Ovülasyon Testi Hakkında Öneriler
Bir arkadaşımız bu şekilde paylaşmış bende ondan kopyaladım kızlar umarım işinize yarar
1 )
İlk olarak ovulasyon testlerinin çalışma prensibini anlatayım.
Kadın bünyesinde birçok hormon gibi kısaltması LH olan hormonda herzaman yer alır. Bu hormon kadın üreme organıyla alakalı olup yumurtlamayı tetikleyen bi hormondur. Gelişen yumurtanın tüplerden kanala salınması için bu hormonun normal seyrinden çok daha fazla yükselişe geçmesi gerekir. Yani LH pik yapar, en üst sınıra ulaşır ve yumurta salınır. Bu ovu testleride pik yapan LH hormonunu tespit etmeye yarar. Kısaca zaman zaman baya silik yada zaman zaman daha belirgin silik T çizgilerini testlerde her zaman görebilirsiniz.
Test çubuğunu bir dere gibi düşünün ve o derede 2 tane set var diyelim. Siz 3-4 damla idrarı damlattığınızda İlk setin önünde (yani t çizgisinde) Lh hormonu tanecikleri birikiyor öteki setin önünde (yani c çizgisinde) idrarda varolan başka tanecikler birikiyor. Ne kadar çok tanecik olursa o kadar çok şey birikiyor ve çizginin koyuluğunu oluşturuyor. Bütün olay bu.
2)
İkinci konu koyuluk görememekle alakalı. Koyuluğu kesinlikle göremiyorsanız mutlaka bir sebebi vardır. Ya 2 saat öncesine kadar yiyecek içeceğinize dikkat etmiyorsunuzdur, ya yaptığınız saatler yanlış ve diğer günlerden farklıdır, ya yanlış şekilde idrar damlatıyorsunuzdur, ya yaptıktan sonra düz zeminde durması gerekirken aşağı yukarı zırt pırt hareket ettiriyorsunuzdur, ya o ay içinde yumurta gelişiminizle alakalı bi sorun vardır, yada yumurtlamayla alakalı genel bi sorununuz vardır ki bunun için zaten dr kontrolleri şart.
3)
Üçüncü konu testin yapılma saatleriyle alakalı. Normalde bu testler öğlen 11:00 ile akşam 20:00 saatleri arasında yapılabilir. Ama bu saatler güne erken başlayan bünyeler için, erken başladığı vakitlerde düzenli kahvaltı vs yapan bünyeler için geçerlidir (yani kahvaltı vs yapılmalıki öğlen vakitlerine kadar sindirim sistemi boşaltım sistemi vs çalışmaya başlamış hatta günü yarılamış olsun) siz eğer öğle saatlerine yakın 10 - 11 - 12 gibi uyanıp her güne bu saatlerde başlıyorsanız testi yapmak için en az saat 14:00 yada 15:00 i beklemeniz gerekir.
Ve kesinlikle bu testler ilk idrarla yapılmamalı. Testi yapmadan saatler önce kahvaltınızı vs yapmış olmanız içeceklerinizide en az 2 saat öncesine kadar tüketmiş olmanız gerekir.
4)
Dördüncü konu hergün düzen. Bu testleri hergün ortalama bir saat belirleyip hep o saatlerde yapmaya çalışmak gerek. Ben kendi üzerimden örnek vereyim. Ben güne saat 9:00 gibi başlayan biriyim ve hergün saat 14:30 civarı yapardım. Günden güne 10-20 dk süreler tabiki oynayabilir dakikası dakikasına hergün aynı yapmaya çalışmak zaten çok zor. Ama ortalama saatiniz hep belli olmalı.
