kesin anlar o zaman gibi bir mantıkla yazmadıydım.
neticede ülke belli şartlar belli. çoğumuz anadolunun muhafazakar ya da kısıtlı çevreye sahip ailelerinden geliyoruz (tamam istisnalar var). 26-27 yaşında evlenmiş olsam ben de 1 gün bile birlikte yaşamadan evlenmiş olurdum
ya kendi din/dünya görüşü ya aile yapısı elvermez ya da insanlar evlenip anca aynı şehre tayin istiyor zaten, şartlar uygun değildir vs vs. şimdiki okullu gençlerin çoğu çaktırmasa da birlikte yaşıyor ama bu değişim çok hızlı oldu, bunları atlamamak lazım.
benim kast ettiğim çok daha basit bir şey ya.
4-5 sene çıkıyorsun, e mutlusun zaten? değil mi?
evlenip daha mutlu olacaksın, birlikte yaşayıp çocuk yapacaksın hani.
evlendik bitti, = mutluyuz, diye bir dünya mı var? evlenince geçinmek, birlikte mutlu yaşamak, anlaşmak gökten zembille mi iniyor. evlilik cüzdanının içine dürüm yapıp mı veriyorlar? bu nasıl bir saçmalık? düğün yapmak evlilik demek değil ki esas o evde bir olabilmek, eş olabilmek değil mi evlilik? bizim toplumumuz neden düğün yapmak= evlenmek gibi anlıyor ben onu anlamıyorum. (nikah yaparsan o da sayılmıyor!)
erkek ev işi yapmamış olabilir. benim de yaşım 40 olacak ama dünyada hiç yapmadığım yeni öğrendiğim bir sürü şey var....hepimiz her gün birşeyler öğreniyoruz. odun değilsek. insan ilişki konusunda süper deneyimli de olmayabilir (buna duygusal, cinsel her deneyimi katıyorum) benim de hayatımın uzuuuun zamanı yalnız geçti, ne var yani?. Üstelik de burada konu sahibiyle eşinin birlikte 4-5 senesi geçmiş 1 senesi de evli e artık deneyimsiz değiller ki yani. Nedir? illa 9-10 sene veya 127925965 tane ilişkimiz mi olmalı? (üstelik kadının ne kadar deneyimsiz o kadar makbul (!) olduğu bir toplumda!)
bence insan, eğer insansa tabi, hele hele aynı evde partnerinin mutsuz olduğunu ya da o ev işinin kendi kendine olmadığını ya da karşısındaki insanın beklentisini, yorgunluğunu, zor geçmiş bir gününü anlar ya. bunun için sadece anlamaya, anlaşmaya gönlü olmalı. Ego yarıştırmayalım, gönül kırmayalım "eş"iz biz demek bu, bu değilse de ne yani e o zaman? neden evleniliyor? Bu çok asgari insani bir haslet.