Hamile Kalmak İçin Her Türlü Yolu Deneyenler..

En Kolay Nasıl Hamile Kalınır?

Uzun bir süre evliliğin tadını çıkarmış ve artık bebek yapmaya karar verdiniz. Kariyer hedefliyorsunuz ve hayatınızı belli bir plana göre düzenlemişsiniz. Belli bir yaşa eriştiniz ve hamile kalamama gibi bir endişe içine girdiniz. Daha önce hamile kalmamak için neler yapmalıyım diye düşünürken şimdi ise aklınıza ”En Kolay Nasıl Hamile Kalınır” sorusu takılmakta. Kolay hamile kalmak için neler yapmalıyım? Hamile kalma yöntemleri? Hamile kalmak için en uygun gün? Gebe kalmak için uygun pozisyonlar? gibi birçok sorunuza sitemizde yanıt bulabilirsiniz.

Düzenli Hayat
• Kolay yönden hamile kalmak isteyen bayanların öncelikle düzenli ve dengeli bir hayat tarzını benimsemesi gerekir. Bunun için öncelikle dengeli ve düzenli beslenmeye özen göstermesi, uyku düzenini koruması gereklidir.

• Alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıkları terketmesi ve kafein tüketimini de en aza indirgemesi gereklidir.

• Herhangi bir kronik rahatsızlığı varsa ilaçlarının gözden geçirilerek doktor kontrolü altında olması sağlıklı ve kolay hamile kalmak için yapılması gerekenlerin en başında yer alıyor.

Hamile Kalmak İçin En Uygun Gün

• Kadının yumurtlama gününe en yakın olduğu 3. ve 4. gün verimliliğin en yüksek olduğu dönemdir.
Adet dönemi düzenli geçen bayanlar için, kolaylıkla hamile kalabilecekleri zaman, aslında dört gün gibi kısa bir zaman diliminden ibarettir.

Bu yüzden bu kısa dönem, hamile kalmak isteyen bayanlar için çok önemlidir. Hamile kalabilme şansınızın en yüksek olduğu bu kısa yumurtlama döneminde cinsel ilişkiye girmek gerekmektedir.

• Çiftlerin haftada 3-4 kere cinsel ilişkiye girmeleri hamileliği kolaylaştıran sebeplerden biridir.

Besin Kaynakları

• Kolay hamile kalmak için yediğimiz besinler de çok önemlidir. Folik asit, çinko, demir ve kalsiyum açısından zengin olan gıdalar hamile kalma olasılığını arttıran nedenlerden biridir.

• Kırmızı et, ceviz, balık eti, süt ve süt ürünleri, baklagiller ve yeşil yapraklı sebzeler omega 3 açısından zengin olan gıdalar anne adayının düzenli ve dengeli beslenmesine yardımcı olacaktır.

Hamile Kalmak İçin Uygun Pozisyonlar

• Spermlerin vajinaya uygun bir şekilde bırakılması için doğru pozisyonlarda cinsel ilişkiye girilmesi gerekmektedir.

• Erkeğin üstte olduğu pozisyon, kadın ve erkeğin hafif yana doğru dönük olduğu pozisyonlar hamile kalmayı kolaylaştıran pozisyonlardır. Kadının sırt üstü yatık olduğu ve erkeğin üstte olduğu pozisyonda kadının kalçasının altına yastık konulması spermlerin ilerleyişini kolaylaştırır.

• Erkeğin sperm sayısının düşük olduğu durumlarda ise diz-dirsek pozisyonu hamile kalınmasını kolaylaştırma da ideal olanıdır.

Hamile Kalmadan Önce Okumanız Gereken Diğer Yazılar:

Hızlı Gebe Kalmak İçin Yapılması Gerekenler
Gebe Kalmadan Önce Yapılması Gerekenler
Gebelik Hamilelik Belirtileri Nelerdir?
Hamilelik – Gebelik testi ne zaman yapılır?
Gebelik (Hamilelik) Testi Nasıl Yapılır ?
Ne Kadar Sürede Hamile Kalabilirim?
 
Son düzenleyen: Moderatör:
OVULASYON (YUMURTLAMA) TESTİ

YUMURTLAMA GÜNÜ BELİRLENMESİ İÇİN TESTLER


Yumurtlama yani ovulasyon normalde her adet döneminin ortasında yumurtalıklardaki folikül denen keseciklerden yumurtanın salınmasıdır. Evde bayanların kendi kendine yapabildikleri ovulasyon testleri yumurtlama gününü belirleyerek bu güne yakın zamanda ilişkide bulunmak suretiyle hamilelik şansını arttırmak için kullanılır. Evde yapılan ovulasyon testlerinin hangi mekanizmayla çalıştığının anlaşılması için öncelikle yumurtlama nasıl olur ve adet döngüsü her ay nasıl gerçekleşir bunun bilinmesi gerekir.

