Halkın yüzde kaçı oruç tutuyor?

milletin orucundan onlara neymiş ki sanki AKP nin oyunu araştırır gibiler

Son düzenleme:
alemsin ya yapmışın onun için söyledim ......... o değil de bende tutmuyorum bebişten dolayı ama dışarıda göz göre göre yiyip içemem....

Hamileler, regl olanlar ayrı canım onlara zaten dinimiz müsama gösteriyor. Bizim haddimize birşey düşmez Herkesin orucu kendine

İşte bende bunu merak ediyorum,yaptınız araştırmanızı eee??
Bizim buralara da uğramadılar abla

Sonuca göre onlar herhalde mutludur diye düşünüyorum..
Bizim burayada gelmediler hiç,isterdim gelmelerini ama kısmet değilmiş..

Neyse ne artık abla ama biraz saygı sadece. Ben kullandığımdan değil, sigara kullanıp tutanlara da yazık canı çeker

Ben onun için tutamıyorum cigara içiyorum diye,ha birde tansiyon sorunum var yani...

Allaha Şükür ben kendimi bildim bileli her ramazan oruç tutarım. Biraz aileden galiba biz böyle yetiştik.

Kadınlar Kulübü Mobil uygulaması kullanılarak gönderilmiştir.

nerede bu yüzde 80 yahu? 3 gündür sokaktayım, cafelerde, lokantalarda aynı yoğunluk.. yollarda su içenler, sigara içenler, sakız çiğneyenler.. hele avm'lerde eksik yok fazla var fast food kısmında.. ha bu anket 20 yılın öncesine aitse olabilir tabisi..

kişinin oruç tutup- tutmaması kimseyi ilgilendirmez.. kaldı ki "kendi adıma" saygı falan da beklemiyorum oruç tutan biri olarak.. yurtdışında farklı bir ülkede olsak saygı mı bekleyecektim.. sonuçta din benim, ibadet benim.. şahsıma olumsuz bir müdahale olmadıktan sonra kim ne istiyorsa onu yapsın.. herkes kendi mezarına girecek..

Son düzenleme:

Burda canım.
Benim bulunduğum yerde %99 gibi gözüküyor oruç tutanlar.
Gerçi bu görüntü mahalle baskısıda olabilir emin değilim.
Mesela bizim dairede çay falan kimse demlemez Ramazan'da , su sebiline su konmaz, sigara içtiğimiz teras bile kilitlenir
Geçenlerde bir arkadaşı dışarda saklanmış sigara içerken gördüm, komik geldi.
Banada saçma geliyor bu saygı muhabbeti.
Ben oruç tutuyorum diye niye insanlar yemesini içmesini gizleyecek ki?
Çok uzun yıllar Ankara'da yaşadım, ortaokuldan beri oruç tutarım ama birgünde yiyip içenlerden rahatsız olmadım.
Aksine burda geriliyorum.
Öğle aralarında herkes odasını kitliyor, oruç olanlar kestiriyor, olmayanlarda sanırım yemek yiyor..Sanki yaşam belirtisi yok gibi dairede.

Çok saçma kimin oruç tutup kimin namaz kıldığı nasıl belirleniyor istatistiklere göre ?
benim annem beş vakit namaz kılıyor mesela ama sorup öğrenmeyen ya da onu namaz kılarken görmeyen kimse bilmiyor bilmesi de gerekmiyor istatistik kurumu nereden biliyor bunu ?
İbadetler istatistikle belirlenemez yapılan ibadeti de kimsenin bilmesi gerekmez zaten
en güzeli gösteriş yapmadan kimse bilmeden, görmeden yapılandır.

Diyanet neden böyle bir anket yapma gereği duymuş hiç anlamadım... Bu sonuçlardan kim nasıl bir çıkarımda bulunur, ya da kime ne faydası var.. çok tuhaf

Ne saçma bir olaydır bu ya?
Diyanetin işi gücü kalmamış mı?

Yalnız şu var, kendim tutamıyorum ama oruçlu insanların yanında asla bişey yiyip içemem..Böyle gördük böyle yetiştik..Bu bana göre saygı da değil vicdani bir durum..İçi rahat etmez insanın..Maalesef insanlar oruçluların yanında hapır hupur yiyip içiyolar..Buna çook defa şahit oldum, üzülüyorum böyle durumlara..

Orucun en zor dönemlerini yaşıyoruz..Hele seneye daha da geç olacakmış iftar saati..Allah tutanlara kolaylık versin, oruçlarını kabul etsin.

Ya tamam tutmayan tutmasın,herkesin mezarı ayrı da...Azıcık saygı yahu,azıcık...Tamam nefis terbiyesi,tamam farz ibadet,tamam sevabı bana,kulluk vazifem ama bunların hiçbiri yolda suratıma sigara dumanı üfürülmesini,sıcak pideyi yolun ortasında bölüp yiyenleri görmeyi,dolaptan yeni çıkmış buz gibi suyu gözümün önünde bir yudumda dikmelerini gerektirmiyor.Ye,iç,tutma tamam ama halka açık yerlerde dikkatli ol biraz.Hoşgörü,saygı vs.tamam da her şeyin bir sınırı olmalı bence.

dipnot : Mübarek Ramazan günü laflarım cımbızlanmasın.