5)
Beşinci konu testleri denemeye ne zaman başlanmalı. Vücudunu tanıyan, aylık regl düzenini iyi bilen kadınlar zaten ortalama yapmaları gereken zamanları bilirler. Ama şu da unutulmamalı ki bir kadın her ay aynı tarihte yumurtlama yaşamaz. Yine kendi üzerimde örnek vereyim. Nisan ayında düşükle sonuçlanan gebeliğimde (döngüm 28 gün) 19. Gün yumurtlamıştım, yani geç yumurtladım. Geçtiğimiz ekim ayında 13. Gün yumurtladım. Geçen ay kasımda yani 11. Gün yumurtladım. Siz gidişata güvenemiyorsanız regliniz bittiğinde testleri denemeye başlayabilirsiniz. T çizgisindeki gerekli koyuluğu yakalamak için bi kaç haftada harcayabilirsiniz bi kaç gündede yakalayabilirsiniz. Artık orası nasipte ne varsa o.
6)
Altıncı konu kısa ama önemli konular. Testi yaptığınızda mutlaka düz zeminde yapın. Yaptıktan sonra en fazla 10 dk bekleyin. Ben beklerken telefonumda kronometre açardım. Bu süre içinde kesinlikle testi evirip çevirmeyin. Mutlaka süre sonuna kadar düz zeminde kalmalıki test normal seyrinde çalışsın. 10 dk dan sonra bekletipte tekrar tekrar sonra bakmayın. İşlevini yitiriyor çünkü. Kıyaslama yapmak için 10 dk sonunda testinizin üzerine o günki tarihi,reglinizin ilk gününden o güne kadar kaçıncı gün olduğu, hatta saati falan yazıp hemen resmini çekin. Ve testi saklamayın. Direk çöpe atabilirsiniz. Bekledikçe renkler değişiyor çünkü idrar yapısından dolayı. Telefonunuzda hergün resimler oluştukça aralarında kıyaslama yapabilirsiniz. Testte c kontrol çizgisidir, o çizgi testin çalışıp çalışmadığını gösterir ve mutlaka koyu tonda olur. T çizgisi yumurtlamanın habercisi olan çizgidir. Ve mutlaka yumurtlamanın olduğunda c çizgisi kadar koyu hatta ondan dahada koyu olabilir. Yumurtlama dışındaki günlerde t çizgisi c çizgisinden daha sönük silik şekilde çıkar.
7)
Yedinci konu sabır. Kesinlikle gebelik; öncesi, sırası ve sonrasıyla sabır işiymiş. Benki fazla sabırsız tezcanlı ve hemenci bir insanken bu dönemde kesinlikle ilk öğrendiğim şey sabır oldu. Rabbim çok büyük. Hayattaki herşey gibi bununda bir zamanı sırası var. Ne yaparsak yapalım hepimiz nasibimizi yaşarız. İsterseniz aylarca üst üste koyu çizgiyi yakalayın. Nasip olmayacaksa elden ne gelir? Yada tek ay hiç koyu görmeyin yumurtlamadığınızı sanın ama haftalar sonra bi öğreninki gebeliğiniz oluşmuş tutunmuş hatta ilerlemiş bile olabilir. Ölümün zamanı gibi doğumunda zamanı var. Nolur bunu unutmamaya ve moralinizi bozmamaya çalışın. Çünkü streste sabırla doğru orantılı. Ne kadar sabretmezseniz o kadar stres olursunuz. Rabbim hayırlısını tez vakitte nasip etsin hepimize inşallah.
8)
Değerlendirme günleriyle ilgili sorular sorabileceğinizi biliyorum. Orası kesinlikle sizin insiyatifinizde yada mantığınızda olan bi durum. Gün aşırı olmalı cümlesine inanıyorsanız uygulayabilirsiniz. Yada benim gibi şansım boşa gitmesin diye her günüde değerlendirebilirsiniz. Ben 4kasımda en koyu çizgiyi yakalamıştım. Biraz tesadüf birazda bilinçli şekilde 2 - 3 - 4 - 5 kasımı değerlendirmiştim . Şükür bu ay nasip oldu rabbim bağışlarsa inşallah.