Ovulasyon (yumurtlama) ve adet döngüsü nasıl , ne zaman olur?
Adet kanamasının başladığı gün bir adet döneminin (döngüsünün) başlangıcıdır ve toplam adet dönemi yaklaşık 1 ay sürer. (Adet döneminden kasıt sadece kanamanın olduğu günler değil, bir adetin ilk gününden sonraki adetin ilk gününe kadar geçen ortalama 1 aylık dönemdir.) Bu dönemin başlangıcında beyinde hipofizden salgılanan FSH hormonu artar ve yavaş yavaş yumurtanın büyümesini sağlar. Büyüyen yumurta folikülünden östrojen hormonu salgılanır ve bu hormon da FSH gibi giderek artar. Adet döneminin ortasına gelindiğinde (yani adet kanaması başladıktan 14 gün sonra) FSH ve östrojen hormonu en yüksek seviyelere çıkmış olur, bu sırada ayrıca hipofizden LH hormonu salgılanmasında ani bir artış olur. Bu ani LH hormonu artışı (LH piki) ovulasyonu yani yumurtlamayı sağlayan ana mekanizmadır. LH artışından 24-36 saat sonra ovulasyon olur. İdrarda yapılan ovulasyon testleri bu LH artışını saptar. Tükrükte yapılan testler de östrojenin artmasına dayanır. Ovulasyon gerçekleştikten sonra östrojen, FSH, LH hormonları azalır, progesteron hormonu artmaya başlar. Ovulasyondan sonra yumurtanın bulunduğu folikül korpus luteum'a dönüşür ve progesteron buradan salınır. Eğer gebelik oluşmazsa progesteronun daha sonra azalması yeni adet kanamasını başlatacaktır. Eğer hamilelik oluşursa progesteron gebeliğin rahim içerisinde devamını sağlayacaktır ve azalamadan salgılanmaya devam edecektir.

İdrarda yapılan ovulasyon (yumurtlama) testi, (LH testi):
İdrarda yapılan ovulasyon testi yukarıda anlatılan LH hormonu artışını saptar. LH hormonu kanda arttığında idrara da geçer. İdrardaki bu LH artışını yakalamak için yumurtlama gününe yakın günlerde her gün bu test yapılmalıdır. Bunun için adeti ayda bir düzenli olanlar adet kanaması başladıktan 12 gün sonra teste başlayarak 5 gün boyunca her gün test yapabilirler. Ancak adet dönemi uzunluğu farklı olan kadınlar için test başlama zamanı değişecektir. Bunun için sağdaki tabloya bakınız. Örneğin adet dönemi uzunluğu yani bir adet kanamasının ilk gününden diğer adet kanamasının ilk gününe kadar olan süre 35 gün olan kişiler teste adet kanamasının ilk gününden saymaya başlayarak 18. gün başlamalıdırlar, 5 gün test yapmalıdırlar. Çünkü bu kadınlarda yumurtlama daha geç başlayacaktır. Yumurtlama yaklaşık olarak adet kanaması "başlamadan" 14 gün önce gerçekleşir. Adetlerii çok düzensiz olan bayanlarda yumurtlama gününün tahmin edilmesi zordur, bu durumlarda teste ne zaman başlayacağınız konusunda doktorunuza danışmalısınız.

Ovulasyon testi (kiti) nasıl kullanılır? Nasıl yapılır?
Testlerin markasına göre yapılış ve okunuş şekilleri değişebilir. Bazılarında idrar kabın içerisine konur ve test çubuğu (ovulasyon kiti) idrara batırılır. Bazılarında idrar yaparken akan idrara test çubuğu tutularak yapılır. Testin yapılış ve okunma kuralları ürünlerin kutusunda detaylı olarak yazmaktdır, o kurallara göre dikkatli şekilde uygulamalısınız. Test için sabah ilk idrarı kullanmamalısınız, bu yanıltıcı olabilir. Daha sonraki idrarlar kullanılabilir. Alkol, sigara, antibiyotik, ağrı kesici, fitil (ovul) v.b testi etkilemez ancak yumurtlama tedavisi için kullanılan hormon iğneleri (çatlatma iğnesi) gibi ilaçlar testi etkileyip yanıltabilir. Çok su ve sıvı gıdalar alınması idrarı dilüe edeceği için idrardaki LH konsantrasyonu azalır ve test yanlış negatif çıkabilir, bu nedenle testi yapmadan önce 2 saat fazla sıvı almamalısınız.