Diyanetin baska isinin kalmamis olup oruclularin istatigini tutmasi normaldir, iktidarda AKP var. Ben seneye de Disisleri Bakanligindan boyle bir istatistik bekliyorum, bakalim yurtdisinda yasayan vatandaslarimizdan kaci oruc tutup namaz kiliyormus, bayram namazlarinda camilerin doluluk orani neymis diye... Nasil olsa artik dinden baska konusulacak konu kalmadi, siyaset ve din icice.. Daha onemli birsey mi var?
Ayrica iki sene once ramazanda geldigimde ben de namaza niyaza dusmus insanlar cogaldi diye bulacagimi sanmistim, megerse herkesler sokaklara kadar masa kurmus yiyip iciyorlardi, sasirmistim. Artacagina eksilmis, orucunu gun sektirmeyen tanidiklarimin hicbiri oruc tutmuyorlardi artik turlu bahanelerle... Bu yuzdeleri diyanet nerden bulmus? Herhalde cadirlara iftara gidenler arasinda yapmis anketini, millet de beles yemek vardi geldik diyememis, orucluyuz demis... Valla AKPden once millet boyle seylere daha ozen gosteriridi, simdi artik insanlar ramazan boyunca durmadan sokaklarda yiyorlar. Kas yapayip derken goz cikartmak boyle birsey olsa gerek... Biz de eski aliskanliktan olsa gerek Ramazanda herkesin icinde yemek yiyenleri yadirgadik ama kimsenin umuru degildi bile..

sana katılmıyorum, bence oruç tutanlar tutmayanlara aa ne ayıp oruçsuz bide yemek yiyo saygısızca demekten vazgeçmeliler. sonuçta tutuyorsan kendine tutuyorsun, kendine göre sevabı sen alıyorsun ve imtihanda olan sensin oruç tutmayan seni düşünmek zorunda mı ya da neden saygı sana olmak zorunda. Kimse yemek yemeyecekse nerde kaldı senin orucun imtihanın? diyeyim o zaman ben de. Kimsenin gözünün içine baka baka yemiyorum ayrıca.

yorumunu alkışlıyorum..

işyerinde ben oruçluyum diye yatan adamlar var,ben oruçluyum sunu şen yap, ben oruçluyum oraya gidemem, ay başım ay midem.. benim suçum ne oruçsuz olmak mı yani, sonuçta bu senin vicdani bir durumun işini bana yükleyince orucun ne hayrı kaldı.

Amac sayiyi fazla gostererek oruc tutanlarin sayisini arttirmak. Herkes fabrika ayarlarina donerse oruc tutma zorunlulugu var cunku. Oruc tutanlar bekledigi saygiyi , oruc tutmayanlara da gosterse bir problem kalmayacak aslinda.

DİYANET İşleri Başkanlığı, 21 bin 632 kişinin katıldığı “Dini Hayat Araştırması”nda İslamiyete mensup kişilerin hangi mezheplere kendilerini ait hissettiklerine ilişkin soruda, “Alevililerle” ilgili bölümün olmaması tartışma yarattı.

Alevilerin, “Hanefi mezhebi içinde gösterildiği” ve “Aleviler yok sayıldı” iddialarının da gündeme geldiği tartışma nedeniyle Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan açıklama geldi. Yetkililer, başlangıçta seçenekler arasında “Alevilik”in de bulunduğunu, ancak Alevilerden örgütlü olarak tepki almalarıyla çıkardıklarını dile getirdi:

‘İNCİNMELERİNİ İSTEMEDİK’

“İnsanlar, fişlendiklerine ilişkin bir duyguya kapılmışlar. Biz de Alevi bölümünü çıkardık. Alevi vatandaşlarımızın incinmesini istemedik. O gün neden olmadığını açıklamıştık.”
Mezhep hiç sorulmamalıydı
PİR Sultan Abdal Derneği Başkanı Müslüm Doğan ise Aleviliğin İslam öncesi de önemli bir öğreti olduğunu söyledi. Doğan şöyle devam etti: “Aleviler tepki gösterdi. Anket başlı başına yanlış. Diyanet’in böyle bir araştırma yapmaya hakkı yok. Mezhepler hiç sorulmamalı. Hatta ‘Hangi dine mensupsunuz’ sorusu bile yanlış.”
DHA.

ben oruçluyum diye kimse yanımda yemek yemesin demem,aksine hiç canım yemek bile çekmiyor
sadece bazı günler çok susuyorum,ama bazen oruç tutmayanları görünce içimden kızıyorum neden tutmuyorlar diye
sebeplerini bilemiyoruz ama,bi insan nelere dayanıyor,bi sigarasızlığa,suyamı dayanamayacak.

herkesin binbir türlü sebebi olabilir. müslüman değildir, hastadır, canı tutmak istemiyordur mesela.

Benim demek istediğim de buydu.Tutmuyorsundur tamam.Ama ''nasılsa senin ibadetin,ben niye zorda kalayım ?''hesabı yapmak beni irite ediyor.Saygı bekliyorsun ama saygı göstermiyorsun.Altı üstü 1 ay,sokaklarda langır lungur su dikmesen ölmezsin herhalde değil mi ? Dini farklıdır,canı istemiyordur vs.tamam da...Beğenilmeyen Osmanlı zamanında herkesin birbiriyle geçinebilmesinin sebebi buydu.Yahudi olsun,Hıristiyan olsun herkes serbestti ibadetinde ve onlar da bu ayda gereken saygıyı gösterirdi.Şimdi ? Oruç senin banane...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…