Diyet döneminde besinlerin bilinçsizce kısıtlanması, yeterli miktarda sıvı ve lif içerikli gıda alınmaması bağırsak problemleri yaşanmasına neden oluyor.
Yapılan bir araştırmaya göre diyet yapan her 3 kişiden biri kabızlık sorunu yaşıyor. Peki bu tarz bir sağlık problemi yaşamamak için nelere dikkat edilmeli?
Diyetisyene başvurmadan, kulaktan dolma bilgilerle yapılan yanlış diyetler, birçok sağlık problemini de beraberinde getiriyor. Mide bulantısı, baş dönmesi, şiddetli eklem ağrıları, algı problemleri gibi sorunların yanı sıra ilaç firması Boehringer Ingelheim tarafından yapılan araştırma, yanlış diyetin bir sonucunu daha ortaya çıkardı. Araştırmaya göre diyet yapan her üç kadından biri konstipasyon (kabızlık) sorunu yaşıyor.
Kabızlık günümüzde kadın-erkek diyet yapan birçok kişinin ortak sorunu. Sema Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Hayrettin Mutlu, "Bilinçsiz yapılan diyetlerin tamamı kabızlığa neden oluyor. Özellikle posa içeren ürünlerin tüketilmemesi, sadece çay ve basit çorbalar ile beslenilmesi hem kişinin diyet yapmaya karşı direncini kırıyor hem de sindirim sisteminin normal çalışmasını engelliyor." diyor. Mutlu'ya göre bu şekilde yapılan diyetlerin kısa vadede başarılı gibi görünmesi sadece sıvı kaybedilmesinden kaynaklanıyor. Bir diyetin başarısı ise ancak ideal kiloya ulaşıldıktan bir yıl sonra değerlendiriliyor.
Aile Hekimliği Uzmanı Dr. Osman Bulutlar da günümüzde özellikle şehirde yaşayan bireylerin karınlarını liften oldukça fakir, katkı maddesi zengini gıdalar ile doyurmayı tercih ettiklerini belirtiyor. Bu tip beslenme şekli, yeteri kadar sıvı alınamamasına yol açıyor. Bu da düzensiz dışkılama alışkanlıklarını beraberinde getiriyor.
Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölüm Şefi Ayşe Kormaz, sağlıklı olmayan diyet programları ile kilo vermeye çalışılırsa sağlık sorunları ile karşılaşılabileceğini ifade ediyor. Korkmaz, "Tek tip besin içeren diyetlerde günlük lif alımı az olursa ve yeteri kadar su tüketilmezse kabızlık sorunu kaçınılmaz bir son olur." diyor ve ekliyor: "Bir kişi diyet yapmaya karar verdiğinde ilk olarak doktora gitmeli. Sonrasında yaş, cinsiyet, fiziksel aktivite ve sağlık sorunu dikkate alınarak kişiye özel bir beslenme programı düzenlenmeli ve takibi yapılmalıdır."
Uzmanlar kabızlık yaşamamak için nasıl bir diyet öneriyor?
Posa alımını artırmak bile kabızlığı giderebilir
Hayrettin Mutlu (Beslenme ve Diyet Uzmanı) Bazı özel hastalığı olanlar hariç tüm danışanlarımıza günlük 5 porsiyon meyve tüketimi ve 1-2 porsiyon sebze tüketimini zorunlu kılıyoruz. Sadece posa alımını artırmak bile bazen kabızlığı önleyebiliyor. Fakat kabızlığın giderilmesi için 3 temel prensip vardır. Bunlar: Bol su, bol posa, bol egzersiz şeklinde deyimleşmiştir. Diyette posayı artırmak için ise,
Beyaz ekmek yerine kepekli, çavdar ve yulaf ekmeği tercih edilmeli.
Kabuklu yenilebilen meyveler kabuklu tüketilmeli. (elma, şeftali vb.)
Meyve, sebze ve salata (az yağlı) tüketimi artırılıp günde en az 4-6 porsiyon yemeğe özen gösterilmeli.
Meyve suyu yerine posa içeriği daha yüksek olan meyveler tercih edilmeli.
Öğle ve akşam öğününde mutlaka salata tüketilmeli.
Haftada en az 1-3 kez kurubaklagil yemeği tüketilmeli,
Pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tercih edilmeli.
Osman Bulutlar (Aile Hekimliği Uzmanı): Günümüzde sıklıkla uygulanan protein ağırlıklı, düşük lif içerikli diyetler sırasında kabızlık daha da kolay oluşur. Tedavi için özellikle liften zengin bir beslenme düzenlenmeli, günlük 35 gram civarında özellikle eriyebilen ya da yarı eriyebilen bir lif tüketimi hedeflenmelidir. Liften fakir gıdaların tüketimi kısıtlanmalıdır. Bunu sağlayamayan bireyler, suda eriyebilen bir lif takviyesi ve günlük yeterli sıvı alımı ile bağırsak sistemini desteklemelidir.