Ovulasyon testi pozitif sonuç verdiğinde:
Markaya göre değişmekle birlikte genellikle iki pembe çizgi çıkması testin pozitif olduğunu yani yumurtlama olacağını gösterir, tek çizgi olması o gün yumurtlama olmayacağını gösterir. Eğer test pozitif (olumlu) çıkarsa yani LH artışı saptanırsa bu ortalama 24-36 saat sonra yumurtlama olacağı anlamına gelir. Bu durumda testi uyguladıktan 24 saat sonra ilişkiye girmeniz uygun olacaktır. Çünkü yumurtlama LH artışından 24-36 saat sonra gerçekleşir ve yumurta hücresi 24 saat canlı kalabilir.
Sperm ortalama 3 gün canlı kalabilir, kadının yumurtası ise ortalama 1 gün canlı kalablir. Bu nedenle insanlar tam yumurtlama gününde ilişkide bulunmasalar bile hamilelik oluşabilir. Örneğin ayın 10'unda yumurtlama olacak bir kadında ilişki ayın 7-8'inde olsa bile sperm 3 gün yaşayabileceği için gebelik oluşabilir. Aynı şekilde ilşki ayın 11'inde olsa bile yumurta hücresi 24 saat canlı kalabileceği için gebelik oluşabilir. Bu nedenle kadının her adet döngüsünde hamile kalabileceği yumurtlama öncesi ve sorasını kapsayan yaklaşık 5 günlük süre vardır. Diğer günlerde ilişki olsa da hamilelik olması imkansızdır.

Dikkat: Ovulasyon testleri doğum kontrol yöntemi olarak kullanılamaz.
Bu testlerle yumurtlama gününü saptayıp ona göre ilişki günlerini belirlemek ve hamilelikten korunmak imkansızdır. Çünkü sperm ve yumurtanın canlı kalabilme sürelerinden dolayı hamilelik oluşma günleri değişkendir, tek bir gün değildir. Örneğin siz testi yapmadan önce girdiğiniz bir ilişkiye bağlı olarak hamile kalabilirsiniz.

Tükürük ile yapılan ovulasyon testleri:
Bu testler yukarıda anlatıldığı gibi adet döneminin ortasındaki günlerde artan östrojen hormonuna bağlı olarak yumurtlama gününü tespit etmeye dayanır. İdrar testleri kadar kullanışlı değildir ve o kadar yaygın değillerdir.

Kan tahlili ile veya ultrasonografi ile ovulasyon (yumurtlama) tespiti:
LH hormonu kanda da tahlil ile ölçülebilir ve yüksekliğine bağlı ovulasyon tahmin edilebilir ancak bu yöntem pek kullanılmaz. Bunun yerine ultrasonografide yumurtanın büyümüş olması ovulasyonun yaklaştığını bize gösterir. Yumurta (folikül) büyüklüğü yaklaşık 18-20 mm olduğunda yumurtlama gerçekleşir. Ayrıca yumurtlama gününden 1 hafta sonra (adetin 21. günü) kanda yapılan progesteron ölçümünde yükseklik saptanması ile o ay yumurtlama olduğu tespit edilmektedir gerekli durumlarda. Bazen yumurtlamadan kısa süre sonra yapılan ultrasonografide yumurtlamaya bağlı karında sıvı tespiti ve yumurtlama gerçekleşen bölge görülebilmektedir ancak bu her zaman mümkün değildir.
Bu ay ilk defa ovulasyon testi yapacağım ve çift çizgiyi yakaladıktan 24-36 saat sonra yumurtanın çatladığını buradan öğrenmiş oldum. O yüzden iki güne bir ilişki olması yererli olur umarım...
 
kızlar adetım 2 gun once bıttı ve soğan kurunu kullanmaya başladım ıkıncı gun olmasına rağmen ınanılmaz kasık krampları ve gogus ağrım var normal mı? adetım yenı bıtmıs olmazsa hamıleyım dıyecegım :) kızlar ya hadı ınsallah yüce rabbim yardımcımız olsun.
 
Kızlar baya zaman sonra girdim burası geldi aklıma Allahh isteyen herkese sağlıklı yavrular versin inş.
 
Merhaba arkadaslar. Esım bu testı yaptırdı ama anormal yapı ne oluyor acaba cok yüksek lütfen yardımcı olun
 

Eklentiler

  • image.jpg
    image.jpg
    43,3 KB · Görüntüleme: 119
Selam kızlar bu varikosel sperm değerlerini etkilememişse bile sıkıntı olabiliyor mu 2 yıldır gebe kalamıyorum eşimde varikosel var ama doktor sıkıntı yok diyor 😑
 
Selam kızlar bu varikosel sperm değerlerini etkilememişse bile sıkıntı olabiliyor mu 2 yıldır gebe kalamıyorum eşimde varikosel var ama doktor sıkıntı yok diyor 😑
Bence varikoselin etkilememe şansı yok canım damarlar genişlediği için spermler orda yoruluyo.. E vitamini verdi mi doktorunuz. Bide tek taraf mı çift taraf mı
 
X